Kuninkaallisia tv-vinkkejä

Kylmää ja pimeää riittää vielä pitkään, ja koronaviruksen takia moni (ainakin toivottavasti) on vielä tavallista enemmän kotona. On siis ihan paikallaan listata pitkästä aikaan hiukan kuninkaallisia tv-vinkkejä! Pukudraamojen ja dokumenttien ystäville löytyy juuri nyt kaikenlaista katsottavaa, erityisesti Yle on oikea aarreaitta! Moni on osan näistä varmaan nähnytkin jo. Kertokaa ihmeessä, mitä olette tykänneet, mutta pyydän varomaan juonipaljastuksia! 😀

Atlantic Crossing, 2020 (Yle Areena). Norjalaisen NRK:n tuottama sarja seuraa toista maailmansotaa Yhdysvaltoihin pakenevaa Norjan kruununprinsessa Märthaa eli kuningas Haraldin äitiä. Näyttelijöinä mm. Silta-sarjan Sofia Helin sekä Twin Peaksista ja Sex and the Citysta tuttu Kyle MacLachlan.

Drottningholmin linna – kuninkaan koti, 2017 (Yle Areena). Ruotsin kuningasperheen kotilinnaa esittelevässä dokkarissa esiintyvät kuningatar Silvia, prinsessa Christina sekä kruununprinsessa Victoria.

Yleltä löytyy myös perinteiset kuningasperheen vuosi -dokumentit Ruotsin ja Norjan hoveista.

Embed from Getty Images

Windsorien dynastia, 2020 (Yle Areena). Kuusiosainen sarja käsittelee Britannian kuningashuoneen historiaa viimeisen 100 vuoden ajalta.

Venäjän viimeiset keisarinnat, 2017 (Yle Areena). Vajaan tunnin mittainen dokumentti kertoo Venäjän keisarilliseen hoviin naitettujen saksalaisprinsessojen tarinoita. Parikymppinen Maria Luise von Preussen tutustuu esiäitinsä Preussin prinsessa Charlotten jalanjäljissä keisarinnan elämään imperiumin huipulla.

Mary, Queen of Scots – kaksi kuningatarta, 2018 (Netflix). Skotlannin kuningatar Maria I:n ja Englannin Elisabet I:n valtataistelusta kertova elokuva vie katsojan kauemmas historiaan. Leffa oli mielenkiintoinen kuvaus vallasta ja vahvoista naisista miesten hallitsemassa maailmassa. Pääosissa Saoirse Ronan ja Margot Robbie.

Jos kaipaa vähän häähömppää, niin SVT:llä on tunnin mittainen kooste kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian häistä vuodelta 1976. Kooste näkyy valitettavasti vain Ruotsissa, mutta rajoituksen voi kiertää, jos on VPN-yhteys.

SVT:llä on myös kuningatar Margareetan viimevuotisen 80-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu dokkari. Sen pitäisi näkyä myös Suomessa.

Jos pukudraamat kiinnostavat, niin myös Netflixin uutuussarja Bridgerton on varmasti kokeilun arvoinen! The Crown on varmaan kaikille jo tuttu.

Löysin Yle Areenan ruotsinkieliseltä sivulta muuten tällaisen I kungligheternas skor -teemaotsikon, jonka alle on koottu kaikki kuninkaallisiin liittyvät ohjelmat. Samaa otsikkoa en suomenkieliseltä sivulta löytänyt, mutta oletettavasti nuo kaikki ohjelmat saa kyllä tavalliseen tapaan suomenkielisillä teksteillä. SVT:llä on myös vastaava Kungligt-teema, josta löytää kaiken aiheeseen liittyvän.

Hyviä tv-hetkiä sitten kaikille! Oliko kaikki vinkit tuttuja jo vai löytyikö jotain uutta katsottavaa? 🙂

Päivitys 20.01.2021: kommenteista poimittuja lisäyksiä.

Kuninkaallisia lööppejä, 2020 (Yle Areena). Neliosainen sarja käsittelee brittikuninkaallisten ja keltaisen lehdistön suhdetta. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe! En ole vielä katsonut tätä, mutta kiinnostaa kovasti!

Kuningattaret, 2019 (Cmore). Ruotsalainen dokumenttisarja vie katsojan maan historian kiehtovimpien kuningatarten maailmaan.

Valkoinen kuningatar, 2013 (Cmore). Ruusujen sotaan sijoittuva sarja kertoo Englannin kruunua 1400-luvulla ympäröivästä valtataistelusta. Ruusujen sodasta löytyy paljon yhtymäkohtia Game of Thronesiin, joten jos juonitteleva valtapeli kiinnostaa, niin tämä saattaa hyvin olla sinulle!

12 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallisia tv-vinkkejä

 1. Kiitos vinkeistä! Osa onkin jo tullut katsottua, mutta oli myös sellaisia mistä en aiemmin ollut kuullut 🙂 Ylellä on ollut viime aikoina paljon kuninkaallisista, moniosainen Kuninkaallisia lööppejä -dokkarisarja (brittihovista) ja oli myös dokumentti siitä Dianan panorama-haastattelusta. Varmaan Crownin uusin kausi nostanut brittihovin taas pinnalle.

  • Joo Ylellä näytti olevan tosi paljon nyt! Ei voi kuin olla kiitollinen tällaisesta julkisesta palvelusta. 😊 Oliko tuo lööppidokkari kiinnostava?

   • En oo vielä katsonut kun kaksi jaksoa, ekassa oli Dianasta ja siinä oli aika lailla saman toistoa mitä monissa muissakin Diana-dokumenteissa. Toka jakso oli mielenkiintoisempi, käsitteli tätä Andrew-Epstein sotkua.

 2. En kauheasti innostu näistä Diana – Sarah -Camilla ym. sotkusuhteista enää, niistä oli aikoinaan riittävästi lehdissä, totta tai tarua, mutta kuitenkin.
  Venäjän keisarinnoista katsoin dokumentin, mielenkiintoinen. Nyt on menossa Norjan kuninkaallisista kertova sarja, toinen jakso tänään. Sikäli nämä ovat mitä mielenkiintoisimpia, koska ainakin minä alan googlettaa sarjassa esiintyviä henkilöitä ja sukulaisuussuhteita ja saan hurjasti uutta tietoa.
  Kannattaa muuten tutustua Roosevelteihin, siitä suvusta löytyy jos jotakin.

  • Atlantic Crossing on kyllä herättänyt nyt paljon huomiota, pakko katsoa ensi viikolla kun on vapaata töistä! 😄

   Mäkin googlaan aina tapahtumia ja henkilöitä, siitä oppii paljon!

 3. Cmorella on muuten mielenkiintoinen “Kuningattaret” – sarja, jossa esitellään Ruotsin kuningattaria.

  • Taisin nähdä tuosta jotain juttua täällä Ruotsissa, mutta en tajunnutkaan sen näkyvän myös Suomessa. Kiitos vinkistä, täytyy lisätä postaukseen!

 4. Milloinkas muuten arvuutellaan Eugenien ja Jackin vauvalle nimeä? 🙂 Missään ei ole tainnut olla tarkkaa tietoa lasketusta ajasta, kuin että ‘early 2021’, niin vauvahan saattaa syntyä vaikka jo tammikuussa! E&J on niin symppis pari niin kiinnostaa tää heidän esikoinen (eikä tässä oikein muutakaan mielenkiintoista kuninkaallisrintamalla ole juuri nyt :D)

  • Just näin tänään spekulaatioita lasketusta ajasta ja mietin että pitääpä laittaa nimiveikkaukset tulille! Keväällä kävi hassusti Luxemburgin Charlesin kanssa, vauvanhan ilmoitettiin syntyneen pari tuntia sen jälkeen kun julkaisin postauksen 😅

 5. Kiitos näistä vinkeistä! Tuo Yle Areenan ruotsinkielisen sivuston hyödyntäminen oli minulle uusi juttu, kiitos!

  Tähän listaan voisi mainita vielä sen, että Cmoressa julkaistiin White Queen/ valkoinen kuningatar – sarja (muistaakseni tuli Yleltä joskus). Vahva suositus, jos tykkää keskiajan kuninkaallisista 🙂

  • Kiva että löysit uusia vinkkejä! 🙂 Harmi tosiaan, ettei Areenan suomenkieliseltä sivulta löytynyt mitään tuollaista “teemaotsikkoa”.

   Lisään tuon White Queenin myös listaan, kiitos vinkistä!

Jätä kommentti