Prinssi Alexanderin kastejuhla

Ruotsin prinssi Alexander Erik Hubertus Bertil on kastettu! Tilaisuus sujui hyvin ja juhlakalu käyttäytyi mallikelpoisesti. Kastejuhla pidettiin Drottningholmin linnankirkossa, jossa myös prinsessa Madeleinen lapset kastettiin. Linna on kuningasperheen koti, ja vaikka lapset ovat lentäneet pesästä, asuu kuningaspari siellä edelleen. Myös Carl Philip ja Sofia asuvat siellä tällä hetkellä tilapäisesti, kun heidän varsinainen kotinsa on remontissa.
Embed from Getty Images
Ruotsin kuningasperheen kasteperinteet ovat käyneet hyvin tutuiksi. Kastevesi haetaan Öölannista ja kastemekko on vuodelta 1906 – siinä on kastettu nykyisen kuningas Kaarle Kustaan isä ja isän sisarukset, kuningas itse sisaruksineen, Kaarle Kustaan ja Silvian lapset ja nyt viime vuosina kaikki viisi lastenlasta. Kasteen toimittivat tutut kasvot: arkkipiispa Antje Jackelén apunaan Johan Dahlman ja Michael Bjerkhagen.
Kummivalinnat yllättivät vähän, sillä kummien joukossa ei ollut muita kuninkaallisia kuin kruununprinsessa Victoria (jolle Alexander on peräti 18. kummilapsi!). Loput kummit olivat odotetusti Sofian isosisko Lina Frejd, Carl Philipin serkku Victor Magnuson (jonka veljet ovat kummeja Oscarille ja Nicolakselle), Carl Philipin bestman Jan-Åke hansson ja Sofian ystävätär Cajsa Larsson, jonka tytär Tiara on Sofian kummilapsi ja oli morsiusneitona parin häissä. Eli hyvin samantyyliset valinnat kuin prinsessa Madeleinen lapsilla. Matalamman profiilin kummit ovat linjassa Alexanderin aseman kanssa, mutta vähän toivoin, että joukossa olisi ollut joku ulkomainen kuninkaallinen.
WEB_INRIKES
Kummiporukka vasemmalta oikealle: Victor Magnuson, Cajsa Larsson, Lina Frejd, prinssi Carl Philip, prinsessa Sofia sylissään prinssi Alexander, Jan-Åke Hansson sekä kruununprinsessa Victoria sylissään prinssi Oscar. Kuva: Anders Wiklund / TT
Hovin sivuilla julkaistiin koko vieraslista, ja ennakkotiedoissa mainitut ulkomaiset kuninkaalliset olivat Saksasta, Carl Philipin kummisetä Baijerin prinssi Leopold vaimonsa prinsessa Ursulan kanssa. Pienen pieni pettymys ehkä, mutta toisaalta edelleen linjassa Carl Philipin ja Alexanderin aseman kanssa. Vieraiden joukossa oli tuttuun tapaan edustus eduskunnasta ja hallituksesta sekä puoluejohtajia ja muita viranomaisia. Paikalla oli tietysti prinssiparin ystäviä, synnytyksessä olleet lääkäri ja kätilöt ja tiestysti molempien vanhempien perhettä ja sukua. Kiinnostavaa oli myös se, että ketä vieraiden joukossa EI ollut. Sekä Norjasta että Tanskasta oli paikalla suurlähettiläät, mutta aiemmista kastejuhlista poiketen Suomea ei edustanut tällä kertaa kukaan. Veikkaan itse, että Suomen Tukholman suurlähetystössä ollut ahdistelukohu johti kutsuttomuuteen. Toisaalta nimetön lähteeni, joka seuraa alaa hyvin läheltä, oli sitä mieltä, että Suomen suurlähetystössä ei vain tällä hetkellä ole ketään, joka olisi voinut vastaanottaa kutsun, kun Ruotsissa ei tällä hetkellä ole suurlähettilästä Suomesta.
Kuten kaikissa perhejuhlissa, näissäkin hupia herätti kuninkaallisen pikkuväen kommellukset. Prinsessa Leonore suloisessa vihreässä mekossaan ei malttanut (taaskaan) pysyä paikallaan, rimpuilu alkoi heti ja pikkuprinsessa kävi monta kertaa tutkimusmatkalla pitkin kirkkoa. Itseäni myös nauratti, kun Leonore toistuvasti kiskoi äitinsä kädestä rusina-askia (tai jotain pientä syötävää se oli). Pinkkiin puettu Estelle malttoi olla paikallaan suurimman osan ajasta, mutta kävi myös kierroksella ja istui välillä Leonoren kanssa samalla tuolilla. Nicolas pysyi hyvin Chrisin ja Madeleinen sylissä. Sofia ja Victoria istuivat vierekkäisillä tuoleilla ja voi että miten suloista, samanikäiset serkkupojat Alexander ja Oscar tuijottelivat toisiaan useaan otteeseen äitiensä syleistä. <3
WEB_INRIKES
Perhe ja kummit yhdessä. Kuva: Jonas Ekströmer / TT
Näistä Ruotsin kuninkaallisten perhejuhlista välittyy vahvasti avoimuus ja perheen lämpimät välit ja rento ote kuninkaallisuuten. Juhlat ovat kaukana muodollisesta pönötyksestä. Lapset saavat olla lapsia ja maailma ei kaadu siihen, että Sofia meinasi yhdessä vaiheessa mennä ensin takaisin istumaan, vaikka piti jäädä eteen siunaamaan lapsi. Sitä sattuu. On hienoa, että kastejuhla näytetään tv:ssä. Yksityisyys on noussut suureksi trendiksi kuninkaallistenkin joukossa ja muistamme varmaan, miten Briteissä prinssi Georgen eli tulevan kuninkaan kastejuhla oli pieni, yksityinen tilaisuus, johon ei kutsuttu edes kaikkia kuninkaallisia sukulaisia. Eikä myöskään televisioitu.
Mutta Alexanderin kastejuhla tuntuu ihanalta kruunaukselta Carl Philipin ja Sofian onnelle. Vaikean alun ja sitten romanttisten ja omannäköisten häiden jälkeen suloinen pikkuprinssi osaksi serkkukatrasta! Häiden tapaan tässäkin juhlassa näkyi selkeästi pariskunnan persoonallinen kädenjälki ja tunnelma oli rento ja lämminhenkinen.
Sofia oli valinnut asukseen valkoista, tulee mieleen Victoria Oscarin kasteessa viime toukokuussa. Pinkki oli hittiväri tällä kertaa: sekä Victoria, Estelle, Silvia että Sofian äiti Marie olivat valinneet sitä ylleen. Madeleine erottui edukseen tummassa printtimekossa, josta en valitettavasti löytänyt kuvaa. Naisilla näkyi myös paljon Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin suosimia hiuspantoja hattujen sijaan!
Embed from Getty Images
Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

 

Jätä kommentti