Prinssi Bertil ja prinsessa Lilian: rakkaustarina vailla vertaa

Vuorossa toivepostaus Ruotsin prinssi Bertilistä, prinsessa Lilianista ja heidän rakkaustarinastaan. Sain hiljattain lukijatoiveen kirjoittaa Lilianista, ja tajusin samalla, ettei aihetta ole juuri käsitelty blogissa aiemmin. Prinssi Bertil kuoli vuonna 1997 ja Lilian puolestaan 2013, mutta heidän elämänsä koskettaa edelleen.

Tarinahan on kaikille tuttu, ja me tunnemme loppuratkaisun. Lilianista tuli prinsessa, mutta onnellisessa lopussa oli myös katkeransuloisia sävyjä. Bertilin ja Lilianin historia kertoo suuresta rakkaudesta, mutta myös velvollisuudesta ja kahden aikakauden välisestä murroksesta.

Lilian Craig ja prinssi Bertil 40-luvulla. Kuva: Wikimedia Commons

Prinssi Bertil

Prinssi Bertil Gustaf Oskar Carl Eugén syntyi 28.2.1912 Ruotsin kruununprinssi Kustaa Aadolfin ja kruununprinsessa Margaretin neljäntenä lapsena ja kolmantena poikana. Maata hallitsi tuolloin hänen isoisänsä kuningas Kustaa V. Bertilin äiti Margaret oli syntyjään brittiläinen prinsessa, kuningatar Viktorian pojantytär ja kuningas Edvard VII:n veljentytär.

Bertilin perheeseen kuului vanhempien lisäksi vanhemmat sisarukset perintöprinssi (ja isänsä kaima) Kustaa Aadolf, prinssi Sigvard ja prinsessa Ingrid, sekä nuorempi veli prinssi Carl Johan. Alla perhepotretissa Bertil on vauvana äitinsä sylissä.

Embed from Getty Images

Kruununprinssiperhe vietti aikaa Tukholman kuninkaanlinnan lisäksi myös Ulriksdalin linnassa Solnassa sekä Sofieron linnassa Skånessa. Kustaa Aadolf ja Margaret olivat menneet naimisiin rakkaudesta, ja perhe-elämä oli onnellista. Perhettä kohtasi kuitenkin suuri tragedia, kun vappuna 1920 kahdeksannella kuulla raskaana ollut Margaret kuoli 38-vuotiaana verenmyrkytykseen. Hän oli sairastellut raskauden aikana, mutta kuolema tuli yllättäen ja nopeasti. Prinssi Bertil oli tuolloin 8-vuotias.

Kruununprinssi Kustaa Aadolf meni kolme vuotta myöhemmin naimisiin lady Louise Mountbattenin kanssa. Louise oli kruununprinsessa Margaretin tavoin kuningatar Viktorian jälkeläinen ja samalla myös tulevan Edinburghin herttuan prinssi Philipin äidinpuoleinen täti. Louisesta tuli myöhemmin kuningatar miehensä rinnalle, mutta pari ei saanut yhteisiä lapsia.

Prinssi Bertil kasvoi poikamaiseksi mieheksi. Nuori prinssi lähti monien muiden kuninkaallisten tavoin sotilasuralle laivastoon. Hänellä oli silmää naiskauneudelle, ja kiinnostuksiin kuului urheilun lisäksi mm. fine dining ja autot. Sainte-Maximessa Ranskassa on edelleen prinssin mukaan nimetty pysäköintialue!

Embed from Getty Images

Toisen maailmansodan aikaan Bertil palveli laivastoattaseana Ruotsin Lontoon-suurlähetystössä. Bertilin kuninkaallinen työ keskittyi mm. ruotsalaisen viennin, teollisuuden ja urheilun tukemiseen.

Lilian Davies

Lillian May Davies syntyi walesilaiseen työläisperheeseen 30. elokuuta 1915. Isä oli torimyyjä ja tehdastyöntekijä, äiti työskenteli myyjänä kaupassa. Isä lähti Lillianin lapsuudessa, minkä jälkeen perhe oli hyvin köyhä. Lillian jätti koulun kesken teini-ikäisenä auttaakseen toimeentulon hankkimisessa.

Walesin piirit tuntuivat kuitenkin liian pieniltä, joten 16-vuotiaana Lillian lähti Lontooseen etsimään parempaa tulevaisuutta. Nimen kirjoitusasu muuttui Lilianiksi, kun kaunis ja eloisa nuori nainen aloitti mallin uran ja alkoi tutustua Lontoon seurapiireihin. Lilian kuvattiin mm. Vogue-lehteen, ja hän teki pieniä sivurooleja elokuvissa.

Lilian nuorena. Vuosi ja kuvaaja tuntemattomia.

Lilian meni naimisiin skotlantilaisen näyttelijän Ivan Craigin kanssa vuonna 1940. Ivan oli varakkaasta suvusta, ja hänellä oli asunto Lontoon arvoalueella Knightsbridgen kaupunginosassa. Pari ei tuntenut toisiaan kovin hyvin ennen papin aamenta, ja pian häiden jälkeen Ivan lähti rintamalle toiseen maailmansotaan, joten avioliitto jäi vähän puolitiehen. Sodan aikana Lilian oli töissä radiotehtaalla ja vapaaehtoisena sotilassairaalassa.

Lilian tapasi prinssi Bertilin Lontoossa keskellä sotaa elokuussa 1943, juuri ennen 28-vuotispäiväänsä. Ilmassa oli selvää vetovoimaa, ja pian pari aloitti suhteen, vaikka Lilian oli naimisissa. Kummoista kolmiodraamaa ei kuitenkaan syntynyt, sillä myös Ivan oli löytänyt uuden rakkauden sodan aikana. Craigin pariskunta erosi hyvissä väleissä marraskuussa 1947, ja kolmikko pysyi hyvinä ystävinä myöhemminkin.

Ruotsin kruununperimyskriisi

Prinssi Bertil oli perheensä kolmas poika, eikä hänen siten alun perin odotettu nousevan kruununperimyksen kannalta kriittiseen rooliin. Kohtalo kuitenkin päätti toisin. Kruununperimyksen tulevaisuus oli jo kinkkinen Lilianin ja Bertilin tavatessa, ja seuraavina vuosina asia mutkistui entisestään.

Vuonna 1934 Bertilin nuorempi isoveli prinssi Sigvard oli menettänyt kuninkaallisen asemansa ja paikkansa perimysjärjestyksessä naituaan tavallista syntyperää olleen naisen. Isosisko Ingrid ei naisena ollut perimyskelpoinen ollenkaan, ja prinsessa oli muutenkin jo naimisissa Tanskan kruununprinssin kanssa.

Vanhin veli eli perintöprinssi Kustaa Aadolf oli naimisissa, mutta Lilianin ja Bertilin tavatessa perintöprinssi ja tämän vaimo prinsessa Sibylla olivat juuri saaneet neljännen tyttärensä (alla kuvassa prinsessa Christinan kastejuhla vuonna 1943), joten kruununperimyksen tulevaisuus ei ollut ollenkaan taattu. Sigvardin lisäksi useampi muu suvun prinsseistä oli menettänyt perimysoikeutensa mentyään naimisiin ilman kuninkaan hyväksyntää tai kuollut lapsettomana.

Embed from Getty Images

Perintöprinssiparin kauan odotettu poika, tuleva kuningas Kaarle XVI Kustaa, syntyi keväällä 1946. Samana vuonna Bertilin nuorempi veli prinssi Carl Johan menetti kruununperimysoikeutensa. Seuraavana vuonna kuningasperhettä kohtasi jälleen suuri suru, kun perintöprinssi Kustaa Aadolf kuoli lento-onnettomuudessa. Bertilillä oli edessään kova valinta.

Kustaa V kuoli vuonna 1950, ja Bertilin isä nousi 68-vuotiaana kuninkaaksi nimellä Kustaa VI Aadolf. Nyt kruununperimysjärjestyksen kärjessä oli leikki-ikäinen Kaarle Kustaa, ja kakkosena Bertil itse. Kuninkaan ikä huomioiden vaikutti enemmän kuin todennäköiseltä, että kuningas kuolisi ennen kuin Kaarle Kustaa ehtisi täysi-ikäiseksi. Siinä tapauksessa sijaishallitsijan rooli olisi langennut Bertilille.

Perimyskelpoisista prinsseistä oli huutava pula, ja perimyksen jättäminen yhden taaperon varaan olisi ollut vaarallista peliä. Jos Bertil olisi veljiensä tavoin mennyt naimisiin ilman kuninkaan hyväksyntää, ja pienelle Kaarle Kustaalle olisi käynyt jotain, niin kruunu olisi hypännyt Bertilin sedälle, jolla ei kuitenkaan ollut perimyskelpoisia lapsia. Sen jälkeen peli olisi ollut pelattu.

Ruotsin kruununperimyksen tilanne vuonna 1950, jolloin prinssi Bertilin isä Kustaa VI Aadolf nousi valtaan. Keltaiset laatikot ovat elossa olevia ja perimyskelpoisia jäseniä. Mustat laatikot kuvaavat edesmenneitä henkilöitä ja harmaat laatikot ovat kruununperimysoikeutensa menettäneitä. Kuva: Timanttisalonki

Sukupuussa näkyvä prinssi Carl kuoli 1951, ja prinssi Wilhelm puolestaan 1965. Sen jälkeen ainoat perimyskelpoiset miehet olivat nuori Kaarle Kustaa ja prinssi Bertil.

Bertilille tilanne tarkoitti raskasta päätöstä rakkauden ja velvollisuuden välillä. Hän ei voinut naida Liliania ennen kuin veljenpoika Kaarle Kustaa olisi aikuinen ja naimisissa. Pariskunta joutui odottamaan 33 vuotta.

Salainen elämä

Prinssi Bertil ei suinkaan luopunut Lilianista. Julkinen avoliitto eronneen tavisnaisen kanssa ei ollut vaihtoehto, mutta pari eli yhdessä matalaa profiilia pitäen. Asia pidettiin piilossa suurelta yleisöltä. Bertil ja Lilianin yksityiskoti oli Ranskan Rivieralla, jossa pari sulautui hyvin muiden seurapiirien keskelle. Tukholmassa he asuivat Villa Solbackenissa, jossa prinssi Carl Philip perheineen asuu nykyisin.

Suurella rakkaudella oli hintansa. Esimerkiksi julkiset illanvietot Ruotsissa eivät olleet mahdollisia, eikä Lilian voinut seurata miestään edustus- eikä perhetilaisuuksiin. Liliania ei esitelty pitkään aikaan edes kuninkaalliselle perheelle, ja hän eli vuosia Tukholman, Lontoon ja Rivieran välillä salaisena kumppanina.

Tällaisen vuosikymmeniä jatkuneen ulkopuolisuuden ja salailun lisäksi pariskunta teki myös toisen suuren uhrauksen: aviottomana parina he eivät voineet perustaa perhettä. Tätä prinssipari myöhemmin katui, vaikka läheinen suhde kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian lapsiin toikin lohtua.

Bertil ja Lilian 40-luvulla. Kuva: Wikimedia Commons

Lilian salattiin ruotsalaisilta, mutta kyllä siitä silti moni tiesi, vähintäänkin Tukholmassa asia oli julkinen salaisuus. Lehdistö tiesi asiasta, mutta Bertilin pyynnöstä siitä ei kirjoitettu. Prinssi oli pidetty Ruotsissa ja hyvissä väleissä lehdistöön, minkä lisäksi salailun syy ja sen vaatimat uhraukset ymmärrettiin kyllä.

Ruotsalaisen kollegani edesmennyt setä toimi 60-luvulla SASin johdossa Pariisissa. Tänä aikana hän auttoi Bertiliä ja Liliania matkustamaan Ranskassa huomiota herättämättä. Työkaverini kävi hiljattain sukunsa papereita ja valokuvia läpi ja löysi yllättäen kuninkaallisen kiitoskirjeen, jonka prinssi Bertil oli lupauksensa mukaisesti lähettänyt työkaverini sedälle (kuvan kanssa) kiitoksena avusta matkoilla!

Samoin täällä Göteborgissa sijaitseva Hôtel Eggers kertoo nettisivuillaan, että huoneet 125 ja 126 olivat prinssi Bertilin ja Lilianin vakiohuoneet heidän salaisen seurustelunsa aikana. Siihen aikaan ne olivat nimittäin hotellin ainoat huoneet, joiden välissä oli yhdistävä ovi.

Odotus palkittiin lopulta

Tuleva kuningas Kaarle Kustaa ehti kasvaa aikuiseksi vielä isoisänsä eli Bertilin isän Kustaa VI Aadolfin valtakauden aikana. Kaarle Kustaa nousi valtaan 27-vuotiaana vuonna 1973. Silloin Bertil oli itse asiassa muutaman vuoden kruununperimyksen ensimmäinen ja ainoa nimi, ennen kuin Kaarle Kustaa ja Silvia sai pojan.

Kaarle Kustaa nai aatelittoman Silviansa vuonna 1976, ja tämän jälkeen myös prinssi Bertil saattoi viimein tehdä Lilianista vaimonsa. Prinssipari vihittiin Drottningholmin linnankirkossa 7. joulukuuta 1976. Lilian Craigista tuli hänen kuninkaallinen korkeutensa Ruotsin prinsessa Lilian, Hallandin herttuatar.

Vuoden 1980 lakimuutoksen myötä perimysjärjestys muuttui tasa-arvoiseksi, ja kuningasparin esikoisesta Victoriasta tuli kruununprinsessa. Kun vielä kolmas lapsi prinsessa Madeleine syntyi 1982, alkoi monarkian tulevaisuus näyttää jo turvatummalta. Lakimuutoksen myötä kruununperimys rajattiin samalla vain Kaarle Kustaan jälkeläisille, mutta Bertilistä tehtiin poikkeus sääntöön. Hän oli perimysjärjestyksen ainoa aikuinen.

Embed from Getty Images

Hääpari oli ikänsä ja tarinansa puolesta hyvin epätyypillinen kuninkaallinen pari. Lilianin hääpuku korosti asiaa, sillä valkoisen mekon ja tiaran sijaan tuleva prinsessa valitsi kauniin jäänsinisen puvun (siitä lisää Tukholman hääpukunäyttelyä käsittelevässä postauksessa), jonka seurana oli sulkakoristeltu hattu.

Elämä avioparina ja viimeiset vuodet

Prinsessa Lilianista tuli kuningasperheen rakastettu jäsen. Lilian sopeutui Ruotsiin, ruotsalaisiin ja hoviin hyvin. Olihan hän asunut maassa jo vuosikymmeniä ennen häitä. Kaarle Kustaan äiti prinsessa Sibylla oli kuollut joitakin vuosia aiemmin, ja kuninkaan siskot olivat naimisissa ja edustivat vain harvoin, joten Bertil ja Lilian olivat tärkeä tuki nuorelle hallitsijaparille.

Lilianista tuli hyvin läheinen kuningatar Silvian kanssa. Prinssipari myös tunnetusti täytti kuningasparin lasten elämässä isovanhempien roolia. Ruotsalaislehdissä on kerrottu, että kruununprinsessa Victoria sai Lilianilta tukea, kun muulla perheellä oli epäilyksiä suhteesta prinssi Danielin kanssa.

Embed from Getty Images

Elegantti ja kansainvälinen Lilian sopi hyvin edustuskuninkaalliseksi. Hänessä oli tyyliä, ja on helppo uskoa prinsessan olleen malli nuoruudessaan. Kuninkaallisena sai tottua iltapukuihin ja tiaroihin. Lilianin vakiotiaraksi muodostui kokotimanttinen laakeriseppeletiara, joka oli alun perin Bertilin äidin kruununprinsessa Margaretille kuulunut kaulakoru.

Prinssi Bertil kuoli 84-vuotiaana vuonna 1997, minkä jälkeen prinsessa Lilian eli 16 vuotta leskenä. Hän julkaisi omat muistelmansa muutama vuosi miehensä kuoleman jälkeen ja jatkoi kuninkaallisia edustustehtäviään ottaen esimerkiksi joitakin Bertilille kuuluneita kunniatehtäviä hoitaakseen.

Prinsessa Lilian kuvattuna laakeriseppeletiarassaan. Kuva: Bernadotte-kirjaston arkisto

Ikä alkoi kuitenkin painaa myös Liliania, jonka tiedotettiin sairastavan Alzheimeria vuonna 2010. Prinsessaa ei enää nähty julkisuudessa viimeisinä vuosina. Lilian kuoli maaliskuussa 2013. Prinssipari on haudattu Hagan kuninkaalliselle hautausmaalle.

Lilianin matka kuninkaallisen perheen kanssa kesti 70 vuotta. Prinssille sopimattomana elämänkumppanina pidetty nainen oli lopulta kuollessaan kuninkaallisen perheen rakastettu ja arvostettu jäsen, jonka poismeno jätti ison aukon perheeseen.

Bertilin ja Lilianin perintö

Ajattelin perintö-alaotsikolla sekä parin maallista että henkistä perintöä. Lilianin omaisuus oli usean miljoonan arvoinen, ja ruotsalaislehti Expressen sai käsiinsä testamentin yksityiskohtia prinsessa kuoleman jälkeen. Kuningas Kaarle Kustaa peri taidetta, joukossa mm. merkittäviä perhehistoriallisia valokuvia ja teoksia. Kuningatar Silvia puolestaan sai mm. koruja ja viisi miljoonaa kruunua käteistä (n. 570 000 euroa siihen aikaan).

Kruununprinsessa Victoria peri Expressenin mukaan edellä mainitun laakeriseppeletiaran sekä myös toisen tiaran. Mulle on hiukan epäselvää, onko siitä toisesta tiarasta mitään tietoa julkisuudessa. Alla kuvassa Lilianin hautajaiset.

Embed from Getty Images

Prinssi Carl Philip oli prinssi Bertilin kummipoika, ja hän peri Villa Solbackenin sillä ehdolla, että Lilian saa asua siinä elämänsä loppuun asti. Carl Philip peri talosta myös runsaasti irtaimistoa. Expressenin mukaan prinsessa Madeleinen perintö oli sisaruksiinsa nähden huomattavasti vaatimattomampi ja käsitti vain akvamariinikorun ja siihen sopivan sormuksen.

Prinsessa Lilian muisti testamentissaan avokätisesti myös muita läheisiään, mm. hänelle läheisen serkun perhettä, omaa henkilökuntaansa sekä joitakin hyväntekeväisyyskohteita.

Prinsessa Madeleinen häät olivat muutama kuukausi Lilianin kuoleman jälkeen. Victoria valitsi siskonsa häihin Lilianilta perimänsä laakeriseppeletiaran. Madeleinen helmikuussa 2014 syntynyt esikoinen prinsessa Leonore sai toiseksi nimekseen Lilian. Tällainen kunnianosoitus kertoo minusta siitä, että kyllä Lilian on ollut Madeleinellekin läheinen, vaikka kaksikon suhdetta on usein arvuuteltu Madeleinen saaman pienen perinnön vuoksi.

Embed from Getty Images

Carl Philip ja prinsessa Sofia kasvattavat lapsiaan Bertilin ja Lilianin entisessä kodissa. Heidän esikoisensa prinssi Alexanderin viimeinen etunimi on Bertil, ja heidän kuopuksensa prinssi Julian (joka on Bertilin tavoin perheensä kolmas poika) seuraa isoisosetänsä jalanjälkiä Hallandin herttuana.

Bertil oli Kaarle Kustaalle varmastikin isän ja isoveljen kaltainen hahmo ja mentori. Lilianista ja Silviasta tuli läheiset ystävät, ja hehän kumpikin liittyivät hoviin vuonna 1976. Kuningasparin lapsille Bertil ja Lilian olivat setä ja täti, mutta myös isovanhemmat ja mentorit.

Embed from Getty Images

Prinssipari teki valtavan uhrauksen maansa vuoksi, ja on upeaa, että heidän muistonsa elää perheessä vahvana.

Kahden aikakauden murros

Bertilin ja Lilianin romanssi sijoittui heidän kannaltaan ikävään taitekohtaan yhteiskunnan kehityksessä. Bertilin neljästä sisaruksesta kaksi löysi puolisonsa kuninkaallisista piireistä, kuten odotettiin, kun taas toiset kaksi menettivät aseman ja paikan kruununperimysjärjestyksessä naituaan aatelittomat tavalliset naiset.

Kuitenkin jo 60-luvulla moni eurooppalainen kuninkaallinen löysi puolisonsa tavallisten kansalaisten joukosta; näin tekivät esimerkiksi Kaarle Kustaan siskoista kolme, Norjan kuningas Harald sisarineen, Tanskan kuningatar Margareeta, Britannian prinsessa Margaret ja Monacon ruhtinas Rainier.

Ruotsissa tilanne oli tiukka, kun naiset eivät kelvanneet perijöiksi ollenkaan ennen vuotta 1980. Prinssi Bertil myös tavallaan kärsi seuraamukset siitä, että niin moni muu hänen sukulaisistaan oli aiemmin voinut valita rakkauden ja luopua kuninkaallisuudesta. Bertilin vuoron koittaessa ei ollutkaan enää ketään muita jäljellä, mutta jonkun oli niin sanotusti pakko jäädä pitämään taloa pystyssä.

Kohtalo on oikukas. Tämäkin tarina olisi aivan toisenlainen, jos Kaarle Kustaan isä ei olisi kuollut lento-onnettomuudessa, tai jos Kaarle Kustaalla olisi neljän siskon sijaan myös veljiä.

Embed from Getty Images

Kaarle Kustaa ei kuninkaana tarvinnut kenenkään muun lupaa avioliitolleen Silvian kanssa, ja tokihan hän sitten hyväksyi Lilianin sedälleen. Väitän, että ilman Lilianin esimerkkiä prinssi Danielin ja prinsessa Sofian tie kuninkaallisiksi olisi ollut aika paljon nykyistä kivisempi (vaikka omat vaikeutensa on heilläkin ollut).

On myös uskomatonta, että pari kärsivällisesti jaksoi odottaa vuosikymmeniä. En ole lukenut Lilianin muistelmia, mutta ajattelen tämän mielessäni niin, että heidän on kuitenkin täytynyt kaikesta huolimatta olla hyvin onnellisia yhdessä.

Lilian oli vasta 28-vuotias suhteen alkaessa, ja olisi todennäköisesti hyvin ehtinyt löytää toisen miehen ja perustaa perheen, kun Bertilin kanssa eteneminen osoittautui liki mahdottomaksi. Uskon ja toivon, että uhrauksista huolimatta jopa se salaelämä onnistuttiin järjestämään niin, että jonkinlaiseen normaaliin elämään oli mahdollisuuksia ainakin Ranskassa ja Lontoossa oleillessa.

Eräässä haastattelussa prinsessa Lilian totesi, että jos hänellä olisi motto, niin se olisi keep on smiling eli jatka hymyilemistä.

Embed from Getty Images

Kyllä tämä ehdottomasti kuuluu kuninkaallisen lähihistorian koskettavimpien rakkaustarinoiden top-listan kärkisijoille. Ihanaa, että 33 vuoden salailun jälkeen he ehtivät olla kuitenkin 20 vuotta naimisissakin ennen Bertilin kuolemaa.

12 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Bertil ja prinsessa Lilian: rakkaustarina vailla vertaa

 1. Kiitos postaustoiveen täyttämisestä! 🙂 Itse en kovin aktiivisesti seurannut kuninkaallisia Lilianin vielä eläessä, niin hän on jäänyt vähän vieraammaksi, vaikka pääpiirteittään hänen ja Bertilin tarinan tunsin. On kyllä todella surullista, että he eivät voineet perustaa perhettä, mutta kaikesta päätellen eivät kuitenkaan katkeroituneet asiasta vaan yhteinen elämä oli onnellinen. Ja varmaan omien lasten puutteen takia kuningasparin lapset tuli erityisen tärkeiksi. Lilian oli kyllä tyylikäs nainen ja hienoja asuja, varsinkin tämä 😀

  https://www.instagram.com/p/CJeVKW4FkZI/?igshid=85f4i53cnh1a

  • Joskus viitisen vuotta sitten muistaakseni Drottningholmissa tai kiinalaisessa paviljongissa oli näyttely Lilian Look hänen asuistaan. Harmittaa, ettei silloin tullut käytyä. Tyylikäs leidi tosiaan!

   Hyvä, että toivoit tätä aihetta! 😄 Ihmettelen miten tästä ei ole tullut puhuttua aiemmin. Mutta blogi syntyi juuri muutama vuosi Lilianin kuoleman jälkeen, niin ei ole sitten osunut puheenaiheeksi.

   • Tulipa muuten heti mieleen tuosta Victorian perimästä toisesta tiarasta, että kun sitä ei ole julkisuudessa nähty, niin voisiko olla säästössä Estellen varalle? Jotenkin sopisi hyvin, että Victorialle rakkaalta Lilianilta siirtyisi jotain hänen tyttärelleen, ja kyllähän ylipäätään tuleva kruununprinsessa ansaitsisi ikioman tiaran!

    • Yritin jotain googlailla tätä kirjoittaessa mutta ei oikein tullut mitään käsitystä, että mikä se toinen tiara voisi olla. Mietin että olisiko se ehkä joku mitä voi käyttää kaulakoruna myös?

     Ehkä sitä säästetään Estellelle niin kuin ehdotit. Onhan muissakin hovissa tiaroja, joita ei välillä ole nähty kymmeniin vuosiin julkisuudessa.

     • Toivotaan ainakin, että olisi joku hienompi kuin se Victorian 18v-lahjatiara 😀 Ei löytynyt tosiaan googlettamallakaan oikein mitään tietoa tuosta tiarasta… Jäämme jännityksellä odottamaan!

 2. Muistan hyvin nuo heidän häänsä saman vuoden joulukuussa, kuin kuningasparin häät olivat. Luin tarkkaan jo tuolloin aikakauslehdistä prinssiparin häistä.

 3. Olen sen ikäinen, että jo lapsena tai melko nuorena kuulin heidän tarinastaan ja jotain siitä luinkin ja se tuntui niin surulliselta, etteivät “voineet saada toisiaan ja perustaa perhettä”. Heistä en muista koskaan kirjoitetun skandaalinomaisesti tai rumasti ja Lilian mainittiin Bertilin naisystävänä rouva Craigina, tyylikkäästi ja kunnioittavasti.
  Muistan lukeneeni, että Bertil oli tehnyt diilin lehdistön kanssa ehdottamalla, että se antaisi heidän olla ja hän tai he kertoisivat heti, jos jotain kerrottavaa ja uutta heidän elämässään tapahtuisi. Sopimus piti puolin ja toisin.
  Suloinen oli heidän tarinansa, olisi se voinut olla armeliaampikin, mutta Bertilillä oli asenteena “plikten framför allt”.
  Kunpa meidän aikamme lehdistö olisi yhtä kunnioittava !
  Kiitos muuten, että tuot julki näitä kauniita tarinoita sukulaiskuninkaallisista, mielenkiintoisia ovat!

 4. Mä luin myös tästä fiilistä lehdistön kanssa. Ei taatusti onnistuisi tuollainen salailu nykypäivänä, kun tiedonkulku on nopeaa ja kaikilla on käytännössä kamerat mukana koko ajan puhelimissa. Ja lehdistö ei ole niin armelias nykyään. 😄 Ihanaa kuitenkin, että odotus palkittiin ja saivat elää ihan julkisena parinakin sitten.

 5. Ihana tarina 🥰.
  Minulla on kirja heidän tarinastaan.
  Niin romanttista kaikkien vaikeuksien ja salailun keskellä.

 6. Plikten! Velvollisuus. Olikohan aina niin helppo asettaa maan etu, hovin etu tärkeimmäksi, tuskin. Mutta sen he tekivät, Bertil ja Lilian, vaikka heistä näki, miten lapsirakkaita olivat. Onneksi Victoria ja kumppanit vähän hälvensivät oman lapsen ikävää.

  Kiitos muuten tästä kattavasta postauksesta. Olit nähnyt taas kovasti vaivaa. Joku mainitsi siitä kirjasta, onko suomennettu. Olen varmasti nähnyt ao. kirjasta jonkin mainoksen.

  Tuosta Bertilistä muuten, hän oli monessa mukana. Oli joukkueenjohtajana monissa olympialaisissa. Urheilu taisi olla lempihobby.

Jätä kommentti