Ikäviä uutisia Norjasta, kruununprinsessa Mette-Marit sairastaa kroonista keuhkofibroosia

Norjan hovi tiedotti eilen kruununprinsessa Mette-Maritin terveydentilasta, eikä tiedote valitettavasti ollut mukavaa luettavaa. Tiivistetysti 45-vuotias kruununprinsessa sairastaa kroonista keuhkofibroosia, joka tulee ajoittain jatkossa vaikuttamaan hänen työkykyynsä ja viralliseen ohjelmaansa. Kruununprinsessa on kärsinyt terveysongelmista jo useita vuosia, ja laajojen tutkimusten jälkeen syyksi on selvinnyt keuhkofibroosi. Kyseessä on melko harvinainen sairaus, jossa keuhkot arpeutuvat vähitellen, kun keuhkokudos korvautuu sidekudoksella. Keuhkojen tilavuus pienenee ja niiden toiminta heikentyy sairauden edetessä. Tällä hetkellä ei vielä tiedetä, liittyykö kruununprinsessan tilanteeseen laajempaa autoimmuunisairautta tai muita syitä. Tämänhetkisen ymmärryksen mukaan krooninen keuhkofibroosi ei monista yleisemmistä keuhkosairauksista poiketen riipu ympäristötekijöistä tai elintavoista.
Sairauden oireita ovat mm. kuiva ja pitkäaikainen yskä sekä ajan myötä paheneva hengenahdistus. Keuhkofibroosi aiheuttaa myös väsymystä ja mahdollisesti lihaskipuja. Etenemistahtia on mahdotonta ennustaa, mutta se voi olla vuosia hidasta ja sitten yhtäkkiä pahentua kerralla enemmän. Hovi ei kertonut kovin tarkkaan kruununprinsessan tilanteesta, joten maltetaan olla tekemättä liian rajuja johtopäätöksiä, vaikka aiheesta lukeminen vetääkin mielen matalaksi. Kyseessä on vakava sairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Joillekin potilaille on mahdollista tehdä keuhkonsiirto, mutta monille hoito tarkoittaa taudin etenemisen hidastamista ja oireiden helpotusta. Kruununprinsessa Mette-Maritia hoidetaan Oslon yliopistollisessa sairaalassa, ja professori Kristian Bjøron mukaan hoitotiimi tekee kansainvälistä yhteistyötä. Kruununprinsessalle tullaan tekemään lisätutkimuksia ja hoitokokeiluja. Sairauden havaitseminen näin aikaisessa vaiheessa on positiivista, ja kruununprinsessa kertoo tiedotteessa, että tavoitteena on kuitenkin olla mukana edustustyössä niin paljon kuin mahdollista. Kruununprinssipari antoi myös haastattelun aiheesta, tässä linkki NRK:n sivuille..
kongehuset_portretter0799

Kuva: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

Kruununprinsessa Mette-Maritin tiedetään kärsineen pitkään niskakivusta, mutta tällaisesta vakavammasta pitkäaikaissairaudesta ei nähdäkseni ole ollut merkkejä. Oli kuitenkin hieno ja kunnioitettava päätös tulla asian kanssa julkisuuteen, etenkin kun jo nyt tiedetään, että sairauden aktiivisemmissa vaiheissa tai hoitojen aikaan julkisuudesta voi joutua vetäytymään kokonaan pidemmäksi aikaa. Uutinen on varmasti raskas kruununprinssiperheelle, mutta avoin tiedottaminen vähentää spekulaatioita ja huhupuheita. En oikein tiedä, mitä sanoa, muuten kuin toivoa jaksamista ja menestyksekkäitä hoitoja Mette-Maritille ja tsemppiä vaikeaan aikaan koko hänen perheelleen.
Kruununprinsessa Mette-Maritilla on kolme lasta; 21-vuotias Marius Borg Høiby, 14-vuotias prinsessa Ingrid Alexandra sekä 12-vuotias prinssi Sverre Magnus. Mette-Marit avioitui kruununprinssi Haakonin kanssa vuonna 2001.
kongehuset_portretter0810

Kuva: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

Jätä kommentti