Erilaisia tiaroja

Kuninkaallisista holveista löytyy erilaisia tiaroja jokaiseen makuun, ja tässä osassa Timanttisalongin tiarakeskusta paneudumme yleisimpiin tiaratyyppeihin! Tämä on viihteeksi tarkoitettu oma tapani luokitella tiaroja. Sain aikaan 15 ensisijaisesti muotoon ja aiheeseen perustuvaa kategoriaa. Osan tiaroista voi sijoittaa useampaan ryhmään. Tiaroja luokitellaan usein myös niiden materiaalien perusteella.

Fife Tiara Timanttisalonki.jpg

Fife-tiara Kensingtonin palatsin näyttelyssä vuonna 2018. Kuva: Timanttisalonki

Fringe eli hapsu- tai siipitiara

Fringe on klassinen malli, joka on suosittu pitkin Eurooppaa. Nimitys tulee tiaran hapsu- tai siipimäisistä puikoista (tai piikeistä), jotka muistuttavat auringonsäteitä. Fringet ovat useimmiten kokotimanttisia ja keskikokoisia tiaroja, ja niitä on toisinaan vaikea erottaa toisistaan. Yleensä kuitenkin hapsujen muoto, tiheys ja niiden välissä olevien “täytepiikkien” ulkonäkö auttaa erottamaan tiarat toisistaan.

Fringe on universaalin tyylikäs design, joka on helppo yhdistellä kaikenlaisiin kampauksiin ja asuihin. Monet hapsutiarat toimivat myös kaulakoruna. Tarkempaa  tietoa fringeistä löytyy tästä postauksesta.

Embed from Getty Images

Kukkatiarat

Kukat ovat aina suosittuja koruissa, ja kuninkaallisista holveista löytyykin useita kukkatiaroja. Ne ovat minusta jotenkin romanttisia, mutta täytyy tunnustaa, että ne eivät silti kuulu suosikkeihini. Suosin itse symmetriaa, ja kukkatiarojen design on mun mielestä usein liian epäsäännöllinen ja röpelöinen. Toisaalta näitäkin löytyy erilaisia, ja esimerkiksi alla olevan gallerian kolmannen kuvan Hannover-tiara on mun mielestä upea!

Embed from Getty Images

Luontotiarat; seppeleet, lehdet, vehnät, marjat, palmetet…

Myös muut luontoaiheet ovat klassikkoja, ja tiaroihin on kuvattu monenlaisia maan antimia vuosisatojen aikana. Suosittuja luontotiaroja ovat mm. laakeriseppeleet, vehnäntähkät, palmuja kuvaavat palmette-kuviot (esim. Ruotsin Sofian tiara) sekä marjapensaat. Näitäkin tiaroja on kaikenkokoisia ja näköisiä.

Embed from Getty Images

Aurinko- ja tähtitiarat

Inspiraatiota on etsitty myös taivaankappaleista. Aurinko vielä menee vaikka fringen muodossa, mutta en muista nähneeni yhtäkään tähtitiaraa, josta olisin oikeasti pitänyt. Myös joitakin kuunsirppitiaroja on olemassa! Kuvia löytyi tosi huonosti, mutta tuossa nyt muutama esimerkki.

Embed from Getty Images

Silmukat, rusetit ja riipukset

Joku muu ehkä luokittelisi muulla tavoin, mutta minä yhdistän nyt erilaiset silmukat ja rusettikuviot riipuksineen yhdeksi kategoriaksi. Variaatioita on lukuisia erilaisia, ja tunnetuimpiin esimerkkeihin kuuluvat varmasti aikoinaan prinsessa Dianan tavaramerkiksi muodostunut Lover’s Knot sekä kuningatar Elisabetin jykevä Vladimir-tiara. Kirjon toista ääripäätä edustaa Ruotsin kuningasperheen kaunis ja herkkä Connaught-tiara.

Vähän erilaista tyyliä edustaa nykyisin Frederiksborgin kreivitär Alexandralle kuuluva Alexandrine Diamond Drop Tiara (alla olevan gallerian viimeinen kuva). Sen runko koostuu simppeleistä metallikaarista, mutta jujuna onkin tiaran lukemattomat pienet timantit, jotka vapaasti riippuessaan värisevät kauniisti kantajan liikkuessa.

Embed from Getty Images

Helmitiarat

Helmitiarat ovat niin ikään klassisia ja suosittuja. Itse asiassa ne ovat todella pop kuninkaallisissa perheissä – lähes kaikilta löytyy sellainen. Helmiä voi käyttää tiaroissa eri tavoin. Tuttuja ovat mm. silmukkatiarojen helmiriipukset ja monia erityyppisiä tiaroja koristavat kärkihelmet. Helmet voi myös upottaa tiaran runkoon.

Helmiriipukset ja runkoon upotetut helmitiarat sulatan ilman vastalauseita, mutta kärkihelmistä en ole oikein koskaan pitänyt. Liian usein se tarkoittaa sellaisia tikunnokassa irrallisesti törröttäviä helmiä. 😀 Toki poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi gallerissa näkyvä Norjan helmitiara on minusta kaunis, mutta sen sijaan Espanjan Letizian moderniin “lelutiaraan” pyöreät helmet eivät sovi sitten ollenkaan.

Embed from Getty Images

Köynnöstiarat

Köynnöstiarojen design koostuu nimensä mukaisesti erilaisista köynnöskuvioista. Jälleen kerran hyvin klassinen ja suosittu tiaratyyppi, josta löytyy monenlaisia variaatioita. Tämä on vaikea luokka siinä mielessä, että monen tiaran kohdalla taitaa olla lähinnä makuasia, pitääkö designia köynnöksenä, scroll-kuviona, seppeleenä jne. vai luokitteleeko tiaran jonkun sen muun ominaisuuden kautta.

Embed from Getty Images

Nappitiarat

Nappitiaroilla on jokseenkin huono maine, sillä ne kaikista tunnetuimmat nappitiarat ovat “jämäpalatiaran” maineessa. Arvokkaiden materiaalien uusiokäyttö on aina ollut tärkeää, sillä kuninkaalliset aarrekammiotkaan eivät ole pohjattomia, ja siksi kaiken maailman extrapaloja on kierrätetty uusiin koruihin, vaihtelevalla lopputuloksella. Toisaalta joskus nappidesignit ovat ihan kauniita ja muistuttavat selvästi kierre- tai köynnöskuvioita. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että nappitiarat eivät kuulu sinne kauneimpien yleisösuosikkien joukkoon.

Embed from Getty Images

Pantatiarat

Pantatiarat ovat nimensä mukaisesti pieniä ja kevyitä pantamaisia tiaroja Näitä löytyy joka lähtöön; silmukoilla, kukilla, helmillä, eri jalokivillä jne. Kaikista pienimmät ovat melkeinpä rannekorun kokoluokkaa. Pantatiarat ovat kuitenkin suosittuja, ja ne ovat mainioita esimerkiksi nuorille prinsessoille tai muuten vaan isoja tiaroja vierastaville.

Mun tiarafilosofia on tyyliä go big or go home, joten pantatiarat ovat mun makuun vähän pliisuja, vaikka niiden joukossa on kyllä monta todella kaunistakin yksilöä. Esimerkiksi Alankomaiden timanttipanta koostuu yksinkertaisesti pelkästään kivistä, mutta ne timantit ovatkin sitten sitä kokoluokkaa, että kokonaisuus on huikea ja näyttävä näennäisen pienestä koosta huolimatta!

Embed from Getty Images

Modernit tiarat

Vuoden 2019 joulukalenterin aikana keskustelimme täällä siitä, osataanko nykypäivänä enää tehdä sellaisia klassisia tiaroja kuin vielä 100 vuotta sitten. Modernit tiarat (noin 1900-luvun puolivälin jälkeen tehdyt) kun tuppaavat olemaan vähintäänkin mielenkiintoisia. Ja monista tiaroista kyllä huomaa heti, että ne ovat uudempaa tekoa. Täytyy kai reiluuden nimissä todeta, että onhan niitä huonojakin tiaroja tehty ennenkin, ja toisaalta kaikki uudemmat tiarat eivät tietenkään ole hirveitä. Ja makuasioitahan nämä ovat. Mutta outojen tiarojen joulukalenterissa oli kyllä aika monta modernia tiaraa…

Näistä täytyy sanoa, että Monacon ruhtinatar Charlenen Ocean-tiaran haluaisin nähdä Charlenen päässä pikimmiten! Tiara on upea, ja sen ulkonäöllä ja elementeillä on kaunis taustatarina. Varmasti upea näky käytössä, ja tämä tiara taitaa ollakin suosikkini tästä kategoriasta.

Embed from Getty Images

Aigrette

En löytänyt googlesta kunnollista suomennosta tälle! Tiarake? 😀 Aigrette on eräänlainen pääkoriste, joka on alun perin sisältänyt höyheniä. Nykyisin termiä käytetään löysemmin, ja sillä viitataan sellaisiin hiuskoristeisiin, jotka eivät oikein ole tiaroja, mutta kuitenkin isompia kuin esimerkiksi tavalliset hiusneulat tai -kammat.

Embed from Getty Images

Kokoshnik-tiarat

Kokoshnik-tiarat ovat monen suosikkeja, myös allekirjoittaneen. Mallin tausta löytyy lisätietoa fringe-tiarojen yhteydessä linkatusta artikkelista. Kokoshnikit pohjautuvat perinteisiin venäläisnaisten päähineisiin. Tiarat ovat keskeltä korkeimmillaan, ja ne madaltuvat keskipisteestä kauniin symmetrisesti reunoja kohti.  Malli kehystää mielestäni kasvoja kauniisti.

Kokoshnik-tiaroja on hyvin erilaisia, ja mallin voi toteuttaa monin eri tavoin ja kaikenlaisissa kokoluokissa. Huomatkaa, että fringet voi yleisesti kategorisoida kokoshnikeiksi, mutta kaikki kokoshnikit eivät ole fringejä.

Embed from Getty Images

Geometriset tiarat

Holveista löytyy myös erilaisia geometrisesti kuvoituja tiaroja. Kreikkalainen avainkuvio on tämän kategorian klassikko, ja sitä yhdistellään usein muunlaisten elementtien kanssa.

Embed from Getty Images

Scroll- eli kierrekuvioiset tiarat

Tämä on köynnöskuvioiden tavoin hankala kategoria, sillä jollekin tiara on selvästi kierrekuvioinen, toinen näkee siinä köynnöstä ja kolmas kukkia tai lehtia. Raja on kuin veteen piirretty viiva, mutta scroll-kategoriaan voi melko huoletta heittää kaikenlaisia kiemuroita ja pyörteitä sisältäviä tiaroja! 😀

Embed from Getty Images

Kulta- ja terästiarat

Loppuun vielä nämä tiaramaailman todelliset hirvitykset… Tiaroihin käytetään lähes aina vaaleita metalleja, ja ihan hyvästä syystä. Suuri määrä kultaa ei yksinkertaisesti näytä niin hyvältä kuin jalokivien ja vaaleiden metallien yhdistelmä. Ruotsin terästiarat vielä ymmärrän, sillä niiden täysin timantiton kimallus on ihan omaa luokkaansa. Ruotsin kameetiarankin vielä ymmärrän, mutta nämä muutamat muut kultatiarat, joita lähinnä Norjasta ja Tanskasta löytyy, ovat yksinkertaisesti kamalia! 😀 Uusia lukijoita suosittelen käymään sen vuoden 2019 joulukalenterin läpi, siellä tulee vastaan moni näistä.

Embed from Getty Images

Kategorioita olisi varmasti vielä lisää, mutta tässä tuli nyt oleellisimmat. Sanoin alussa, että monet luokittelevat tiaroja myös materiaalin tai koon puolesta. Jalokiviblogeista voi löytyä listauksia esimerkiksi käytettyjen jalokivien tai rungon materiaalin mukaan. Tiarojen nimissä (niissää, jota julkisuudessä on totuttu käyttämään) näkyvät usein myös tiaran valmistaja ja tyylisuunta (esim. art deco), joita voi myös käyttää luokitteluun.

Kommentoikaa ihmeessä, jos jotain jäi puuttumaan tai jokin askarruttaa muuten! 🙂

Yksi kommentti artikkeliin ”Erilaisia tiaroja

  1. The Court Jewellerissa olen törmännyt myös eläinaiheisiin tiaroihin ja täytyy sanoa että hmmmmm sangen…ekstraa… xD

Jätä kommentti