7 hyvää syytä, miksi herttuatar Camillan pitäisi olla sinunkin suosikkikuninkaallisiasi

En yleensä tee tällaisia listauksia, mutta joskus on hauskaa mennä vähän kevyemmällä otteella. Olen jo pitkään halunnut kirjoittaa Cornwallin herttuatar Camillasta, joka on varmasti yksi Britannian kuninkaallisen perheen kiistellyimmistä jäsenistä. Henkilökohtaisesti arvostan herttuatarta monesta syystä, ja hän on viime vuosina saanut paikan yhtenä omista suosikkikuninkaallisistani. Tässä on listattuna omia syitäni arvostaa herttuatar Camillaa.
Embed from Getty Images
1. Camilla on rohkea. Charlesin, Dianan ja Camillan taustat eivät juuri pohjustusta kaipaa, sillä niin ahkerasti 90-luvun tapahtumia on puitu myös ihan viime vuosina lehdistössä. Camilla Parker Bowles (o.s. Shand) avioitui Walesin prinssi Charlesin kanssa vuonna 2005, eli lähes kahdeksan vuotta prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Parin suhde oli tunnetusti alkanut ensimmäisen kerran jo 70-luvun alussa. 2000-luvun alkuvuosina Camillasta tuli tuttu näky Charlesin rinnalla erilaisissa edustustehtävissä, toisinaan myös muun kuninkaallisen perheen seurassa. Charlesin ja Camillan avioliiton ei voi siis sanoa olleen yllätys. Silti uutinen aiheutti voimakkaita reaktioita, ja tekee sitä edelleen.
Dianan muisto elää vahvana, ja monelle ’Camilla Parker Bowles’ on kirosana, joka herättää jopa suoranaista raivoa. Olen aiemminkin kirjoittanut, että minusta Charlesin ja Dianan avioliiton epäonnistuminen oli monen asian summa, ja on yksinkertaisesti väärin syyttää Camillaa – lisäksi puhumme nyt parikymmentä vuotta vanhoista tapahtumista. Herttuatar Camillan työ kuninkaallisen perheen jäsenenä on ollut moitteetonta, mutta maailman tunnetuimman ja valokuvatuimman naisen saappaisiin ja julkiseen rooliin astuminen kruununperijän puolisoksi ei ole ollut helppoa Camillan lähtökohdista. Avioituessaan Camilla on varmasti ymmärtänyt, että syntipukin leima seuraa häntä loppuelämän, ja että osa ihmisistä ei tule koskaan hyväksymään häntä. Siitä huolimatta Camilla on täyttänyt kuninkaallisen roolin vaatimukset valittamatta, ja ottanut rohkeasti paikan rakastamansa miehen rinnalla tulevana hallitsijapuolisona.
Embed from Getty Images
Walesin prinssi Charlesin ja tuoreen Cornwallin herttuattaren avioliiton siunaustilaisuus
2. Camilla on tekee hyvää työtä. Työtehtävien määrä on 2010-luvulla ollut reippaasti 200 paremmalla puolella. Miehensä lukemiin Camilla ei yllä, eikä hänen tarvitsekaan, sillä lukujen takana piilee monenlaisia jippoja. Puolisona Camilla seuraa esimerkiksi mukana matkoilla, mutta monet pikkujutut, kuten seremoniallisuudet ja puheet pitää yleensä se kuninkaallisena syntynyt puolisko. Lisäksi vaikka pidämmekin esimerkiksi kuningatar Elisabetia ja prinssi Philipiä ikinuorina, alkaa ikä vaivata myös Camillaa ja Charlesia sekä lukuisia muita kuninkaallisen perheen jäseniä. Kuinka moni seitsemänkymppinen jaksaa enää noin aktiivista päivärytmiä ja lukuisia matkoja? Itse pidän Camillan lukuja riittävinä.
Herttuatar tekee hyvää työtä myös laadullisesti. Camillan asialistalla ovat esimerkiksi osteoporoosi, lukutaito, kodittomat sekä raiskauksen ja seksuaalisen väkivallan uhrit, joista erityisesti viimeksi mainitusta herttuatar on saanut kiitosta. Tietyt hyväntekeväisyyskohteet ovat aina suosittuja, mutta monet aiheet ovat pitkään olleet tabuja, joiden parissa on vielä rutkasti tehtävää. Camilla ideoi joitakin vuosia sitten raiskauskriisikeskuksiin ”pesulaukkuja”, jotka sisältävät kylpyhuonetarvikkeita, kuten shampoota, suihkugeeliä ja hampaidenpesuvälineet. Ideana on, että tutkimuksien jälkeen uhri voi saada edes pientä helpotusta oloonsa pääsemällä siistiytymään ja peseytymään kunnolla hetkenä, jolloin uhri tuntee itsensä usein häväistyksi ja epäinhimilliseksi. Camilla kertoi lanseeraustilaisuudessa vuonna 2013, että ajatus syntyi hänen keskusteltuaan useiden raiskauksen tai seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhrien kanssa. Herttuatar kysyi, mikä tekisi heidän olostaan edes hieman inhimillisemmän traumaattisen kokemuksen, poliisiasioinnin ja lääkärintarkastuksen jälkeen. Hieno aloite, joka nosti tärkeää asiaa esiin jo ennen #MeToo-liikettä. Plussana mainittakoon, että Camilla on itse ollut mukana myös pakkaamassa pesulaukkuja.
Embed from Getty Images
3. Camilla on oikeanlainen tuki Charlesille. Kuninkaallisen ja varsinkin kruununperijän puolisona ei ole helppoa. Monista asioista joutuu luopumaan ja joustamaan, perhe-elämäsi on suurennuslasin alla ja itse työ on luonteeltaan omalla tavallaan hyvin raskasta ja kuluttavaa. Puoliso on usein myös työkaveri, minkä lisäksi työ edellyttää läheistä yhteistyötä myös anopin, appiukon ja kälyjen ja lankojen kanssa. Työsi, asemasi ja tehtäväsi myös monella tapaa pyörivät sen anopin tai appiukon ympärillä. Siksi puolisolla on väliä. Kaikki eivät halua kuninkaallista elämää sen painotaakan takia. Camilla on osoittautunut hyväksi tueksi miehelleen, ja pariskunnalla vaikuttaa olevan hauskaa yhdessä. Lisäksi Camilla ei vaikuta mitenkään riippuvaiselta Charlesin läsnäolosta, vaan selviää mallikkaasti myös edustaessaan yksin, ja tekee itsenäisiä projekteja. Uskallan veikata, että Camillalle tässä on hyödyksi se, että hänellä on ollut oma elämä ja perhe jo ennen Charlesin kanssa avioitumista. Voisin kuvitella, että omat lapset ja lapsenlapset ovat mukava henkireikä, joiden kanssa voi viettää ihan tavallista elämää.
Embed from Getty Images
4. Camilla on itsevarma roolissaan. Onpa kyse sitten olemuksesta tai pukeutumisesta, herttuatar Camilla ymmärtää paikkansa kruununperijän puolisona, olematta millään tavalla ylimielinen. Camillan tilanteessa olisi varmasti ollut helppoa mennä matalalla profiililla ja esiintyä hieman arasti ja anteeksipyytelevästi. Herttuatar kuitenkin on julkisuudessa ja muun kuningasperheen seurassa hyvin luontevasti, eikä arkaile ottaa paikkaansa. Camilla on osa miehensä lähiperhettä sekä kuninkaallista perhettä, ja hän on virallisessa protokollassa valtakunnan toiseksi korkea-arvoisin nainen kuningatar Elisabetin itsensä jälkeen. Camilla on tullut jäädäkseen, ja siinä tilanteessa on vain hyvä, että osaa ottaa oman tilansa. Walesin prinsessan arvonimen käyttämättä jättäminen oli ymmärrettävä ja fiksu veto avioitumisen aikaan, mutta sen enempää Camillan ei minusta tarvitse tehdä myönnytyksiä miehensä edesmennyttä ex-puolisoa tai tämän faneja kohtaan. Dianan muisto saa elää, eikä Camillan tarvitse yrittää esimerkiksi olla äiti miehensä pojille, mutta on ihan normaalia ja tervettä, että aika kuluu ja ihmiset menevät eteenpäin.
Lisäksi Camillalla jos kellä olisi erinomaiset syyt huonoihin mediasuhteisiin. Herttuatar vaikuttaa kuitenkin olevan sujut roolinsa tuoman julkisuuden kanssa, ja lehdistöstä kuuluu, että kaikista kuninkaallisen perheen jäsenistä juuri Camillan kanssa olisi mukavinta työskennellä.
Embed from Getty Images
5. Kuningatar Elisabet arvostaa Camillaa. Herttuattaren välejä muuhun kuninkaalliseen perheeseen on aina arvuuteltu. Vaikka kuningatar Elisabet ei harrasta suureellisia tunteidenosoituksia, on hän kuitenkin vuosien varrella osoittanut julkista hyväksyntää miniäänsä kohtaan. Ensinnäkin, Camillalla on perhekunniamerkki, jonka kuningatar myönsi tälle noin kahden vuoden sisällä Camillan ja Charlesin häistä. Britanniassa perhekunniamerkki on enemmän henkilökohtainen kunnianosoitus, ja sitä ei jaeta avioliiton myötä automaattisesti. Herttuatar Catherinella ei viimeisten tietojen mukaan ole perhekunniamerkkiä vieläkään, Yorkin herttuatar Sarah ei koskaan edes saanut sitä, eikä kuningattaren naispuolisilla lapsenlapsillakaan ole sellaista bongattu. Lisäksi Camilla sai vuonna 2012 Royal Victorian Order -ritarikunnan kunniamerkin. Kuningatar Elisabet jakaa näitä huomionosoituksia hyvin kitsaasti, ja hänen on usein tulkittu odottavan, että saaja todella ansaitsee kunniamerkin. Omat lapsetkin ovat saaneet näitä vasta kypsemmällä iällä.
Toiseksi, kuningatar myös teki Camillasta Privy Council -neuvoston jäsenen kaksi vuotta sitten. Valtakunnanneuvosto toimii monarkin neuvonantajana, ja sen jäseninä on usein poliitikoita, Kansainyhteisön ja Englannin kirkon edustajia sekä muutama kuninkaallisen perheen jäsen, yleensä lähinnä hallitsijan puoliso ja kruununperijä. Vuonna 2016 kuningatar nimitti prinssi Williamin herttuatar Camillan neuvostoon. Camilla oli ensimmäinen kuninkaalliseen perheeseen avioitunut nainen, jolle tämä kunnia annettiin, joten kyseessä oli merkittävä ele.
Kolmanneksi, kuningatar on lainannut miniälleen merkittäviä ja omaan äitiinsä kytkeytyviä koruja. Kuninkaallisten koruihin liittyy paljon symboliikkaa, ja on suuri hyväksynnän osoitus, että Camilla on saanut lainaan kokoelman suurimpia ja kuningataräiti Elisabetiin yhdistettäviä tiaroja ja koruja.
Embed from Getty Images
6. Camilla osaa pitää hauskaa ja olla rento. Kuten mainitsin aiemmin, lehdistöstä kiitellään Camillaa hyvästä yhteistyöstä. Muutenkin Camilla osaa esiintyä julkisesti hyvin rennosti, ja hän vaikuttaa hyvin välittömältä ja hauskalta persoonalta. Camillan voi nähdä edustushommissa syömässä jäätelöä dame Judi Denchin kanssa tai vaikkapa yllätysvierailulla Australian Masterchef-ohjelmassa. Herttuatar on kertonut viettävänsä paljon aikaa puutarhassaan, ja nauttii miehensä tavoin ulkoilmaelämästä.
Embed from Getty Images
7. Camilla on tyylikäs! Herttuatar pukeutuu ensisilmäyksellä yksinkertaisesti, ja suosii monen muun brittikuninkaallisen tapaan takkimekkoja, mutta hän taitaa hyvin myös hieman rennomman pukeutumisen. Camilla myös kierrättää asujaan, mistä saa aina lisäpisteitä. Mutta Camillan tyyli on oikeasti ihan mahtava, varsinkin hattujen osalta! Herttuattaren tunnusmerkkejä ovat kookkaat ja näyttävät päähineet, ja täytyy myöntää, että Camillalle jos kenelle ne sopivat erinomaisesti. Sama pätee myös koruihin. Hänen käytössään on kuninkaallisen perheen tiarakokoelman mahdollisesti isoimmat tiarat, ja kaulassaan Camilla pitää usein helmipantoja (”chokereita”).
Katsokaa nyt näitä upeuksia: Grevillen ”hunajakenno” tiara ja Delhi Durbar. Näissä on kokoa ja timantteja, jotka vaativat Camilla-hiukset ja asennetta. Herttuatar on parhaimmillaan hattu tai tiara päässään. Alimpana kuvagalleriassa muutama tyylinäyte viime vuosilta.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

2 kommenttia artikkeliin ”7 hyvää syytä, miksi herttuatar Camillan pitäisi olla sinunkin suosikkikuninkaallisiasi

  1. Camila on saanut minutkin täysin hurmattua. Hän ja Charles tuntuvat todella hyvältä parilta.

Jätä kommentti