Romanov-perillinen suuriruhtinas George Mikhailovich, 39, on mennyt kihloihin

Venäjän keisarillisen Romanov-suvun perillinen suuriruhtinas George Mikhailovich on mennyt kihloihin Rebecca Virginia Bettarinin, 38, kanssa. Pari on seurustellut jo vuosikausia, ja viime kesänä Rebecca kääntyi ortodoksiksi ottaen nimen Victoria Romanovna. Keisarihuoneen tiedotteen mukaan pari kihlautui elokuussa 2020, mutta hovi julkisti asian vasta aiemmin tällä viikolla. Häitä on suunniteltu tämän vuoden syksylle.

Suuriruhtinas Georgen vanhemmat ovat suuriruhtinatar Maria Vladimirovna, joka pitää itseään keisarihuoneen johtajana sekä de jure Venäjän keisarinnana, ja Marian ex-mies Preussin prinssi Franz Wilhelm. George on parin ainoa lapsi. Romanovien tilanne on kuitenkin kiistanalainen, sillä suvun eri haaroilla on erilaiset käsitykset siitä, kenelle päämiehen titteli kuuluu. Aiheeseen voi tutustua tässä postauksessa, sattumalta sain sen päivityksen hiljattain valmiiksi.

Kuva: Russian Imperial House

Maria ja George eivät siis ole aukottomasti Romanovien “kruununperillisiä”, mutta Marialla vaikuttaa olevan suhteellisen laaja kannatuspohja. Suvun tilanne on vaikea, sillä Romanovien kruununperimyslait täyttävät henkilöt ovat käymässä sukupuuttoon. Kaikkien päämiehen titteliä havittelevien oikeus on nimittäin kyseenalaistettavissa.

Se itse asiassa tekee suuriruhtinas Georgen kihlausuutisesta erityisen mielenkiintoisen, mutta katsotaan ensin, millainen pari on kyseessä!

Suuriruhtinas ja diplomaatin tytär

Suuriruhtinas George on siis kuninkaallista sukua sekä äitinsä että isänsä kautta. Marian isänpuoleiset isovanhemmat olivat Venäjän suuriruhtinas Kirill Vladimirovits sekä Saksi-Coburg-Gothan prinsessa Victoria Melita, joka oli kuningatar Viktorian pojantytär. Marian äiti prinsessa Leonida tuli vanhasta georgialaisesta hallitsijasuvusta.

Isänsä puolelta George kuuluu Saksan keisarikuntaa hallinneeseen Hohenzollernin sukuun. Prinssi Franz Wilhelm on Saksan viimeisen keisarin Vilhelm II:n nuorimman pojan pojanpoika. Suuriruhtinas George on siis kuningatar Viktorian jälkeläinen myös isänsä kautta. Kreikan kuningas Konstantin on hänen kumminsa.

Kuva: Russian Imperial House

George syntyi Espanjassa ja vietti ensimmäiset vuotensa Ranskassa. Hän muutti äitinsä ja äidinäitinsä kanssa takaisin Espanjaan jossain vaiheessa, ja kävi kouluja siellä. Myöhemmin hän opiskeli myös Britanniassa ja kävi yliopistoa Oxfordissa. Suuriruhtinas puhuu keisarihuoneen sivujen mukaan venäjän lisäksi englantia, espanjaa ja ranskaa.

Hän on vaikuttanut mm. Euroopan unionissa komissaarin avustajana. Myöhemmin George on työskennellyt liike-elämässä niin Euroopassa kuin Venäjällä. Hänen oma yrityksensä Romanoff & Partners tarjoaa konsultointia ja pr-apua Brysselissä toimiville venäläisille ja itäeurooppalaisille yrityksille.

Rebecca Bettarini puolestaan on italialaisen suurlähettilään Roberto Bettarinin tytär. Sulhasensa tavoin hänellä on kansainvälinen lapsuus, ja Rebecca kasvoi Ranskassa, Italiassa, Irakissa, Venezuelassa ja Belgiassa. Rebecca jakaa sulhasensa kanssa myös kiinnostuksen Euroopan asioihin, sillä hän opiskeli yliopistossa mm. Eurooppa-opintoja ja kansainvälistä lakia.

Vuonna 2017 Rebecca aloitti tulevan sulhasensa perustamassa Russian Imperial Foundation -säätiössä. Hänellä on myös oma konsulttiyritys. Georgen tavoin Rebecca on monikielinen, ja puhuu hovin mukaan sujuvasti italiaa, ranskaa, espanjaa, portugalia ja englantia. Viime vuosina Moskovassa asuessaan hän on opiskellut venäjää. Pariskunta on ollut yhdessä noin 10 vuotta.

Kuva: Russian Imperial House

Kihlaus

Keisarihuone ilmoitti keskiviikkona 20. tammikuuta suuriruhtinas Georgen ja Rebecca Bettarinin, nykyisin Victoria Romanovnan Bettarinin, kihlauksesta. Venäjän keisariperheeseen avioituvien naisten on ollut tapana saada myös uusi venäläinen nimi ortodoksiksi kääntyessään.

Kihlausilmoituksessa kerrotaan myös, että häiden myötä Victorialla on oikeus käyttää Romanovin sukunimeä sekä ruhtinattaren arvonimeä puhuttelutyylillä Her Serene Highness. Kyseessä on sama puhuttelu, jota myös Monacon ja Liechtensteinin ruhtinasperheissä käytetään.

Mielenkiintoista nähdä, millainen vierasjoukko parin häissä nähdään syksyllä! Tämä riippuu varmasti suurimmaksi osaksi koronatilanteesta. Muita Romanoveja tuskin kutsutaan, sillä välit ovat jäiset. Sen sijaan muita kuninkaallisia sukulaisia ja ystäviä voidaan varmasti odottaa koronarajoitusten sallimissa määrin.

Kihlasormus

Victoria Romanovna sai sulhaseltaan perinteisen “Romanov-sormuksen”. Kullasta valmistettu runko on melko leveä, ja sormuksen keskellä on pyöröhiottu rubiini. Sivuilla on kaksi timanttia. Rubiini edustaa rakkautta, timantit puolestaan puhtautta ja voimaa.

Suuriruhtinas George sai sormuksen äidiltään ollessaan 18-vuotias nimenomaan annettavaksi tulevaisuuden kihlatulleen.

Kuva: Russian Imperial House

Mitä tapahtuu suuriruhtinatar Marian sukulinjalle?

Kihlauksen suurin uutinen oli morsiamen tuleva arvonimi. Tavallisestihan vaimo jakaa avioliiton myötä miehensä statuksen. Tässä tilanteessa Rebecasta olisi tullut liiton myötä hänen keisarillinen korkeutensa suuriruhtinatar Victoria Romanovna. Rebecca ei kuitenkaan ole kuninkaallista tai edes aatelista sukua, kuten Romanovien kruununperimystä määrittelevissä Paavalin laissa vaaditaan.

Koska Rebecca saa anopiltaan avioliiton myötä selvästi miestänsä alemman arvonimen, avioliitto mitä ilmeisemmin tulkitaan morganaattiseksi eli epääsätyiseksi.

Historiallisessa kontekstissa morganaattinen avioliitto on ollut laillinen, ja esimerkiksi liitosta syntyneitä lapsia on pidetty aviolapsina. Vaimolla ja lapsilla ei kuitenkaan ole ollut oikeutta miehensä/isänsä arvonimeen ja statukseen, ja miehen on tavallisesti Romanovien tapauksessa myös täytynyt luopua omasta ja lastensa kruununperimysoikeudesta.

Suuriruhtinatar Marian oikeus Romanovien “kruunuun” on pohjannut nimenomaan täsmälliseen tulkintaan Paavalin laista. Marian perheen mukaan muut nykyiset Romanovit ovat kaikki morganaattisten liittojen jälkeläisiä, minkä vuoksi hän naisena ja samalla ainoana kriteerit täyttävänä perillisenä peri suvun johtajan ja “keisarinnan” tittelin. Mitä Marian sukulinjalle ja koko keisarisuvulle tapahtuu nyt, kun hänen ainoa lapsensa solmii morganaattisen avioliiton?

Royal Forums -keskustelupalstalla on ihmetelty hiukan kihlauksen ajankohtaa nyt, kun molemmat osapuolet ovat noin 40-vuotiaita. Marian koko suvulinjan tulevaisuus on Georgessa, joten miksei pari ole mennyt naimisiin aikaisemmin, kun lasten saaminen olisi iän puolesta ollut todennäköisempää tai ainakin helpompaa?

Suuriruhtinatar Maria. Kuva: Russian Imperial House

On arveltu, että Maria on mahdollisesti odottanut, jos poika löytäisikin vielä puolison kuninkaallisista piireistä. On myös mahdollista, että perhe on yrittänyt miettiä keinoa kiertää tai muuttaa Paavalin lakeja jotenkin. En tiedä, voisiko suuriruhtinatar vain itse “laillisena keisarinnana” antaa jonkun keisarillisen asetuksen? Mutta sitten koko hänen kruununperimysoikeudeltaan menisi pohja. Jos morganaattinen avioliitto olisi yhtäkkiä hyväksyttävää hänen silmissään, niin silloin hänen tähän asti hyljeksimänsä muut Romanovit olisivat myös kelvollisia kruununperillisiä ja miehinä kruununperimysjärjestyksessä ennen Mariaa. Se olisi kieltämättä aikamoinen kasvojen menetys, kun asiasta on kiistelty julkisesti vuosikymmeniä eri sukuhaarojen välillä. 😀

Vaikka mitään valtakuntaa ei sinänsä ole enää perittävänä, niin pelissä on silti paljon. Mielenkiintoista nähdä, millaisen ratkaisun Maria ja George tähän keksivät. Jos kihlapari saa lapsia, niin mitä heille annetaan arvonimeksi? Heruuko tälle tukea Venäjän kirkolta tai jopa valtiolta? En ole ihan varma, olisiko Rebecan mahdollista saada preussilainen titteli Georgen isän suvusta. Voiko George odottaa äitinsä kuolemaa ja sitten aikanaan itse muuttaa sääntöjä ja asettaa ne koskemaan vain tulevia sukupolvia eli hänen omia lapsiaan? Aika näyttää.

Onnittelut kuitenkin kihlaparille! Harmi, että pandemia luultavasti jarruttaa juhlia, sillä näistä kemuista olisi muuten tullut varmasti todella näyttävät!


Mitä muuten ajattelette yleensä Romanoveista? Kiinnostaako Suomen entinen hallitsijasuku? Henkilökohtaisesti olen aina pitänyt sukua hyvin kiinnostavana, sillä keisarillinen loisto, traaginen loppu ja maanpaon hajaannuksesta ponnisteltu nykytilanne perimyskiistoineen on hyvin kiehtova aihealue. Kuninkaallisbloggarina olen muutenkin kiinnostunut historiasta. Ei Romanoveja kovin usein blogissa näy, mutta olisi silti kiva tietää, millaisia ajatuksia ja kiinnostusta teillä on?

10 kommenttia artikkeliin ”Romanov-perillinen suuriruhtinas George Mikhailovich, 39, on mennyt kihloihin

 1. Toivottavasti juhlallisuuksia pystyttäisiin järjestämään ja nähtäisiin siellä kuninkaallisia!
  Kyllä todellakin kiinnostaa Romanovit ja Suomen hallitsijasuku ja kaikki niihin liittyvät! Mukavaa lukea/kuulla vähän tuntemattomistakin hoveista, perillisistä ja niihin liityyvistä asioista esim. koruista ym.

  Mulla on hassu salainen toive että tulevat nuoret kuninkaalliset löytäisivät rakkauden toisesta perillisestä niin saataisiin sillä tavoin jatkumoa ☺️🤭. Mutta tärkeintä on tietysti on se että löytävät oman juttunsa ja saisivat elää sellaista elämää kuin haluavat 🙂.

  • Mäkin vähän toivon, että sellaisia vanhanaikaisia kuninkaallisia avioliittoja vielä nähtäisiin! Ei-hallitsevien sukujen keskuudessa se taitaa olla melko yleistä, viime vuosilta tulee mieleen muutamakin esimerkki. Siinä on oma romanttisuutensa. Mutta aito tunne on tietty tärkeintä.

  • Ihmeellisen kiehtova aihe! Haluaisin käydä Pietarissa joskus paremmalla ajalla niin, että ehtisi oikein kunnolla päästä keisarillisen hovin henkeen 😀

 2. Siis todellakin Romanovit kiinnostaa, heidän historiansa on todella kiehtova. Lisää vaan juttuja romanoveista! 😄

 3. Venäjähän on tasavalta, että en oikein ymmärrä tätä keisarinnuutta, ts. että kuitenkin on vt. keisarinna tai wannabekeisarinna ja sitten tämä perintöprinssi, joka – anteeksi vaan – näyttää kymmeniä vuosia vanhemmalta, kuin mitä ikänsä on.
  Romanovit on kiinnostava suku, luin aikoinaan paksun kirjan heistä ja tekemisistään alkaen jostain 1700-luvulta siihen päivään, kun Nikolai, Alix ja perheensä kokivat kaamean kohtalonsa ja Romanovien valta päättyi.
  Melko kaukaa sivuaa tämä sukuhaara enkä usko, että Venäjä palaisi hallitusmuodostaan entiseen.
  Onnea kovasti nuorelle parille, toivottavasti saavat arvostusta kuitenkin!
  Sinänsä Romanovit on kiinnostava suku, mutta nykypäivänä he ovat melko kaukana entisestä glamourista. Näitä ripeprinssejä ja prinsessojahan on Euroopassa vaikka millä mitalla.

  • Luulen suuriruhtinatar Marian olevan (ainakin toivottavasti) sen verran perillä asioista, että hän ei odota mitään todellista valtaa tai asemaa. Mutta ymmärrän kyllä hyvin halun jatkaa vanhan ja merkittävän suvun perintöä. Sitähän tosiaan Euroopassa yleisesti tehdään (ripeprinsessa oli muuten mainio sanavalinta! 😄).

   En tunne venäläistä yhteiskuntaa tai venäläisiä kauhean hyvin, mutta kyllä Marialla ja Georgella selvästi on jonkinlaista “tilausta”. Tavalliselle kansalle ei ehkä ole väliä, onko vallassa keisari vai presidentti-diktaattori, mutta ehkä Romanov osuvat sopivasti nostalgiahermoon ja muistuttavat hyvällä tavalla maan historiasta ja suuruudesta?

   En ole seurannut Mariaa ja George aktiivisesti, mutta käsittääkseni he tekevät jonkinlaisia “edustustehtäviä”. Onhan heillä oma hovikin pystyssä nettisivuineen päivineen. Myös elanto pitää jostain ansaita. Taloudellisesti on varmasti kannattavaa olla Romanov ja keisarillisen suvun perillinen ilman oikeaa valtaistuintakin.

Jätä kommentti