Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen kiertue jatkui Oslossa – ohjelmassa Skam ja Holmenkollen

Cambridgen herttuapari prinssi William ja herttuatar Catherine aloittivat kuninkaallisen vierailunsa toisen osion torstaiaamuna Oslossa. Herttuapari vietti kaupungissa yhden yön ja majoittui kuninkaanlinnassa kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan vieraina. Kotimatkalle he lähtivät perjantaina illalla päivän ohjelman jälkeen. Ohjelma Oslossa oli järjestetty Tukholman tapaan niin, että herttuapari vietti pääsääntöisesti aikaa kruununprinssiparin seurassa.
Odotin Norjan-vierailua mielenkiinnolla, sillä Norjan ja Britannian kuningashuoneilla on perinteisesti ollut erityisen lämpimät välit, ja oli mielenkiintoista nähdä, millaista kehitystä nuoremman sukupolven kanssa tapahtuu. Kuningas Harald ja kuningatar Elisabet ovat pikkuserkkuja, ja eurooppalaisista hallitsijoista Harald on Elisabetille läheisintä sukua. Heillä on yhteiset isoisovanhemmat, Britannian kuningas Edward VII ja kuningatar Alexandra. Edwardin ja Alexandran poika prinssi George seurasi isäänsä valtaistuimelle kuningas Yrjö V:nä (Elisabetin isoisä), ja tyttäristä nuorin prinsessa Maud (Haraldin isoäiti) avioitui Norjan tulevan kuningas Haakon VII:n kanssa.
Aloitetaanpa Cambridgejen vierailun alusta. Herttuapari siis lensi Tukholmasta Osloon, ja lentokentällä heitä olivat vastassa kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit sekä Britannian Norjan-suurlähettiläs. Kentältä ajettiin suoraan kuninkaanlinnaan, jossa kuningaspari toivotti vieraat tervetulleeksi lounaan merkeissä. Lounaalla olivat myös kuningasparin tytär prinsessa Märtha Louise sekä kuninkaan sisko prinsessa Astrid. Lounaan jälkeen kruununprinssiparin esikoinen prinsessa Ingrid Alexandra, kuningatar Sonja ja kruununprinssipari esittelivät herttuaparille prinsessan nimeä kantavaa veistospuistoa palatsin pihamailla. Tähän yhteyteen oli järjestetty myös aikaa yleisön tervehtimiseen, ja kuninkaalliset vieraat vetivät paikalle jälleen runsaasti yleisöä. Veistospuiston jälkeen herttuapari ja kruununprinssipari vierailivat MESHissä, joka on erityisesti start up -yrityksille suunniteltu luova työympäristö. Yritykset ratkaisevat esimerkiksi ympäristön, mielenterveyden ja hyvinvoinnin ongelmia uusilla tavoilla yhteistyön kautta.
Herttuatar Catherinella oli yllään Catherine Walkerin sininen takki ja Séraphinen mekko. Kruununprinsessa Mette-Marit luotti myös siniseen, ja oli pukeutunut takkimekkoon, jota koristi punainen vyö. Prinssi William ja Mette-Marit olivat “perfect match” punaisten kaulaliinojensa kanssa.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Päivä huipentui juhlaillalliseen kuninkaanlinnassa. Tilaisuus oli paljon Tukholmassa järjestettyä vastaanottoa suurempi, ja osallistujia oli Norjan hallituksesta, yritysmaailmasta, taidealoilta ja puolustusvoimista, lisäksi norjalaisia veteraaneja oli kutsuttu ja he pääsivät tapaamaan herttuaparia. Kuningasparin ja kruununprinssiparin lisäksi myös prinsessa Märtha Louise ja prinsessa Astrid osallistuivat illalliselle. Sekä prinssi William että kuningas Harald pitivät puheet illan aikana, ja molemmat korostivat tuttuun tapaan ystävyyttä ja naapuruutta. Prinssi Williamin puheessa oli jo vakavampiakin teemoja esim. liittolaisuudesta, liikesuhteista ja NATOsta. Kuningas Haraldin puheesta pistin erityisesti merkille, miten kuningas siteerasi Love Actually -elokuvaa ja kutsui herttuatar Catherinea KATEKSI. Kertoo olennaisen, miten läheiset välit kuningashuoneilla on! Tai sitten kyseessä oli pieni lapsus, kutsuihan Williamkin kihlajaishaastattelussa tulevaa vaimoaan vielä Kateksi, sen jälkeen se on tosin aina ollut Catherine.
Herttuattarella oli illallisella yllään hennon vaaleanpunainen Alexander McQueenin puku, ehdottomasti onnistuneempi look kuin Ruotsissa! Kuningatar Sonja on rohkea värienkäyttäjä ja hehkui violetissa iltapuvussa. Kruununprinsessa Mette-Marit ei ole suosikkipukeutujiani, ja en täysin lämmennyt tälle hopeiselle iltapuvulle. Prinsessa Märtha Louise oli tummassa kukkakuvioidussa puvussa, ja prinsessa Astrid luotti lohenpunaiseen.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kuninkaallisen kiertueen viimeinen päivä alkoi oslolaisella Hartvig Nissen -lukiolla, joka on suositun Skam-televisiosarjan päätapahtumapaikka. Nyt jo loppunutta ohjelmaa tehtiin neljä tuotantokautta, ja se saavutti valtavan suosion kansainvälisesti. Suomessa jaksoja voi katsoa Yle Areenasta. Skamin tunnuspiirteisiin kuuluu uudenlainen sosiaalisen median hyödyntäminen sekä rohkea lähestyminen nuorten elämään. Sarjassa käsiteltiin mm. ihmissuhteita, homoseksuaalisuutta, seksuaalista hyväksikäyttöä ja syömishäiriöitä. Sarjan hahmoilla oli omat instagram-tilit, ja sarja ilmestyi osittain reaaliajassa facebookiin. Prinssi William ja herttuatar Catherine tapasivat sarjan näyttelijöitä ja tekijöitä sekä lukion opiskelijoita. Paikalla olivat Vilden, Noran, Sanan, Isakin ja Eskildin näyttelijät, ja useimmat olivat postanneet omille henkilökohtaisille instagram-tileilleen jotain tapaamisesta.
Embed from Getty Images
Tämän jälkeen seurue suuntasi kruununprinssiperheen kotiin Skaugumiin yksityiselle lounaalle. Prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus olivat luultavasti koulussa, eivätkä siksi osallistuneet, mutta perheen koira, Muffins Kråkebolle, sai Catherinesta kaverin! Catherinella oli yllään Dolce & Gabbanan viininpunainen takk, Mette-Marit edusti mustassa puserossa ja harmaassa hameessa.
Päivän päätteeksi herttuapari vieraili Holmenkollenin mäkihyppytornilla. Talviurheilu on Norjan suurimpia ylpeydenaiheita, joten herttuapari ja kruununprinssipari kävivät hiihtomuseossa ja tapasivat nuoria mäkihyppääjiä. Sen jälkeen Norjan hiihtoliitto oli järjestänyt tapahtuman, jossa herttuapari pääsi tutustumaan päiväkoti-ikäisten lasten hiihtokouluun. Kuninkaalliset myös grillasivat makkaraa lasten kanssa. Skandinavia-kiertue päättyi siihen, ja herttuapari suuntasi Holmenkollenilta suoraan lentokentälle.
Embed from Getty Images
Mitä opimme vierailusta? Ainakin sen, että prinssi William ja herttuatar Catherine ovat mediaongelmistaan huolimatta edelleen hyvin valovoimaisia kuninkaallisia, ja jos kotimaassa yleisöjoukot ovat pienentyneet, niin ulkomailla he ovat suorastaan supertähtiä. Henkilökohtaisesti toivon, että pohjoismaisilta kollegoilta jäi käteen vinkkejä median ja yleisön kohtaamiseen sekä lastenkasvatukseen. Pohjoismaiden monarkiat ja kuninkaalliset perheet ovat hyvin rentoja ja joustavia Britanniaan verrattuna, ja mitään äärimuutosta ei Catherinelta ja Williamilta odotetakaan, mutta kruununprinsessa Victorialta ja kruununprinssi Haakonilta kannattaisi ottaa muutama neuvo käytäntöön. Erityisesti Tukholmassa oli muutama hetki, jolloin William ja Kate menivät suoraan yleisön ja kameroiden ohi, kun Victoria ja Daniel jäivät tervehtimään ja poseeraamaan hetkeksi.
Muutama asia jäi mieleen vierailujen ympärillä käydystä keskustelusta. Lehtikirjoitteluista monelle on saattanut jäädä sellainen kuva, että prinssi William, kruununprinsessa Victoria ja kruununprinssi Haakon ovat toistensa vastineita. Täytyy tarkentaa, että vaikka kaikki kuusi ovat iällisesti ja elämäntilanteeltaan suunnilleen samassa vaiheessa, niin prinssi William on oikeasti asemaltaan verrannollinen prinsessa Estelleen ja prinsessa Ingrid Alexandraan, eli toisena perimyksessä. Ero on tässä kohtaa merkittävä, sillä Victorian ja Haakonin työnkuvat ovat hyvin erilaisia kuin Williamin. Joka tapauksessa, Skandinavia-kiertue oli minusta onnistuneesti toteutettu. Joskus tuo mielenterveys alkaa tulvia jo korvista. Tärkeä aihe, mutta ehkä hieman itseään toistavaa – kai herttuaparilla on muitakin kantavia teemoja? Oli kuitenkin mukavaa, että herttuapari sai tutustua Victoriaan, Danieliin, Haakoniin ja Mette-Maritiin rauhassa, sillä he tulevat hallitsemaan sitten samoihin aikoihin tulevaisuudessa. Joten pisteet Williamille ja Catherinelle hyvin sujuneesta kiertueesta!
Embed from Getty Images

 

Jätä kommentti