Paljon onnea, Walesin prinssi Charles!

Yhdistyneen kuningaskunnan ja viidentoista muun maan kruununperillinen sekä Kansainyhteisön tuleva päämies, Walesin prinssi Charles täyttää tänään 70 vuotta. Suuret onnittelut!
Prinssi Charles Philip Arthur George syntyi Buckinghamin palatsissa 14.11.1948 klo 21:14 silloisen Edinburghin herttuatar prinsessa Elisabetin ja Edinburghin herttua Philipin esikoisena. Prinssi on ollut kruununperimysjärjestyksen kärjessä vuodesta 1952, jolloin hänen äidistään tuli kuningatar Elisabet.
Prinssi Charlesin elämän varsinainen kuningasrooli (hehheh) hallitsijana on vasta edessäpäin, mutta lienee turvallista sanoa, että Charlesin elämäntyö on tehty nimenomaan Walesin prinssinä. Hänen ei voi sanoa laiskotelleen, sillä kuninkuutta odotellessa hän on luonut kruununperijälle täysin edeltäjistään poikkeavan roolin, ja virallisten velvollisuuksien ohella Charles on tehnyt valtavasti työtä maansa ja koko ihmiskuntamme eteen vaikuttamalla väsymättömästi tärkeiden asioiden parissa – asioiden, joihin muu maailma tuntuu heränneen vasta pikkuhiljaa, vaikka prinssi on niistä puhunut jo vuosikymmeniä! Prinssi Charlesin kärkiteemoja ovat olleet erityisesti ympäristönsuojelu, ilmastonmuutos, kestävä kehitys, ihmisoikeudet, nuorten syrjäytymisen ehkäisy sekä yhteisöjen hyvinvointi.
Kuningatar Elisabet on siirtänyt viime vuosina virallisia velvollisuuksia yhä enemmän perijänsä harteille, ja kuningattaren odotetaan tekevän Charlesista sijaishallitsijan lähivuosina, huhujen mukaan täyttäessään 95 vuotta eli kahden ja puolen vuoden päästä. Jos ja kun Charlesista tulee kuningas, hän tulee olemaan maansa historian vanhimpana valtaannoussut monarkki. Hallitsijana prinssi joutuu hieman vetäytymään ja varomaan puheitaan, sillä monarkin rooli on hiljaisempaa vaikuttamista, minkä lisäksi viralliset velvollisuudet tulevat viemään entistä enemmän aikaa.
Joka tapauksessa prinssistä on viime vuosina tullut yksi lempparikuninkaallisistani, ja on todella harmillista, että oikeasti tärkeä ja menestyksekäs työ on vuosikymmenien ajan jäänyt pahasti yksityiselämän jalkoihin. Vaikuttaa siltä, että ihmisille on vasta nyt, prinssin täyttäessä 70 vuotta, alkanut muodostua oikeanlainen kuva Charlesista. Toisaalta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ja onhan Charlesilla tosiaan uran huipentuma vielä edessä. Ei voi kuin arvostaa, ja kiittää erinomaisesta työstä ja uurastuksesta, joka ei osoita hyytymisen merkkejä, vaikka prinssi on jo reippaasti yli eläkeiän. Prinssi Williamilla on suuret saappaat täytettävänä!
Embed from Getty Images
Clarence House eli prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan toimisto on jakanut merkkipäivän kunniaksi 70 faktaa prinssistä. Olen poiminut tähän niistä 25 kohtaa, jotka kertovat prinssistä itsestään, hänen työstään ja harrastuksistaan. Kannattaa vilkaista tuolta linkin takaa koko lista, sillä mukana oli monta mielenkiintoista yksityiskohtaa, opin paljon uusia asioita prinssistä. Postauksen loppuun laitoin hieman kuvia prinssi Charlesista ja hänen läheisistään vuosien varrelta.
 1. Prinssi Charles on ollut kruununperillinen kolmevuotiaasta asti, ja hän on historian pisimpään palvellut Walesin prinssi.
 2. Prinssistä tuli äitinsä valtaannousun myötä automaattisesti Cornwallin herttua. Prinssi alkoi pyörittää herttuakuntaa 21-vuotiaana vuonna 1969. (Lisähuomautus: Cornwallin herttuakunta toimii siis aina kulloisenkin kruununperijän tulonlähteenä)
 3. Prinssi Charlesilla on kaksi lasta; Cambridgen herttua prinssi William (s. 1982) ja Sussexin herttua prinssi Harry (s. 1984).
 4. Lapsenlapsia prinssillä on kolme ja neljäs, eli prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin esikoinen, on tuloillaan. Lisäksi Charlesilla on viisi bonuslastenlasta herttuatar Camillan puolelta.
 5. Prinssi on opiskellut nuorena kymrin kieltä, ja hän käyttää edelleen usein kymrinkielisiä fraaseja puheissaan Walesissa.
 6. Ensimmäisen virallisen ulkomaanmatkansa prinssi Charles teki 5-vuotiaana Maltalle.
 7. Prinssi Charles on maansa historian ensimmäinen yliopistotutkinnon suorittanut kruununperijä. Kandidaatin tutkinto valmistui vuonna 1970 ja maisteri viisi vuotta myöhemmin. Prinssi opiskeli arkeologiaa ja antropologiaa, mutta vaihtoi ensimmäisen vuoden jälkeen historiaan.
 8. Prinssin titteli on englanniksi kokonaisuudessaan “The Prince of Wales, Earl of Chester, Duke of Cornwall, Duke of Rothesay, Earl of Carrick, Lord of the Isles, Baron Renfrew and Prince and Great Steward of Scotland”.
 9. Prinssillä on yhteyksiä 18:aan eri rykmenttiin.
 10. Charles on myös pätevä helikopteripilotti.
 11. Prinssi on myös (ainakin nuoruudessaan) sukeltanut. Vuonna 1975 Charles tutki kuningas Henrik VIII:n sotalaivan hylkyä 47 minuutin pituisella sukelluksella.
 12. Vuonna 2011 prinssi sai Tansanian maasai-heimolta Keeper of the cows -arvonimen (suomeksi jotakuinkin lehmien vartija) tunnustuksena työstään maatalouden parissa.
 13. Prinssi Charles on yli 420 järjestön suojelija tai puheenjohtaja.
 14. Prinssi on perustanut lähes 20 erilaista hyväntekeväisyysjärjestöä, jotka vaikuttavat esimerkiksi nuorten tukemisessa, ympäristönsuojelussa, koulutuksessa ja taiteissa.
 15. Vuonna 1976 perustettu The Prince’s Trust on prinssi Charlesin merkittävimpiä projekteja, ja se on auttanut tähän mennessä jo yli 875 000 vähäosaista nuorta työllistymään.
 16. Itsenäisen tutkimuksen mukaan The Prince’s Trust on tuonut Britannian talouteen lisäarvoa noin 1,4 miljardia puntaa viimeisen kymmenen vuoden aikana.
 17. Prinssin hyväntekeväisyysjärjestöt keräävät vuosittain yli 140 miljoonaa puntaa.
 18. Prinssi Charles puhui saasteiden ja muovin vaikutuksesta luontoon ensimmäisen kerran jo vuonna 1970.
 19. Velvollisuudet ovat vieneet prinssin lähes sataan eri maahan vuosien varrella. Hän on vieraillut 44:ssä Kansainyhteisön maassa, monissa niistä useamman kerran.
 20. Viime keväänä Kansainyhteisö valitsi prinssi Charlesin seuraavaksi johtajakseen. Kansainyhteisön johtopaikka ei ole kytköksissä kruunuun, eli virka ei ole perinnöllinen.
 21. Prinssi Charles on innokas ja taitava vesivärimaalari. Hänen töitään on ollut myös näytteillä.
 22. Prinssillä on myös oma viskibrändi Barrogill.
 23. Charles käyttää Lontoossa liikkuessaan täysin sähköistä Jaguar-autoa.
 24. Prinssi on vieraillut BBC:n lähetyksessä kertomassa sääennusteen.
 25. Prinssi Charles on myös taikuri! Hän on ollut taikuruutta edistävän Magic Circle -järjestön jäsen vuodesta 1975. Prinssi Charles esitti jäsenkokeessaan kupit ja pallot -tempun.
Embed from Getty Images
Prinssi Charles ja hänen nuoruudenrakkautensa herttuatar Camilla ovat olleet naimisissa vuodesta 2005
Embed from Getty Images
Prinssi Charles poikiensa kanssa
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kuningatar Elisabet teki Charlesista Walesin prinssin jo vuonna 1958 prinssin ollessa vasta 10 vuotias, mutta seremonia eli investituura pidettiin vasta vuonna 1969.
Embed from Getty Images
Charlesin suhde hänen vanhempiinsa on ollut usein tapetilla julkisuudessa. Nuori kuningatar joutui olemaan paljon poissa kotoa lasten ollessa pieniä, ja prinssi Philipin sanotaan olleen ankara isä herkälle pojalleen.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Prinssi Charles oli läheinen isoäitinsä kuningataräiti Elisabetin kanssa
Embed from Getty Images
Prinssin isosetä, Mountbattenin jaarli Louis oli nuoren Charlesin läheinen mentori
Embed from Getty Images
Charlesin ensimmäinen avioliitto lady Diana Spencerin kanssa oli jatkuvasti otsikoissa. Parin avioero astui voimaan vuonna 1996.
Embed from Getty Images
Prinssi Charles Sukkanauharitarikunnan vuosittaisessa juhlapäivässä. Pakko nostaa hattua prinssille, sillä Charles esiintyy aina ihailtavan luontevasti kaikenlaisissa perinnevaatetuksissa!

 

Jätä kommentti