Hyvää työtä herttuatar Catherinelta Chelsea Flower Show’ssa – koko perhe mukana paikan päällä

Brittihovin mediatoiminnassa on viime aikoina ollut parantamisen varaa, ja olen täällä blogissakin säännöllisesti kritisoinut erityisesti Cambridgen herttuaparia. Asiallisen kritiikin lisäksi on reilua muistaa myös antaa kehuja silloin, kun siihen on aihetta, ja nyt jos koskaan on minusta 10 pisteen ja papukaijamerkin paikka.

The RHS Chelsea Flower Show on vuosittain Lontoossa järjestettävä puutarhanäyttely, joka kerää varoja Royal Hospital Chelsealle, paikalliselle veteraanien vanhain- ja hoivakodille. Puutarhanäyttely on kansainvälisesti tunnettu, ja sillä on tiiviit kuninkaalliset kytkökset – kuningatar Elisabet on näyttelyn järjestävän The Royal Horticultural Societyn suojelija, ja avajaisissa nähdään vuosittain kuningattaren lisäksi useampia kuninkaallisen perheen jäseniä. Tänä vuonna Cambridgen herttuatar Catherinella on erityinen rooli näyttelyssä, sillä herttuatar on ollut mukana suunnittelemassa yhtä näyttelyn puutarhoista.

IMG_20190521_132018.jpg

Herttuatar Catherine puutarhan keinussa. Kuva: Kensington Palace

Herttuatar Catherine on työskennellyt pitkään erityisesti turvallisen varhaislapsuuden sekä lasten mielenterveyden parissa. Herttuattaren Back to Nature -niminen puutarha nivoutuu juuri tähän teemaan, ja puutarhan myötä herttuatar on nostanut esille luonnon ja ulkoilma-aktiviteettien merkityksen varhaislapsuudessa. Puutarhan keskiössä on puumaja, ja sieltä löytyy myös keinu, puro ja vesiputous, ontto tukki, syötäviä kasveja kuten raparperia, ja muuta tällaista, joka innostaa lapsia tutkimaan, oppimaan ja leikkimään. Ja ketkä olisivatkaan parempi esimerkki kuin omat lapset? Sunnuntaina Kate ja prinssi William vierailivat puutarhalla lastensa kanssa, ja hovi julkaisi ihanan kuvasarjan reissulta! Kaikki alla olevat kuvat ovat Matt Porteousin käsialaa.

IMG_20190520_010253.jpg

Prinssi George ja prinsessa Charlotte olivat liikenteessä paljain jaloin.

IMG_20190520_010940.jpg

Myös 1-vuotias prinssi Louis pääsi keinuun prinssi Williamin auttamana.

Olen usein toivonut, että herttuapari ottaisi hiukan vinkkiä Ruotsin kruununprinsessaparin tavasta kasvattaa lapsia julkisuudessa kuninkaallisen rooliin, ja tässä tuntuu nyt viimeinkin olevan sitä samaa henkeä. Toisinaan tuntuu, että herttuaparin on ollut hiukan vaikea ymmärtää, millainen määrä julkisuutta on heidän asemassaan kohtuullista ja myös hyödyllistä lasten itsensä kannalta. Juuri jotain tällaista monet ovat odottaneet; lapset mukaan matalamman profiilin juttuihin silloin tällöin, kun asiayhteys sen sallii. Tämä puutarhanäyttely oli erittäin sopiva tilaisuus. Herttuattaren teemana on ollut nimenomaan ulkoilmaelämä lasten kanssa, ja viesti on luonnollisesti uskottavampi, kun Kate näyttää omaa esimerkkiä. Lisäksi herttuaperhe ja tietysti itse näyttely ja koko hyväntekeväisyysjärjestö saivat samalla parasta mahdollista julkisuutta kuvien ja videoklippien myötä. Vierailu lasten kanssa järjestettiin kuitenkin erikseen niin, ettei paikalla ollut väkijoukkoa. Varsinkin ujolle lapselle tällaiset “edustustyöt” ovat varmasti miellyttävämpi tapa kohdata julkisuus ja esimerkiksi kuvatuksi tuleminen kuin isot massatapahtumat, kuten Trooping the Colour tai ulkomaisen vierailukohteen lentokentälle saapuminen tervetulokomitean ja toimittajameren eteen.

Ruotsissahan prinsessa Estelle ja prinssi Oscar ovat säännöllisesti mukana eri kokoluokan tilaisuuksissa, minkä lisäksi hovi usein julkaisee esimerkiksi kansallispäivän tervehdyksen heidän kauttaan. Lisäksi kruununprinsessa Victoria ja kuningas Kaarle Kustaa vierailevat Estellen kanssa toisinaan yksityisesti eri paikoissa osana “kuningatarkoulua” niin, että hovi julkaisee tapahtumasta jälkikäteen yleensä muutaman kuvan. Tällainen mutkaton, mutta kuitenkin selvästi vanhempien ja hovin käsissä pysyvä julkisuussuhde on vaikuttanut toimivan Ruotsissa erinomaisesti. Ja kun katsoo näitä nyt julkaistuja kuvia prinssi Georgesta, prinsessa Charlottesta ja prinssi Louisista, niin todella huomaa, mikä tämän järjestelmän hyöty on. Aivan ihania kuvia, jotka puhuvat tärkeän asian puolesta ja samalla antavat yleisölle mahdollisuuden tutustua jälleen hiukan lisää tulevaisuuden ydinkuninkaallisiin.

Alla kaksi hyvää lyhyttä videoklippiä. Ensimmäisessä herttuaparin lapset touhuavat pitkin puutarhaa, ja toisessa herttuatar Catherine puhuu asiaa luonnon tärkeydestä lapsen kehitykselle.

Maanantaina oli sitten virallisten avajaisten aika, ja herttuatar vieraili puutarhalla ensin päivällä tavallisten koululaisten kanssa, ja myöhemmin oli aika antaa esittelykierros kuningatar Elisabetille ja muille kuninkaallisille.

Embed from Getty Images

Kaiken kaikkiaan hyvää työtä Catherinelta! Puutarhaprojekti on varmasti ollut hauska toteuttaa, ja Katen sanoma on erittäin tärkeä, kun nykyaikana on niin helppoa jämähtää ruudun eteen. Tämän julkaistuani taidan itsekin suunnata ulos kävelylle!

Jätä kommentti