Nobel-juhlat 2018: prinsessa Sofia illan paras pukeutuja!

Ruotsissa ja Norjassa on juhlittu tänään perinteisiä Nobel-palkintoja! Kuninkaallisharrastajillehan se tarkoittaa kahta peräkkäistä iltaa tiarojen ja iltapukujen kanssa, sillä pääpäivää seuraa aina vielä kuningas Kaarle Kustaan isännöimä illallinen Tukholman kuninkaanlinnassa. Jos siis tämän illan asut eivät miellyttäneet silmää, niin huomenna on vielä toivoa!

Embed from Getty Images

Tänä vuonna itse palkinnoissa on sellainen poikkeavuus, että kirjallisuuspalkintoa ei jaettu ollenkaan. Palkinnosta päättävä Ruotsin akatemia on edelleen aivan sekaisin noin vuosi sitten Me too -liikkeen vanavedessä alkaneesta ahdistelukohusta, jonka vuoksi akatemian jäsenistöä on eronnut tai keskeyttänyt tehtävänsä väliaikaisesti. Ensi vuoden palkintoa varten on nyt perustettu väliaikainen komitea, kun akatemia kokoaa rivejään. Fysiikan palkinnosta mainittakoon, että Donna Strictland on ensimmäinen naispuolinen fysiikannobelisti yli 50 vuoteen. Kemian voittaja Frances H. Arnold puolestaan on historian viides naispuolinen kemiannobelisti. Mitalin, diplomin ja yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua sisältävät palkinnot on jaettu tänä vuonna seuraaville henkilöille:

  • Fysiikan Nobelin saavat Arthur Ashkin, Gérard Mourou ja Donna Strictland työstään laserfysiikan tutkimuksen parissa.
  • Kemian palkinto jakautuu niin ikään kolmelle hengelle; Frances H. Arnold, George P. Smith ja Gregory P. Winter palkittiin entsyymitutkimuksestaan, jonka avulla on voitu kehittää uudenlaisia lääkkeitä ja biopolttoaineita.
  • Lääketieteen Nobelin jakavat syöpätutkijat James P. Allison ja Tasuku Honjo. Heidän tutkimuksensa immuunipuolustuksen negatiivisesta säätelystä syöpähoidoissa on palkintolautakunnan mukaan mullistanut syöpähoidon.
  • Rauhanpalkinnon saavat kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen aktivisti Nadia Muradi, jotka ovat työskennelleet erityisesti seksuaalista väkivaltaa kokeneiden sodan uhrien puolesta. Muradi, itsekin Isisin joukkojen seksiorjuutta paennut raiskauksen uhri, on Malala Yousafzain jälkeen historian toiseksi nuorin rauhannobelisti.
  • Taloustieteen Nobelin jakavat ilmastonmuutoksen ja talouden vuorovaikutusta tutkinut William Nordhaus sekä talouskasvututkija Paul Romer.

Rauhanpalkinto jaettiin tuttuun tapaan aiemmin päivällä Oslon kaupungintalolla Norjan kuninkaallisen perheen läsnäollessa. Kyseessä on päivätilaisuus, joten pukukoodi on arkisempi kuin Tukholmassa. Paikalla olivat kuningas Harald, kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit. Hovi tiedotti syksyllä kruununprinsessan olevan vakavasti sairas, ja vähentävän edustustöitä. Hovin kalenteriin ei oltu merkitty ennakkoon Mette-Maritia ollenkaan, eli sairauden ehdoilla mennään, ja kruununprinsessa osallistuu vointinsa mukaan.

Kuningatar Sonja oli tyylikkäänä viininpunaisessa samettijakussa, tummassa hameessa ja hatussa. Sonjan asu on hyvin samanlainen kuin viime vuonna, piti oikein käydä tarkistamassa, että olisiko ollut peräti täysin sama. Ei sentään, mutta asu on kierrätystä muutaman vuoden takaa! Perusvarma, mutta vähän tylsähkö suoritus tällä kertaa. Kruununprinsessa Mette-Marit ei oikein vakuuttanut Fendin kaksivärisessä mekossa. Väriyhdistelmä ja hattu toivat vähän mieleen nunnan, kuten jossain keskustelussa netissä näin kommentoitavan. Norjan iltajuhla on pienimuotoinen ja yksityisempi, mutta saimme sieltäkin jokusen kuvan.

Embed from Getty Images

Muut palkinnot jakoi jälleen tuttuun tapaan kuningas Kaarle Kustaa Tukholman Konserttitalolla. Palkintoseremonian jälkeinen illallinen nautitaan Tukholman kaupungintalon kuuluisassa sinisessä salissa. Nobelit ovat kuninkaalliselle perheelle tärkeimpiä vuosittaisia tapahtumia, ja paikalla oli jälleen kattava edustus: kuninkaan lisäksi kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia sekä kuninkaan sisar prinsessa Christina puolisonsa Tord Magnusonin kanssa. Nykyisin Floridassa asuvat prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill eivät osallistuneet tänä vuonna. Päätös herätti mielipiteitä, mutta jos prinsessaperhe matkustaa Ruotsiin parin viikon päästä kuningatar Silvian 75-vuotispäiviä ja joulua varten, niin on ekologisesti ihan fiksua jättää tämä reissu tekemättä, vaikka missaisikin vuoden parhaan tiaratilaisuuden.

Minua ei Madeleinen poissaolo närkästyttänyt, mutta prinsessa on yleensä perheensä paras pukeutuja, joten hänen poissaolonsa on siitä syystä sääli. 😀 Etukäteen toivoin kuninkaallisilta naisilta yllätyksellisyyttä. Jotain uutta ja ryhdikästä, sillä prinsessamekkoja on nähty viime vuosina jo vähän liikaa. Myös tiaroja ja erityisesti tiarakampauksia saisi kernaasti vaihdella (katson sinua, Silvia). Ikävä kyllä toiveitani ei tainnut kuulla kuin prinsessa Sofia osittain. Ensimmäisten katsausten perusteella Sofia onnistui sykähdyttämään, kun taas kuningatar Silvia ja kruununprinsessa Victoria olivat enemmänkin ihan kivoja – heidän asuissaan oli paljon hyvää, mutta ei mitään mieleenpainuvan upeaa.

Embed from Getty Images

Aloitetaan tarkempi käsittely kuningatar Silviasta, joka on lähtökohtaisesti tyylikäs pukeutuja. Kuningatar on kuitenkin jokseenkin kaavoihinsa kannistunut, ja tämäkin tummanvihreä Georg et Arendin puku on niin tunnusomaista Silviaa, että ei vaan jaksa enää säväyttää, vaikka sinänsä kaunis onkin. Tiarana Silvialla oli tänään Nobeleissa nykyisin vuorottelemistaan kahdesta tiarasta kuningatar Sofian Nine Prong Tiara eli “yhdeksänsakarainen tiara”. Poikkeuksellisesti tämä oli nyt toinen vuosi putkeen yhdeksänsakaraisen kanssa, joten näemme sitten Leuchtenbergin safiirit varmaan huomenna kuninkaanlinnassa. Korvissa Silvialla oli Vasa-korvakorut, kaulassa ja rinnassa smaragdikorut.

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Victoria luotti kierrätyspukuun, mutta ei mihin tahansa mekkoon: olkaimeton harmaa-vaaleanpunainen Nina Riccin iltapuku nähtiin ensimmäisen kerran Silvialla Nobeleissa vuonna 1995! Pisteet siis kierrätyksestä, eikä pukukaan pahin mahdollinen ole, mutta 41-vuotiaalle kruununprinsessalle odottaisi jotain vähän aikuisempaa, kun prinsessatyyliä on todellakin nähty monta vuotta. Mainio idea käyttää jotain Silvian vanhaa pukua, mutta tämä kyseinen vaan on väriyhdistelmän ja leveän helman takia vähän liian teinimäinen nelikymppiselle naiselle. Päässään Victorialla oli kaunis Connaught-tiara, joka on aina ilo nähdä, vaikka sekin toimisi paremmin löysemmän kampauksen kanssa. Korvissa oli Braganza-tiaraan kuuluvat timanttikorvikset, ja kunnianauhaa piti paikoillaan niin ikään timanttinen rintaneula. Kokonaisuudessaan ei siis täystyrmäystä Victorialle, mutta huomiselle toivon jotain kapealinjaisempaa. Täytyy silti ihailla, miten Vickan jaksoi istua niin ryhdikkäästä tuon puvun ja sen valtavan selkähärpäkkeen kanssa!

Embed from Getty Images

Prinsessa Sofia sen sijaan oli upea! Pieni miinus tylsästä tiaravalinnasta, sillä häätiara alkaa olla jo niin nähty, mutta kokonaisuus oli tyylikäs, näyttävä, seksikäs ja samalla aikuismainen. Punaisessa vartalonmyötäisessä puvussa oli leveät hihat ja ryhdikkyyttä tuovat olkatoppaukset. Puvun seurana prinsessalla oli henkilökohtaisesta kokoelmastaan helmikorvakorut ja choker-tyylinen helmikaulakoru. Häätiara nähtiin muihin koruihin sopivasti helmiversiona. Puku on Zetterbergiltä, ja prinsessa Sofia on ollut itse mukana suunittelussa! Mielenkiintoista, että nyt kun Madeleinea nähdään vähemmän, niin Sofia taitaa olla paras ehdokas perheen tyylikuningattareksi. Chokereista en tosin oikein välitä, mutta tässä asussa annan sen Sofialle anteeksi. 😀

Embed from Getty Images

Prinsessa Christina jäi virallisesti eläkkeelle kesällä, mutta prinsessan puoliso Tord Magnuson vahvisti ennakkoon heidän tulevan silti Nobeleihin. Prinsessa oli pukeutunut liilaan yksinkertaiseen iltapukuun, sitä peittävään liilaa ja oranssia yhdistelevään takkiin sekä kuusinappiseen timanttitiaraan, joka muuten sopii hänelle erinomaisesti.

Embed from Getty Images

Kaikilla naisilla oli lisäksi Serafiimiritarikunnan vaaleansiniset nauhat ja perhekunniamerkit. Miehille pukeutuminen on tunnetusti helpompaa; kuningas, prinssi Daniel ja prinssi Carl Philip edustivat frakeissa ja kunniamerkeissä. Serafiimiritarikunnan vaaleansinisen nauhan lisäksi miehillä on Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkki kaulassa.

Embed from Getty Images

Kuningasperheen naisilla on ymmärrettävästi kovat paineet Nobeleista, mutta heidän tyylinsä on nyt viime vuosina alkanut olla vähän liian lukittunut tiettyihin kaavoihin. Talvinen vuodenaika sekä tapahtuman erityinen juhlavuus ja akateeminen arvokkuusa luovat raamit vaatevalinnoille, mutta juhlavan leningin ei ole pakko olla leveähelmainen ja hempeilevä prinsessaunelma. Prinsessat eivät kuitenkaan kukaan ole enää mitään parikymppisiä. Tylsä ei tarvitse olla, mutta Victorialle sopii aikuisen naisen tyyli, ja sellaista hän suosii arkisinkin, mutta sitten Nobeleissa on jotenkin nyt juututtu tähän prinsessamaisuuteen. Sitten taas seuraavana iltana kuninkaanlinnan illallisilla näkee jotenkin leikkisämpiä lookeja, jotka tuntuvat usein onnistuneemmilta kuin itse Nobel-päivänä nähdyt. Eli huomista odotellessa, vielä voi hyvin tulla wau-efekti! Mitä mieltä olit itse tämän vuoden asuista?

Embed from Getty Images

Jätä kommentti