Kesälomavinkki: Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Nyt kun moni viettää kesälomansa Suomessa, onkin mitä mainioin tilaisuus vinkata kansainvälisestikin harvinaisesta kotimaan nähtävyydestä, eli Langinkosken keisarillisesta kalastusmajasta!

Venäjän keisari Aleksanteri III:n rakennuttama kalastusmaja valmistui vuonna 1889, ja keisari vietti siellä aikaa useana kesänä yhdessä perheensä kanssa. Luonnonkaunis Langinkoski tarjosi vapautta Pietarin muodollisesta hovielämästä ja mahdollisuuden ”normaaliin” perhe-elämään arkisten askareiden kera. Aleksanteri vieraili paikassa ensimmäisen kerran jo ennen valtaannousuaan vuonna 1880, ja paikka teki vaikutuksen tulevaan keisariin.

Kalastusmajan valmistuttua tupaantuliaisissa oli kansainvälisiä kuninkaallisia vieraita, ja majalla kävi muutenkin merkkiväkeä Helsingistä ja Viipurista tervehtimässä hallitsijaa. Kesäpaikka on keisarilliseen tyyliin nähden vaatimaton, ja kokemus on varmasti ollut eksoottinen niin keisariperheelle kuin heidän vierailleenkin!

Paikka on kesäisin auki vieraille, joten suosittelen lämpimästi käymään – kyseessä on ainutlaatuinen pala Suomen ja Venäjän keisarillista historiaa! Harmittaa, että en ole itse vielä päässyt vierailemaan, enkä tiedä pääsenkö tänä kesänä käymään Suomessa. Kalastusmaja on kuitenkin listallani, kunhan vai sopiva tilaisuus tulee! 😀

Lisätietoa löytyy Kansallismuseon ja Visit Kotkan sivuilta. Jos Suomen kuninkaallinen historia kiinnostaa muuten, niin kannattaa kurkata postaukseni Suomen viidestä suuriruhtinattaresta.

4 kommenttia artikkeliin ”Kesälomavinkki: Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

 1. Kävin Langinkoskella vuosia sitten, paikka on nykymittapuun mukaan vaatimaton, mutta ollut aikanaan aivan moderni.
  Eikös muillakin hallitsijoilla ole hovien loistoa vaatimattomampia lisäpaikkoja.
  Suosittelen👌!

  • Käsittääkseni paikka on siinä mielessä uniikki, että tämä on ainut nyky-Venäjän rajojen ulkopuolella ollut keisarillinen ”residenssi” joka on säilynyt. Onneksi tönö kunnostettiin ja muutettiin museoksi! Kävin joulun alla Pietarissa ja onhan se Talvipalatsi koreudessaan ja koossaan tähän verrattuna varmasti potenssiin 100. 😀

 2. Tsaarien kesäpalatsi Pietarhovi on myös näkemisen arvoinen, olen käynyt vain puistossa koska rakennus oli remontissa. Käynnistäni on n. 45 vuotta aikaa, mutta puiston tekemä vaikutus tuntuu yhä. Onneksi en haaveile enää omaan pihaani sellaisia istutuksia ja vesiputouksia.

  • Talvipalatsi oli niin vaikuttava, että mielellään kävisin joskus Pietarhovissakin!

   Voi tosiaan olla, että ne palatsin pihaan suunnitellut suihkulähteet ja istutukset ei ihan niin niin vaan sovellu Maija Meikäläisten kotipihoille! 😄 Mutta vaikutteita voi aina hakea 😉

Jätä kommentti