Nimiarvauksia herttuatar Meghanin ja prinssi Harryn tulevalle vauvalle

Alkuun pieni tiedotus! Blogi tai oikeastaan bloggaaja on viimein muuttanut, ja Timanttisalonkia kirjoitetaan nykyisin Ruotsista käsin. Se ei vaikuta konkreettisesti blogin kirjoittamiseen tai seuraamiseen, mutta olen varautunut siihen, että näkökulmani monarkioihin saattaa muuttua ajan myötä kriittisempään suuntaan. 😀 Toistaiseksi on vielä auki, tulenko jatkamaan täällä työelämään vai toiseen kouluun, mutta ainakin nyt koen blogin mahtuvan hyvin elämääni, vaikka viime vuoden intensiivisen tahdin jälkeen kisakunto tuntui alkuvuodesta lopahtaneen täysin muuttokiireiden myötä. Timanttisalongilla on kuitenkin vielä annettavaa, ja olenkin tänään päivittänyt ulkoasua uudella bannerilla ja kirjoittanut tietoa blogista -osion uudestaan. Blogi ei kerro minusta, mutta halusin esitellä lyhyesti itseni ja lähtökohtani tähän harrastukseen.


Sussexin herttuaparin vauvaa saadaan vielä odotella, eikä herttuatar Meghan ole edes aloittanut äitiyslomaansa, mutta päätin ottaa nyt tähän väliin nimiarvailuja. Jo edelliseen vauvapostaukseen tuli muutamia kommentteja ja kysymyksiä vauvan nimeen ja asemaan liittyen, joten en usko kenenkään laittavan pahakseen, vaikka olenkin hieman etuajassa tällä kertaa!

Embed from Getty Images

Hovista ei ole kuulunut mitään tiedotusta lapsen arvonimistä, eli tämänhetkisen mallin mukaan prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lapsesta käytettäisiin samoja titteleitä, kuin muista ei-kuninkaallisten herttuoiden lapsista. Päivitän tänne, jos asiaan tulee muutos. Postauksen kuvamateriaali on herttuaparin viimeaikaisista edustustehtävistä.

 • Poika olisi Dumbartonin jaarli X (prinssi Harryn kakkostittelin mukaan: Harryhan on ollut hääpäivästään lähtien Sussexin herttua, Dumbartonin jaarli ja paroni Kilkeel).
 • Tyttö olisi lady X (Mountbatten-)Windsor, samaan tapaan kuin prinssi Harryn serkku lady Louise. Kuningashuoneen sukunimi on virallisesti Windsor, mutta kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin jälkeläiset voivat sukunimeä tarvitessaan käyttää myös yhdistelmää Mountbatten-Windsor. Hovin tiedotuksissa Louise on lady Louise Mountbatten-Windsor, vaikka mediassa puhutaankin usein vain lady Louise Windsorista.
 • Kuningatar voi antaa asetuksen, joka määrää Harryn ja Meghanin lapsille kuninkaalliset arvonimet kuten prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen lapsilla on. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että tällaista ilmoitusta ei tehdä, sillä Harryn ja Meghanin uskotaan haluavan antaa jälkeläisilleen rauhallisemman ja yksityisemmän lapsuuden.
 • On ilmeisesti vielä epäselvää, mitä herttuaparin lasten titteleille tapahtuu sitten, kun prinssi Charlesista tulee kuningas. Silloin lapset nousevat arvoasteikossa läheisempään sukulaissuhteeseen hallitsijaan nähden, ja olisivat hallitsijan mieslinjaisina lapsenlapsina oikeutettuja arvonimiin HKK Sussexin prinssi/prinsessa X. Jos lapsi nyt syntyessään kuitenkin saa “kevyemmän” arvonimen, niin en usko myöhemmin enää siirryttävän prinssiin tai prinsessaan, vaikka se olisi mahdollista.

Embed from Getty Images

Myös vauvan kansalaisuus on herättänyt kysymyksiä. Herttuatar Meghan on edelleen Yhdysvaltain kansalainen. Britannian kansalaisuusprosessi on hidas, ja parin kihlauksen aikaan uutisoitiin, että edessä on vuosien odotus ennen kuin Meghanista tulee britti. Näiden tietojen valossa oletan, että lapsesta tulee sekä USA:n että Britannian kansalainen, mutta en tunne kummankaan maan lakeja ja käytäntöjä yksityiskohtaisesti. Yhdysvalloissa kaksoiskansalaisuus on käytännössä mahdollista ja yleinen tapa, mutta valtion näkökulmasta henkilö on ensisijaisesti aina yhdysvaltalainen. Jos esimerkiksi minä siis saisin USA:n kansalaisuuden, joutuisin vannomaan luopuvani uskollisuudesta aiemmalle kotimaalleni eli Suomelle. 😀 Tämä voisi tuottaa ongelmia myöhemmin, kun lapsella on näin läheiset suhteet Britannian kruunuun. En osaa sanoa, onko Harryn ja Meghanin mahdollista valita lapselleen ainoastaan Britannian kansalaisuus niin, että he vain jättäisivät Yhdysvaltain konsulaattiin/suurlähetystöön tarvittavat paperityöt tekemättä.

Mutta nyt niihin nimiin! Minusta arvailu on todella vaikeaa tällä kertaa, sillä kyseessä on parin ensimmäinen lapsi, minkä lisäksi herttuatar Meghan poikkeaa monella tapaa aiemmista kuninkaallisista naisista. Herttuattaren taustaa ei ole missään vaiheessa piiloteltu, ja häissäkin esimerkiksi Meghanin äidinperintönä tuleva afroamerikkalainen kulttuuri oli merkittävässä osassa vihkitilaisuudessa. Herttuatar kuitenkin vaikuttaa sopeutuneen uuden asemansa konservatiiviseen luonteeseen hyvin. Prinssi Harry puolestaan on brittiyläluokan kasvatti, ja vaikka hän on jo vaimovalintansa puolesta selvästi avoin uusille tuulille, niin en silti usko kovin räväkkään nimeen. Olen ajatellut, että Harry ja Meghan saattaisivat hyvin noudattaa samantyylistä linjaa kuin Ruotsin kuninkaalliset; Estelle, Leonore, Alexander ja Gabriel esimerkiksi olivat kaikki hiukan yllättäviä valintoja ruotsalaisille kuninkaallisille, mutta nimillä on kuitenkin aika klassinen soundi.

Embed from Getty Images

Aloitetaan kuitenkin helpoimmasta, eli kuninkaallisista sukulaisista. Nimillä on perinteisesti kunnioitettu aiempia sukupolvia, ja joskus tuntuu, että se sama kourallinen nimiä pyörii kaikilla Windsoreilla. Potentiaalisia nimiä tytölle ovat tietysti Elisabet kuningattaren mukaan, ja Diana tai Frances edesmenneen Walesin prinsessan mukaan. Mielessä kävi myös prinssi Philipin nimen naispuolinen versio Philippa. Edellisen postauksen kommenteissa Kiki muistutti, että kuningatar Viktorian syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta, joten lapsi voisi hyvin saada nimensä kuuluisalta esiäidiltään. Victoria-nimeä ei myöskään ole aikoihin käytetty kutsumanimenä kuninkaallisen perheen ytimessä. Vedonlyöntilistojen kärjessä pyörii jälleen myös Alice, hyvin perinteinen kuninkaallinen nimi ja yksi omista suosikeistani. Lisäksi Mary on suvun vakionimi, joka löytyy mm. kuningatar Elisabetin, prinsessa Beatricen ja lady Louisen etunimien joukosta.

Poikalapselle on veikkailtu esimerkiksi nimiä Arthur, Edward ja Philip. Myös kuningatar Viktorian puolison prinssi Albertin syntymästä tulee kesällä 200 vuotta, ja Albert on myös yksi prinssi Harryn omista nimistä. Vaikka kuninkaallisten nimistö menee usein päällekkäin (lapsia on nimetty aiemmin vanhempien ja isovanhempien mukaan, ja sisaruksilla on voinut olla samoja etunimiä), niin en kuitenkaan usko, että lapsi saa sellaisen kutsumanimen, joka on kuninkaallisessa perheessä jo käytössä. Ainakaan ihan lähisuvussa. Tämä rajaisi pois Charlesin, Williamin, Georgen, Louis’n, Andrew’n ja Edwardin, ehkä myös Jamesin, josta kovasti itse pidän. Philipin ja Elisabetin kanssa olen vähän luottavaisempi, koska lapselle ja kuningatarparille ei ehdi tulla kovin monia yhteisiä elinvuosia. Arthuriin, Albertiin ja vaikkapa Alexanderiin voin uskoa, vaikka nekin ovat käytössä muilla kuninkaallisilla toisina niminä. Myös Alfred olisi aivan ihana valinta! Tai voisiko poikalapsesta tulla Henry isänsä mukaan, kun prinssi Harrya kutsutaan kuitenkin aina kaikkialla Harryksi?

Myös Meghanin puolen nimistöä täytyy luonnollisesti pohtia. Lienee kuitenkin turvallista sanoa, että lapsi tuskin saa nimeään Marklen suvusta kaiken sen draaman jälkeen, mitä Meghanin isä ja puolsisarukset ovat järjestäneet. Herttuatar kuitenkin tiedetään läheiseksi äitinsä Doria Loyce Raglandin kanssa. Sekä Doria että Loyce olisivat tietysti kauniita kunnianosoituksia, mutta kieltämättä aika epätavallisia valintoja kuninkaalliselle lapselle. Nimi voisi tulla myös Meghanin isovanhemmilta; Dorian äiti oli Jeanette ja isä Alvin. Erityisesti tuo Jeanette jäi mieleeni, sillä siinä on ainakin minusta sellainen klassinen tyyli, jota kuninkaallisten parissa usein suositaan.

Embed from Getty Images

Minusta nimivalinta riippuu myös siitä, mikä titteli lapselle tulee. Jos kyseessä on prinssi tai prinsessa, niin kallistun hieman turvallisempiin vaihtoehtoihin ainakin kutsumanimen kohdalla. Mutta jos lapsi saa ne kevyemmät tittelit, niin nimivalinnasta jotenkin poistuu samalla osa paineista. Jos tarkastelee esimerkiksi kuningatar Elisabetin sisaren tai serkkujen jälkeläisiä, joilla on samankaltaiset tittelit kuin tälle vauvalle on odotettavissa, niin sieltä löytyy jo vaikka mitä; esimerkiksi Rose, Davina, Margarita, Sarah, Cosima, Amelia ja vastaavasti esim. Frederick, Alexander, Nicholas, Samuel ja David. Helposti voidaan ajatella, että “koskaan ei ole ollut tämännimistä kuninkaallista”, mutta sitten kun mennään muun yläluokan pariin, niin nimistö on jo monipuolisempaa, vaikkakin perinteisiä nimiä käytetään huomattavan paljon. Saatteko ajatuksesta kiinni? 😀 Tarkoitan siis, että en esimerkiksi tiedä, olisiko prinsessa Jane todennäköinen, mutta sen sijaan lady Janeen voisin uskoa.

Aiemman postauksen kommenteissa pohdittiin, annetaanko lapselle amerikkalainen vai brittiläinen nimi. Koska molemmat ovat englanninkielisiä maita, niin nimistö on varmasti aika pitkälle samanlaista. En ole alan asiantuntija, mutta näppituntumalta liittäisin sellaiset nimet kuin Meghan, Mackenzie, Britney ja Lindsay enemmän amerikkalaisiksi, ja sitten taas esimerkiksi Sarah, Jane ja Sophie brittiläisiksi. Molempia esiintyy molemmissa maissa, mutta yllätyn kyllä kovasti, jos lapsesta tulee esimerkiksi Mackenzie tai Jessica.

Tämä nimiveikkailu on aina aikamoista pallottelua. Mikä tahansa on periaatteessa kuitenkin mahdollista, ja etenkin ensimmäisen lapsen kohdalla ei voi vielä päätellä mitään pariskunnan aiempien lapsien nimistä. Esitin tähän omia ajatuksiani aiheesta, ja vaikka olen aika huono arvaamaan, niin teen nyt omat viralliset veikkaukseni:

Tytöstä voisi tulla Alice Doria Elizabeth tai Victoria Mary Jeanette. Pojalle veikkaan nimiä Albert Philip Edward tai Arthur Henry George. Mitäs mieltä te olette? 🙂

Embed from Getty Images

14 kommenttia artikkeliin ”Nimiarvauksia herttuatar Meghanin ja prinssi Harryn tulevalle vauvalle

 1. Jos lapsi on tyttö, Diana nimessä on aivan varmasti, sen puolesta voisin lyödä vaikka vetoa. Vaikea myös kuvitella että Elisabeth jätettäisiin pois nimestä. Alicea toivon. Se on kuninkaalliselle sopiva, mutta mielestäni mukavan nuorekas. Meghanin äidin nimestä Loyce on kivan kuulonen, vaikka veikkaan että aika epätodennäköinen.

  Mutta veikkaukseni on siis Alice Elisabeth Diana Loyce.

  Pojan nimeä en lähde veikkaan, koska mulla on niin tyttö – fiilis 😀

  • Diana olisi kieltämättä ihana. Kallistun kuitenkin sille kannalle, että nimessä on hiukan liikaa painolastia, enkä toivo sitä lapsen kutsumanimeksi. Moneen nimirimpsuun se kyllä sopisi! Mulle tuli mieleen Alice Diana Mary. Voisin keksiä näitä ihan loputtomiin, varsinkin tyttöjen nimiä 😀

 2. Kyllä sieltä pikkuneiti tulee! Nimiveikkaukseni on Philippa Helen Diana! Diana etunimenä olisi tosiaankin liian iso painolasti. Tokihan Harry haluaa jmuistaa äitiään, joten yhtenä nimenä on Diana!

  • Mulle jäi toi Philippa jotenkin mieleen. Ainakin aina sanotaan Harryn olevan isoisän kanssa läheinen, ja olisihan se kaunis tapa muistaa. Samalla raikas mutta klassinen valinta.

   Mietin kovasti, tuleeko Diana mukaan nimirimpsuun, kun Charlotten nimestä jo löytyy. Mutta tuntuu Elizabethkin löytyvän vaikka keneltä, joten kyllä se Diana on nyt vahvoilla!

 3. Jos tytön nimirimpsussa olisi mukana Catherine, rakentaisiko se siltoja vai lisäisikö epäsopua?

  • Mielenkiintoinen kysymys! Haluaisin uskoa, että mediassa ja yleisössä se tulkittaisiin kauniina eleenä ja todisteena herttuattarien hyvistä väleistä. Somessa liikkuu kuitenkin niin paljon eri teorioita ja väitteitä, että en toisaalta yllättyisi, jos nimeä pidettäisiin sitten vain Meghanin julkisuustemppuna.

   En usko, että Catherine päätyy osaksi nimeä. Luulen herttuattarien olevan keskenään ihan hyvissä väleissä, mutta niin läheisinä Kate ja Meghan (tai Williami ja Harry) on vaikea nähdä. En usko, että Cambridget ajattelisivat pahalla, jos Catherine olisikin yksi nimistä, mutta kyllä palatsissa tiedetään, millaisen kohun sekin aiheuttaisi. Lisäksi jos miettii, että nimillä tyypillisesti kunnioitetaan omia vanhempia ja isovanhempia, niin listalla taitaa olla aika monta nimeä ennen veljen vaimoa/miehen veljen vaimoa.

   Yllättyisin myös hiukan, jos Kate tai William saisi kummin tehtävän. Vielä on aika aikaista kummispekulaatioille, mutta tarkastin juuri että myös brittikuninkaallisten parissa on aiemmin pyydetty isovanhempia lapsen kummeiksi. Olisipa mukavaa, jos prinssi Charles tai herttuatar Camilla saisi kunniatehtävän! Mielessä kävi myös prinsessa Eugenie.

 4. Nimiä on kiva keksiä ja mahdollisuuksia on äärettömästi. Britit kuitenkin ovat melko konservatiivisia nimissään, perinteitä kunnioittaen tämäkin vauva varmasti nimensä saa. Alice olisi kaunis, olihan se prinssi Philipin äidin nimi, eikö!
  Mutta jos vauva onkin poika! Eiköhän yhdeksi nimeksi tulisi Philip, sitä ei vielä ole kummallakaan pikkuprinssillä.
  Jännää on!

  • Alice oli tosiaan Philipin äidin nimi, ja kovasti sitä veikkailtiin muistaakseni myös prinsessa Charlottelle. Sopisi hyvin kumpaankin tittelivaihtoehtoon; lady Alice Windsor tai prinsessa Alice.

   Jos vauva on poika, niin Philipin voisi kuvitella tosiaan olevan vahvoilla. Varsinkin, kun selvästi Meghanin puolelta ei taida olla tarvetta muistaa isänpuoleista sukua. Tytölle liputan sitä Philippaa 😀 Jännittävää nähdä, kuinka metsään menee tällä kertaa!

 5. Itse veikkaan kutsumanimeksi jotain modernimpaa, ei ihan suoraa kuninkaallisviitausta, joten veikataan vaikapa Markus Henry Philip tai Eliza Doria Frances.

  Markus tulisi Meghanin hyvän ystävän mukaan, jolla ollut myös näppinsä pelissä Meghanin ja Harryn ensimmäisessä tapaamisessa ja Eliza sitten vähän niin kuin Elizabeth mutta modernimmin.

  • Hyviä veikkauksia! Lähdin postauksessa liikkeelle tutuista ja perinteisistä vaihtoehdoista, mutta en kyllä ylläty ollenkaan, jos kutsumanimi tuleekin täysin perheen ja suvun ulkopuolelta. Vaikka itse pidän klassisista nimistä, niin saattaisin kyllä hiukan pettyä, jos näinkin modernin kuninkaallisen parin lapsesta tulisi kutsumanimeltään Mary tai Elizabeth 😀 Tuo mainitsemasi Eliza olisi kyllä erinomainen vaihtoehto, jos kuningatarta halutaan muistaa.

 6. Mun suosikit olisi James ja Arthur, mutta niihin en usko kun ovat jo lähisuvussa käytössä. Siksi veikkaan rohkeasti hieman erikoisempaa nimeä Noel Philip Henry. Toivon, että ainakin Philip löytyy pojan nimestä.

Jätä kommentti