Joulukalenterin 17. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 17 – Ruotsin safiirikaulakoru” (Intågssmycket)

Tänään luukusta paljastuu Ruotsin kuningasperheen kaulakoru, jota ei ole mainittu blogissa koskaan aikaisemmin. “Saapumiskaulakoru” on kuninkaallisessa mittakaavassa siro ja suhteellisen pienistä jalokivistä tehty, mutta siinä on silti yllin kyllin kuninkaallista arvokkuutta ja loistoa.

H.K.H. Kronprinsessan VictoriaH.R.H. Crown Princess Victoria

Kaulakoru kruununprinsessa Victorialla. Kuva: Mattias Edwall/Kungahuset.se

Erikoisella nimellä on hyvä selitys. Badenin suurherttuan tytär prinsessa Viktoria avioitui Ruotsin kruununprinssi Kustaan kanssa vuonna 1881. Häät vietettiin morsiamen kotikaupungissa Saksassa, minkä jälkeen tuore aviopari matkusti Ruotsiin. Kansa oli innoissaan uudesta kruununprinsessastaan, sillä Viktorian isänäiti oli syntyjään Ruotsin prinsessa, ja Viktoria saikin lempinimen “Vaasa-prinsessa”. Kruununprinssipari saapui muutama viikko häidensä jälkeen Tukholmaan, ja Kustaa (tuleva kuningas Kustaa V) oli antanut vaimolleen häälahjaksi upean kullasta, timanteista, helmistä ja Ceylonin safiireista koostuvan kaulakorun saapumisseremoniaa varten. Siitä siis nimitys saapumiskaulakoru. Ruotsin hovi käyttää nimitystä intågssmycket, josta kömpelö suomennokseni on peräin. Englanniksi koru tunnetaan nimellä processional jewels, eli kulkuekaulakoru. Suomeksi sille ei oikein ole vakiintunut mitään järkevää nimeä. Safiirikaulakoru menee helpoosti sekaisin Leuchtenbergin safiirien kanssa, mutta en oikein keksi mitään parempaakaan.

Viktorian jälkeen kaulakorua ovat käyttäneet monet suvun naiset. Kuningatar Louisen (kuningas Kaarle Kustaan isoisän toinen vaimo) ja kuningatar Silvian lisäksi se on nähty myös kruununprinsessa Victorialla, prinsessa Madeleinella, prinsessa Christinalla sekä edesmenneellä prinsessa Lilianilla. Kaulakorun yksi tunnetuimmista julkisista esiintymisistä oli prinsessa Madeleinen kaulassa isosiskonsa häissä vuonna 2010.

Embed from Getty Images

Kaulakorulla ei ole siis kovin jännittävää historiaa, mutta onhan se jo lähes 140 vuotta vanha, ja ainutlaatuinen pala kuningasperheen kokoelmaa. Koru yhdistelee safiireja, helmiä ja timantteja minun makuuni juuri sopivassa suhteessa, ja monet tituleeraavat sitä Bernadotten kokoelman kauneimmaksi koruksi. Nykyinen kruununprinsessa Victoria on yhdistänyt sen esimerkiksi toiseen Badenin Viktorialta peräisiin olevaan koruun, eli Baden fringe -hapsutiaraan, mutta minusta kaulakorun design on sen verran herkkä, että se näyttää paremmalta prinsessa Madeleinen tapaan modernin hapsutiaran tai Connaught-tiaran kanssa. Madden vaaleat hiukset ja siniset silmät ovat muutenkin kuin luodut juuri tätä kaulakorua varten.

Embed from Getty Images

 

Jätä kommentti