Oletteko seuranneet Ruotsin kruununprinsessa Victorian patikointiprojektia? Jos ette, niin viimeistään nyt on aika kuulla, mistä on kysymys. Projekti on nimittäin erinomainen esimerkki siitä, miten kuninkaallisuutta on monenlaista ja miten vähällä vaivalla voi saada paljon aikaan.

Kruununprinsessa Victoria Ångermanlandissa lokakuun alussa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna
Kruununprinsessa Victoria aloitti syyskuussa 2017 patikointiprojektin, jonka aikana kruununprinsessa yksinkertaisesti käy patikoimassa vuorollaan jokaisessa Ruotsin maakunnassa. Ensimmäisenä kohteena oli luonnollisesti kruununprinsessan oma herttuakunta Länsi-Götanmaa, ja viimeviikkoinen vierailu Hälsinglandissa oli jo kuudestoista. Yhteensä maakuntia on 25. Maakunnat on korvattu Ruotsin hallinnossa lääneillä jo kauan sitten, mutta maakuntajako on edelleen käytössä tietyissä yhteyksissä. Niillä on virallinen asema, omat vaakunat, kulttuurinen merkitys paikallisten identiteetille, ja esimerkiksi kuningasperheen jäsenten herttuakunnat noudattavat edelleen maakuntajakoa. Patikointi on käytännössä päiväretki kuhunkin maakuntaan, ja maakuntahallinnolla ja paikallisella elinkeinoelämällä on hovin mukaan tärkeä rooli jokaisella vierailuilla. Kohteina on ollut luontopolkuja, kansallispuistoja ja esimerkiksi kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita. Kruununprinsessa Victoria on päässyt tutustumaan paikalliseen historiaan ja perinteisiin, erilaisiin luonnonympäristöihin ja tietysti ihmisiin. Retkipäivät ovat sijoittuneet eri vuodenaikoihin ja kaikenlaisiin maisemiin.

Ensimmäinen vaellus Länsi-Götanmaalla syyskuussa 2017. Prinssi Daniel, joka on avioliittonsa myötä maakunnan herttua, oli tuolloin mukana. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna
Patikointiprojekti ei liity hyväntekeväisyyteen tai valtiollisiin velvollisuuksiin, mutta se on erinomainen esimerkki modernista ja onnistuneesta kuninkaallisesta työstä. Sussexin herttuatar Meghanin alkusyksystä julkaiseman keittokirjaprojektin tavoin tämä kruununprinsessa Victorian urakka osoittaa, että kuninkaallisen työn ei tarvitse aina olla suureellisia hyväntekeväisyysgaaloja tai usein pinnallisiksi jääviä kouluvierailuja. Vaihtoehtoja on monia, ja mielikuvitusta voi käyttää. Tämä on ulkoilmaihmiseksi tiedetylle Victorialle varmasti hyvin mieluinen projekti, minkä lisäksi arvelen sen olevan myös suhteellisen kevyt työtehtävä, joka tuskin edellyttää ihan valtavasti pohjatyötä. Mukavaa vaihtelua rutiinityölle.
Kruununprinsessa on jo nyt kuningasperheen suosituin jäsen, mutta patikointiprojekti on tulevalle hallitsijalle oiva tilaisuus tavata ihmisiä eri puolilta maataan. Erityisen positiivista on se, että tällä tavoin huomiota saavat kaikki maakunnat tasapuolisesti – joskus kuninkaallisia on kritisoitu siitä, että toiminta ja vierailut keskittyvät voimakkaasti vain pääkaupunkiin ja muutamiin suurimpiin kaupunkeihin. Patikointiretki on matalan kynnyksen tapahtuma järjestää ja osallistua, sillä mitään kovin erikoisia puitteita ei tarvita. Paikallinen luonto riittää.
Samalla kruununprinsessa promoaa ulkoilmaelämää ja liikkumista sekä tietysti kotimaansa kauniin luonnon eri puolia. Näitä arvoja ei voi korostaa liikaa, kun ylipaino ja vähäinen liikkuminen ovat suuria ongelmia hyvinvointiyhteiskunnissa. Teema on ollut jo pidempään kruununprinsessaparin agendalla mm. Generation Pep -järjestön kautta. Lisäksi luonnolla on suuri merkitys meille Pohjolan kansoille, ja tätä perintöä kruununprinsessa Victoria haluaa suojella.

Dalslandissa elokuun lopussa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna
Patikointiprojekti on kansanläheinen ja helppo keino vaikuttaa, mutta tällainen projekti ei välttämättä toimisi esimerkiksi Britanniassa tai Espanjassa, joiden hovit ja kuninkaalliset ovat huomattavasti jäykempiä ja etäisempiä yleisölle, osittain omasta tahdostaan. Voisitteko kuvitella prinssi Williamia ja herttuatar Catherinea tekemään tätä samaa yhtä välittömällä otteella? Kuninkaallisista ei kuulukaan tulla mitään tavallisia lööppijulkkiksia, eli tietynlainen etäisyys ja yksityisyys on normaalia ja suotavaa. Mutta ainakin Ruotsissa tämä selvästi lähestyttävämpi linja näyttää toimineen oikein hyvin. Kuninkaallinen perhe on tunnettu maanläheisyydestään, hyvästä mediayhteistyöstä ja avoimuudestaan. Yksittäisillä henkilöillä on monarkioissa paljon merkitystä, ja tällainen projekti on omiaan tukemaan Victorian suosiota ja samalla monarkian kannatusta Ruotsissa.
Kruununprinsessa Victoria on tähän mennessä vieraillut seuraavissa maakunnissa: Länsi-Götanmaa, Västerbotten, Itä-Götanmaa, Värmlanti, Blekinge, Närke, Lappi, Gotlanti, Öölanti, Bohuslän, Småland, Skåne, Dalsland, Uplanti, Ångermanland ja Hälsingland. Jäljellä on siis vielä yhdeksän vierailua: Taalainmaa, Gästrikland, Halland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Norrbotten, Södermanland sekä Västmanland. Pisteet Victorialle onnistuneesta projektista!

Lapissa huhtikuun lopussa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Bohuslän toukokuussa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna
Ihana kirjotus! Aina oppii uutta 😍