William ja Kate 10 vuotta naimisissa – hovi julkaisi upeita kuvia!

Hyvää 10-vuotishääpäivää prinssi Williamille ja herttuatar Catherinelle! Tänään 29. huhtikuuta parin satuhäistä tulee todella kuluneeksi jo vuosikymmen. Hääpäivän kunniaksi hovi on julkaissut kaksi upeaa potrettia herttuaparista, ja me teemme tässä nyt pienen katsauksen heidän kymmenvuotisen avioliittonsa tapahtumiin!

Cambridgen herttuatar Catherine ja Cambridgen herttua prinssi William ovat olleet naimisissa jo 10 vuotta. Kuva: Chris Floyd

Tuoreet potretit on otettu Kensingtonin palatsin pihalla aiemmin tällä viikolla. Kuvaaja Chris Floyd kertoo, että häntä pyydettiin tehtävään samana päivänä, kun hän vieraili Cambridgen kaupungissa ensimmäistä kertaa elämässään. Hauska sattuma! Pariskunta on kuninkaalliseen tapaan värikoodannut asunsa. Molemmat ovat oikein tyylikkäitä, ja ai että miten olen vähän kateellinen Katen hiuksista! 😀

Tämä kuva on kuin päivitetty versio parin kihlajaiskuvasta! Kuva: Chris Floyd

Prinssi Williamin ja neiti Catherine Middletonin kihlautuminen julkistettiin marraskuussa 2010, ja hääpäiväksi valikoitui 29.4.2011. Parin romanssi oli tunnetusti alkanut jo opiskeluaikoina St Andrewsin yliopistossa Skotlannissa. William kihlasi rakkaansa luultavasti maailman tunnetuimmalla kihlasormuksella, eli äitinsä prinsessa Dianan safiirisormuksella.

Pariskunta vihittiin monien muiden kuninkaallisten parien tapaan Lontoossa Westminster Abbeyssa. Kuningatar Elisabet teki pojanpojastaan hääpäivän aamuna Cambridgen herttuan, joten kirkkoon Catherine Middletonina astellut morsian oli poistuessaan hänen kuninkaallinen korkeutensa Cambridgen herttuatar.

Embed from Getty Images

Vihkimistä todistamaan kutsuttiin noin 1900 vierasta – perheiden ja ystävien lisäksi ulkomaisia kuninkaallisia, Williamin hyväntekeväisyystahojen edustajia, diplomaatteja sekä muita virallisia vieraita Britanniasta ja Kansainyhteisöstä, mm. hallituksen, parlamentin, kirkkokuntien, puolustusvoimien ja muiden merkittävien tahojen edustajia. Noin 600 vierasta sai kutsun kuningatar Elisabetin emännöimälle lounasvastaanotolle Buckinghamin palatsiin. Prinssi Charlesin isännöimän iltavastaanoton vierasjoukko pieneni vielä puolella 300 henkeen.

Hääpäivä oli Britanniassa kansallinen vapaapäivä, ja Lontoon kaduilla hääparin vaunureitin varrella oli yli miljoona ihmistä. Häiden tiimoilta järjestettiin tapahtumia, hääkatsomoita ja kansanjuhlia ympäri maata ja Kansainyhteisöä. Televisiolähetystä seurattiin lähes kaikkialla maailmassa.

Embed from Getty Images

Mitä kaikkea 10 vuoteen on mahtunut?

Vuosikymmenessä ehtii tapahtua vaikka mitä, ja tällainen lyhyt postaus ei tietenkään mitenkään pysty kattamaan kaikkea. Tässä on kuitenkin muutamia kohokohtia ja muistoja parin vaiheista.

2011: Intensiivisen ja menestyksekkään hääkevään jälkeen tuore herttuapari rentoutui häämatkalla Seychelleillä. Cambridget tekivät ensimmäisen ulkomaankiertueensa Kanadaan ja Yhdysvaltoihin kaksi kuukautta häiden jälkeen valtavan mediakiinnostuksen saattelemina. William ja Kate pitivät suhteellisen matalaa profiilia avioliittonsa ensimmäiset vuodet, ja sillä pari asui Angleseyn saarella Walesissa, missä William työskenteli pelastushelikopterilentäjänä.

Embed from Getty Images

2012: Kuningatar Elisabetin valtakauden timanttijuhlan kunniaksi koko kuninkaallinen perhe oli liikkeellä tavallista enemmän vuonna 2012, ja myös Cambridgen herttuapari edusti monissa tilaisuuksissa. William, Kate ja prinssi Harry olivat Lontoon olympialaisten lähettiläitä. Syyskuussa Cambridget vierailivat Singaporessa, Malesiassa ja Oseaniassa.

Embed from Getty Images

2013: Herttuaparin esikoinen prinssi George Alexander Louis syntyi 22. heinäkuuta 2013. Tuoreet vanhemmat esittelivät pienen kruununperijän maailmalle St Maryn sairaalan Lindo-siiven edustalla, aivan kuten Charles ja Diana esittelivät vauva-Williamin vuonna 1982.

Embed from Getty Images

2014: Kolmihenkinen herttuaperhe teki kiertueen Australiassa ja Uudessa-Seelanissa. Prinssi George matkusti vanhempiensa mukana, ja vaikka pikkuprinssi oli suurimman osan ajasta kulisseissa, niin hänen esiintymisensä kiertueella ilahduttivat suuresti maailmalla.

Embed from Getty Images

2015: Perhe kasvoi tyttärellä, kun prinsessa Charlotte Elizabeth Diana syntyi 2. toukokuuta 2015. Kesällä prinssi William aloitti uuden työn ambulanssihelikopterin lentäjänä, ja Cambridget muuttivat kokoaikaisesti maaseutukotiinsa Anmer Halliin Sandringhamin kartanon tiluksille. Joulukuussa herttuatar nähtiin ensimmäisen kerran aiemmin prinsessa Dianan käytössä olleessa Cambridge Lover’s Knot -tiarassa, josta on sittemmin tullut myös Katen suosikki.

Embed from Getty Images

2016: Nelihenkinen perhe vierailee Kanadassa. Georgen ja Charlotten julkiset esiintymiset ihastuttavat mediaa ja yleisöä, ja pikkukuninkaalliset seuraavat äitinsä jalanjälkiä tyyli-ikoneina. Samana vuonna herttuapari lanseeraa yhdessä prinssi Harryn kanssa kolmikon lippulaivaksi muodostuvan Heads Together -mielenterveyshankkeen.

Embed from Getty Images

2017: William lopettaa palkkatyönsä, ja perhe muuttaa syksyllä pysyvästi Kensingtonin palatsiin Lontooseen kokopäiväistä kuninkaallista roolia varten. Loppuvuodesta kuningatar Elisabet myöntää Katelle Royal Family Orderin (tosin herttuatar kuvattiin merkin kanssa julkisesti vasta syksyllä 2018). Prinssi William vieraili marraskuun lopussa Helsingissä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi! (Olin paikalla livebongaamassa Helsingissä, postaus aiheesta löytyy täältä.)

Embed from Getty Images

2018: Alkuvuodesta herttuapari vieraili Ruotsissa ja Norjassa, ja sai viimein kuninkaallisharrastajien hartaasti odottamaa kontaktia Pohjoismaiden kruununperillisiin. Keväällä perhe täydentyi viisihenkiseksi, kun prinssi Louis Arthur Charles syntyi 23. huhtikuuta. Kesällä prinssi William sai merkittävää kuninkaallista kokemusta tehdessään hallituksen pyynnöstä poliittisesti arkaluontoisen vierailun Jordaniaan, Israeliin ja Palestiinaan.

Embed from Getty Images

2019: Kuningatar Elisabet myönsi herttuattarelle Royal Victorian Order -ritarikunnan kunniamerkin hääpäivälahjaksi. Keväällä Kate suunnitteli Chelsea Flower Show’hun puutarhan, jonka teema Back to Nature nivoutui muihin herttuattarelle tärkeisiin aiheisiin: varhaislapsuuden kokemuksiin ja lasten mielenterveyteen. Kate, joka on itse taitava valokuvaaja, sai kuningatar Elisabetilta Kuninkaallisen valokuvaseuran suojelijan tehtävän.

Embed from Getty Images

2020: Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat tammikuussa 2020 jättävänsä kuninkaalliset edustusroolinsa, mikä pisti koko brittihovin kriisiin ja asetti paineita myös Cambridgeille. Sen jälkeen koronapandemia laittoi kuninkaallisen perheen työskentelytavat uusiksi. Cambridget viettivät paljon aikaa Anmer Hallissa, ja tsemppasivat parhaansa mukaan kansalaisia. Syksyllä brittilehdet kertoivat prinssi Williamin sairastaneen koronan huhtikuussa. Joulukuussa herttuapari teki kolmipäiväisen kiertueen Britanniassa antaakseen tunnustusta koronavuoden kanssa kamppailevalle yhteiskunnalle ja sen eri toimijoille.

Embed from Getty Images

2021: Sussexin herttuaparin Oprah-haastattelu asetti kuninkaalliset parit, median ja heidän tukijansa jälleen napit vastakkain. Suurin osa brittiyleisöstä tuntuu kuitenkin olevan Cambridgejen ja muun kuninkaallisen perheen takana. William ja Kate osallistuivat aiemmin huhtikuussa Williamin isoisän prinssi Philipin hautajaisiin. Hääpäivän kynnyksellä pari palasi hyväntuulisina edustustehtäviin.

Vielä kerran paljon onnea Williamille ja Katelle! Herttuatar Catherine oli aiemmin Timanttisalongin kuninkaalliset tyyli-ikonit -postaussarjan aiheena, artikkeli löytyy täältä. Uudemmat lukijat eivät ole välttämättä sitä nähneet!

16 kommenttia artikkeliin ”William ja Kate 10 vuotta naimisissa – hovi julkaisi upeita kuvia!

 1. Onnea William ja Kate! Kauniit kuvat parista, vaikka toivon edelleen sitä kuvaa ns. ‘täydessä tällingissä’ tiaran ja kunniamerkkien kera 🙂 Täytyy sanoa, että William teki oikein, kun odotti niin kauan ennen kuin kosi Katea. Heidän suhde on osoittautunut kestäväksi ja oli varmaan Katenkin kannalta hyvä, että hän ehti seurusteluaikana kunnolla totutella ajatukseen siitä, mitä tuleman pitää.

  Ensimmäiset 10v avioliitosta on mennyt perhettä perustaessa ja lapsiin keskittyen, niin toivoisin seuraavalta kymmeneltä vuodelta sitten lisää vastuun ottamista työpuolella. Luultavastihan heistä tulee lähivuosina Walesin prinssi ja prinsessa ja mediakiinnostuksen ja yleisön suosion ansiosta potentiaalia olisi saada todella paljon hyvää aikaan. Nythän oli lehtitietojen mukaan Philipin poismenon jälkeen käyty Elisabetin, Charlesin ja Williamin kesken keskusteluja kuningashuoneen tulevaisuudesta ja miten työtaakka jatkossa hoidetaan. Tällä kertaa todella toivon huhujen olevan totta, ja samalla ihmettelen että eikö aiemmin ole tullut mieleen aiheesta keskustella 😀

  • Joo, ja varmasti tärkeää myös Katelle, että kerkesi hankkia vähän omaa elämänkokemusta. Suoraan yliopistosta olisi varmasti ollut hätiköity päätös. Williamin kohdalla päätöksen merkitys korostuu, kun on hän kruununperijä.

   Työtä odottelen minäkin seuraavalta 10 vuodelta! Ja siis mua nauratti helmikuussa, kun Charles kävi Philipin luona sairaalassa. Silloinhan uutisoitiin, että Philip halusi keskustella Charlesin kanssa siitä miten tästä tulee pian perheenpää. Tai jotain sellaista se oli. Ja mietin just sitä, että jos isä on 99v, niin eikö sitä viisautta ole voinut siirtää lapsille yhtään aikaisemmin. 😄 Tietysti lopun lähestyessä aihe tulee mieleen varmasti eri tavalla, mutta lähinnä siis se uutisointi asiasta hymyilytti 😄

   • Varmaan Philipin poismeno vielä entisestään konkretisoi sitä, että Charlesin valtakausi lähenee väistämättä ja siihen olisi paras valmistautua, että vastuu kasvaa myös Williamilla ja Katella. Toki Sussexien lähtö toi oman lisänsä siinä mielessä, että heille oli varmaan kaavailtu Kansainyhteisön hoitamista, kun W&C luonnollisesti keskittyy ennen kaikkea Britannian sisäisiin asioihin. Mutta nyt kyllä viime aikoina on vaikuttanut siltä, että W&C on ottaneet ryhtiliikettä, mikä on ollut mukava nähdä! Varmaan Wessexit myös ottaa yhä enemmän hommia vanhemmalta sukupolvelta.

    • Musta olisi niin kiva nähdä myös Beatrice ja Eugenie hommissa, mutta en oikein tiedä kuinka todennäköistä se on. Ei kokopäiväisesti missään nimessä, mutta luulen että heissä olisi potentiaalia Andrew’sta huolimatta avustaa Katea ainakin jonkin verran. Tietty riippuu myös siitä, mitä he itse haluavat. Wessexitkään eivät enää oikein mene siihen “nuorten kuninkaallisten” kategoriaan valitettavasti, vaikka hyvää työtä tekevätkin. 😀

     • Minäkin näkisin Beaa ja Eugenieta mielellään ja ehkäpä he voisivat jotain edustushommia tehdä työnsä ohella. Mielenkiintoista myös nähdä, missä määrin lady Louisea nähdään julkisuudessa kun täyttää ensi vuonna jo 18. Toki hänellä varmasti opiskelut jatkuu, eikä varmaan houkuta astua mihinkään prinsessan rooliin, mikä tarkoittaisi paljon enemmän julkisuushässäkkää. Mielenkiintoista nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan brittihoville!

     • Ensi vuonna jos elämä alkaa muuttua vähän normaalimmaksi, niin voidaankin sitten alkaa odotella ensimmäisiä tiaraesiintymisiä Belgian Elisabetin lisäksi myös Norjan Ingridiltä ja Alankomaiden Amalialta! Louisea ei harmi vain taatusti tiarassa nähdä, mutta pikkuhiljaa nämä 2000-luvun alun lapset aikuistuvat!

 2. Onnea 🌹 ja iloa 😃 ja rakkautta 😍tulevaisuuteen
  ja pysykää omina itsenänne.

 3. En tiedä, oletteko jo huomanneet, että Areenasta löytyy nyt 45 min mittainen dokkari Williamin ja Katen häistä! En ole itse vielä kokonaan ehtinyt katsoa sitä, mutta ehkä tässä vappuna olisi aikaa palata tuohon häähumuun 🙂 https://areena.yle.fi/1-50749809

 4. Onnea Cambridgen herttuaparille! Täytyy myöntää, että minäkin olisin kovasti toivonut ‘täyden tällingin’ kuvia tiaroineen ja iltapukuineen. Minulle tuli ensimmäisestä kuvasta on hieman Photoshop fiilis, sillä Kate ei mielestäni näytä ihan itseltään. Olen itse pitänyt paljon Katen luonnollisuudesta ja siitä, ettei hän ole ainakaan näkyvästi lähtenyt siloittelemaan esimerkiksi otsan ja silmänympärysten juonteita. Tässä kuvassa on mielestäni eri fiilis. Kiva kuitenkin, että kuvia saatiin, ja myöhemmin julkaistu Instagram-video oli tosi idyllinen. 🙂

  • Mä en kiinnitä huomiota yleensä tällaisiin hirveästi, en osaa oikeen sanoa juuta tai jaata. 😄 Vertasin kyllä vähän hääkuviin ja William on kyllä selvästi vanhentunut 10 vuodessa (kukapa ei olisi). Katesta on vaikeampia sanoa, kun ihan vaan hyvä meikki ja stailaus tekee ihmeitä. Kyllähän tällaisia potretteja silti aina varmasti kuvankäsittelyllä parannellaan.

   Mutta kivat kuvat joka tapauksessa ja video oli oikein mukava yllätys!

  • Yritän kirjoittaa tästä postauksen jo lähiaikoina! Oon kuullut tästä aiemmin sen viime kesäisen haastattelun jälkeen, mutta täytyy penkoa vähän lisää. En osaa ihan suoralta kädeltä sanoa, onko nyt tehty myrsky vesilasiin vai onko jotain oikeaa totuuspohjaa.

Jätä kommentti