Nobel-juhlat 2016: kuninkaallista kimallusta Tukholmassa

Nobel-gaala on joka vuosi suurta kansainvälistä huomiota herättävä tapahtuma. Palkinnonsaajat julkaistaan jo aiemmin syksyllä, mutta juhlat ovat aina joulukuun 10. päivä Alfred Nobelin, eli palkintojen isän, kuoleman vuosipäivänä. Alfred Nobel oli ruotsalainen kemisti-keksijä ja hyvin varakas mies, joka testamenttasi suuren summan rahaa käytettäväksi ihmiskuntaa hyödyttäneiden henkilöiden palkitsemiseen. Alkuperäiset viisi palkintoa jaettiin fysiikan, kemian, lääketieteen, rauhan ja kirjallisuuden kentillä ansioituneille ja Ruotsin keskupankin kustantama taloustieteen palkinto tuli myöhemmin osaksi joukkoa. Palkintoon kuuluu mitali, diplomi ja 8 miljoonan kruunun rahasumma (vajaa 900 000 euroa). Rauhanpalkinnon saajan päättää Norjan Nobel-akatemia, ja muista poiketen rauhanpalkinto jaetaan Oslossa eikä Tukholmassa.

Tänä vuonna palkinnot menivät seuraaville henkilöille:

  • rauhanpalkinnon sai Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos
  • fysiikan palkinto meni puoliksi David J. Thoulessille ja puoliksi yhdistetysti F. Duncan M. Haldanelle ja  J. Michael Kosterlitzille
  • kemiasta palkittiin yhteisesti Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart sekä Bernard L. Feringa
  • lääketieteen palkinnon sai Yoshinori Ohsumi
  • kirjallisuuspalkinnon sai Bob Dylan, joka ei päässyt paikalle vastaanottamaan palkintoaan
  • taloustieteen palkinnon saivat puoliksi Oliver Hart ja suomalainen Bengt Holström!
Embed from Getty Images
Norjan kuningasperhettä palkintoseremoniassa
Rauhanpalkinto tosiaan jaetaan Oslossa kaupungintalolla ja tilaisuuteen osallistuu Norjan kuninkaallisista kuningaspari ja kruununprinssipari. Tilaisuus on aiemmin päivällä kuin Tukholman juhlat, joten pukukoodikin on erilainen: ei tiaroja eikä iltapukuja. Kruununprinsessa Mette-Marit luottaa yleensä mustaan ja/tai valkoiseen, kuten tänäkin vuonna. Mette-Marit ei myöskään selkeästi pidä hatuista, vaan suosii usein pantoja tai muunlaisia hiuskoristeita. Kuningatar Sonja luotti myös tummaan ja oli perustyylikäs kuten useimmiten. Mette-Maritin asu ei oikein säväyttänyt, tuollainen korkea kaulus ei ole omaan makuuni missään tilanteessa. Lehdistössä kiinnitettiin myös huomiota kruununprinsessan väsyneeseen ja väkinäiseen olemukseen – ehkä alkukuussa sairastettu keuhkokuume ei ole vielä täysin ohi? Joka tapauksessa, Norjan naiset valitettavasti ovat aina vaatimatonta Nobel-katseltavaa, kun vertaa Tukholmassa nähtävään iltapuku- ja jalokivimereen.
Embed from Getty Images
Kuningas Harald onnittelee rauhanpalkinnon voittaja Juan Manuel Santosia.

 

Sitten Tukholmaan. Tänä vuonna näimme yhden tiaran vähemmän, sillä edellisvuosista poiketen kuninkaan sisko prinsessa Christina ei raskaiden syöpähoitojen vuoksi osallistu juhlaan. Saamme kuitenkin kuningattaren ja kolme prinsessaa, eiköhän siinä ole ihailtavaa kerrakseen. Toivottavasti prinsessa Christina voi pian paremmin!
Tukholman juhlallisuudet alkavat palkintoseremonialla, jossa kuningas jakaa palkinnot Tukholman konserttitalolla. Sen jälkeen noin 1300 vierasta nauttivat juhla-aterian kaupungintalolla ja jatkavat tansseilla. Sunnuntaina kuninkaanlinnassa pidetään vielä illallinen, josta toivottavasti saamme myös kuvia. Mutta keskitytään ensin näihin lauantaisiin, niissä on kieltämättä ihailtavaa!
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kuningatar Silvian asu oli ensisilmäyksellä pienoinen shokki, mutta Silvia saa kyllä aina propsit rohkeasta pukeutumisesta! Vähempää ei voi kuningattarelta odottaakaan, täydellinen asu hetkelle, jolloin kansainvälinen huomio on ympärilläsi. Oudolla tavalla todella pidän tästä kokonaisuudesta. Leuchtenbergin safiiritiara ja safiirikorut sopivat hyvin pukuun. Kuvassa Silvian käsipuolessa on Nobel-säätiön puheenjohtaja professori Carl-Henrik Heldin.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kruununprinsessa Victorian asut ovat mielestäni yleensä todella upeita tai todella kauheita. Tänä vuonna Vickan onnistui mielestäni loistavasti, tässä asukokonaisuudessa on sitä samaa majesteetillisuutta kuin vuoden 2014 punaisessa puvussa. Terästiara (uskokaa tai älkää, tiara ei sisällä yhtäkään timanttia) ja kamee-kaulakoru sointuvat nätisti iltapuvun kuviointiin. Puku on muuten H&M:n, tosin tilaustyönä tehty. Kruununprinsessa suosii usein kotimaista isoissa tapahtumissa, mikä on hyvä esimerkki siitä PR:stä, jota kuninkaalliset tuovat mukanaan. Mitä kauemmin katson tätä, sitä enemmän pidän näkemästäni. Victoria on niin kaunis ja säteilevä! 🙂 Huomatkaa muuten perheen naisilla olevat perhekunniamerkit ja Serafiimiritarikunnan nauhat, joista oli eilen vähän puhetta brittikuninkaallisten yhteydessä. Ruotsissa toimitaan eri tavalla kuin Britanniassa – herttuatar Catherine ei ole saanut vielä viiden aviovuoden jälkeen nauhaa tai perhemerkkiä, kun taas prinsessa Sofialla molemmat nähtiin pian häiden jälkeen jo saman vuoden syksyllä.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Prinsessa Sofia on päässyt perheeseen mukaan, hänellä oli joku muu kuin häätiaransa! Pieni terästiara on nähty aikaisemmin vain kruununprinsessa Victorialla, mutta ilmeisesti sitä ei ole varattu vain kruununprinsessojen käyttöön. Perheen kokoelman suurimmat tiarathan ovat vain kuningattaren käyttöön. Tiaran asettelu oli paljon onnistuneempi kuin hänen oman timantti-smaragditiaransa, joka on kyllä kaunis, mutta tähän mennessä aina ollut ihmeen korkealla päälaella ja kummallisesti keskijakauksen kanssa. Mutta miinusta avonaisista hiuksista, Sofialla se ei näytä tarpeeksi juhlavalta. Sofian iltapuku (House of Dagmar) olisi paljon kauniimpi ilman jättihihoja. En vain syty tälle ollenkaan. Väri on kyllä kaunis ja sopii prinsessalle, mutta tämä väri olisi ollut täydellinen sen häätiaran kanssa. Sofian edelliset kaksi Nobel-asua ovat olleet minusta kauniita ja onnistuneita, mutta tästä en vakuutu ollenkaan. Kuin joulukuusi! Sofian käsipuolessa on kemian palkinnon saajista Jean-Pierre Sauvage.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Prinsessa Madeleine on perheestään ehkä keskimäärin parhaiten pukeutuva. Tämän vuoden vaaleanpunainen prinsessaunelma on Fadi el Khouryn ja todella kaunis Madden yllä. Tykkääntykkääntykkään. Madeleinella on päässään Connaught-tiara, joka on minusta erittäin kaunis, mutta ehkä vähän haastava käyttää muotonsa vuoksi. Hyvin onnistui tällä kertaa vähän ilmavamman kampauksen kanssa. Tiara on nähty kruununprinsessa Victorialla aiemmin ja Madeleinekin on käyttänyt sitä kerran, siskonsa häissä. Ihanaa, että kaikilla kolmella prinsessalla oli juhlissa ei-niin-tavalliset tiaravalinnat. Ruotsin kuningasperheen kokoelma on laaja ja siellä on mistä valita! Madden käsipuolessa on fysiikan palkinnon saaja F. Duncane M. Haldane.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kuningas on juuri palkinnut suomalaisen Bengt Holmströmin taloustieteen jaetulla Nobelilla.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
 Embed from Getty Images
Huomenna lisää kuninkaanlinnan illallisesta! Mitä mieltä sinä olit kuninkaallisten tyylinäytteistä? 🙂

Jätä kommentti