Joulukalenterin 19. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 19 – Tanskan kuningatar Margareetan Naasut-tiara

Luukkujen käydessä vähiin olen yrittänyt tarkasti miettiä, että mitä oleellisia piirteitä kuninkaallisten korujen maailmasta on vielä katsomatta. Tänään otetaan pintaraapaisu erikoisten ja outojen (joskus suorastaan rumien) tiarojen maailmaan kuningatar Margareetan johdattelemana. Listaan voi suoraan kirjata käytännössä kaikki kultaiset tiarat, kuten tämän Margareetan Naasut-tiaran. Joulukalenterissa ei ole myöskään ollut vielä kukkatiaraa, joten tämä tuplaa samalla sellaisena.

Embed from Getty Images

Kuningatar Margareeta vietti valtakautensa 40-vuotisjuhlaa vuonna 2012. Tanskaan kuuluva itsehallintoalue Grönlanti muisti monarkkiaan tällä grönlantilaisista kultakolikoista tehdyllä tiaralla. “Naasut” tarkoittaa grönlanniksi kukkia, ja tiaran design koostuu 121 kukasta, jotka edustavat 17 grönlantilaista kasvilajia. Kullan lisäksi tiarassa on myös timantteja. Suunnittelusta vastasi kultaseppä Nicholas Appel, mutta myös kuningatarta konsultoitiin mieluisen lopputuloksen varmistamiseksi. Tiaran pystyy jakamaan viideksi eri rintaneulaksi, ja settiin kuuluu lisäksi korvakorut.

Nykypäivänä kuningashuoneisiin hankitaan uusia tiaroja harvoin. Liiallinen pröystäily ei kuulu enää tapoihin, ja monarkioiden taloudenpitoa ja koko olemassaoloa tarkastellaan kriittisemmin kuin ennen. Jos uusia tiaroja kuitenkin hankitaan, ne ovat yleensä huutokaupoista hankittuja vanhempia kappaleita. Naasut on siis siitä harvinainen, että se on oikeasti uusi, modernin tyylin tiara. Tanskan prinsessat Mary ja Mariehan ovat laajentaneet pientä tiarakokoelmaansa lainatiaroilla, jotka ovat valmistajien omaisuutta, mutta yksinoikeudella prinsessojen käytössä. Yleisesti ottaen uusia tiaroja ei kuitenkaan tule kovin usein vastaan. Hienoa, että tässä on huomioitu ekologisuus ajan hengen mukaisesti kierrätysmateriaalin muodossa.

Naasut-tiaran kukat ovat erittäin yksityiskohtaisia ja “tekstuuri” on hyvin eläväinen. Tekstuuri on ehkä vähän huono sana kuvaamaan tiaraa, mutta ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan. Se näyttää todella kevyeltä, mikä on hauska kontrasti sille, että tiara on itse asiassa aika iso. Jos se olisi perinteisesti vaaleista metalleista ja timanteista tehty, niin sillä voisi olla potentiaalia Margareetan kokoelman big gun -tiaraksi, vaikka historiallinen arvo on tietysti vielä kertymättä.

Henkilökohtaisesti en oikein osaa päättää, pidänkö Naasutista vai en. Se on todella taidokasta käsityötä, ja siinä on kaunis muoto. Materiaali ei vaan ole mieleeni, vaikka tämä onkin Ruotsin kameetiaran jälkeen varmaan paras näkemäni kultatiara. Tiara on tavallaan hyvin kuningatar Margareetan näköinen, mutta kuningattaren helmenharmaat hiukset, kirkkaat puvut tai sekoittelu hopeaan ja timantteihin eivät ole paras mahdollinen tausta tiaralle. Ennen lopullisen tuomioni antamista näkisin tämän mielelläni tummatukkaisella kruununprinsessa Marylla, mahdollisesti aika yksinkertaisen ja yksivärisen iltapuvun seurana. Mitä mieltä te olette kultatiaroista?

Embed from Getty Images

 

4 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 19. luukku

  1. Tiara itsessään on kaunis, kauniisti ja herkästi muotoiltu. Keltakullasta en pidä ja tässä kullan sävy on liian keltainen. Tosin sopii mainiosti kuningattaren hampaisiin. Tiara on niin koristeellinen, että tulisi paremmin esiin ilman muita runsaita koristeluja, kuten sinäkin olit mieltä. Tosin Margareetalla on oma tyylinsä, hänellä tuo nyt menee, muilla näyttäisi koomiselta.

  2. Onhan tuo oudon värinen kun silmä on tottunut niihin timanttisiin/platinaisiin/valkokultaisiin/hopeisiin. Minusta tämä Naasut voisi kuitenkin toimia ihan mukavastikin, jos sen yhdistäisi pelkästään samankultaisiin koruihin, mutta kun Margareeta välttämättä tuntuu haluavan pukea aina sen kanssa myös noita timantteja…

Jätä kommentti