Paljon onnea 18-vuotispäivänä, Belgian prinsessa Elisabeth!

Suuret onnittelut Belgian kruununperijä prinsessa Elisabethille 18-vuotispäivän johdosta! Kruununperijän täysi-ikäistyminen on ehdoton juhlan paikka, ja täytyyhän tällainen merkkipäivä huomioida myös blogissa. Tässä siis pieni esittelypostaus Belgian tulevasta kuningattaresta!

Elisabeth_18v

Brabantin herttuatar prinsessa Elisabeth. Kuva: Royal Palace, Brussels

Belgian prinsessa Elisabeth Theresia Maria Helena (tai Élisabeth Thérèse Marie Hélène ranskalaisella kirjoitusasulla) syntyi 25. lokakuuta 2001 Anderlechtissa Brysselin metropolialueella. Elisabeth oli tuolloisen Brabantin herttuaparin prinssi Philippen ja prinsessa Mathilden esikoinen, ja lapsi sijoittui kruununperimysjärjestyksessä toiseksi isänsä jälkeen – prinsessan isoisä Albert II oli tuolloin kuningas. Elisabeth on ollut Belgian kruununperillinen vuodesta 2013, jolloin kuningas Albert luopui vallasta poikansa Philippen hyväksi. Kuningas Philippen ja kuningatar Mathilden perheeseen kuuluu yhteensä neljä lasta; Elisabethin lisäksi 16-vuotias prinssi Gabriel, 14-vuotias prinssi Emmanuel sekä 11-vuotias prinsessa Eléonore.

Isänsä valtaannousun myötä Elisabeth sai perinteisesti maan kruununperilliselle varatun tittelin Brabantin herttuatar. Mannermaisissa monarkioissa käytetään  kuitenkin useimmiten prinssin/prinsessan arvonimiä, ja muut lisätittelit tapaavat olla vähemmän tärkeitä, toisin kuin meille tutummassa Britanniassa. Belgian hovin tiedotuksessa viitataan useimmiten ihan vain prinsessa Elisabethiin, ja sitä minäkin käytän.

Elisabeth 18v (2)

Kuningas ja kruununperijä, isä ja tytär. Kuva: Royal Palace, Brussels

Prinsessa kastettiin joulukuussa 2001 Ciergnonin linnassa kuninkaallisen perheen kesäpaikassa. Belgian kuninkaallisessa perheessä on melko vaatimattomat kummiperinteet, ja kruununperillisen asemasta huolimatta Elisabethilla on vain kaksi kummia; isänpuoleinen serkku Itävalta-Esten arkkiherttua Amedeo sekä äidinpuoleinen täti kreivitär Hélène d’Udekem d’Acoz. Olen joskus ihmetellyt näitä kummivalintoja, sillä Elisabethin nuoremmilla sisaruksilla kyllä on ulkomaisia kruununperijöitä kummeinaan. Luxemburgin Guillaume on Emmanuelin kummi ja Ruotsin Victoria puolestaan Eléonoren. Ei sillä, että asialla olisi käytännössä suurta merkitystä, mutta ihmettelinpä joskus.

Elisabeth aloitti koulutiensä hollanninkielisessä koulussa, mikä oli uutta kuningasperheessä, jossa on aiemmin suosittu ranskaa. Belgia on monikielinen maa, ja aiemmin syksyllä kirjoittamassani kielipostauksessa mainitsinkin, että hovi tekee somepäivityksensä useimmiten kolmella-neljällä kielellä: hollanniksi, ranskaksi, saksaksi ja englanniksi. Kaikki neljä kieltä kuuluvat myös Elisabethin repertuaariin.

Tällä hetkellä Elisabeth opiskelee Walesissa Atlantic Collegessa kansainvälistä IB-tutkintoa, joka vastaa jokseenkin suomalaista lukiota. Tutkinnon pitäisi valmistua ensi keväänä. Ennen kuninkaallista kokopäivätyötä edessä on varmasti yliopisto-opintoja, mahdollisesti ensin vielä välivuosi. Monet kuninkaalliset ovat käyneet erityisiä harjoitteluohjelmia esim. maidensa ulkoministeriöissä tai YK:ssa. Mielenkiintoista nähdä, mitä Elisabethilla on ohjelmassa vuoden päästä syksyllä!

Elisabeth 18v (3)

Kuva: Royal Palace, Brussels

Hovin sivut kertovat nuoren prinsessan pitävän urheilusta, ja harrastuksiin kuuluukin mm. tennis, vaeltaminen sekä laitesukellus. Aikaa löytyy urheilun lisäksi myös pianonsoitolle, ruuanlaitolle ja lukemiselle, ja prinsessan kerrotaan viettävän paljon aikaa myös ystäviensä kanssa.

Elisabeth on saanut viettää lapsuutensa suhteellisen rauhallisesti poissa julkisuudesta, mutta ohjelmassa on tietysti ollut julkisia esiintymisiä aina silloin tällöin yhdessä muun perheen kanssa. Olettaisin, että julkiset esiintymiset lisääntyvät ainakin hiukan nyt täysi-ikäistymisen myötä, vaikka kokopäiväinen kuninkaallisuus saakin vielä odottaa.

Hovin julkaisemat uudet kuvat on ottanut Michel Gronemberger kuningasperheen kotona Laekenin palatsissa. Elisabethin kaunis sininen mekko on Esmeralda Ammounin suunnittelema. Emme yleisesti tiedä prinsessasta vielä ihan hirveästi, kun julkinen rooli on vielä niin pieni, mutta Elisabethissa on minusta selvästi ainesta uuden sukupolven kuninkaalliseksi muoti-ikoniksi. Prinsessalla on usein kiinnostavia asuvalintoja, ja en malta odottaa ensimmäistä tiaraesiintymistä! (Kuinkahan monta kertaa olen toistanut tätä lausetta viimeisen vuoden aikana? :D)

IMG_20191024_184434.jpg

Kuva: Royal Palace, Brussels

Lopuksi vielä muutama tiesitkö, että -yksityiskohta:

 • Prinsessa Elisabeth tekee vapaaehtoistyötä mm. oppimisvaikeuksista kärsivien, kodittomien ja vanhusten parissa.
 • Valtaannoustessaan hänestä tulee Belgian ensimmäinen hallitseva kuningatar.
 • Belgiassa on kuitenkin ollut yksi aiempi kuningatar Elisabeth – prinsessan isoisän isoisän kuningas Albert I:n puoliso Elisabeth.
 • Tulevaisuudessa prinsessa Elisabeth tulee katolisena kuningattarena todennäköisesti olemaan yksi niistä harvoista ihmisistä, jotka voivat pukeutua Paavin edessä valkoiseen (kiinnostuneille vinkiksi Hovikirjeenvaihtajan vanha postaus aiheesta).
 • Elisabethista tehtiin syntymäpäivän kunniaksi postimerkki, ja merkissä käytetyn kuvan nappasi hänen isänsä.
 • Merkkipäivän virallisiin juhliin on kutsuttu 80 satunnaisesti valittua niin ikään vuonna 2001 syntynyttä belgialaisnuorta. Tilaisuuteen osallistuu kuninkaallisen perheen lisäksi virallisia tahoja ja prinsessan muuta lähipiiriä.
 • Juhlat kuninkaallisessa palatsissa alkavat tänään perjantaina Suomen aikaa kl 12. Belgian televisiyhtiö RTL-TVI lähettää juhlan suorana.

4 kommenttia artikkeliin ”Paljon onnea 18-vuotispäivänä, Belgian prinsessa Elisabeth!

 1. Belgian kuningasperhe on jostakin syystä ollut aina suosikkini. Tarkoitan nyt nykyistä kuningasta ja hänen perhettään. He eivät ole olleet lööppijulkisuudessa vaan ovat pitäneet matalaa profiilia. Sievä tyttö on tuleva kuningatar Elisabet, vaalea pohjoismainen kauneus isomummu Astridilta perittynä.

  Tuosta julkisuudesta tuli mieleen yksi toinen juttu! Pitää lähteä vähän kauempaa. Löysin kirpparilta Aili Palmenin kirjan Kuninkaallista perheonnea v. 1967. Siinä oli ihania kuvia Ruotsin prinsessojen perheistä. Ja sitten se varsinainen asia: Margareetan, Desireen ja Birgitan lapset ovat olleet täysin pois julkisuuden valokeilasta. Joku niistä taisi olla morsiuslapsena Kalle-kunkun ja Silvian häissä. Muuten en tiedä niistä mitään. Taas Christinan lapset ovat olleet kummeina Victorian lapsille ainakin. Matala profiili taisi olla Hagasessojen oma valinta, eivät halunneet lapsiaan julkisuuteen. Meitä kuninkaallisfaneja kuitenkin piisaa ja minä ainakin haluan tietää kaikesta kaiken. Ennen vanhaan Suomessakin julkaistiin paljon kuvakirjoja kuninkaallisista, kuten Aili Palmen 60-luvullaä Tämmöistä mietiskelin lumisateen keskellä!

  • Belgian kuningasperhe tuntuu yleisesti jotenkin vaatimattomalta, mutta sen hyvänä puolena on kyllä juuri tuo, että perhe yksinkertaisesti tekee velvollisuutensa ilman turhaa lööppijulkisuutta. Katsotaan mitä käy, kunhan lapset tuosta kasvavat ja alkavat tehdä enemmän omia valintojaan.

   Varmasti mielenkiintoinen löytö tuo kirja! Ja kyllä meitä uteliaita on enemmänkin 😉 Hagasessojen tilanne oli toki hiukan erilainen kuin Madeleinen nykyisin, sillä kuninkaan siskot eivät alun alkajenkaan olleet esimerkiksi mukana kruununperimyksessä. Ja kun Hagasessat menettivät sen aikaisten sääntöjen mukaan tittelinsä avioituessaan, niin eipä heidän lapsilleen varmaan ollut mitään perustetta olla julkisuudessa. Ja prinsessat itsekin olivat “ainoastaan” hallitsijan lapsenlapsia. Niin ne ajat muuttuvat.

   Christina on iältään lähimpänä kuningasta, ja hänen perheensä lienee muutenkin läheisin kuninkaalle, kun Christina on myös edustanut aktiivisesti. Hänen lapsensa ovat kummeja muistaakseni myös Leonorelle ja Alexanderille.

 2. Paljon onnea Elisabethille! Todella upea nuori nainen, joka tuntuu olevan sinut roolinsa kanssa. Minuun ainakin teki vaikutuksen Elisabethin ja Mathilden taannoinen Afrikan matka. Mielenkiintoista seurata tulevia vuosia, kun Elisabeth alkaa edustaa enemmän (ja myös niitä tiaratilaisuuksia 😀 ). Muutenkin tämä tuntuu uuden aikakauden alulta, kun uusi sukupolvi alkaa täysi-ikäistyä ja pääsemme seuraamaan heidän edesottamuksiaan enemmän. Toivotaan kuitenkin, että Elisabeth ja muut nuoret kuninkaalliset saavat säilyttää yksityisyytensä, eikä lehdistö ala liikaa seurata heidän yksityiselämäänsä.

  • Belgian kuningashuone ei ole minulle se kaikista tutuin, mutta juuri tuossa aiemmissa kommenteissa puhuttiin, että matalan profiilin pitämisessä on hyötynsä. Työ tulee tehtyä ilman muuta draamaa. Elisabeth vaikuttaa olevan sinut roolinsa kanssa, mielenkiintoista tutustua häneen paremmin kun edustustilaisuuksia alkaa tulla enemmän.

   Jep, kivaa kun nuoret kasvavat. Kuninkaallisten “vaihtuvuus” on niin paljon hitaampaa kuin vaikka poliitikkojen tai muiden julkkisten, niin tuntuu että seurataan samoja naamoja vaan vuodesta toiseen. Mukavaa, kun tulee uusia kasvoja 😊

Jätä kommentti