Brittikuninkaallisia diplomaattivastaanotolla

Loppuvuoteen osuu ainakin kolme ykkösluokan juhlaa, jopa samalle viikolle! Linnan juhlat eivät ole kuninkaalliset, mutta kuitenkin hienoin pukujuhla, mitä tasavallastamme löytyy. Eilen torstaina Lontoossa järjestettiin perinteinen diplomaattivastaanotto, johon osallistuivat kuninkaallisesta perheestä kuningatar Elizabeth ja prinssi Philip, Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla sekä Cambridgen herttuapari prinssi William ja herttuatar Catherine. Lisäksi huomenna lauantaina Ruotsissa (ja Norjassa) juhlitaan Nobeleita. Tämän kokoluokan tilaisuuksissa pukukoodina on “parhaat päälle”, ja yleisön huomio suuntautuukin usein muotipuoleen, erityisesti kuninkaallisten kohdalla, kun koruloisto on kieltämättä ihan eri luokkaa kuin meillä Linnassa.
royalfamily_diplomaattipäivälliset.jpg

Vasemmalta oikealle: Cornwallin herttuatar Camilla, Walesin prinssi Charles, kuningatar Elizabeth, prinssi Philip, prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine. Kuva The Royal Familyn Facebook-sivulta.

Briteissä koko perhettä ei yleensä nähdä näissä isoissa valtiollisissa tilaisuuksissa.     Nytkin paikalla oli vain perheen kolme korkea-arvoisinta pariskuntaa: kuningatar, kruununperijä ja kruununperijän perijä puolisoineen. Diplomaattivastaanotto on vuosittainen suurtapahtuma hovin kalenterissa ja osallistujia on noin 1500, yli 130:stä maasta. Vieraiden joukossa on diplomaattien lisäksi ainakin kotimaan hallitus, entiset pääministerit,  Canterburyn ja Yorkin arkkipiispat sekä muita merkkihenkilöitä. Monarkki on edelleen avainasemassa diplomaattisuhteissa, joten siksi tilaisuus järjestetään Buckinghamin palatsissa. Se on myös suurin palatsissa järjestettävistä tapahtumista sekä yksi harvoja tiaratilaisuuksia brittihovissa!
Tiaran vaativien tilaisuuksien määrä on vaihtelee hoveissa: esim. Ruotsissa kuningasparin lasten häät olivat ehdottomia tiaratilaisuuksia, kun taas Williamin ja Catherinen häissä pukukoodi edellytti hattuja. Lisäksi valtiovierailuihin ja diplomaattivastaanottoon ei yleensä koko suku tule, joten nämä tekijät yhdistettyinä joudun hieman surullisesti toteamaan, että Yorkin prinsessoja Beatricea ja Eugeniea tuskin tullaan näkemään tiaroissa muuten kuin omissa häissään. Ehkä prinssi Charlesin kruunajaisissa, mutta sekään ei ole varmaa, muuttuuko kruunajaisten pukukoodi ja luonne Charlesin valtaannousun myötä – edellisistä kruunajaisistahan on jo reippaasti yli 60 vuotta.
Kuningatar Elizabethilla ja kruunulla on hyvin laaja kokoelma jalokivikoruja ja tiaroja. Britanniassa on tapana, että hallitsija pitkäaikaislainaa tiaroja perheen sisällä niin, että tarvitsevalla prinsessalla on muutama eri vaihtoehto, joita vuorotella. Avioeron tai kuoleman jälkeen tiara palautuu takaisin hallitsijalle, ja pysyttelee pois julkisuudesta kymmeniäkin vuosia, ennen kuin se jossain vaiheessa lainataan taas uudelle sukupolvelle. Monet tiarat ovat hyvin vanhoja ja kulkeneet suvussa jopa satoja vuosia, joten niiden halutaan tietysti säilyvän perhepiirissä. Tiaroista enemmänkin kiinnostuneille voin suositella The Royal Order of Sartorial Splendor -blogia, josta kaivelen paljon tietoa itsekin, kun en kaikkia kuninkaallisia helyjä ulkoa tunnista. Tämän postauksen linkit vievät kyseiseen blogiin, joten kaikki englantia taitavat: käykää ihmeessä kurkkaamassa!

 

Illan emäntä eli kuningatar Elizabeth oli valinnut safiiritiaran, jonka hän on itse lisännyt kuninkaalliseen kokoelmaan valtakautensa aikana ja joka on ihan tuttu näky kuningattarella, joten mikään yllätys ei ollut kyseessä. Tiaran tarinasta voi lukea lisää täältä. Se on minusta omalla tavallaan todella kaunis (vaikka nuo reunimmaiset ylimmät safiirit jotenkin törröttävät vähän hassusti) ja oli aikanaan tarpeellinen täydennys kokoelmaan. Tiaran kanssa käytettäväksi löytyy laaja setti safiirikoruja, kuten tuossa alemmassa kuvassa hyvin näkyy. Kuningattaren iltapuku oli Angela Kellyn, joka on kuningattaren luottohenkilöitä pukeutumisessa.
Embed from Getty Images
Tässä hieman parempi ja vanhempi kuva safiiritiarasta.
Valtakunnan kakkosnainen, eli herttuatar Camilla, on saanut lainaan muutaman melko kookkaan tiaran, joista Greville-tiara (aka Boucheron-tiara tai hunajakenno-tiara) taitaa olla suosikkivalinta, sen verran usein se on herttuattaren kutreilla nähty. Ja kuten Order of Splendor blogissaan huomauttaakin, vain Camillalla on tarpeeksi muhkeat hiukset näin kookkaan tiaran käyttämiseen. Tiara päätyi aikoinaan kuninkaalliseen kokoelmaan lapsettoman ylhäisönaisen testamenttaamana, ja kuningataräiti Elizabeth käyttikin sitä usein ja lisäsi siihen ylimmät timanttihuiput. Henkilökohtaisesti en juurikaan lämpene hunajakennolle, mutta Camillan kantama pidän siitä. Sitä pidetään henkilökohtaisella tasolla tunnearvoltaan merkittävänä lainana, sillä prinssi Charles oli hyvin läheinen isoäitinsä kuningataräidin kanssa, ja näin merkittävä laina viestii myös yleisölle hyväksyntää Camillaa kohtaan. Camillan iltapuku Bruce Oldfieldiltä on nähty aiemminkin, ja tiaran seurana herttuattarella oli timanttikorvakorut ja helmistä tehty choker-tyyppinen kaulakoru, jossa on keskellä timanttikoriste. Herttuattarella on käytössään monia samantyyppisiä helmikoruja, joissa on eri kiviä keskikoristeina.
Embed from Getty Images
Herttuatar Camilla eilisiltana. Huomatkaa perhekunniamerkki rinnassa ja Royal Victorian Order -ritarikunnan nauha.
Embed from Getty Images
Parempi ja vanhempi kuva Greville-tiarasta.
Cambridgen herttuatar Catherinen kohdalla on yritetty kovasti korostaa hänen eroavaisuuttaan edesmenneeseen anoppiinsa Dianaan, mutta silti hänelle annettiin lainaksi Cambridge Lover’s Knot -tiara, joka nimenomaan yhdistetään edelleen voimakkaasti Dianaan. Itse tiarassa ei ole mitään vikaa, se on kaunis kuin mikä, mutta merkillinen valinta, kun Catherinen kanssa on selkeästi yritetty olla toistamatta Dianan kaavoja. Catherine on nähty kerran aikaisemminkin tässä tiarassa, ja vaikka helmitiarat eivät yleensä ole suosikkejani, niin tässä kyseisessä vain on sitä jotain. Aivan upea, varsinkin muutenkin tyylikkään herttuattaren tummilla hiuksilla. Tosin tiaran sanotaan olevan todella painava ja aiheuttavan päänsärkyä. Diplomaattivastaanotosta ei saada yleensä kuvia itse juhlista, joten liitän tuohon alas vanhemman kuvan tiarasta Dianalla, jotta näette helmiupeuden paremmin! Tiara on alunperin kuningatar Elizabethin isoäidin, kuningatar Maryn tilaama, ja sitä inspiroi Maryn oman isoäidin, Cambridgen herttuatar Augustan tiara. Tietysti on mukavaa, että Cambridgen mukaan nimetty tiara päätyi nykyisen Cambridgen herttuattaren käyttöön. Catherinen upea punainen iltapuku on Jenny Packhamin ja nähty hänen yllään aikaisemminkin. Korvissaan Catherinella on timanttikorvakorut ja ranteessaan kuningattaren mieheltään häälahjaksi saama timanttirannekoru, tämäkin siis tunnearvoltaan hyvin merkittävä laina!
Embed from Getty Images
Herttuatar Catherine matkalla vastaanotolle. Näistä juhlista ei yleensä saada virallisia kuvia, tämän vuoden yhteiskuva oli ennennäkemätön poikkeus.
Embed from Getty Images
Cambridge Lover’s Knot -tiara oli Walesin prinsessa Dianan tavaramerkki.
Miesväki oli myös komeana. En edes teeskentele tuntevani kaikkia kunniamerkkien saloja, mutta asiaan voi perehtyä paremmin Hovikirjeenvaihtajan mainiossa postauksessa. Sen tiedän, että postauksen ylimmässä kuvassa näkyvät tummansiniset leveät nauhat ovat arvostetuimman Sukkanauharitarikunnan nauhoja. Camillalla on Royal Victorian Order -ritarikunnan nauha ja yleensä kuninkaallisten naisten kantama perhekunniamerkki, jossa on kuningatar Elizabethin kuva. Elizabeth itse käyttää yleensä isänsä tai isoisänsä kuvaa. Huomattavaa on, että Catherinella ei ole vielä mitään kunniamerkkejä. Ei nauhoja eikä eikä edes perhekunniamerkkiä. Toisaalta muutkin perheeseen avioituneet ovat saaneet niitä vasta useiden vuosien avioliiton jälkeen, joten eiköhän niitä pian ala Catherinellekin ilmestyä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Brittikuninkaallisia diplomaattivastaanotolla

  1. Paluuviite: Nobel-juhlat 2016: kuninkaallista kimallusta Tukholmassa | Timanttisalonki

Jätä kommentti