Cambridgen prinssi Louis’n kastejuhla – kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin puuttuminen hämmästytti

Eilen heinäkuun 9. päivä Lontoossa vietettiin Cambridgen prinssi Louis Arthur Charlesin kastejuhlaa. Cambridgen herttua prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen kuopus syntyi huhtikuun 23. päivä, ja pikkuprinssiä ei ole julkisuudessa sen jälkeen vielä nähtykään muutamaa instagram-kuvaa lukuun ottamatta. Herttuperhe esiintyi eilen ensimmäistä kertaa viisihenkisenä perheenä. Juhlapaikkana toimi St. Jamesin palatsin kappeli, jossa myös isoveli prinssi George kastettiin vuonna 2013. Prinsessa Charlotte kastettiin heinäkuussa 2015 Lontoon sijaan Sandringhamissa St. Mary Magdalenen kirkossa.
Embed from Getty Images
Brittihovin kuninkaalliset kastejuhlat poikkeavat paljon siitä, mihin kansainvälinen yleisö on tottunut esimerkiksi Ruotsin hovin kanssa. Cambridgen herttuaparin kolmen lapsen ristiäiset ovat olleet yksityisiä ja pienimuotoisia, eli televisiointi ei todellakaan kuulu asiaan ja kuvausmahdollisuudetkin ovat hyvin rajalliset. Ristiäisistä julkaistaan viralliset kastejuhlakuvat (päivitän postaukseen myöhemmin), minkä lisäksi palatsin edestä nähtiin muutama kuva perheestä ja vieraista saapumassa. Herttuaperhe on suojellut lastensa yksityisyyttä tarkasti ihan prinssi Georgen syntymästä asti, minkä lisäksi hoveilla (ja kirkoilla) on erilaisia painotuksia erilaisten juhlien virallisuutta ja yleisluonnetta koskien.
Embed from Getty Images
Hovi julkaisi aiemmin päivällä vieraslistan ja kummit. Brittihovi eroaa myös kummivalintojensa suhteen merkittävästi mannermaisista kollegoistaan (Hovikirjeenvaihtaja kirjoitti tästä hiljattain), ja prinssi Williamin lapsilta esimerkiksi puuttuvat kuninkaalliset kummit tyystin, mitä pidän hieman valitettavana asiana erityisesti prinssi Georgen kannalta. Kummijoukko koostuu tälläkin kertaa vanhempien ystävistä ja sukulaisista. Kunniatehtävän saivat seuraavat henkilöt.
  • Nicholas van Cutsem, prinssi Williamin ystävä. Nicholaksen Florence-tytär on prinssi Harryn kummilapsi ja yksi Harryn ja Meghanin häiden morsiuslapsista.
  • Guy Pelly, prinssi Williamin ystävä.
  • Harry Aubrey-Flecther, prinssi Williamin ystävä.
  • Lady Laura Meade, prinssi Williamin ystävä. Lady Lauran aviomies James Meade on prinsessa Charlotten kummisetä.
  • Hannah Carter, herttuatar Catherinen ystävä.
  • Lucy Middleton, herttuatar Catherinen serkku.
Valinnat puhuttivat jälleen. Kuten aiemminkin, kummijoukossa painottuu selkeästi prinssi Williamin ystävät ja sukulaiset. Tavallaan tämä on ymmärrettävää, sillä William on pariskunnasta se kuninkaallinen osapuoli, ja toki pariskuntien ystäväpiirit usein sulautuvat vuosien myötä yhteiseksi, mutta silti hieman ihmetyttää, että herttuatar Catherinen puolelta tulee aina selvästi vähemmän kummeja. Toiset taas kyselevät, miksei herttuapari ole pyytänyt sisaruksiaan kunniatehtävään. Itse olen sitä koulukuntaa, jonka mielestä sisarukset kummeina ovat vähän turhia, ja lapsen kannalta on vain plussaa saada enemmän läheisiä aikuisia elämäänsä. Tätä sisarusten pyytämistä harjoitetaan joissain hoveissa enemmän ja joissain vähemmän, enkä itse vetäisi siitä mitään johtopäätöksiä sisarussuhteista. Osa on myös ihmetellyt, miksei prinssi Williamin isänpuoleisia sukulaisia ole juuri näkynyt kummeina – ainoa kummiksi päässyt on Zara Tindall (prinsessa Annen tytär), ja hänelläkään ei ole kuninkaallista titteliä. Itse olen monen muun kanssa samaa mieltä siitä, että varsinkin tuleva kuningas prinssi George olisi hyötynyt kovasti kuninkaallisesta kummista, joka olisi oivallinen mentori ja tuki tulevalle hallitsijalle erikoisessa ja harvinaisessa asemassa. Eikä Charlotten tai Louisin kannaltakaan olisi mitenkään pahitteeksi, jos lähipiirissä olisi vanhempien lisäksi joku muu aikuinen, joka ymmärtää ja osaa opastaa kuninkaallisen roolin kanssa.
Myös vieraslista aiheutti jonkinasteisen hämmästymisen. Kastejuhlat olivat pienet, siis todella pienet, eli paikalla oli kummien ja näiden puolisoiden lisäksi vain herttuaparin välitön perhe; Walesin prinssi Charles ja herttuatar Camilla, Sussexin herttua prinssi Harry ja herttuatar Meghan, Catherinen vanhemmat Michael ja Carole Middleton, Catherinen sisar Pippa Matthews puolisonsa James Matthewsin kanssa sekä veli James Middleton. Varsinainen yllätys oli kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin puuttuminen vieraslistasta.
Kuningatar ja prinssi Philip ovat osallistuneet aiemmin prinssi Georgen ja prinsessa Charlotten kastejuhliin. Suvun päämiehinä, hallitsijaparina sekä tietysti isoisovanhempina Elisabet ja Philip ovat luontevia vieraita tulevan kuningasparin ja pojanpoikansa lasten ristiäisissä. Hovi kiiruhti sanomaan, että kyse ei ole terveysongelmista tai muusta sellaisesta, vaan aikatauluista, ja että kuningattaren kanssa on sovittu asiasta ennakkoon. He eivät ole ilmeisesti osallistuneet kaikkien lastenlastenlastensa kastajaisiin, mutta pistää silmään silti, että yhden perheen sisällä kolmannen lapsen kohdalla tehdään tällainen poikkeus. Kuningattarella on ollut kiireinen aikataulu viime aikoina, ja olipa hän sairaanakin ja jätti hiljattain ainakin yhden edustustehtävän välistä, joten oikeasti tilanne voi hyvin olla se, että väsymys painaa. Mutta tilanne oli jälleen jotenkin kömpelösti ja huonosti hoidettu tiedottamisen kannalta, sillä arvatkaa, mikä on tuntunut olleen päivän puheenaihe. No tietenkin kuningattaren puuttuminen, eikä juhlakalu prinssi Louis. Tietysti monet huolestuivat juuri parin terveydentilasta, vaikka hovi sanoikin, ettei sellaisesta ole kysymys.
Embed from Getty Images
Herttuaparin perheenjäsenet
Kasteen suoritti Canterburyn arkkipiispa Justin Welby. Prinssi Louis’lla oli kastejuhlassa yllään kuninkaallinen kastemekko. Alkuperäinen kastemekko tehtiin vuonna 1841 kuningatar Victorian esikoistyttärelle, mutta mekko meni vuosien myötä huonoon kuntoon, ja nykyisin käytössä on vuonna 2007 tehty kopio. Kastemaljana toimii kuninkaallisen perheen perinteinen The Lily Font, joka on niin ikään teetetty kuningatar Victorian esikoista varten. Kastevesi on Jordanjoesta. Seremonian yksityiskohtia hymneineen voi lukea täältä hovin tiedotteesta.
Seremonian jälkeen herttuapari isännöi teetarjoilua prinssi Charlesin kodissa Clarence Housessa. Hovin mukaan tarjolla on prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen hääkakkua perinteiseen tapaan. Brittihovin perinteinen alkoholilla säilötty hedelmäkakku ei kuulostaa omaan makuuni kovin houkuttelevalta, mutta ainakin se säilyy vuosia!
Embed from Getty Images
Kummeista ei valitettavasti ole juuri kuvia tarjolla ennen kuin viralliset otokset saadaan, mutta aiemmasta kuvagalleriasta näkee, että perhevieraiden vaatetus oli yleisesti aika pitkälti sinistä ja valkoista. Herttuatar Catherinella oli yllään Alexander McQueenin puku, jonka hihoissa toistui samanlainen puhvimalli kuin kesäkuussa Trooping the Colourissa. Herttuattaren päähine oli minusta kaunis, tuntui että pitkästä aikaa jotain erilaista! Aina yhtä ihastuttava pikkuprinsessa Charlotte oli vaaleansinisessä mekossa, joka näyttää äkkiseltään ihan samanlaiselta kuin kaikki prinsessan viime aikaiset mekot. Herttuatar Camilla ja Carole Middleton olivat siististi ja tyylikkäästi pukeutuneet tapansa mukaan. Sinistä linjaa jatkoi Catherinen sisar Pippa Matthews, joka odottaa esikoistaan. Pippan asussa tuntui tällä kertaa olevan kaikki pielessä. Hieman pyöristyneestä vauvamahasta huolimatta Pippa näytti olevan mekossa ihan luuta ja nahkaa (vaikka ainakin aiemmin ollut vartaloltaan hoikka mutta urheilullinen), ja kangas/leikkaus/rypytys saivat rinnat näyttämään roikkuvilta. Keskiosa ei oikein tunnu istuvan mekkoon ja hihat näyttävät todella isoilta. Pippa on yleensä tyylikäs pukeutuja, mutta huteja tulee välillä kaikille.
Herttuatar Meghan puolestaan erottui vierasjoukosta oliivinvihreässä Ralph Laurenin asussaan, ja täytyy sanoa, että vaikka asussa ei ole mitään vikaa, alan nyt jo kyllästyä tuohon Meghanin suosimaan venepääntiehen. Pidän siitä, että herttuatar on pitänyt selkeästi oman tyylinsä, ja että vaatteet eivät selkeästi ole hänen julkisissa esiintymisissään pääroolissa, eikä minulla ole mitään modernia ja minimalistista tyyliä vastaan, vaikka en itse sellaista suosikaan. Tuntuu kuitenkin siltä, että venepääntie taisi kihlausaikanakin jotenkin tiivistää sen Meghanin paljon kehutun modernin tyylin – onhan se jotain, mitä herttuatar Catherinella ei juuri nähdä – mutta minulla on jo monen viime aikaisen työtehtävän jäljiltä ollut sellainen olo, että voisiko moderneissa asuissa kuitenkin olla vähän enemmän variaatiota. 😀 Alla vielä kuvat Pippasta ja Meghanista.
[Embed from Getty Images
Yleisesti näyttää siltä, että yleisökiinnostus ei odotetusti ollut ihan huipussaan, kun kyseessä on parin kolmas lapsi – sama oli nähtävissä myös Ruotsissa prinsessa Adriennen kasteen yhteydessä. Ruotsissa kuitenkin yleisöllä on aidosti mahdollisuus seurata ja osallistua juhlaan, joten kiinnostus ei kuitenkaan ollut ihan lopahtanut. Cambridgen perheen kastejuhlat ovat niin suljetut, että pakko myöntää, etten itsekään priorisoinut tätä kalenterissani tai vahdannut twitterin äärellä vieraiden saapumista. Muutenkin kesä on parhaimmillaan, ja sekä kuninkaallisilla että meillä tavallisilla pulliaisilla alkaa olla lomameinigit, joten blogi on siitäkin syystä ollut viime aikoina vähän hiljaisempi. Postauksia on kuitenkin suunnitteilla, joten ihan täysin kesälomalla Timanttisalonki ei kuitenkaan ole! Toivotan kuitenkin hyvää kesää kaikille lukijoille, toivottavasti sää pysyy aurinkoisen!

Jätä kommentti