Tukholman kuninkaallinen hääpukunäyttely

Kerrankin blogissa on ihka omaa kuvamateriaalia! Kävin tällä viikolla Tukholman-risteilyllä, jolla pitkäaikainen toive nähdä hääpukunäyttely Kungliga brudklänningar 1976-2015 toteutui!
Vuosi 2016 oli Ruotsin kuninkaalliselle perheelle yhtä juhlaa, sillä perheeseen syntyi kaksi pikkuprinssiä, kuningas täytti 70 vuotta ja kuningaspari juhli 40-vuotishääpäiväänsä ja Silvia samalla 40 vuotta kuningattarena. Kuningasparin rubiinihääpäivän kunniaksi Tukholman kuninkaanlinnaan avattiin syksyllä näyttely, jossa on esillä viisi kuninkaallista hääpukua vuosilta 1976-2015. Näyttely on auki maaliskuun 12. päivään asti ja linna on talvikaudella auki ti-su klo 10-16, eli vielä ehtii hyvin! Kuninkaanlinna on Tukholmassa niin keskeisellä paikalla, että näyttely on todella helppoa ohjelmaa vaikkapa juuri risteilyreissulle. Hinta oli 160 kruunua, lapset ja opiskelijat 80 kruunua.
haapukunayttely_tukholma

Näyttely pidettiin linnan Valtakunnansalissa. Odotin pukujen olevan vitriinissä, joten positiivinen yllätys että näin ei ollutkaan, sai paljon parempia kuvia!

Vanhin hääpuvuista on kuningatar Silvian kesäkuulta 1976, jolloin neiti Silvia Sommerlath avioitui Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa Tukholman Suurkirkossa. Hääpuku on kantajansa tavoin ikoninen, iso osa suomalaisistakin varmasti tunnistaisi puvun helposti, niin moneen kertaan se on tänä vuonnakin komeillut lehtien sivuilla. Kuten taisin kuninkaallisia hääpukuja käsittelevässä postauksessa sanoa, tämä Diorin puku ei ole koskaan lukeutunut omiin suosikkeihini, mutta nyt livenäkemisen jälkeen annan sille enemmän arvoa. Se on aikansa tuote ja näyttää upealta parin hääkuvissa.
kuningatarsilvia_haapuku

Valitettavasti Silvian hääpuvusta en epähuomiossa ottanut yhtään edestäpäin otettua kuvaa, mutta puvun hengen näkee hyvin tästäkin. Taustalla morsiusneitojen puvut.

Etenin salissa ympyränmallia, ja seuraavana vastaan tulivat kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen häidensä aattoina käyttämät iltapuvut. Itselläni ei ole hirveästi asiantuntemusta vaatetusalasta, ja oli jännää huomata, miten paljon pientä näperrystyötä yhdessä iltapuvussa voikaan olla. Kirjailujen ja paljettien määrää ei tajua kuin vasta läheltä katsottuna. Molemmat puvut ovat omalla suosikkilistallani!
victoria_madeleine_iltapuku

Vasen on Victorian ja oikea Madeleinen. Hääpäivän aattojen iltapuvut ovat Elie Saabin, jonka luomukset ovat muutenkin tuttuja näkyjä prinsessojen yllä. Näyttelyssä oli kuvan alaosassa näkyvien tyylisiä infotauluja, joissa mainittiin muun muassa kyseisten häiden ajankohta, paikka, puvun suunnittelija ja morsiusneidot.

Seuraavana prinsessa Madeleinen hääpuku. Prinsessa avioitui 8.6.2013 brittiläis-amerikkalaisen Chris O’Neillin kanssa Tukholman Linnankirkossa. Valentinon hääpuku ihastutti minua ensihetkestä, mutta vasta nyt tajusin, miten pitsinen se todella on hameosastaan! Madeleine käytti myöhemmin illalla hääjuhlassaan vähän kevyempää valkoista mekkoa, joka oli myös esillä.
prinsessamadeleine_haapuku

Prinsessa Madeleinen upea Valentinon hääpuku. Taustalla morsiusneitojen puvut sekä prinsessan ”iltahääpuku”, josta on isompi kuva alapuolella.

prinsessamadeleine_iltahaamekko

Madeleine vaihtoi myöhemmin illalla päälleen hieman kevyemmän valkoisen mekon, joka oli lainattu äiti-Silvian vaatekaapista. Kuningatar piti tätä samaista mekkoa vuoden 2001 Nobeleissa. Harva nainen lainaa kolmekymppisenä mekkoa, jota oma äiti on pitänyt lähes kuusikymppisenä!

Sitten vuonna 2013 kuolleen prinsessa Lilianin hääpuku vuodelta 1976. Brittiläinen rouva Lilian Craig (o.s. Davies) avioitui Ruotsin prinssi Bertilin kanssa 30 vuoden salaisen yhteiselon jälkeen joulukuussa 1976 Drottningholmin linnankirkossa, puoli vuotta miehensä veljenpojan eli kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian jälkeen. Kaarle Kustaan isän kuolema onnettomuudessa vuonna 1947 sekoitti Bernadottejen pakkaa, ja kruununperijä oli yhtäkkiä vuoden ikäinen Kaarle Kustaa ja toisena jonossa oli prinssi Bertil. Perimystä ei voinut jättää taaperon varaan, joten Bertilin oli elintärkeää pysyä perimyskelpoisena kunnes veljenpoika olisi täysi-ikäinen ja alkaisi perustaa omaa perhettä. Avioliitto jo kerran eronneen Lilianin kanssa ei ollut sopivaa. Sen sijaan he elivät yhdessä hiljaisesti yleisöltä salaa, ja kun Kaarle Kustaa nousi kuninkaaksi ja nai Silvian, Bertil sai itsekin viimein avioitua rakastamansa naisen kanssa. Lilianista tuli hyvin läheinen kuningasperheelle ja hän oli suosittu myös kansan keskuudessa
prinsessalilian_haapuku

Prinsessa Lilianin Elisabeth Wondrakin hääpuvussa näkyy sama aikakausi kuin Silvian puvussa. Väri on todellisuudessa kylmää vaaleansinistä, kuvan valaistus vääristää hiukan. 61-vuotias morsian oli häissään luonnollisesti hieman erityylinen kuin nuorena avioituvat prinsessat. Tulee ehkä vähän mieleen herttuatar Camillan häätyyli hänen ja prinssi Charlesin häissä?

Sitten näyttelyn uusimpaan pukuun! Neiti Sofia Hellqvist avioitui prinssi Carl Philipin kanssa 13. kesäkuuta 2015 Tukholman Linnankirkossa ja ruotsalaisen Ida Sjöstedtin suunnittelema hääpuku ei ollut lainkaan huono startti prinsessaelämälle. Minulle puku ei aiheuttanut wow-henkäystä, mutta se oli klassisen kaunis ja simppeli. Luulen, että taustansa takia monenmoisia epäilyjä kohdanneelle Sofialle oli turvallisinta olla laittamatta mitään liian seksikästä. Tykkään puvusta paljon, vaikka se ei pääse ihan top-listani kärkeen.
prinsessasofia_haapuku

Prinsessa Sofian hääpuku oli Ida Sjöstedtin käsialaa. Monet näkivät yhtäläisyyttä herttuatar Catherinen hääpukuun vuodelta 2011.

prinsessasofia_haavaatteet

Sofian iltamekko häissään oli yksiolkaiminen ja kapealinjainen pitsiunelma. Todella kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan! Hääkengissä oli sydämenmalliset pohjat. Oikealla morsiusneitojen kuvat vähän lähempää kuvattuina.

Viimeisenä oli kruununprinsessa Victorian niin ikään ikoninen hääpuku. 19.6.2010 kruununprinsessa avioitui vuosien seurustelun jälkeen Daniel Westlingin kanssa, tasan 34 vuotta vanhempiensa häiden jälkeen. Vuonna 2010 kuningasperhe oli huonossa valossa kuningasta koskevien kohujen takia. Lisäksi ennen Victorian häitä Madeleinen kihlaus pitkäaikaiseen poikaystävään purkautui pettämiskohun seurauksena ja Madde vaihtoi Tukholman maisemat New Yorkiin ja sai siitä oman kritiikkinsä. Victorian ja Danielin häät kuitenkin aloittivat 2010-luvun onnellisten perhetapahtumien sarjan Ruotsin hovissa ja nostivat koko monarkian suosiota – Victoria on ollut jo pitkään perheen suosituin jäsen, ja kansa oli onnellinen, kun prinsessa sai viimein prinssinsä. Victorian puku oli ruotsalaisen Pär Engshedenin, jonka puvut on aiemminkin nähty kuninkaallisen perheen naisten yllä.
kruununprinsessavictoria_haapuku_edesta

Victorian kenkien lisäksi esillä oli myös häälaukku.

kruununprinsessavictoria_haapuku

Olen oppinut viime aikoina arvostamaan tätä pukua ihan uudella tavalla. Siinä on sitä victoriamaisuutta, mutta samalla myös majesteetillisuutta, persoonallisuutta ja kauneutta. Taustalla morsiuslasten pukuja.

kuninkaalliset_haakimput

Jokaisen hääpuvun edessä oli alkuperäistä hääkimppua jäljittelevää tyyliä koristeena, kuten voitte osasta kuvista huomata, ja lisäksi tämmöiset isommat kuvat niistä. Madeleinen, Sofian ja Victorian kimput ovat suosikkini noista..

kuninkaalliset_kutsut_monogrammit

Ylhäällä vasemmalla valtakunnanmarsalkan entrékortti kruununprinsessan häihin. Ylhäällä oikealla kutsu prinsessa Madeleinen vihkiseremoniaan. Alla kaikkien näyttelyn kuninkaallisten parien monogrammit. Vasemmalta oikealla: Kaarle Kustaa ja Silvia, Bertil ja Lilian, Victoria ja Daniel, Madeleine ja Chris sekä Carl Philip ja Sofia.

brudklanningar_bok

Ostin Linnaputiikista näyttelyn kirjasen (hinta 50 kruunua), jossa on kuvia ja tietoa näyttelyn häistä, mekoista ja suunnittelijoista. Oikeassa reunassa myös postikorttikokoelmani uusimmat tulokkaat.

Pohdiskelin, että näyttely olisi voinut olla laajempikin ja sisältää esimerkiksi kuninkaan sisarten hääpuvut, sillä itselleni ne ovat ainakin ihan vieraita. Toisaalta kuninkaan sisaret eivät ole mukana kruununperimyksessä ja menettivät avioliittojensa myötä kuninkaallisen prinsessan statuksen, joten sinänsä ihan luonnollista, että he eivät olleet mukana näyttelyssäkään.
Kaiken kaikkiaan näyttelystä jäi varsin positiivinen fiilis. Häätiarat olisi ollut mahtava nähdä livenä, mutta ne eivät turvallisuussyistä tietenkään voi olla esillä. Lähikuvat löytyi ja niistä sai ihan hyvän käsityksen, erityisesti Silvian ja Victorian kameetiaraa oli mukava nähdä yksityiskohtaisemmin. Mielenkiintoinen näyttely, toivottavasti joskus saadaan lisää tällaisia!

2 kommenttia artikkeliin ”Tukholman kuninkaallinen hääpukunäyttely

  1. Paluuviite: Kuninkaalliset hääpuvut -kuvakooste | Timanttisalonki

  2. Paluuviite: Kuninkaallinen vuosikooste 2017 ja katsaus tulevaan | Timanttisalonki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s