Kruununprinsessa Mary on nimitetty Tanskan valtioneuvostoon – voi tästedes sijaistaa kuningatar Margareetaa hallitsijana

Tanskan kruununprinsessa Mary on nimitetty eilen Tanskan valtioneuvostoon. Käytännössä nimitys tarkoittaa sitä, että kruununprinsessa voi tästä lähtien toimia kuningatar Margareetan sijaan valtionhoitajana kuningattaren ollessa estynyt. Nimitystapaamiseen osallistuivat myös kuningatar Margareeta, kruununprinssi Frederik sekä Tanskan pääministeri Mette Frederiksen.

StatsrŒd

Kuva: Keld Navntoft/Kongehuset

Valtioneuvostoon kuuluvat Maryn lisäksi kruununprinssi Frederik, prinssi Joachim sekä kuningattaren sisar prinsessa Benedikte. Tavallisimmin kuningatar tarvitsee sijaisen ollessaan ulkomailla, esim. valtiovierailulla tai yksityisellä lomalla. Valta siirtyy tällöin tietysti ensisijaisesti kruununprinssi Frederikille. Jos sattuu niin, että myös kruununprinssi on matkoilla tai muuten estynyt, lankeaa pesti prinssi Joachimille jne. Hovin tiedotus ei kertonut, mille “sijalle” kruununprinsessa Mary päätyy. Veikkaisin, että Mary olisi normaalin arvojärjestyksen mukaan vuorossa miehensä jälkeen. Toisaalta kruununperijän puolisona Mary ei kuulu perimysjärjestykseen, joten kai hän voisi päätyä myös joukon viimeiseksi, eli prinsessa Benedikten jälkeen. Vaikea sanoa, mitä te luulette?

Useimmitenhan sijaistaminen on kruununprinssi Frederikin heiniä. Toisinaan hallitsija ja kruununperijä ovat kuitenkin molemmat matkoilla, joten myös prinssi Joachim toimittaa virkaa silloin tällöin. Jos Maryn paikka on Frederikin jälkeen, niin siinä tapauksessa kruununprinsessa pääsee ainakin joskus ns. astumaan Margareetan saappaisiin.

Yksityiskohtana mainittakoon, että ainoastaan kruununprinssi voi toimia hallitsijana/sijaishallitsijana (“regent”). Kaikkia muita kutsutaan valtionhoitajiksi (“rigsforstander”). Myös Margareetan äiti kuningatar Ingrid oli aikoinaan valtioneuvoston jäsen. Sen sijaan Margareetan puolisoa prinssi Henrikiä ei koskaan nimitetty tehtävään.

Jätä kommentti