Prinsessa Ingrid Alexandran tiara on perintökalleus 120 vuoden takaa

Norjan prinsessa Ingrid Alexandran 18-vuotispäivää vietetään tänään illalla suuren juhlaillallisen merkeissä Oslon kuninkaanlinnassa. Illalliselle on tulossa perheen lisäksi ulkomaisia kuninkaallisia ja virallisia vieraita kotimaasta. Kuningas Harald ja kuningatar Sonja toimivat isäntäparina (edellisestä postauksesta löytyy nyt päivitetty vieraslista).

Tulemme näkemään prinsessa Ingridin tänään ensimmäistä kertaa tiaratilaisuudessa, mutta Norjan hovi hemmotteli meitä tänään jo ennakkoon julkaisemalla uusia gaalapotretteja Ingridistä! Kuvat on ottanut Ida Bjørvik, joka kuvasi myös tammikuussa julkaistut syntymäpäiväkuvat.

Illan kulkua voi seurata Norjan NRK:n kautta.

Prinsessa Ingrid Alexandran tiara on Norjan kuningasperheen perintökalleus 120 vuoden takaa.
Kuva: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff

Ingridillä on kuvissa yksinkertainen ja elegantti tummansininen iltapuku, joka jättää tilaa kokonaisuuden muille elementeille: tiaralle ja tietysti kunniamerkeille, joita prinsessa pääsee nyt käyttämään ensimmäistä kertaa. Pyhän Olavin ritarikunnan punainen kunnianauha ja kuningas Haraldin perhekunniamerkki ovat tuttuja näkyjä kuningasperheessä.

Lisäksi Ingridillä on rintapielessään myös Pyhän Olavin pienoiskunniamerkki sekä kuningashuoneen 100-vuotisjuhlan ja kuningas Haraldin valtakauden 25-vuotisjuhlan muistomitalit. Muistomitaleita jaetaan erilaisten suurten merkkitapahtumien kunniaksi, ja niitä myönnetään myös perheen lapsille.

Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa käytössä olevista perhekunniamerkeistä voi lukea lisää tästä postauksesta.

Prinsessa Ingrid Alexandran tiara on 120-vuotias perintökalleus

Kuva: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff

Prinsessa Ingrid Alexandra sai 18-vuotislahjaksi ensimmäisen tiaransa, kuten Pohjoismaiden hoveissa on ollut tapana. Kyseessä ei ole mikä tahansa tiara, vaan kuninkaallisen perheen perintökalleus, jolla on ikää jo 120 vuotta.

Ranskalaisen Boucheronin jalokiviliikkeen valmistama tiara koostuu platinaan istutetuista timanteista, jotka muodostavat lomittaisia kierrekuvioita. Kierteiden keskellä olevat timanttireunusteiset helminapit ovat myöhempiä lisäyksiä, kertoo kuningas Haraldin sisar prinsessa Astrid hovin julkaisemassa tiedotteessa.

Lähikuva tiarasta. Kuva: The Royal Court

Tiara on alun perin Ranskasta, mutta sillä on kiinnostava historia Pohjoismaiden hoveissa. Tiaran ensimmäinen omistaja oli nimittäin Ingridin isoisän isoäiti Ruotsin prinsessa Ingeborg, joka oli syntyjään Tanskan prinsessa.

Ingeborg, Tanskan kuningas Fredrik VIII:n ja kuningatar Louisen tytär, meni naimisiin Ruotsin prinssi Carlin kanssa, joka puolestaan oli Ruotsin kuningas Oskar II:n ja kuningatar Sofian poika. Pariskunta sai neljä lasta. Perheen toinen tytär Märtha meni naimisiin Norjan kruununprinssi Olavin (myöhemmin kuningas Olavi V). Olavi ja Märtha olivat kuningas Haraldin vanhemmat. Ingeborgin ja Carlin kolmas tytär Astrid oli se traagisesti nuorena kuollut Belgian kuningatar.

Prinsessa Ingeborg ja prinssi Carl vierailivat vuonna 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä. Huomaavainen aviomies Carl tiesi, että Ingeborgilla oli useita painavia tiaroja, joten hän osti vaimolleen lahjaksi näyttelyssä esillä olleen Boucheronin tiaran kevyemmäksi vaihtoehdoksi kuninkaallisiin tilaisuuksiin (mistä tällaisia aviomiehiä saa??).

Nykyisen kuningas Haraldin 21-vuotissyntymäpäiväjuhlat vuonna 1958: kuningas Olavi (vasemmalla), prinsessa Ingeborg ja prinsessa Astrid silloisen kruununprinssin kanssa. Tämä oli viimeinen kerta, kun Ingeborg käytti tiaraa ennen kuolemaansa. Kuva: De kongelige samlinger

Ingeborg lainasi usein tiarojaan tyttärilleen, ja esimerkiksi kruununprinsessa Märtha lainasi tätä kyseistä tiaraa kruununprinssiparin vuoden 1939 Amerikan-matkalle.

Kruununprinsessa Märtha lainasi äitinsä tiaraa New Yorkin Waldorf Astoria -hotellissa järjestetylle juhlaillalliselle vuonna 1939. Kuva: De kongelige samlinger

Prinsessa Ragnhild perii isoäitinsä tiaran

Ingeborgin kuoltua vuonna 1958 tiaran peri Märthan tytär Norjan prinsessa Ragnhild, joka oli kuningas Haraldin ja prinsessa Astridin sisko. Ragnhild asui suuren osan elämästään Brasiliassa, joten tiaratilaisuudet olivat harvassa, mutta hän käytti tiaraa useissa perhetilaisuuksissa, mm. kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin häissä vuonna 2001. Ragnhild kuoli vuonna 2012, ja tiara meni perintönä hänen lapsilleen.

Prinsessa Ragnhild (1930-2012). Kuva: Knut Falch / Scanpix

Vuonna 2004 Ragnhild aiheutti aikamoisen kohun kritisoimalla julkisesti kruununprinssi Haakonin ja prinsessa Märtha Louisen puolisovalintoja. Ehkä Ragnhild henkilökohtaisesta mielipiteestään huolimatta arvosti kuningashuoneen tulevaisuutta ja sen ensimmäistä naispuolista kruununperillistä. Prinsessa Astrid nimittäin kertoo sisarensa halunneen Ingrid Alexandran saavan heidän isoäitinsä tiaran.

Prinsessa Ingrid kantaa nyt isoisänsä isoäidin tiaraa. Kuva: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff

Prinsessa Ingrid Alexandran uusi tiara oli Ragnhildin lasten lahja prinsessalle, eli kuningas Harald tai kruununprinssi Haakon eivät siis ostaneet sitä sukulaisiltaan. Nyt tiara saa uuden elämän jo neljännen sukupolven käsissä. Täytyy sanoa, että mun mielestä tämä oli erinomainen ratkaisu – ehdottomasti parempi kuin se, että Ingridille olisi ostettu joku uusi pikkiriikkinen minitiara.

Illalla meitä odottaa Ingridin lisäksi Alankomaiden Catharina-Amalian ja Belgian Elisabethin tiaradebyytit!

16 kommenttia artikkeliin ”Prinsessa Ingrid Alexandran tiara on perintökalleus 120 vuoden takaa

 1. On kyllä todella upea juttu että Ingridin ensimmäinen tiara on perintökalleus! Tuo tiara on todella tyylikäs ja piristävän erilainen. Oli kiinnostavaa saada tietää että se on ollut prinsessa Ingeborgin. Ingeborg ja Carl ovat olleet todella sympaattinen pariskunta, mitä olen lukenut. Ingridin puku on myös hieno, “norjansininen”. Tuossa yksinkertaisessa puvussa kunniamerkit korostuvat hienosti. Todella onnistunut valinta ensimmäiseksi kunniamerkkien “esittelypuvuksi”.

  • Mä oon kanssa ymmärtänyt, että Ingeborgin ja Carlin yhteiselo oli oikein onnistunutta, vaikka liitto olikin järjestetty.

   Kokonaisuus on ihan napakymppi Ingridiltä!

 2. Todella kauniita potretteja, mikä ei ole ihme kun on noin upea malli! Onneksi Ingrid Alexandra sai tuon tiaran, tosiaankin parempi ratkaisu kuin että olisi pitänyt ostaa kokonaan uusi. Törmäsin myös jossain tietoon, että tuo tummansininen puku olisi Mette-Maritin vanha, jota hän on käyttänyt kai jossain ensimmäisellä gaalaillallisella johon on osallistunut? Tiedon luotettavuudesta ei tietoa 😀 Mutta jännittävää nähdä Catharina Amalian ja Elisabethin tiaradebyytit myös!

 3. Jossain haastattelussa kuningatar Margaretha sanoi että kuninkaalisten korujen arvoa ei mitata karaateissa vaan sukupolvissa ( tai jotain sinnepäin…)
  On todella hienoa, että tämä tiara palasi kuninkaalliseen käyttöön!
  —-
  Mikä tiara Belgian Elisabethilla on? Mitä Estellellä on päässään?

  • Elisabethin tiara on uusi, tai siis ei ole ennen nähty Belgian kuningasperheessä. Näin tosin spekulaatioita, että se saattaisi olla kuningasperheen vanha kaulakoru tiaraksi muunnettuna. 😄

   Estellellä taitaa olla ihan vaan hiuspanta, oliskohan kukkasilla koristeltu.

 4. Ingrid veti mielestäni pisimmän korren tiaradebytoijista. En oikein syty Elisabethin tiaralle (joskin ehkä lisäkuvat voivat muuttaa tilannetta), ja vaikka arvostan Amalian tiaravalintaa tunnesyistä, niin sen muodosta en tykkää. Mutta kerrassaan upea joukko kruununperijöitä!

  • Kaikki upeita, mutta Ingridin kokonaisuus oli mun lemppari myös! Amalian puku on kyllä upea. Elisabethin tiara tuntuu jännittävältä, odotan mahdollisia lisäkuvia innolla!

 5. Jestas mikä tiarojen esiinmarssi.
  Laskinko oikein, esillä on yhteensä 14 tiaraa. Prinsessa Ingeborin tiarasta on tullut prinsessa Ingridin tiara. Kuningatar Sonjallahan oli toinen alunperin prinsessa Ingeborille kuulunut tiara. Upeaa miten nämä perintökalleudet ovat taas päässeet käyttöön.
  Ingridin puvusta en oikein pitänyt, vaaleampi väri olisi sopinut tähän vuodenaikaan ja juhlan luonteeseen paremmin. Amalian puku myös teki hänestä kovin aikuisen. Elisabethin puku oli taas nuorekas, kokeilunhaluinen ja täysin vailla pönötystä. Näin juhlitaan 18-vuotispäivää. Tuohon ikään kuuluu ilo ja raikkaus ja sitä oli Elisabethin puvussa. Kiva, että myös Estelle oli tulevien “virkasiskosten” seurassa ja suloinen “pikkusuurherttua” Charles.
  Victoria oli todellinen illan onnistuja, liekö ollut aivan uusi puku. Elie Saabia mahdollisesti?

  • Katsoin jo yöllä kuvia the court jeweller sivustolta. Niitä oli ihan reilusti.
   Norjalaiset pitävät hyviä juhlia.

 6. Kylläpä tuo aika rientää. Eihän ole kauankan, kun oli Ingrid-prinsessan konfirmaatiojuhla. Tiara on kaunis ja vanhakin, jos on 120 vuotta. Ragnhildin lapset tekivät tosi fiksusti, kun lahjoittivat äitinsä tiaran Ingridille. Jos en ihan väärin muista, myös Astrid taisi jossakin haastattelussa sanoa, että hänen hallussaan olevat tiarat jäävät kuningashuoneen käyttöön.

  Vähän vaikeata orientoitua seuraamaan nykyaikaa, koska olen monena päivänä uppoutunut Atlantic Crossing- sarjan pyörteisiin. Suosittelen!

  • Astrid on tosiaan sanonut, että pitää tiarojaan “lainana” ja ettäne palautuvat suvun päälinjaan. Eipä hänen lapsillaan niille käyttöä ole, ja jos olisi, niin varmasti kuningashuone voi niihin harvoihin kertoihin tiaraa lainata. Alankomaissa ja Ruotsissa tehty säätiö on fiksu ratkaisu, joka ratkaisee perintöongelmat.

   Atlantic Crossing oli kyllä hyvä!

Jätä kommentti