Norjan kuningasparin 80-vuotispäiviä juhlitaan näyttävästi Oslossa

Jo vuoden alussa kuninkaallisia seuraavissa piireissä arveltiin, että Norjan kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan yhteiset 80-vuotissyntymäpäivät ovat vuoden ehdoton kohokohta, sillä muita suuremman profiilin tapahtumia ei ollut näköpiirissä. Näyttävät merkkipäivät Oslossa ovat ehdottomasti vuoden parhaita (ellei peräti ainoita) mahdollisuuksia nähdä iso joukko Euroopan kuninkaallisia yhdessä. Norjalaisissa lehdissä huhuttiin, että juhliin osallistuisi jopa 60 kuninkaallista, mikä kuulosti heti alkuunsa vähän liiankin optimistiselta arviolta. Norjan hovin sivuilla julkaistu vieraslista kattaa kuitenkin kolmisenkymmentä kuninkaallista vierasta sekä tietysti isäntäperheen, joten jos oikein laskin, paikalla nähdään yhteensä 37 kuninkaallista!
Norjasta osallistuu luonnollisesti juhlakalujen lisäksi koko perhe: kruununprinssipari, prinsessa Märtha Louise sekä kuninkaan sisko prinsessa Astrid.
Pohjolan naapurimaista tulee luonnollisesti suuri edustus: Ruotsista  kuningaspari, kruununprinsessapari sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia. Tanskaa edustavat kuningatar Margareeta, kruununprinssipari sekä huomenna keskiviikkona myös prinssi Joachim ja prinsessa Marie. Suomesta ja Islannista molemmista kutsuttuina ovat presidenttiparit. Huomionarvoista on, että kuningatar Margareetan puoliso prinssi Henrik ei eläkepäiviltään osallistu edes tällaisiin edustustilaisuuksiin, jotka ovat kuitenkin enemmän ystävien syntymäpäiväjuhla.

 

Luxemburgista saapuvat suurherttuapari Henri ja Maria-Teresa sekä perintösuurherttuapari Guillaume ja Stéphanie, Belgiasta puolestaan kuningaspari Phillipe ja Mathilde. Alankomaiden osuus vieraslistasta oli pieni yllätys: ennakoituja olivat kuningaspari ja prinsessa Beatrix, mutta lisäksi Alankomaista osallistuvat myös kuningas Willem-Alexanderin muutama vuosi sitten kuolleen veljen prinssi Frison leski, prinsessa Mabel sekä kuninkaan toinen veli prinssi Constantijn.
Kreikan kuninkaallisista edustavat kuningatar Anne-Marie, kruununprinssipari sekä prinssi Nikolaos ja prinsessa Tatiana. Monacosta tulee ruhtinas Albert, samoin Wessexin kreivitär Sophie edustaa Britanniaa yksin. Espanjasta juhliin saapuvat kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia huomenna keskiviikkona.
Kreivitär Sophie Pohjoismaiden kuninkaallisissa juhlissa ei yllätä ollenkaan, mutta silti se on pieni pettymys – miksei Britannin nuorempi väki halua tutustua muihin kuninkaallisiin? Sophie on tietysti arvokas vieras siinä missä muutkin, mutta Britannian ja Norjan hoveilla on perinteisesti ollut hyvät välit, joten Sophie yksin tuntuu jotenkin laimealta. Olisin mieluusti nähnyt prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan tai esimerkiksi prinsessa Annen, joka on kruununprinssi Haakonin kummitäti. Prinssi William ja herttuatar Catherine oisivat olleet liian optimistinen odotus, mutta jotenkin sitä silti toivoisi näkevänsä nuoren parin seurustelemassa tulevien hallitsijakollegoiden kanssa.
Juhlinta alkaa tänään Suomen aikaa klo 18:30, ja siitä tunnin päästä eli klo 19:30 kuningaspari ja kuninkaalliset vieraat ovat kuninkaanlinnan parvekkeella tervehtimässä kansaa. Luvassa on juhlaillallinen, jossa pukukoodin perusteella on luvassa tiaroja! Keskiviikkona juhlavieraat käyvät risteilyllä Norge-aluksella ja nauttivat Oopperatalolla Norjan hallituksen tarjoaman juhlaillallisen, joka on hallituksen lahja kuningasparille.
Blogiin päivittyy tietoa ja kuvia juhlallisuuksista viimeistään huomenna! Odotan mielenkiinnolla tiarakierrosta ja haluan paneutua siihen huolella, sehän on näiden juhlien suola. 😉

Yksi kommentti artikkeliin ”Norjan kuningasparin 80-vuotispäiviä juhlitaan näyttävästi Oslossa

  1. Paluuviite: Tiaraloistoa Norjan kuningasparin syntymäpäiväjuhlissa | Timanttisalonki

Jätä kommentti