Britannian kuninkaallisen perheen hääkirkot

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen häihin on enää reilu viikko! Kaikkien kuninkaallisten häiden keskeisimpiä elementtejä ovat arvokkaat puitteet, joten tänään käydään läpi Windsorin suvun hääkirkkoja. Kuningashuoneilla on usein tietyt perinteiset kirkot esim. häille, hautajaisille ja kruunajaisille, mutta valinnavaraa on jonkin verran. Britannian kuningashuoneeseen mahtuu hyvin erilaisissa asemissa olevia kuninkaallisia. Hääkirkon valintaan vaikuttavat keskeisesti häiden koko ja luonne, perinteet ja vihittävien henkilökohtaiset toiveet.
Prinssi Harry ja Meghan Markle ja myöhemmin tänä vuonna prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank vihitään Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa. Windsor on kuningatar Elisabetin varsinainen koti ja myös kuningattaren tuleva hautapaikka. Linnalla ja kappelilla on pitkä historia kuningasperheen kanssa, sillä Pyhään Yrjöön on haudattu lukemattomia brittikuninkaallisia vuosisatojen ajan; mm. kuningas Henrik VIII, kuningas Yrjö III, Walesin prinsessa Charlotte, kuningas William IV ja kuningatar Adelaide, kuningas Edward VII ja kuningatar Alexandra, kuningas Yrjö V ja kuningatar Mary sekä kuningatar Elisabetin vanhemmat, kuningas Yrjö VI ja kuningataräiti Elisabet, ja sisar prinsessa Margaret.
Embed from Getty Images
Pyhän Yrjön kappeli Windsorissa. Alla kuva kappelin sisältä.
Embed from Getty Images
Pyhän Yrjön kappelin historia alkaa 1300-luvulta kuningas Edward III:n ajoilta. Kappelia on laajennettu ja muokattu vuosisatojen aikana, ja nykyisillään sinne mahtuu istumaan noin 800 henkilöä. Sijainti parinkymmenen kilometrin päässä Lontoosta tekee kappelista hieman rauhallisemman vihkipaikan, mikä on varmasti ollut osasyy siihen, että prinssi Harryn ja prinsessa Eugenien kihlattuineen päätyivät Windsoriin. Ensi viikon häiden odotetaan silti houkuttelevan paljon yleisöä, ja onhan linnan pihalle kutsuttu 2600 ihmistä seuraamaan vieraiden saapumista ja hääparin poistumista aitiopaikoilta.
Vaikka kappeli on ehkä tunnetumpi hautapaikkana, on siellä myös vihitty monet kuninkaalliset parit. Kuningatar Viktorian vanhin poika, silloinen Walesin prinssi Albert Edward ja Tanskan prinsessa Alexandra (myöhemmin kuningas Edward VII ja kuningatar Alexandra) vihittiin kappelissa vuonna 1863. Sen jälkeen Pyhä Yrjö on toiminut vihkikirkkona myös monille muille Viktorian jälkeläisille. Kuningattaren lapsista prinsessa Helena, prinsessa Louise, prinssi Arthur ja prinssi Leopold ja lapsenlapsista mm. Connaughtin prinsessa Margaret ja Albanyn prinsessa Alice vihittiin kappelissa. Myöhemmin kirkon ovat valinneet kuningatar Elisabetin nuorin poika prinssi Edward vuonna 1999 ja tyttärenpoika Peter Phillips vuonna 2008. Myös Walesin prinssi Charlesin ja Camilla Parker-Bowlesin avioliiton siunaustilaisuus pidettiin Pyhän Yrjön kappelissa vuonna 2005. Brittihovi julkaisi instagramissa hiljattain lyhyen videon, johon on listattu kaikki Windsorissa avioituneet kuninkaalliset parit vuodesta 1863 eli kuningas Edward VII:sta ja kuningatar Alexandrasta lähtien.

 

Ikonisin brittikuninkaallisiin liitettävä kirkko on Lontoossa sijaitseva Westminster Abbey, jossa on kruunattu kaikki englantilaiset ja brittiläiset monarkit tuhannen vuoden ajan. Kruunajaiset ovat valtion merkittävimpiä tilaisuuksia, ja Abbey tarjoaa juuri sopivat puitteet. Kyseessä on kiistatta yksi Lontoon ja koko maan tunnetuimmista rakennuksista. Nykyisen kirkon rakennustyöt on aloitettu 1240-luvulla, ja laajennuksia ja muokkauksia on tehty pitkin historiaa. Goottilaistyyliseen kirkkoon mahtuu noin 2000 ihmistä.
Westminster Abbey on tunnettu kruunajaisten lisäksi myös kuninkaallisista häistä jo keskiajalta lähtien. Abbeyllä oli kuitenkin yli 400 vuoden tauko hääkirkon tehtävästä, kunnes kuningatar Viktorian pojantytär, Connaughtin prinsessa Patricia avioitui kirkossa vuonna 1919. Prinsessa Patrician jalanjäljissä kirkko palautui kuninkaalliseen hääkäyttöön, ja sen jälkeen siellä on vihitty monia Windsorin suvun jäseniä; kuningatar Elisabetin täti prinsessa Mary, setä Kentin herttua prinssi George, Elisabetin omat vanhemmat, Elisabet itse, sisar prinsessa Margaret, serkku Kentin prinsessa Alexandra, tytär prinsessa Anne ja pojista prinssi Andrew. Viimeisin kuninkaallinen hääpari Westminster Abbeyssä oli tietysti Cambridgen herttua prinssi William ja Catherine Middleton vuonna 2011.
Jos brittimonarkia on vielä pystyssä parinkymmenen vuoden päästä, niin prinssi Williamin lapset voisivat hyvin avioitua Westminster Abbeyssä. Siihen mennessä William ja Kate ovat kyllä varmaan keksineet jonkun keinon, jolla kuninkaalliset häät saa järjestettyä ilman minkäänlaista julkisuutta kaukana yleisöstä ja mediasta. 😀 Alla kuvissa Abbey ulkopuolelta ja Williamin ja Katen häissä.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kuninkaallisia häitä on vietetty myös St Jamesin palatsissa. Pääosin 1530-luvulla rakennetun palatsin tilasi kuningas Henrik VIII, jolle se oli kakkosasunto. Aivan 1600-luvun lopussa palatsista tuli hallitsijan pääasiallinen asunto ja hovin hallinnollinen keskus, jota se edelleen on virallisesti. 1700-luvulla kuningas Yrjö III hankki suurperheelleen Buckingham Housen, josta on sittemmin tullut Buckinghamin palatsi. Kuningatar Viktoriasta asti Buckingham on ollut hallitsijan virallinen residenssi ja ”päämaja”. Nykyisin St Jamesin palatsissa järjestetään joitakin virallisia tilaisuuksia, ja se on toiminut vuosien varrella useiden kuningasperheen jäsenten Lontoon-kotina. St Jamesissa on myös kastettu kuninkaallisia lapsia, esimerkiksi prinssi George vuonna 2013 ja prinsessa Beatrice vuonna 1988.
Kuningatar Viktoria avioitui Saksi-Coburg-Gothan prinssi Albertin kanssa juurikin St Jamesissa vuonna 1840. Heidän vanhin tyttärensä, prinsessa Victoria avioitui samassa paikassa 1858. Myös kuningatar Viktorian pojanpoika Yorkin herttua prinssi George ja Teckin prinsessa Mary (tuleva kuningas Yrjö V ja kuningatar Mary) vihittiin palatsissa vuonna 1893. Viktorian lapsenlapsista myös serkukset Connaughtin prinssi Arthur ja Fifen herttuatar prinsessa Alexandra avioituivat siellä vuonna 1913. Myös Yrjö V:n kolmas poika, Gloucesterin herttua prinssi Henry ja lady Alice Montagu Douglas Scott valitsivat St Jamesin hääpaikakseen vuonna 1935. Palatsi sijaitsee Buckinghamin palatsin vieressä, ja sen punatiilinen ulkoasu on helposti tunnistettava.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
St Jamesin Royal Chapel
Pyhän Yrjön kappeli, Westminster Abbey ja St James ovat perinteisimmät kuninkaalliset hääkirkot Windsorin suvun parissa. Brittikuninkaallisia on kuitenkin vihitty muissakin kirkoissa ja usein myös ulkomailla.
Walesin prinssi Charlesin ja lady Diana Spencerin häät vuonna 1981 olivat kruununperillisen häät ja valtava suurspektaakkeli. Hääkirkoksi valikoitui vielä Westminsteri Abbeyäkin isompi St Paulin katedraali. Paikalla on ollut kirkko 600-luvulta asti, mutta nykyistä barokkityylistä katedraalia alettiin rakentaa 1600-luvun lopussa. Katedraali kupolineen on hyvin keskeinen ja tunnistettava maamerkki Lontoossa, ja sinne mahtuu 3500 ihmistä. Charlesin ja Dianan lisäksi siellä ei ole avioitunut muita kuninkaallisia pareja, mutta siellä on pidetty esimerkiksi kuningatar Elisabetin valtakauden merkkipaalujen ja kuningattaren syntymäpäivien kiitosjumalanpalveluksia. Lisäksi esimerkiksi Winston Churchillin ja Margaret Thatcherin hautajaiset on pidetty St Paulissa.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kuningas Edward VII:n tyttäristä kaksi avioitui Buckinghamin palatsissa. Vanhin tytär prinsessa Louise Fifen herttua Alexander Duffin kanssa vuonna 1889 ja nuorempi tytär prinsessa Maud Tanskan prinssi Carlin (tuleva Norjan kuningaspari) kanssa vuonna 1896.
Kuningatar Elisabetin serkku, Kentin herttua prinssi Edward ja Katharine Worsley avioituivat puolestaan Yorkin katedraalissa vuonna 1961. Toinen serkku, Gloucesterin herttua prinssi Richard ja Birgitte van Deurs vihittiin vuonna 1972 Pyhän Andrew’n kirkossa Northamptonshiressa. Kuningattaren sisarenpoika, silloinen Linleyn varakreivi David Armstrong-Jones ja Serena Stanhope avioituivat Westminster Abbeyn vieressä sijaitsevassa Pyhän Margaretin kirkossa vuonna 1993.
Prinsessa Anne ja vara-amiraali Timothy Laurence avioituivat vuonna 1992. Kyseessä oli prinsessan toinen avioliitto, joten pari meni naimisiin Skotlannissa, jonka kirkolla oli avioeroon Englantia löysempi suhtautuminen. Hääkirkoksi valikoitui pieni Crathie Kirk, jossa kuninkaallinen perhe käy ollessaan Balmoralin linnassa Skotlannissa. Myös Annen tytär, Zara Phillips avioitui Skotlannissa. Zaran ja hänen miehensä Mike Tindall vihittiin vuonna 2011 Canongate Kirkissä Edinburghissa. Hallitsijan virallinen residenssi Skotlannissa on Holyroodin palatsi, jonka läheisyydessä Canongate sijaitsee. Elisabet käy kirkossa Canongatessa asuessaan Holyroodissa.
Embed from Getty Images
Buckinghamin palatsin yksityiskappeli vuonna 1911
Embed from Getty Images
Crathie Kirk
Embed from Getty Images
Pyhän Margaretin kirkko vuonna 1897

Jätä kommentti