Prinsessa Adrienne Josephine Alice, Blekingen herttuatar

Kuningas Kaarle Kustaa piti noin tunti sitten konseljin, jossa hän paljasti maan uusimman pikkuprinsessan, seitsemännen lapsenlapsensa, nimen ja herttuakunnan. Pikkuinen on prinsessa Adrienne Josephine Alice, Blekingen herttuatar. Viime perjantaina syntynyt lapsi on prinsessa Madeleinen ja Christopher O’Neillin kolmas ja kruununperimyksessä sijalla kymmenen. Ensimmäinen kuva vauvasta nähtiin jo perjantaina, ja eilen sunnuntaina Madeleine avasi oman instagram-tilin, ja julkaisi suloisen kuvan vauvasta sisarustensa, prinsessa Leonoren ja prinssi Nicolaksen kanssa.
Konseljin jälkeen kuninkaallinen perhe kokoontuu Te Deum -kiitosjumalanpalvelukseen Tukholman linnankirkkoon. Jumalanpalvelukseen osallistuvat kuningaspari, kruununprinsessapari, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia sekä Chris O’Neill. Tuore äiti ja vauva saavat jäädä kotiin. Tänään on myös kruununprinsessa Victorian nimipäivä, jota perinteisesti juhlitaan kuninkaanlinnalla. Juhlia siirrettiin muutamalla tunnilla, kun konselji ja Te Deum osuivat samalle päivälle. Nimipäiväohjelma alkaa kello 15 Suomen aikaa.
H.K.H. Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill fick fredagen den 9 mars 2018 klockan 00.41, en dotter på Danderyds sjukhus. Vikt: 3465 gram. Längd: 50 cm. Herr O’Neill var med på Danderyds sjukhus under hela förlossningen. - Vi är mycke

Prinsessa Adrienne Josephine Alice. Kuva: Christopher O’Neill

Mutta nyt siihen pääasiaan, eli pikkuprinsessan nimeen! Ruotsin kuninkaalliset ovat pääasiassa antaneet lapsilleen yllätyksellisiä kutsumanimiä, joihin on yhdistetty isovanhempia ja muita läheisiä kunnioittavat toiset nimet. Prinsessa Madeleinen ja Chrisin vanhempien lasten nimistä, Leonore Lilian Maria ja Nicolas Paul Gustaf, pääteltiin ennakkoon lähinnä, että kolmannellakin lapsella on luultavasti kolme nimeä, ja kutsumanimeksi tulee joku kansainvälinen, englanninkieleen istuva nimi.

Chrisin äidin puolella Maria on tavannut olla kaikkien tyttöjen nimissä, joten sitä pidettiin mahdollisena toisena tai kolmantena nimeä, joskin vähän mielikuvituksettomana valintana. Victoria, Carl Philip tai Madeleine eivät pääsääntöisesti ole antaneet omia nimiään lapsilleen, mutta tällä kertaa monet käänsivät katseensa Madeleinen etunimiin, sillä isovanhempien nimet alkavat olla jo käytetty. Pikkuprinsessalle myös odotettiin jonkinlaista viittausta kuningatar Silviaan, sillä Leonoren tai Nicolaksen nimissä ei sellaista ole. Kutsumanimeä oli siis vaikea arvata, kun kokemus on näyttänyt, että se voi olla mitä tahansa, mutta toisten nimien osalta katseet kääntyivät ennakkoon mm. seuraaviin vaihtoehtoihin: Alice ja Renate (kuningatar Silvian äidin nimi, Silvian toinen nimi), Therese, Amelie ja Josephine (Madeleinen muut etunimet), Sibylla (kuninkaan äidin nimi) ja Desirée (yleinen nimi Bernadottejen suvussa).

View this post on Instagram

Leonore and Nicolas welcoming their little sister home ❤️

A post shared by Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden) on

Ja yllätysvalintahan sieltä tuli kutsumanimeksi. Adrienne on ranskalainen nimi, ja ilmeisesti henkilökohtaisesti vanhempien mieleen, sillä Madeleinen tai Chrisin lähisuvuista ei löydy kytköksiä. Toki Bernadotte-suvulla on ranskalaiset juuret, mutta Madden ja Chrisin suvuissa on niin vahvat kytkökset saksankieleen. Adrienne on kansainvälinen ja kaunis nimi, eikä ainakaan Euroopan tunnetummista kuninkaallisista kukaan ole samanniminen. Leonorea ja Nicolasta variantteineen löytyy muista kuningashuoneista.
Josephine on Madeleinen neljäs etunimi ja Chrisin isänäidin etunimi. Bernadottejen historiasta löytyy myös kuningatar Josephine. Tanskan kruununprinssiparin kaksosista tytär on prinsessa Josephine.
Alice on kuningatar Silvian äidin nimi, ja myös kruununprinsessa Victorian kolmas etunimi. Nimi on yleinen Britannian kuninkaallisessa perheessä, ja ollut veikkausten kärjessä, jos herttuatar Catherine ja prinssi William saavat toisen tyttären.
Herttuakunnan päättää kuningas, ja siihen vaikuttaa mm. perillisen sija kruununperimyksessä, maakuntien painoarvo ja henkilökohtaiset syyt. Blekingeä monet veikkasivatkin. Se on pieni maakunta Ruotsin eteläkärjessä, Skånen itäpuolella. Asukkaita on noin 150 000, ja suurin kaupunki on Karlskrona. Mitään henkilökohtaisempaa kytköstä ei taida löytyä, kuten ei löydy Madeleinen, Leonoren tai Nicolasin herttuakunnistakaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Prinsessa Adrienne Josephine Alice, Blekingen herttuatar

Jätä kommentti