Norjan prinsessa Märtha Louisen uusi parisuhde ja liiketoimet venyttävät kuninkaallisuuden rajoja

Norjan prinsessa Märtha Louise, 47, räjäytti kuukausi sitten aikamoisen uutispommin julkaisemalla henkilökohtaisella instagram-tilillään kuvan uudesta miesystävästään pitkän rakkaudentunnustuksen kera. Tämä postaus tulee nyt hiukan jälkijunassa, mutta aihe on niin mielenkiintoinen, etten halua jättää tätä väliin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö? 😀 Varoitan etukäteen, että tekstistä tuli taas aika pitkä!

Prinsessa Märtha Louise on julkinen rooli on hyvin marginaalinen, mutta hän on yhtä kaikki kuninkaallinen, ja tuoreimmat tempaukset ovat nostaneet tuttuja kysymyksiä kansalaisten huulille: missä menee raja, kun puhutaan kuninkaallisista ja liiketoiminnasta?

Prinsessan uusi miesystävä oli itsessään jo uutinen ihan ilman näitä muita seikkojakin. Märtha Louise seurustelee amerikkalaisen Shaman Durekin, 44, kanssa. Shamaani on oikealta nimeltään Durek Verrett, ja mies on kotoisin Yhdysvaltain länsirannikolta Kaliforniasta. Tällä hetkellä Lontoossa asuvan Shaman Durekin asiakaslistalta löytyy A-luokan Hollywood-julkkiksia, ja hän kiertää ympäri maailmaa mm. puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa. Nettisivuillaan häntä kuvaillaan “henkiseksi oppaaksi” ja “lahjakkaaksi parantajaksi”.

En voi teeskennellä, etteikö tiedotus olisi yllättänyt ja saanut ehkä kulmat vähän kohoamaan. Tilanteessa on monta kuninkaalliseen kontekstiin epätavallista osaa. Niin kuin palapeli, jonka palat eivät vaan loksahda. Vaikea sanoa, mikä Shaman Durekin ominaisuuksista on suurelle yleisölle se vaikein pala niellä. Rakkaus on aina iloinen asia, mutta kun nykypäivän todellisuudessa vielä elämme (ja asia tulee kuitenkin jostain muualta esiin), niin todetaan nyt vielä selvästi, että kyllä, Norjan prinsessa Märtha Louise seurustelee mustan, avoimesti biseksuaalin amerikkalaisen shamaanin kanssa. Tässä on järkytystä kerrakseen konservatiivisemmalle väelle. 😀 Itse suhtaudun kriittisimmin tähän shamaaniuteen. Ei tosiaan perinteinen kuninkaallinen puoliso, mutta sitäkin märthalouisemaisempi miesvalinta. Myös Shaman Durek jakoi omassa instassaan vastaavanlaisen rakkaudentunnustuksen.

Ennen kuin paneudutaan asiaan tarkemmin, niin kerrataan lyhyesti Märtha Louisen tilanne. Prinsessa on siis kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan esikoinen ja kruununprinssi Haakonin isosisko, mutta prinsessan syntyessä naiset eivät voineet periä kruunua. Märtha Louise meni naimisiin vuonna 2002 norjalaisen kirjailija Ari Behnin kanssa, ja parilla on kolme tytärtä. Hovi ilmoitti prinsessan ja Behnin erosta vuonna 2016. Märtha Louisella on edelleen prinsessan arvonimi ja nykyisen lainsäädännön mukaisesti myös paikka kruununperimysjärjestyksessä, mutta hän luopui arvonimensä etuliitteestä Hänen kuninkaallinen korkeutensa ja samalla määrärahastaan 2000-luvun alussa voidakseen luoda omaa uraansa. Prinsessa edustaa kuninkaallisen perheen kanssa silloin tällöin, eikä siis ole ollut aktiivinen työkuninkaallinen vuosiin, vaan Märtha Louise on keskittynyt omiin bisneksiinsä. Nämä bisnekset ovat hämmästyttäneet useampaan kertaan vuosien varrella, mutta parisuhdeilmoitus ja siihen liittyvä luentokiertue saivat monet taas kysymään, että missä määrin Märtha Louisen on sopivaa hyötyä kaupallisesti kuninkaallisesta asemastaan.

Embed from Getty Images

Prinsessan liiketoiminnan ytimessä ovat vuosien aikana olleet esimerkiksi erityisherkkyys ja vaihtoehtohoidot, kuten Rosen-terapia ja ihmisten mieliin hyvin jäänyt enkelikoulu. “Hörhöily” on sanavalintana varmasti armollisemmasta päästä. Märtha Louiseen on suhtauduttu Norjassa jokseenkin ymmärtävästi, vaikka kritiikkiäkin on kuulunut sekä bisneksien laatua että ylipäänsä olemassaoloa kohtaan. Prinsessan eduksi on kuitenkin sanottava, että hän on oma-aloitteisesti katkaissut virallisia siteitään kuninkaalliseen rooliin ja luopunut etuoikeuksistaan. Koko ajan on siis ollut selvää, että prinsessa keskittyy nimenomaan yksityiseen uraansa yksityisenä henkilönä, mikä on helpottanut asioita – Märtha Louisen on välttynyt naapurimaan prinsessakollega Madeleinen kohtaamilta syytöksiltä, joiden mukaan Madeleine haluaa yksityisen elämän, mutta kuninkaalliset etuoikeudet. Pyrkimyksistään huolimatta Märtha Louisekaan ei kuitenkaan täysin pääse syntyperäänsä karkuun. Hallitsijan tytär on aina hallitsijan tytär ja väistämättä osa hovia ja kuninkaallista perhettä, vaikka työrooli ja etuoikeudet vedettäisiinkiin aivan minimiin.

Avoin rakkaudentunnustus instagramissa ihmetytti monia ensinnäkin siksi, että hovithan eivät yleensä kommentoi kuninkaallisten rakkauselämää, varsinkaan tällaisilla “seurusteluilmoituksilla”. Märtha Louiselle se sallittakoon, mutta metodi oli kieltämättä hyvin poikkeuksellinen. Toisekseen, kritiikkiä herätti erityisesti se, että ilmoitus annettiin juuri sopivasti hiukan ennen Märtha Louisen ja Shaman Durekin yhteistä Prinsessa & shamaani -luentokiertuetta, joka käsitti muutamia luentoja Norjassa ja Tanskassa. Kyseessä oli samalla Shaman Durekin ensimmäinen vierailu Norjassa, ja kiertua epäilemättä hyötyi seurusteluilmoituksesta.

Amerikkalaisen shamaanin ei ehkä voi olettaa lyhyehkön seurustelun jälkeen vielä ymmärtävän eurooppalaisen monarkian tapoja, ja kyseessä oli sinänsä harmiton positiivinen lausahdus, mutta ainakin omaan korvaani pisti silmään shamaanin kommentti siitä, miten Märtha Louisen vanhemmat rakastavat häntä ja hän heitä, vaikkei kuningaspari ollut edes tavannut vielä tyttärensä tuoretta miesystävää. Ehkä kommentti menee amerikkalaisuuden ja kokemattomuuden piikkiin, eikä se nyt tietenkään mikään maailmanloppu ollut, mutta pisti jotenkin silmään. Jos meinaa kuninkaallisten kanssa seurustella pidempäänkin, niin on opittava antamaan oikeanlaisia kommentteja.

Ei ole mukavaa olla ilonpilaaja, mutta moni on suhtautunut myös Shaman Durekiin ja tämän tarkoitusperiin epäilevästi. Parin molemmat osapuolet ovat toki aikuisia, ja vaikea kuvitella, että Märtha Louise olisi niin harkitsematon ja naiivi, mutta kyllä tässä on tullut selvästi esiin se, että prinsessa on shamaanille aikamoinen kultakaivos. Parin yhteistöiden lisäksi eurooppalainen prinsessa naisystävänä tuo tietysti valtavasti näkyvyyttä rapakon tällä puolella, ja myös amerikkalaiset mediat varmasti kiinnostuvat perinteitä uhmaavasta parista.

En osaa sanoa, olisiko esimerkiksi oma suhtautumiseni näin kriittistä, jos kyseessä olisi jonkun muun tavanomaisemman ammatin edustaja. En poissulje tai kiistä tiettyjen vaihtoehtohoitojen ja henkisen hyvinvoinnin tehoa ja merkitystä, mutta lähtökohtaisesti luotan tieteeseen, ja hälytyskellot alkoivat soida heti, kun puhutaan shamanistisesta syövän parantamisesta. En ota kantaa esimerkiksi erityisherkkyyteen, sillä tiedostan, että ihmisiä ja kokemuksia on erilaisia, mutta suhtaudun kriittisesti juuri Shaman Durekin kaltaisten toimijoiden tarjoamiin palveluihin. Monet vaihtoehtohoidot ja henkiset palveluthan ovat sinänsä harmittomia; jos ihminen kokee voivansa henkisesti paremmin vaikka Rosen-terapian avulla, niin siitä ei ole mitään haittaa. Mutta väitetty sairauksien parantaminen ja Shaman Durekia ympäröivä “mystisyys” ei kyllä herätä ainakaan minussa hirveästi luottamusta.

En tehnyt kaikenkattavaa taustatutkimusta Shaman Durekin elämästä, mutta löysin esimerkiksi rahankeräyskampanjan vuodelta 2012. Shaman Durekin siskoltaan saamaa munuaissiirtoa varten kerättiin yli 20 000 dollaria. Huomioni kohdistui sairauden takaa löytyvään tarinaan, joka kaikessa mystisyydessään ja ihmeellisyydessään valitettavasti saa vain hälytyskelloni soimaan entistä kovempaa. Tekstin voi lukea kokonaisuudessaan täältä linkin takaa, mutta tiivistetysti kyse oli jonkinlaisesta “ihmeestä”. Yksi lääkäri oli jo ehtinyt julistaa shamaanin kuolleeksi, mutta toinen lääkäri ei luovuttanut, ja lopulta kaikki kärsimys olikin tietysti shamanismiin kuuluva vihkiytymiskokemus, jonka jälkeen ymmärtää elämää paremmin. Jokainen tehköön omat päätelmänsä.

Lehdistö on ollut tällä kertaa ehkä hiukan tavallista ärhäkämpi kysyessään, onko Märtha Louisen sopivaa hyödyntää kuninkaallista arvonimeään näin suorasti isossa yhteistyöprojektissa ja lisäksi käyttää parisuhdeilmoitustaan markkinointikikkana. Luentokiertue tosiaan kantoi nimeä Prinsessa ja shamaani. Yleinen mielipide tuntuu olevan, että Märtha Louise on ylittänyt ainakin jonkinlaisen rajan tällä kertaa. Onhan se niinkin, että jos kerran on tarkoituksellisesti etäännyttänyt itsensä kuninkaallisesta perheestä uraa varten, niin hiukan kyseenalaista sitten ratsastaa nimenomaan sillä, että luentokiertueen toinen pääpuhuja on prinsessa.

Kontekstia varten on myös hyvä käydä läpi, millaisia summia prinsessan bisneksissä liikkuu. Kirjayhteistöillä ja puhujanpalkkioilla on mahdollista kerätä ihan mukava tilipussi, mutta hiljattain lopetetun enkelikoulun en usko olleen suuri taloudellinen menestys. Norjalaislehdet ovat raportoineet, että vuonna 2017 Märtha Louise olisi tienannut nettona yli 180 000 euroa. Prinsessan tienestit tuntuvat tosin vaihtelevan, sillä sitä edeltävänä vuonna verotettavia tuloja oli kertynyt alle 20 000 euroa. Viime vuosikymmenen vaihteessa oli uutisia, joiden mukaan hänellä ei ollut lainkaan verotettavia tuloja vuoden aikana. En osaa sanoa, paljonko Märtha Louisella on omaisuutta omasta takaa tai saako hän tukea vanhempiensa yksityisistä varoista. Valtiolta hän ei saa rahaa. Prinsessan tilanne on kuitenkin oletettavasti turvatumpi kuin tavallisten ihmisten, sillä ei hän kodittomaksi jää, vaikka jonain vuonna tulot tippuisivatkin merkittävästi. Shaman Durekin tuloista tai varallisuudesta ei ole tietoa, mutta kuten sanottua, suhde prinsessan kanssa taatusti vauhdittaa liiketoimia sekä suorasti että epäsuorasti mediahuomion kautta.

Entisaikoina kuninkaalliset eivät tehneet tavallisia töitä, mutta nykypäivänä hovien leveään elämäntyyliin kohdistuu enemmän huomiota ja kritiikkiä, ja osan kuninkaallisista on suorastaan pakko kehittää itselleen oma ura. Tämä muutos on kuitenkin edelleen murroksessa, ja asian kanssa painivia kuninkaallisia löytyy useista eri hoveista, tyypillisesti juuri hallitsijan tai kruununperijän nuoremmat sisarukset. Monet kuninkaalliset eivät juuri siksi halua kauempana perimyksessä oleville lapsilleen arvonimiä, koska erityisesti työelämä tulee yksinkertaisesti olemaan paljon helpompaa tavallisena ihmisenä. Yleisenä ohjenuorana voidaan sanoa, että kuninkaallista asemaa ei ole sopivaa hyödyntää taloudellisesti, ja olisi tietysti myös hyvä pysyä poissa hämäristä tai ristiriitoja herättävistä liiketoimista.

Shamaani-kohun vanavedessä Norjassa on jälleen keskusteltu, pitäisikö Märtha Louisen luopua myös prinsessa-arvonimestään. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n toukokuun lopulla teettämän kyselyn mukaan jopa neljäsosa norjalaisista haluaisi kuninkaan ottavan tittelin pois tyttäreltään. Monarkialla on muuten vakaa kannatus Norjassa, joten lukua voi pitää merkittävänä. Jos Märtha Louisen suunta on tämä, niin tittelistä luopuminen voisi olla oikea ratkaisu. Se vapauttasi myös prinsessan itsensä, eikä tätä samaa keskustelua tarvitsisi käydä joka kerta (ainakaan tässä mittakaavassa), kun prinsessa tekee jotain mielipiteitä herättävää. Vaihtoehtohoitojen ja henkisyyden maailma ei todellakaan ole pahinta, mihin kuninkaallinen voi sotkeutua, mutta tittelistä luopuminen voisi olla helpottava ratkaisu myös hoville. Ilman arvonimeäkin Märtha Louise on aina osa perhettä ja julkisuuden henkilö, mutta nykyisellään syntyy toistuvasti näitä ristiriitoja, että tarvitseeko hovin erikseen irtisanoutua kaikista Märtha Louisen toimista, edustaako Märtha Louise kuninkaallista perhettä, millaisia liiketoimia hänen on sopivaa tehdä jne.

Märtha Louise on kertonut keskustelleensa vanhempiensa kanssa arvonimestä luopumisesta aikaisemmin joissain yhteyksissä, mutta ei hiljattain tai kiertueeseen liittyen. Prinsessa ei tietenkään voi mitään sille, että on syntynyt kuninkaalliseen perheeseen, eikä häntä tietenkään pidä rangaista siitä, että hän ei istu perinteiseen kuninkaalliseen muottiin. Arvostelukyky petti tämän luentokiertueen kanssa, ja se ei saa missään nimessä toistua. Jos Märtha Louisen ja Shaman Durekin suhde jatkuu pidempäänkin, ja prinsessa keskittyy entistä enemmän tällaiseen liiketoimintaan, niin voisi olla ihan kaikkien osapuolten kannalta parasta, että Märtha Louise luopuisi arvonimestään. Hätiköityjä ratkaisuja ei ole syytä tehdä, mutta hovi seuraa tilannetta.

Mitä mieltä te olette? Millaisia ajatuksia Shaman Durek herättää, ja mitä Märtha Louisen pitäisi mielestäsi tehdä?

5 kommenttia artikkeliin ”Norjan prinsessa Märtha Louisen uusi parisuhde ja liiketoimet venyttävät kuninkaallisuuden rajoja

 1. Hieno juttu, että Märtha Louise on löytänyt rakkauden. Kyllä minäkin kulmia kohotin kun tästä shamaanista luin, sillä kieltämättä tämän herran tarkoitusperät vähän mietityttää. Oli miten oli, minusta ei ole ok, että Märtha Louise hyödyntää arvonimeään taloudellisesti, kun kyseessä on näinkin kyseenalainen aihe kuin vaihtoehtohoidot. Hänen pitäisi ymmärtää, millainen vaikutusvalta ja vastuu prinsessan titteliin liittyy, eikä markkinoida asioita, joiden turvallisuudesta ei voi mennä takuuseen. Ehkäpä paras ratkaisu olisi tittelistä luopuminen, että vältettäisiin tulevat kohut.

  • Ollaan selvästi samoilla linjoilla. Tittelin hyödyntäminen on muutenkin arkaluontoista, mutta erityisen ongelmallista kun kyseessä on tällainen asiayhteys. Mun mielestä Märtha Louise saa kirjoittaa ja puhua erikoisherkkyydestä, mutta shamanismiin sotkeutuminen menee yli rajojen. Seurustelua ei voi estää, vaikka mies vaikuttaa kuinka epäilyttävältä tai huijarilta, mutta kuningasperhettä (ML mukaan lukien) ei pitäisi yhdistää Shaman Durekin toimintaan millään lailla.

 2. Kuninkaan tytär on prinsessa vaikka luopuisikin arvonimestään. Märtha Louise on tienraivaaja, kuninkaan tyttärellekin on oltava mahdollista tehdä niitä asioita, mitkä tuntuvat hänestä itsestään oikeilta ja parhailta. En näe mitään väärää siinä, että kiertuetta markkinoidaan prinsessan tittelillä. Märtha Louise siirtää prinsessuuden uuteen genreen, mikä alkuun saa aikaan vastarintaa, mutta niinhän kaikki uusi tekee. 2020-luvun prinsessan ei tarvitse olla enää menneen vuosituhannen prinsessa, vaan oma aito ihmisensä, joka toteuttaa itseään vaikkapa “hörhöilemällä”.

  • Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta, jostain syystä en saa kaikkia ilmoituksia WordPressin sovellukseen!

   Asiaan: mun mielestä on ehdottomasti hienoa, että Norjassa on otettu suhteellisen avoin ja salliva linja Märtha Louisen kanssa. Kuninkaalliset ovat lopulta tavallisia ihmisiä, ja heidänkin joukostaan löytyy tietysti monenlaisia ihmisiä ja kiinnostuksenkohteita. Nosta myös hattua Märtha Louiselle siitä, että hän on tosiaan reilusti itse alusta asti tehnyt pesäeroa kuninkaallisuuteen.

   Siitä olen kuitenkin eri mieltä, että kuninkaallisuutta ei minusta varsinkaan tässä kohtaa sovi käyttää markkinointiin. Märtha Louise ja koko monarkia edustaa perittyä valtaa, ja minun nähdäkseni järjestelmän nykyisenlaisen olemassaolon ehtoihin tavallaan kuuluu se, että kuninkaallisen perheen jäsenet pidättäytyvät käyttämästä syntymästä saatua asemaa henkilökohtaiseen hyötyyn. Vaikka asema todellisuudessa tuo kaikenlaista suoraa ja epäsuoraa helpotusta elämään, niin kuninkaallisuuden tuomaa näkyvyyttä käytetään yleishyödyllisten ja tärkeiden asioiden ajamiseen, ei Märtha Louisen tai hänen miesystävänsä palkkapussin lihottamiseen.

   Roosa tuossa ylempänä mainitsi myös tärkeän pointin, että ongelmia syntyy myös vaihtoehtohoitojen riskeistä. En ollenkaan tuomitse tiettyjen vaihtoehtohoitojen käyttöä tai kokeilemista, mutta Shaman Durek tuntuu menevän sinne harmaalle alueelle, jossa hoidoilla tuntuu olevan vain vähän perusteita ja paljon riskejä.

   Annan siis peukun Märtha Louisen itsensä toteuttamiselle, mutta ollaan eri mieltä siitä, missä määrin tätä pitää tukea kuninkaallisen perheen ja hovin toimesta. Tulipa pitkä kommentti. 😀

   • Kyllä norjan kuningashuoneeseen sopii mainiosti yksi höyrypää lisää. Mette (Hakonin vaimo) rypöi huumausaineissa lapsi mukanaan jonka sai huumausaine-yövieraansa kanssa ennen kuin Haakon-prinssi tuli ja pelasti hänet ja hänen lapsensa vääriltä teiltätai ojasta.

Jätä kommentti