Cambridgen prinssi Louis Arthur Charles

Ikuisuudelta tuntuneen odotuksen jälkeen Cambridgen herttuapari on paljastanut maanantaina syntyneen poikansa nimen: Louis Arthur Charles. Pojan arvonimi kokonaisuudessaan on siis hänen kuninkaallinen korkeutensa Cambridgen prinssi Louis. Ei tärpännyt omilla nimiarvauksillani, jotka olivat Arthur Philip Victor ja Albert James Michael. Ehkä joskus vielä. 😀
Louis on perinteinen kuninkaallinen nimi, ja se on käytössä erityisesti ranskan- ja saksankielisillä alueilla. Se on prinssi Williamin ja kuningatar Elisabetin nuorimman pojan prinssi Edwardin neljäs nimi, ja pikkuprinssin isoveljen prinssi Georgen kolmas nimi. Prinssi Edwardin tytär on Louise, mutta muuten lähisuvusta ei löydy toista samannimistä.
Arthur on myös hyvin perinteinen kuninkaallinen nimi, joka vie ajatukset tietysti kuningas Arthurin legendaan. Nimi löytyy sekä prinssi Williamin että vauvan isoisän prinssi Charlesin nimirimpsusta. Arthur oli monien suosikkiehdokas ensimmäiseksi nimeksi, ja itsekin veikkasin sitä.
Charles puolestaan kunnioittaa tietysti prinssi Charlesia. Brittihistoria tuntee myös useammankin samannimisen kuninkaan. Ihanaa, että pojan nimessä on muistettu nyt isoisääkin. Pitkään on ollut jo puhetta, ettei Charles näe lapsenlapsiaan kovin usein ja on jäänyt täysin kakkosisoisän rooliin, kun taas herttuatar Catherinen vanhemmat ovat ilmeisesti hyvin aktiivisesti mukana ja avuksi lastenlasten hoidossa. Kaikkia lehdistön juttuja ei pidä uskoa, mutta niissä on usein totuuden siemen.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Nimen julkistamisen odotettiin tapahtuvan keskiviikkona eli kaksi päivää syntymän jälkeen, kuten prinssi Louisin isosisarusten kohdalla. Ilmoitusta ei kuitenkaan tullut vielä torstainakaan, ja syyksi arveltiin sitä, että prinssi Charles ei työtehtäviensä takia ollut vielä nähnyt vauvaa, eikä nimeä haluttu julkistaa ennen sitä. Kuninkaallisia seuraavat ovatkin päivittäneet twitteriä 10 minuutin välein keskiviikosta saakka. Viivästely herätti myös kritiikkiä, ja ei voi muuta kuin jälleen kerran ihmetellä, miten vaikeaa Kensingtonin palatsissa on hoitaa PR-tilanteet oikein.
On aivan hyväksyttävää, että nimen ilmoittaminen kestää, olipa syy mikä tahansa. Mutta oli myös selvää, että kaikki odottivat julkistusta keskiviikolle aiempien kertojen perusteella. Palatsi olisi voinut kunnioittaa mediaa ja yleisöä, ja esimerkiksi ilmoittaa, että nimi julkaistaan perjantaina. Sen sijaan toimittajat, bloggaajat ja muut asiasta kiinnostuneet pidettiin pari päivää jatkuvassa valmiustilassa, vaikka palatsissa on aivan varmasti tiedetty, koska julkistus tehdään. Ruotsissahan systeemi toimii hyvin; hovi ilmoittaa, kun kuninkaallinen vauva on syntynyt ja kertoo samalla ajankohdan, jolloin kuningas pitää konseljin, jossa nimi kerrotaan. Näin kaikki voivat keskittyä muihin asioihin odotellessa, eikä toimittajien, jotka tekevät tätä elääkseen, tarvitse olla päivystämässä asiaa koko päivää. Lapsen syntymä on iloinen asia, ja yleisön kiinnostus aivan perusteltua. Käsittämätöntä, miten Kensingtonissa onnistutaan aina jotenkin mokaamaan iloisetkin uutiset. Mutta tärkeintä on, että maalla on nyt uusi prinssi ja prinssillä nimi, #royalbabywatch on nyt päättynyt!

Jätä kommentti