Ruotsin kuningasperhe kansallispäivänä (livebongaus)

 

Olin kesälomareissulla Göteborgissa, kun tajusin, että kansallispäivä olisi parin päivän päästä, 6.6. Laiva Suomeen lähtisi joka tapauksessa Tukholmasta, ja minulla oli tuttuja kaupungissa, joten matkustin Tukholmaan suunniteltua aikaisemmin päästäkseni näkemään kuningasperheen kansallispäivän tiimoilta. Yöpaikka oli maaseudulla kaukana keskustasta, joten aamu alkoi varhain. Kahdeksan jälkeen autolla reilun puolen tunnin matka metroasemalle, josta noin 20min keskustaan Gamla Stanin asemalle. Pikakävelyä Kuninkaanlinnalle Suurkirkon viereiselle aukiolle ja olin kuin olinkin ajoissa. Ihmisiä oli jo kertynyt jonkin verran kuuntelemaan merivoimien soittokuntaa (ohjelmistossa oli mm. Abbaa), mutta olin silti aika edessä ja näin hyvin sisäänkäynnille, vaikka kännykän kameralla joutuikin zoomata reippaasti.

DSC_0282

Kuninkaanlinna oli ilmaiseksi avoinna kansallispäivän kunniaksi ja Öppet Slott – tapahtuman tulivat avaamaan prinssi Carl Philip, prinsessa Sofia sekä parin muutaman kuukauden ikäinen pienokainen prinssi Alexander, joka teki edustusdebyyttinsä! Pikkuprinssi taisi nukkua, ainakaan mikrofoniin ei kuulunut mitään ääniä. Sofia oli jo aamusta asti pukeutunut kansallispuku sverigedräktiin, kuten perheen naisilla on ollut tapana. Naimisissa olevien naisten käyttämä puvun valkoinen päähine oli nyt jäänyt johonkin, mutta illalla näin sen hänen päässään.
Sverigedräkt kehitettiin muuten alunperin ”yleiskansallispuvuksi” 1900-luvun alkupuolella, koska kaikilla alueilla/kylillä/kaupungeilla ei ollut omaa pukuaan. Virallinen kansallispuku siitä tuli vuonna 1983, kun Ruotsin kansallispäivä virallistettiin ja silloin kuningatar Silvia pukeutui asuun aloittaen perheen perinteen. Yleensä vain kuninkaallisen perheen naiset pukeutuvat siihen, vaikka saatavilla on myös miesten versio. Suomeen olisi mukava saada joku vastaava. Kaupungistuminen on varmasti hämärtänyt monien kokemusta omista juuristaan, ja olisi hienoa kuitenkin voida pukeutua hyvillä mielin suomipukuun! Ajatelkaa Jenni Haukio itsenäisyyspäivän vastaanotolla sinivalkoisessa kansallispuvussa. 🙂

 

Mutta takaisin kansallispäivän tapahtumiin! Kiertelin päivän Tukholmassa, kunnes viiden aikaan palasin Kuninkaanlinnalle. Yleisön rajaava nauha oli jo pystytetty, ja ajoissa oleminen kannatti, sillä pääsin ihan eturiviin. Minun ja kulkueen välissä oli vain rivi vartijoita. Noin klo 17:50 alkoi kuulu kavioiden kopinaa. Lapsista vain Estelle oli otettu mukaan tällä kertaa ja hänkin esiintyi tomerampana kuin yleensä. Oli todella hauskaa ja mahtava tunnelma! Olin ihan reitin alkupäässä, mutta yleisöä näkyi olevan tasaisesti koko matkan eteenpäin. Aloin pakostikin suunnitella jo seuraavaa livebongausta…

Jätä kommentti