Tanskan prinsessa Elisabeth, 83, on kuollut

Tanskan kuningashuoneesta kuultiin toiseen kertaan tänä vuonna suru-uutisia, kun hovi ilmoitti prinsessa Elisabethin kuolleen tiistai-iltana pitkän sairastamisen jälkeen. 83-vuotias prinsessa oli kuningatar Margareetan serkku ja kruununperimysjärjestyksen viimeinen. Perhe oli prinsessan seurana viimeisinä hetkinä. Polttohautausseremonia järjestetään ensi maanantaina klo 13 paikallista aikaa Lyngbyn kirkossa, ja prinsessa pääsee viimeiseen lepoonsa pitkäaikaisen avopuolisonsa Claus Hermansenin viereen. Hermansen oli tanskalainen elokuva-alan vaikuttaja, joka kuoli jo vuonna 1997. Prinsessan hautajaiset ovat todennäköisesti yksityiset.

Elisabethin vanhemmat olivat Tanskan perintöprinssi Knud ja tämän vaimo (ja serkku) perintöprinsessa Caroline-Mathilde. Prinssi Knud oli kuningatar Margareetan isän nuorempi veli ja todennäköinen kruununperijä vuoteen 1953 asti. Tuolloin kruununperimyslakia muutettiin niin, että myös naiset saivat kruununperimysoikeuden, ja teini-ikäisestä prinsessa Margareetasta tuli kruununprinsessa. Ilman lakimuutosta kruunu olisi siirtynyt perintöprinssi Knudille ja myöhemmin tämän vanhimmalle pojalle eli Elisabethin veljelle.

Namnlös

Kuva: Screenshot kongehuset.dk

Perintöprinssi Knudilla ja perintöprinsessa Caroline-Mathildella oli yhteensä kolme lasta; prinsessa Elisabeth, prinssi Ingolf ja prinssi Christian. Molemmat prinssit menettivät perimysoikeutensa aikuisina avioituessaan ilman hallitsijan lupaa tavallisten aatelittomien naisten kanssa. Veljekset tunnettiin avioliittojensä jälkeen Rosenborgin kreiveinä. Se on perinteinen tanskalainen titteli ex-prinsseille, jotka ovat luopuneet kuninkaallisesta statuksestaan. Elisabeth itse ei koskaan avioitunut ja säilytti näin arvonimensä ja paikkansa kruununperimyksessä. Kuollessaan Elisabeth oli listan 12. ja viimeinen kuningattaren poikien, lastenlasten ja sisaren prinsessa Benedikten jälkeen.

Prinsessa Elisabeth syntyi 8. toukokuuta 1935, ja vietti nuoruutensa Sorgenfrin palatsissa Lyngbyssä Kööpenhaminan ulkopuolella. Prinsessa opiskeli nuorena mm. vuoden sveitsiläisessä sisäoppilaitoksessa ja jatkoi myöhemmin opintoja muodin ja suunnittelun parissa tanskalaisessa yksityiskoulussa. Aikuisiällään Elisabeth työskenteli 45 vuotta Tanskan ulkoministeriön palveluksessa, ja useaan otteeseen ulkomailla, esim. Washingtonin suurlähetystössä ja YK-tehtävissä Sveitsissä. Prinsessa jätti ulkoministeriön 2000-luvun alussa. Hän muutti kolmisen vuotta sitten takaisin lapsuudenkotiinsa Sorgenfrihin, jossa vietti viimeiset vuotensa.

Perintöprinssi Knudin lapsista on elossa enää 78-vuotias kreivi Ingolf. Kreivi Christian kuoli vuonna 2013.

2 kommenttia artikkeliin ”Tanskan prinsessa Elisabeth, 83, on kuollut

  1. Todella surullisia uutisia.Tanskan kuningasperhe on kokenut puolen vuoden aikana jo kaksi menetystä – ensin prinssi Henrik ja nyt prinsessa Elisabeth. Voimia ja jaksamista koko perheelle.

Jätä kommentti