Nobel-juhlallisuudet jatkuivat: tiarakierros II

Nobel-juhlallisuudet jatkuivat vielä sunnuntaina kuninkaanlinnassa, jossa kuningas tarjosi palkituille juhlapäivällisen. Meille yleisölle se on mainio asia: toinen tiarakierros! Henkilökohtaisesti tiarat ovat minusta mielenkiintoisia, koska ne ovat kuninkaallisen elämän niitä osia, jotka ovat ehkä eniten “tavisten” ulottumattomissa. Kuka tahansa voi oppia käyttäytymään kuin kuninkaallinen, mutta vanhat ja mittaamattoman arvokkaat tiarat ovat jotain sellaista, mihin ei helposti pääse käsiksi, ei edes vaikka rahaa olisi käytössä enemmänkin. Ja muutenkin, kuka nyt ei rakastaisi kaikenlaisia jalokiviä!
Päivälliselle osallistuivat jälleen kaikki kuningasperheen aikuiset: kuningaspari, kruununprinsessa Victoria, prinssit Daniel ja Carl Philip, prinsessat Sofia ja Madeleine sekä Chris O’Neill.
nobelpaivallinen_kuninkaalliset

Kuningasperhe lääketieteen palkinnon saaneen Yoshinori Ohsumin ja tämän vaimon Mariko Ohsumin kanssa. Kuva: Kungahuset.se

Ilahduttavaa oli, että kaikilla kuningasperheen naisilla oli päässään eri tiara kuin eilen! En tähän mennessä löytänyt tietoja naisten iltapukujen tekijoistä, mutta ensivaikutelmalla Sofia onnistui mielestäni parhaiten, Silvia oli perustyylikäs, kun taas Victorian ja Madeleinen oli ollut kovin vaikea mitenkään ylittää lauantaista loistoaan. Harmi myös, että eilenkin kolmella neljästä oli vaaleansävyinen puku ja sama toistui tänään. Olisin kaivannut vahvoja värejä enemmän, tai ainakin Victorialta kahta täysin erilaista pukua. Minulle ainakin tuli ensivaikutelma, että onpa samantyylinen puku kuin eilen, sillä beige väri ja kuviointi riittävät tuomaan sen dejá vu -tunteen. Tästä päivällisestä ei valitettavasti saada niin paljon (luvallisia) kuvia julki, joten kaikkien yksityiskohtien erottaminen on hieman hankalaa.
Aloitetaan analyysi kuningattaresta. Silvialla on jo vuosia ollut Nobeleissa muutama vakiotiara: eilinen safiiritiara ja tänään näissä kuvissa näkyvä yhdeksänsakarainen timanttitiara. Tiara on näyttävä ja sopii Silvialle, mutta omiin suosikkeihini se ei lukeudu. Punaisessa iltapuvussa on vähän samaa ideaa kuin Madeleinella; läpikuultava yläosa. Silvian puku on ihan nätti ja saa pisteet taas voimakkaasta väristä, mutta en sanoisi sitä tajunnanräjäyttäväksi. Elegantti ja tyylikäs kyllä, kuten Silvia lähes aina onnistuu olemaan.
Erityisen ilahduttavaa oli, että näimme prinsessa Sofialla jälleen “uuden” tiaran! Nelinappitiara ei kuulu kovinkaan monen suosikkeihin, mutta omaa silmääni se miellyttää ihan nätisti. Varmaan niitä kaikista hienoimpia ei perheen uusimmalle tulokkaalle annetakaan vielä. Nappitiara on siinä mielessä erikoinen, että se näyttää vähän siltä, kuin päässä leijuisi hiuskampoja, kun mitään runkoa ei näy. Mutta Sofia onnistui tiaran kanssa hyvin, ehkä jopa paremmin kuin eilisen terästiaran kanssa, sillä tänään hiukset olivat kiinni juhlakampauksessa. Mutta keskijakaus saisi väistyä! Nappitiara sointuu vaaleanpukaisen iltapuvun hohtoon. Puku on yksinkertainen, mutta silti näyttävä ja kaunis. Paljon parempi kuin eilinen joulukuusiasu.
Prinsessa Madeleine valitsi tänään modernin siipitiaran, joka oli myös hänen häätiaransa ja muutenkin Madden suosikki ja tavaramerkki. Roosan-harmahtava (vai sittenki beige?) iltapuku vaati hetken sulattelua, mutta Madeleine säteilee jälleen, vaikkakin eilinen prinsessaunelma oli ihan omaa luokkaansa! Muuten, olenko se vain minä vai tekeekö jonkun muunkin mielestä puvun päälliosan aaltoileva kirjailu Madeleinen kummallisen malliseksi etenkin keskivartalon kohdalta? Ehkä tällä yritetään peittää uutta raskautta? En ala spekuloimaan sen enempää, mutta aaltokuvio oli se syy, miksi puku oli aluksi vähän kummallisen näköinen. Lisäksi toivoisin, että Madeleine vaihtaisi hihamallia pian: viime vuonna ja eilen oli samanlaiset pitkät hihat. Kuitenkin kaunis tiara, kaunis kampaus ja meikki ja kaunis puku, joten yleisarvosana on kiitettävä.
Kruununprinsessa Victorialla oli virkistävää nähdä taas prinsessa Lilianilta peritty laakeriseppeletiara! En nyt aivan päätäni laita pantiksi, mutta muistan nähneeni tiaran vain kerran aiemmin, prinsessa Madeleinen häissä, ja Victoria asetti silloin riman todella korkealle. Nyt kampaus jätti hiukan toivomisen varaan. Tahtoisin nähdä tiaran kanssa valtavan jättinutturan, joka olisi suoraan tiaran takana eikä niskassa. Kuitenkin, Vickanin iltapuku ei mielestäni osunut ihan nappiin. Kuten jo ylempänä mainitsin, olisin toivonut, että peräkkäisten päivien puvuissa ei olisi yhtäkään samaa elementtiä. Puvun kuviointi sopii kyllä tiaraan, ja ei puku toki hirveimmästä päästä ole, mutta jokin siinä häiritsee. Ehkä väri?
madeleine_nobeljuhla

Kuva: Kungahuset.se

victoria_silvia_nobelpaivallinen

Kuningaspari ja kruununprinsessapari fysiikan voittaja F. Duncan M. Haldanen sekä Odile Belmontin kanssa. Kuva: Kungahuset.se

Tiivistettynä: plussaa tiaroista mutta jotenkin vain illan asut eivät tehneet wow-efektejä. Kenenkään ei ollut kamala, mutta ei erityisen mieleenpainuvakaan. Lauantaina onnistumisten jälkeen olisi kyllä ollut vaikea pistää paremmaksi (paitsi Sofian). Joka tapauksessa Nobelit on nyt tältä vuodelta nähty: palaamme näihin tunnelmiin vuoden päästä!
Loppukevennyksenä on kuninkaanlinnan Nobel-aterian ruokalista! Ruokasanasto ei ole ihan tutuinta edes suomeksi, joten antakaa anteeksi hieman kömpelöt käännökset ruotsista suomeen. Kuninkaallistapahtumien ruokalistoja on kiinnostavaa lukea, sillä ruualla on oma ja varsin tärkeä roolinsa kansainvälisten vieraiden kestitsemisessä. Tarjolla on yleensä kotimaan parhaita puolia kauniisti katettuna, sesongin mukaan tietty!
Sienitimbaali hillottujen suppilovahveroiden, talvisalaatin ja tryffelivaahdon kanssa
Paistettua piikkikampelanfileetä uunissa kypsennettyjen osterien, parsa- ja kukkakaalin sekä osterivoikastikkeen kanssa
Kauriinsatulaa paahdetun maa-artisokan ja viinietikkamustajuuren kera, kylmäpuristetussa rapsiöljyssä lingottua pinaattia ja kermaista viherpippurikastiketta
Marenkivaahtoa vanilja- ja karamelli-suklaajäätelöllä, marenkia sekä valkosuklaa-Baileyskastike

 

Jätä kommentti