Prinssi Julianin kastejuhla

Ruotsin prinssi Julianin kastejuhla pidettiin lauantaina 14.8. Drottningholmissa. Paikalla oli koko kuningasperhe lapsineen, eli vipinää riitti kahdeksanhenkisen serkkukatraan kanssa! 😀

Tilaisuus tuntui nyt jotenkin erityisen merkittävältä, vaikka sitä ei suorana voinutkaan tällä kertaa katsoa. Koronaviruksen vuoksi mitään tällaisia kokoontumisia tai isompia juhlia ei ole ollut, ja samalla tämä oli myös ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun näimme koko Ruotsin kuningasperheen edustamassa yhdessä!

Prinssi Julian kastettiin Drottningholmin linnankirkossa. Kuva: Jonas Ekströmer/TT

Päivänsankari

Prinssi Julian Herbert Folke, Hallandin herttua (s. 26.3.2021) on Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian kolmas lapsi. Vauva on prinssi Alexanderin ja prinssi Gabrielin pikkuveli, ja kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian kahdeksas lapsenlapsi. Kruununperimyksessä Julian on sijalla seitsemän tätinsä kruununprinsessa Victorian perheen, isänsä ja veljiensä jälkeen.

Prinssi Julian on perheen ensimmäinen vauva, joka ei ole ollut syntyessään kuningashuoneen jäsen ja titteliltään hänen kuninkaallinen korkeutensa. Käytännössä tämä näkyy siten, että lapsi on nyt alusta asti enemmän yksityishenkilö kuin vanhempansa, tätinsä ja serkkunsa prinsessa Estelle ja prinssi Oscar. Julian on silti veljiensä tavoin prinssi ja kuningasperheen jäsen, joten ihan tavikseksi häntä ei kuitenkaan voi sanoa.

Juhlakalu jaksoi hienosti koko juhlan! Kuva: Jonas Ekströmer/TT

Julianin nimien ja herttuakunnan taustoista voi lukea aiemmasta postauksesta.

Kastejuhla

Julian kastettiin isoveljiensä tavoin Drottningholmin linnankirkossa. Tukholman naapurissa sijaitseva linnahan on kuningasparin koti ja samalla heidän lastensa lapsuudenkoti, joka tarjoaa kuninkaanlinnaan verrattuna kotoisammat puitteet.

Tilaisuus poikkesi jonkin verran perheen aiemmista kastejuhlista, osittain koronan vuoksi, mutta ehkäpä myös tällä statuksen “alentamisella” oli merkitystä, erityisesti televisioinnin kannalta. Kirkossa oli noin 80 vierasta (joista puhumme lisää alempana), mikä on selvästi vähemmän kuin yleensä. Esimerkiksi kolme vuotta sitten prinsessa Adriennen ristiäisissä oli noin 150 vierasta. Julianin kastejuhlaa ei poikkeuksellisesti näytetty suorana lähetyksenä tv:ssä. Sen sijaan SVT esitti myöhemmin koosteen.

Embed from Getty Images

Julian on suvun kahdeksas vauva viimeisen 10 vuoden sisällä, joten kastejuhlassa ei sinänsä ollut mitään uutta tai yllättävää. Joitain koronasopeutuksia näkyi, mutta muuten tilaisuus meni tutuissa merkeissä. Kasteen suorittivat ylihovisaarnaaja Johan Dahlman sekä hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen. Mielenkiintoinen yksityiskohta muuten, että kuningashuoneen nettisivujen mukaan arkkipiispa perinteisesti toimittaa kuninkaalliset kasteet. Aiemmista ristiäisistä tuttu Ruotsin arkkipiispa Antje Jackelén ei kuitenkaan ollut mukana tällä kertaa.

Juhlakalu oli tietysti puettu kuninkaalliseen kastemekkoon. Mekko on vuodelta 1906, ja sen ensimmäinen käyttäjä oli kuninkaan isä perintöprinssi Kustaa Aadolf. Samassa mekossa on kastettu Julianin veljet, serkut, isä ja monia muita sukulaisia.

Drottningholmin linnankirkon “kastepöytä” on 1600-luvun loppupuolelta ja edustaa myöhäisbarokkia. Kastevesi oli tuttuun tapaan haettu öölantilaisesta lähteestä. Ylpeät isoveljet Alexander ja Gabriel saivat avustaa Julianin kummitätiä Fridaa kasteveden kaatamisessa.

Myös kastemalja oli koristeltu kauniisti. Kuva: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Prinssi Julianin kummeista puhuimme hiukan jo edellisessä postauksessa, mutta otetaan nyt vielä kertauksena:

 • Patrick Sommerlath (kuningatar Silvian veljenpoika)
 • Frida Vesterberg (Sofian ystävä, toinen Project Playgroundin perustajista)
 • Johan Andersson (jonka perhe on Svensk Damtidningin tietojen mukaan yksi Ruotsin rikkaimpia)
 • Stina Andersson (Johanin vaimo ja Stinaa.J-kenkämerkin perustaja)
 • Jacob Högfeldt (Carl Philipin ystävä kouluajoilta)

Embed from Getty Images

Yllä oleva kuva vasemmalta oikealle: Jacob Högfeldt, Frida Vesterberg, Patrick Sommerlath, prinssiperhe sekä Stina ja Johan Andersson.

Prinssi Daniel ei siis valitettavasti taaskaan päässyt kummiksi. Daniel olisi ollut hieno valinta, mutta en kuitenkaan itse näe tässä mitään ihmeellistä taustalla. Prinssiparilla oli varmasti omassa ystäväpiirissään innokkaita kummiehdokkaita, jotka menivät langon edelle. Harmi kyllä, että nyt Julianin kummeissa ei ole ketään kuninkaallista lähisuvun edustajaa.

Seremonian lopussa kuningas Kaarle Kustaa asetti pojanpojalleen Serafiimiritarikunnan kunniamerkin. Kirkosta poistuessa kuninkaalliset poseerasivat kameroille perhekunnittain. Tämän jälkeen kuningaspari isännöi lounasta, jolle osallistuivat kuningasperheen lisäksi vain Sofian sukulaiset sekä Julianin kummit.

Perhekuva juhlakalun isän- ja äidinpuoleisten sukulaisten kanssa. Kuva: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Paljon oli siis edellisistä ristiäisistä tuttuja elementtejä. Nyt tietysti viimeisimmästä on kuitenkin jo se kolme vuotta aikaa, minkä lisäksi pitkän pandemian takia tämäkin tilaisuus tuntuu varmasti monen mielestä erityisen tervetulleelta piristysruiskeelta. 😀

Mieleen jäi kirkon kauniit koristelut, joissa hehkui loppukesän kukkaloisto. Yksityiskohtana mainittakoon myös, että tilaisuuden alussa kuultiin kaunis versio edesmenneen Aviciin eli Tim Berglingin kappaleesta Hey Brother. Keväällä 2018 itsemurhan tehnyt Avicii esiintyi prinssiparin häissä vuonna 2015.

Vieraat

Vieraslista oli tällä kertaa tavallista lyhyempi, mutta meitä harrastajia varmasti ilahdutti erityisesti ihan vain nähdä koko kuningasperhe yhdessä paikalla pitkästä aikaa. Koko vieraslista löytyy hovin sivuilta.

Tavallisesti kastejuhlissa on nähty esimerkiksi kuninkaan siskoja perheineen, kuningatar Silvian sukulaisia, Pohjoismaiden suurlähettiläitä sekä puoluejohtajia. Vieraslistaa oli typistetty nyt tasapuolisesti sekä virallisten vieraiden että perheenjäsenten ja ystävien osalta.

Embed from Getty Images

Valtiopäivillä, hallituksella, diplomaattikunnalla ja viranomaisilla oli kullakin esimerkiksi vain yksi edustaja tällä kertaa, ja Silvian sukua edusti ainoastaan kummisedäksi valittu Patrick Sommerlath ja tämän kaksoistyttäret Anaïs ja Chloé (jotka muuten ovat Carl Philipin ja Madeleinen kummilapsia). Tuttuun tapaan kutsuttujen joukossa oli myös synnytyksessä mukana ollut sairaalahenkilökunta. Viranomaisia edusti Julianin herttuakunnan Hallandin maaherra.

Kuninkaalliset perhejuhlat ovat aina myös muotinäytöksiä, ja tällä kertaa minusta koko perheellä oli oikein onnistuneet ja kauniin kesäiset lookit. Aloitetaan päätähdistä eli prinssiperheestä. Asutiedot ovat UFO No More -blogista.

Embed from Getty Images

Prinsessa Sofialla oli kaunis valkoinen kukkakuvioinen mekko (Etro) ja yksinkertainen hiuspanta, jonka juju oli niskapuolen valtava rusetti. Sofian korkokengät olivat Stinaa.J-merkiltä, jonka takaa löytyy prinssi Julianin toinen kummitäti Stina Andersson. Prinssi Carl Philip oli univormussa, ja prinssit Alexander ja Gabriel olivat samanlaisissa vaaleissa takeissa ja tummissa shortseissa.

Embed from Getty Images

Myös kuningas Kaarle Kustaa oli niin ikään univormussa. Kuningatar Silvialla oli tyylikäs vaaleanturkoosi asu samansävyisen hatun kanssa. Asu on Georg et Arendilta, joka on yksi kuningattaren luottomerkkejä. Perheen aikuisilla naisilla oli rintapielessä perhekunniamerkit.

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Victorian vaalea kuvioitu mekko oli By Malinalta. Kruununprinsessan liila kukkapäähine on hauska, mutta se vain näkyy valitettavasti huonosti edestäpäin otetuissa kuvissa. Sama päähine on nähty aiemmin Norjan prinsessa Ingrid Alexandran konfirmaatiossa.

Victorian asu oli sinänsä kaunis ja moitteeton, mutta tuli ehkä vähän sellainen fiilis, että tämä look on nähty miljoona kertaa aiemminkin. Eipä Silvian tai Madeleinenkaan asut mitenkään vallankumouksellisia olleet (mikä tietysti on hyväkin, kun he eivät ole päivän päätähtiä), mutta erityisesti Victorian asusta tuli tunne, että tämä on jo nähty monta kertaa.

Embed from Getty Images

Prinsessa Estellen puhvihihainen mekko oli vintage-valinta kruununprinsessa Victorian lapsuudesta. Prinssi Daniel puolestaan oli tyylikäs saketissa, kun taas prinssi Oscar edusti laivastonsinisessä puvussa.

Prinsessa Madeleinen perhe pukeutui sinisen sävyihin. Madeleinen ihanan liehuva mekko tulee Zimmermannilta. Pidin erityisesti prinsessan kampauksesta, joka sopii kauniisti mekon kanssa. Prinsessat Leonore ja Adrienne olivat samanlaisissa vaaleansinisissä Lily-Rosen mekoissa. Chris edusti Danielin tapaan saketissa, ja prinssi Nicolaksella oli Oscarin tavoin tummansininen puku.

Embed from Getty Images

Jotenkin taas kerran järkytyin, että miten Madeleinen lapset ovat niin isoja jo! 😀 Adriennea ei ole livenä kovin montaa kertaa nähtykään. Voi että kun nuo kiharat ovat suloiset!

Prinsessa Adrienne on nyt 3-vuotias. Kuva: TT

Myös Sofian äiti Marie, siskot Lina ja Sara sekä isoäiti Britt olivat tyylikkäinä, samoin kuin prinssi Julianin kummitädit. Harmillisesti heistä ei löytynyt yhtään kunnollisia kuvia.

Carl Philip ja Sofia julkaisivat Instagramissa myöhemmin perhepotretin ja kiittivät onnitteluista.

Sellainen kastejuhla tällä kertaa! Kuka oli päivän paras pukeutuja? Olitteko tyytyväisiä SVT:n koosteeseen?

20 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Julianin kastejuhla

 1. Katsoin eilen koosteen kastejuhlasta. Väkeä oli vähemmän kuin muissa kastejuhlissa. Hienoa kuitenkin, että juhla voitiin pitää. Eipä tuo haitannut, ettei ollut suora lähetys.

  Ruotsin kastejuhlista välittyy aina lämmin tunnelma, niin nytkin. Lapset on lapsia, niin prinssitkin. Eihän sitä aina malteta istua paikallaan , vaan välillä pitää käydä moikkaamassa mummia ja ukkia, kuten herra Gabriel teki. Pappi ei ainakaan pönöttänyt. Tulee aina hyvälle tuulelle, kun katsoo ja kuuntelee hänen esiintymistään. On kyllä omalla paikallaan kastepappina. Virret ja lauluesitykset oli kauniita.

  Lopussa oli lahjojen luovutus. Sekin poikkesi aiemmasta. Mekin täällä Suomessa tiedetään vähän lahjoista. Leikkipuisto Hallandissa kuulostaa mukavalta.

  • Totta, niitä lahjoja ei ole aiemmin tuotu esille kirkossa. Yleensä on ollut erikseen vastaanotto kirkon jälkeen.

   Nämä kuninkaalliset papit ovat kyllä huippuja, oikein elementissään ristiäisissä!

   • Leonore-pikkuinen – hän muistuttaa kovin paljon isomummi Sibyllaa! Alexanderissa on taas paljon Silvian näköä, huomasin katsoessani lähetystä.

    Vieläköhän saamme iloita Ruotsin hovin juhlista, onkohan lapsia vielä tulossa! Aika näyttää.

 2. Pahoittelut jo etukäteen hyvin ulkonäkökeskeisestä kommentista, en ole ainakaan vielä ehtinyt katsomaan koostetta niin kommentoidaan nyt asuja kuvien perusteella. Sofian mekko on tosi kaunis, mutta tuota jättirusettia en tajua… Madeleine näyttää upealta kuten yleensä ja voi että nuo Adriennen hiukset on mahtavat! Kiva oli nähdä hänen perhettä pitkästä aikaa.

  Victorian mekko sinänsä ihan nätti, mutta olen samaa mieltä että hänen tyyli tuntuu toistavan itseään ja pahasti. Kaipaisin noiden 70-luvun tyylisten röyhelö-rusetti-mekkojen tilalle jotain selkeämpilinjaista vaihteeksi. Kun tuota ryhmäkuvaa katsoo, niin Silvia erottuu edukseen kaikkien printtikuvioisten röyhelömekkojen keskeltä. Tosin mielipiteeseen voi vaikuttaa oma mieltymys yksinkertaiseen tyyliin 😀 Kiva oli kyllä pitkästä aikaa tämmöiset perhejuhlat Ruotsin tyyliin. Kirkon koristelut myös tosi kauniit.

  • Mä taas tykkäsin Sofian rusetista! 😄 Mutta vahvistui tässä nyt vain entisestään, että Victoria saisi nyt vaihtaa pukeutumislinjaansa.

   Silvia on aina tyylikäs ja erottui kivasti yksi värisellä asullaan.

 3. Katsoin koosteen nyt aamulla ja olin iloisesti yllättynyt, kuinka kepeää ja leppoisaa, silti juhlavaa. Prinssiveljet olivat vallattomia, mutta hauskasti, huvittivat isovanhempiaankin ja ilmeisesti myös pappeja.
  En ole kirkossa kävijä, mutta näiden kahden papin palveluksissa voisin käydäkin, he ovat kerrassaan loistavia!
  Sofian leninki oli kaunis! Jopa se hiushärpäke menetteli, mutta hiusten heiluminen silmille, ei oikein tullut viimeisteltyä kampausta, tosin ulkona kova tuuli.
  Silvian puku oli mieleeni, sen sijaan en näistä kukkasifonkihörhelöistä oikein yleensäkään pidä, mutta kauniita värejä niissä oli ja Victorian hiuskoriste oli hieno!
  Muuten eräässä kohdassa kuvattiin Leonorea ja hän muistutti niin kuninkaan sisaria, satuin äskettäin näkemään jotain filmiä Hagan prinsessoista.
  Ihanaa oli, että saimme nähdä tämän tilaisuuden, kiitos linkistä!
  Muuten, vaikka kutsujoukko oli hyvinkin ns. ylhäistä sukua ja korkeassa asemassa olevia jne. niin hyvin tavallisilta näyttivät.
  Sofia ja CarlPhilip osaavat aina tilaisuuksiinsa valita kaunista ja heille erityistä musiikkia, pidin kovasti!

  • Minäkin tykkään Sofian ja Carl Philipin musiikkivalinnoista, tuovat kivasti persoonallisuutta tilaisuuksiin joissa ei muuten voi hirveästi kaavasta poiketa.

  • Mä tykkäsin Sofian rusetista! 😄 Mutta tuuli oli tosiaan kova, hiukset lenteli yhdellä jos toisella.

   Pappeja ja musiikkivalintoja on moni muukin kommentoinut positiivisesti. Juuri Roosa tuossa kirjoitti, että musiikilla saa tuotua esiin omaa persoonaa tällaiseen tilaisuuteen, jossa ei muuten ole mahdollista juuri poiketa kaavasta.

   Täytyypä vilkaista Leonoren ja kuninkaan sisarten kuvia tarkemmin!

 4. Kylläpä pappi heilutteli prinssiä aika reippaalla otteella kastamisen jälkeen. Oli kuningattarellakin aika kauhistunut ilme.
  Kiva oli nähdä livekooste juhlasta, lapset jaksoivat hienosti ja naisvierailla oli kauniita pukuja. Silvian hattu oli takaapäin tosi kaunis.

  • Nämä kuninkaalliset papit ovat kyllä elementissään ristiäisissä! 😃 Se on sellaista ruotsalaista välittömyyttä parhaimmillaan, ei tarvitse pönöttää.

 5. Kiitos linkistä. Katsoin sen sunnuntai-iltana. Oli todella kivaa taas ihailla kuninkaallisia.
  Pappien eläväinen, jopa komediallinen tyyli viehätti, eikä vauvakaan pelännyt nostelua yhtään. Lapsi vaikuttaa tasapainoiselta, kuten prinssiparin vanhemmatkin pojat.
  Sofian mekko oli minusta kaunein. Kaula-aukko oli ehkä pikkuisen avoin ja hän joutuikin nostelemaan sitä kun ilmeisesti rintamedaljonki painoi sitä alas.
  Victorialle sopisi pitkästä aikaa tosiaankin pelkistetympi linja ja kaularusetit on ”jo niin nähty”.Hänen pitkäaikainen pukeutumisensa häidensä jälkeen mm. Escadan mekkohin oli tyylikästä.
  Silvia on aina tyylikäs ja kaunis sileissä asuissaan, ilman turhia härpäkkeitä.

  • Pappeja on moni nyt kommentoinut positiivisesti! 😄

   Sofian mekko oli kyllä kaunis. Victoria sen sijaan saisi todella pikkuhiljaa vaihtaa tyylisuuntaa.

 6. Katsoin tuon SVT:n koosteen ja tunnelma oli kyllä lämmin niin kuin Ruotsin kuninkaallisissa ristiäisissä tuppaa aina olemaan 😀 Papit pitivät yllä rentoa tunnelmaa ja oli viihdyttävää seurata minne pikkuprinssit Alexander ja erityisesti Gabriel välillä singahtelivat. Olipa hauska nähdä koko kuninkaallinen perhe koossa, erityisesti Madeleinen perhettä on kiva nähdä pitkästä aikaa. Ja voi miten ihanat kiharat Adriennella on, keneltäköhän ne on peritty kun Madeleinella ja Chrisillä on molemmilla suoremmat hiukset.

  Yleisesti ottaen naisten asuista, niin noita sifonkihörselömekkoja kukkakuosilla oli kyllä vähän liikaa, tuli yliannostus! Siinä joukossa Sofian ja Silvian hieman graafisemmat asut olivat edukseen. Erityisesti pidin Sofian mekon folk-henkisestä koristelusta, minusta se oli vähän niin kuin moderni version Gabrielin ristiäisissä nähdystä kansallispuvusta. Miesten ja lasten asuista ei valittamista, kaikki tyylikkäitä 🙂

  • Monihan sanoo Adriennen olevan ihan kuin nuori Silvia. Mutta on kyllä upeat kiharat, kun miettii että kukaan välittömässä lähisuvussa ei taida olla noin kiharahiuksinen!

   Sofian ja Silvian asut olivat jotenkin ryhdikkäämpiä kaikkien sifonkimekkojen rinnalla. Folk-henkisyys oli kyllä kiva elementti. Sofian asu jotenkin sitoi yhteen hänen Alexanderin että Gabrielin ristiäisissä nähdyt asunsa.

 7. Kastejuhla oli kaunis. Hyvät musiikkivalinnat ja papit iloisia.
  Silvia on vaikea kuvitella lähes kahdeksankymppiseksi. Iätön kaunotar ja niin oman tyylinsä löytänyt. Päähine oli kuin piste iin päällä. Ei mitään mummotyyliä.
  Sofian mekko oli kaunis, vähän slaavilaisvaikutteinen. Pääntie oli tosin liian iso (pelkäsin vauvan kaivavan rinnan esiin). Mutta tuo päähine, minusta hirveä ja kampaus aivan kamala.
  Victoria saisi luopua noista kukkamekoista, koska hän onnistuu yksivärisissä klassisissa asuissa puolestaan erittäin hyvin.
  Kukkamekot ovat Madeleinen romanttista tyyliä. Hänellä oli päivän paras kampaus.
  Estelle, voi mahdotonta kuinka hän on kasvanut. Tulossa kaunotarkuningatar.
  Madeleinen lapset ovat myös kasvaneet, pikku-Adrienne suloinen pörröpää perinyt hiukset mummo Silvialta ja Bernadotte-suvun kiharat kuninkaalta.
  Pikkuprinssit niin suloisia puvuissa ja kravateissa.
  Nuo kuninkaan ja prinssi Carl Philipin univormut oli minusta vähän turhan sotilaallisia mutta eipä niitä juuri tarvita muualla.
  Summa summarum: lapsi liitetty seurakuntaan ja valtakunnassa kaikki hyvin.

  • Silvia on kyllä elegantti.

   Madeleinella oli munkin mielestä päivän paras kampaus. Siis mä tykkäsin Sofian rusetista, mutta jotenkin oli taas etuhiuksissa vähän sellainen fiilis, että roikkuvat vaan mukana. Päivä oli tuulinen, mutta Madeleinen ja Silvian hiukset eivät samalla tavolla hapsota. Ja Victorialla on hiukset aina kiinni.

Jätä kommentti