Kruununprinsessa Victorian patikointiprojektissa on moderni ote kuninkaallisuuteen

Oletteko seuranneet Ruotsin kruununprinsessa Victorian patikointiprojektia? Jos ette, niin viimeistään nyt on aika kuulla, mistä on kysymys. Projekti on nimittäin erinomainen esimerkki siitä, miten kuninkaallisuutta on monenlaista ja miten vähällä vaivalla voi saada paljon aikaan.
2018-10-03, Landskapsvandringar, ÅngermanlandOnsdagen den 3 oktober 2018 besökte Kronprinsessan Ångermanland för att genomföra sin femtonde landskapsvandring. Vandringen gick genom Skuleskogens nationalpark. Vandringen startade vid nationalparkens v

Kruununprinsessa Victoria Ångermanlandissa lokakuun alussa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Kruununprinsessa Victoria aloitti syyskuussa 2017 patikointiprojektin, jonka aikana kruununprinsessa yksinkertaisesti käy patikoimassa vuorollaan jokaisessa Ruotsin maakunnassa. Ensimmäisenä kohteena oli luonnollisesti kruununprinsessan oma herttuakunta Länsi-Götanmaa, ja viimeviikkoinen vierailu Hälsinglandissa oli jo kuudestoista. Yhteensä maakuntia on 25. Maakunnat on korvattu Ruotsin hallinnossa lääneillä jo kauan sitten, mutta maakuntajako on edelleen käytössä tietyissä yhteyksissä. Niillä on virallinen asema, omat vaakunat, kulttuurinen merkitys paikallisten identiteetille, ja esimerkiksi kuningasperheen jäsenten herttuakunnat noudattavat edelleen maakuntajakoa. Patikointi on käytännössä päiväretki kuhunkin maakuntaan, ja maakuntahallinnolla ja paikallisella elinkeinoelämällä on hovin mukaan tärkeä rooli jokaisella vierailuilla. Kohteina on ollut luontopolkuja, kansallispuistoja ja esimerkiksi kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita. Kruununprinsessa Victoria on päässyt tutustumaan paikalliseen historiaan ja perinteisiin, erilaisiin luonnonympäristöihin ja tietysti ihmisiin. Retkipäivät ovat sijoittuneet eri vuodenaikoihin ja kaikenlaisiin maisemiin.
Foto: Raphael Stecksén, Kungahuset.se / Raphael Stecksén The Royal Court, Sweden. Images must not be sold on to or distributed to third parties. Not hand out. Not for marketing purposes. Copyright must always be stated on publication. For any questions

Ensimmäinen vaellus Länsi-Götanmaalla syyskuussa 2017. Prinssi Daniel, joka on avioliittonsa myötä maakunnan herttua, oli tuolloin mukana. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Patikointiprojekti ei liity hyväntekeväisyyteen tai valtiollisiin velvollisuuksiin, mutta se on erinomainen esimerkki modernista ja onnistuneesta kuninkaallisesta työstä. Sussexin herttuatar Meghanin alkusyksystä julkaiseman keittokirjaprojektin tavoin tämä kruununprinsessa Victorian urakka osoittaa, että kuninkaallisen työn ei tarvitse aina olla suureellisia hyväntekeväisyysgaaloja tai usein pinnallisiksi jääviä kouluvierailuja. Vaihtoehtoja on monia, ja mielikuvitusta voi käyttää. Tämä on ulkoilmaihmiseksi tiedetylle Victorialle varmasti hyvin mieluinen projekti, minkä lisäksi arvelen sen olevan myös suhteellisen kevyt työtehtävä, joka tuskin edellyttää ihan valtavasti pohjatyötä. Mukavaa vaihtelua rutiinityölle.
Kruununprinsessa on jo nyt kuningasperheen suosituin jäsen, mutta patikointiprojekti on tulevalle hallitsijalle oiva tilaisuus tavata ihmisiä eri puolilta maataan. Erityisen positiivista on se, että tällä tavoin huomiota saavat kaikki maakunnat tasapuolisesti – joskus kuninkaallisia on kritisoitu siitä, että toiminta ja vierailut keskittyvät voimakkaasti vain pääkaupunkiin ja muutamiin suurimpiin kaupunkeihin. Patikointiretki on matalan kynnyksen tapahtuma järjestää ja osallistua, sillä mitään kovin erikoisia puitteita ei tarvita. Paikallinen luonto riittää.
Samalla kruununprinsessa promoaa ulkoilmaelämää ja liikkumista sekä tietysti kotimaansa kauniin luonnon eri puolia. Näitä arvoja ei voi korostaa liikaa, kun ylipaino ja vähäinen liikkuminen ovat suuria ongelmia hyvinvointiyhteiskunnissa. Teema on ollut jo pidempään kruununprinsessaparin agendalla mm. Generation Pep -järjestön kautta. Lisäksi luonnolla on suuri merkitys meille Pohjolan kansoille, ja tätä perintöä kruununprinsessa Victoria haluaa suojella.
2018-08-31, Landskapsvandringar, Dalsland.Fredagen den 31 augusti besökte Kronprinsessan Dalsland för att genomföra sin trettonde landskapsvandring. Vandringen gick från Svankila naturreservat längs den dalsländska Pilgrimsleden utmed sjöarna Spå

Dalslandissa elokuun lopussa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Patikointiprojekti on kansanläheinen ja helppo keino vaikuttaa, mutta tällainen projekti ei välttämättä toimisi esimerkiksi Britanniassa tai Espanjassa, joiden hovit ja kuninkaalliset ovat huomattavasti jäykempiä ja etäisempiä yleisölle, osittain omasta tahdostaan. Voisitteko kuvitella prinssi Williamia ja herttuatar Catherinea tekemään tätä samaa yhtä välittömällä otteella? Kuninkaallisista ei kuulukaan tulla mitään tavallisia lööppijulkkiksia, eli tietynlainen etäisyys ja yksityisyys on normaalia ja suotavaa. Mutta ainakin Ruotsissa tämä selvästi lähestyttävämpi linja näyttää toimineen oikein hyvin. Kuninkaallinen perhe on tunnettu maanläheisyydestään, hyvästä mediayhteistyöstä ja avoimuudestaan. Yksittäisillä henkilöillä on monarkioissa paljon merkitystä, ja tällainen projekti on omiaan tukemaan Victorian suosiota ja samalla monarkian kannatusta Ruotsissa.
Kruununprinsessa Victoria on tähän mennessä vieraillut seuraavissa maakunnissa: Länsi-Götanmaa, Västerbotten, Itä-Götanmaa, Värmlanti, Blekinge, Närke, Lappi, Gotlanti, Öölanti, Bohuslän, Småland, Skåne, Dalsland, Uplanti, Ångermanland ja Hälsingland. Jäljellä on siis vielä yhdeksän vierailua: Taalainmaa, Gästrikland, Halland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Norrbotten, Södermanland sekä Västmanland. Pisteet Victorialle onnistuneesta projektista!
2018-04-20, Landskapsvandringar, Lappland.Onsdagen den 25 april 2018 var Kronprinsessan i Lappland för att genomföra sin sjunde vandring i Sveriges landskap. Vandringen ägde rum i Tärnaby och Hemavan. I september 2017 inledde Kronprinsessan sina vandringa

Lapissa huhtikuun lopussa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

2018-05-24, Landskapsvandringar, Bohuslän.Torsdagen den 24 maj 2018 besökte Kronprinsessan Bohuslän för att genomföra sin tionde vandring i Sveriges landskap. Vandringen genomfördes på Nord- och Sydkoster. I september 2017 inledde Kronprinsessan si

Bohuslän toukokuussa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Yksi kommentti artikkeliin ”Kruununprinsessa Victorian patikointiprojektissa on moderni ote kuninkaallisuuteen

Jätä kommentti