Jättiuutisia: prinssi Harry ja herttuatar Meghan vetäytyvät kuninkaallisesta roolistaan

Sussexin herttuapari ilmoitti tänään illalla vetäytyvänsä kokopäiväisestä kuninkaallisesta roolistaan. Prinssi Harry ja herttuatar Meghanin tiedote ei kerro vielä kovin tarkkaan, miten muutos käytännössä toteutetaan, mutta ilmeisesti herttuapari kuitenkin pitää tittelinsä ja edustaa kuningashuonetta jatkossa ainakin jossain määrin. Tiedote mainitsee heidän pyrkivän “taloudelliseen itsenäisyyteen”, mikä (kuten kaikki muukin tässä) on saanut kuninkaallisasiantuntijat, bloggarit ja seuraajat mietteliäiksi. Herttuapari aikoo myös jatkossa asua osittain Briteissä ja osittain Pohjois-Amerikassa. Kanada, joka on osa Kansainyhteisöä, herttuatar Meghanin entinen kotimaa ja parin äskettäinen lomakohde, on vahva ehdokas.

Mun täytyy rehellisesti sanottuna koota ajatuksia pari päivää ja seurailla hiukan tilanteen kehittymistä ennen kuin käyn aiheen kimppuun kunnon postauksen muodossa. Keskustelu vaikka tässä kommenteissa on tervetullutta, kuulen mieluusti teidän ajatuksia ja reaktioita.

Omalla kohdalla päällimmäisenä mielessä on jonkinlainen surullisuus ja haikeus. Tämäntyyppisestä ratkaisusta on ollut huhuja jo kuukausia, mutta itsekään en pitänyt huhuja kovin vakavina, saati että ratkaisu tulisi näin pian. Poikkeuksellinen päätös kertoo minusta myös tilanteen vakavuudesta.

Harryn ja Meghanin ratkaisun takana on varmasti useita tekijöitä, ja on ihan totta, että herttuaparilla ja heidän uskomattomalla innollaan tehdä hyvää ja vaikuttaa on ollut vaikeuksia asettua monarkian kaltaiseen jäykkään instituutioon. Tämän päätöksen takana on kuitenkin varmasti ollut myös heidän, erityisesti Meghanin, saama jatkuva julkinen löylytys. En halunnut uskoa aiempia huhuja muutosta, koska se tarkoittaisi myös sitä, että kaikki se viha ja epäoikeudenmukainen kritiikki vain haukkumisen ilosta todella onnistuivat “savustamaan” herttuaparin ulos kuninkaallisen perheen ydinpiiristä.

Minusta tuntuu, että Meghan ei koskaan saanut edes kunnollista mahdollisuutta. Jos muistatte, niin parin suhdehan virallistettiin sitä kautta, että Harry joutui puuttumaan julkisesti tyttöystävänsä ja tämän perheen kohtaamaan häirintään. Vaikka viralliset lausunnot sanovat mitä, niin onhan Sussexien kohtaamalla jatkuvalla ylimenevällä vihalla ja negatiivisuudella varmasti ollut iso osuus tässä. Kuninkaallisia velvollisuuksia ei “hylätä” kevein perustein. Pistää miettimään, että millainen on tällaisen instituution tulevaisuus, ja millaisen vastuun brittilehdistö ottaa tästä. Vai ottaako mitään. Palaan asiaan muutaman päivän kuluessa pidemmällä pohdinnalla!

 

21 kommenttia artikkeliin ”Jättiuutisia: prinssi Harry ja herttuatar Meghan vetäytyvät kuninkaallisesta roolistaan

 1. Vaikka tästä huhuja on liikkunut, niin aika hämmentävä ilmoitus silti. Varsinkin, kun eihän Meghankaan ole ehtinyt olla kuningashuoneen jäsen kun vajaat pari vuotta ja kuten itsekin mainitsit, niin saanut edes kunnollista mahdollisuutta. Mutta odotan vielä lisää tietoja siitä, mitä tämä vetäytyminen käytännössä tarkoittaa, oletan että jatkossakin Sussexeja tullaan julkisuudessa näkemään, mutta enemmän heidän omilla ehdoilla. Suurin kysymys mikä tästä ilmoituksesta herää, liittyy brittihovin tulevaisuuteen. Elisabetin vuodet käy vähiin, onko kuningashuoneen ydin jatkossa vaan Charles, Camilla, Cambridget, ehkä Anne ja Wessexit?

  • Mulla on niin paljon kysymyksiä. Oispa palatsin katossa kärpäsenä kun näitä keskusteluja on käyty…

   Ikävintä tässä ehkä on se, että tällaisesta ilmoituksesta tulee väistämättä sellanen kuva, että myös perheenjäsenten välit on koetuksella. En nyt haluu syytellä vielä ketään, mutta mikä on Williamin ja Harryn välien tilanne?

   Mut ei joo panikoida vielä, kun kuitenkin nyt mistään erakoitumisesta ei ole kysymys. Mutta tosi ennenkuulumaton tilanne.

 2. Todella surullista, että tähän on tultu, vaikka tosiaan voi olla, että näin olisi lopulta käynyt joka tapauksessa. Toisaalta tämä voi tarkoittaa paljon hyvää heidän työnsä kannalta, mutta kokonaisuudessa tuskin kauhean hyvää britti monarkialle. Tosin kun itse en ole monarkisti, niin ehkä se on vaan hyvä?!

  Kevennys: tarkoittaako tämä nyt sitä, ettei koskaan päästä näkemään Meghania toisessa tiarassa??? Charles prkl jos menee muokkaamaan kruunajaisia aiemmasta…. 😆

  • Mikä on Cambridgejen lasten tulevaisuus, jos kuitenkin Harrynkin asemassa oleva henkilö saadaan tällä tavalla savustettua?

   Yleisö on kenties monimuotoisempaa kuin koskaan, ja toimiareena Kansainyhteisön myötä todella kansainvälinen. Sitten ensimmäinen puoliksi musta kuninkaallinen puoliso on ylitsepääsemätön asia brittiyleisölle ja medialle. Hovissa on tilaa vain yhdelle nuorelle (ja perinteiselle) parille kerrallaan?

   Kommentoin tossa ylhäällä Roosalle, että tästä tulee väistämättä myös kysymyksiä perheenjäsenten henkilökohtaisista väleistä. Meghan on toki amerikkalainen, mutta aikamoinen viestihän sekin on, että Harry ei selvästi koe voivansa elää hyvää elämää ja pysyä järjissään kotimaassaan. 🙁

   Apua nyt mäkin huolestuin tästä tiarajutusta!! 😀 Toivotaan parasta!

 3. Paljon herätti ajatuksia tämä ilmoitus… Itse olin Meghan-fani jo Suitsin alkuajoilta, mutta en oikein koskaan ymmärtänyt miksi hän halusi Harryn ja osaksi sitä instituutiota. Hän oli kuuluisa, rikas ja eli hyvin omannäköistään elämää – miksi vaihtaa se prinsessaleikkeihin? Etenkin jos sitä ei sitten yhtään kestäkään… Ei kai nyt oikeasti voinut asianomaisille tulla yllätyksenä, että media sekoaa (kun amerikkalainen näyttelijä tupsahtaa osaksi kuningasperhettä)?? Omissa silmissäni Meghanin pisteet ovat laskeneet aikalailla tässä parin vuoden aikana. En lakkaa ihmettelemästä, että miksi hän kuvittelee voivansa määrätä kaikkea ja kaikesta nykyisessä asemassaan? Ymmärrän kyllä, että kuningashuoneetkin modernisoituvat, mutta ei kai kukaan voi sekä säästää että syödä sitä kakkua… Kuninkaallisuus velvoittaa kai johonkin (ja on erityinen taakka), onko se unohtunut herttuaparilta? Haluaisin niin kovasti suhtautua positiivisesti heidän touhuihinsa, mutta ei, en vaan pysty.

  • Oon samaa mieltä siinä, että Sussexit ovat tehneet muutamia huonoja ratkaisuja, joiden kohdalla olisi päässyt paljon vähemmällä kun olisi vain taipunut “normaaliin” käytäntöön. Oon sitä mieltä silti, että monien ihmisten saama kuva, jonka juuri kuvailit, on vahvasti lehdistön kertoman narratiivin tulosta. Kun lukee tarpeeksi pitkään samaa tarinaa, niin siihen alkaa pikkuhiljaa uskoa, halusi tai ei.

   Kaikki eivät lämpene kaikille, ja se on ihan ok. Mutta täytyy silti kysyä, että onko Meghanin vastaanottama tykitys todella sellaista, että “vähän nyt pitäisi kestää kun on leikkiin ryhtynyt”.

   – Meghanin oma perhe on myynyt hänet lehdistölle moneen kertaan. Törkeitä temppuja keneltä tahansa sukulaisilta missä tahansa tilanteessa.
   – Lehdistö on käyttänyt surutta Meghanin omaa isää toistuvana lyömäaseena.
   – Meghanin väitetään edelleen pitkin internettiä mm. valehdelleen raskautensa ja esitelleen synnytyksen jälkeen nukkea/jonkun muun lasta.
   – Harrya on mainostettu netin äärioikeistoverkoissa rotupetturina vaimonsa etnisen taustan takia.
   – Jokaista Meghanin tekoa, jopa täysin harmittomia ja normaaleja eleitä, on rummutettu jatkuvasti poikkeuksellina ja kapinallisina. Näitä Meghanin “etikettirikkomuksia” on niin järjettömästi, ja joka kerta on todettu että sellaisia sääntöjä ei ole olemassa.
   – Näennäisesti positiivisiinkin juttuihin tuntuu sisältyvän aina joku negatiivinen alavire. Muistan aina yhden otsikkotekstin, jossa Meghanin mainostettiin saapuneen paikalle autolla kuljettajan kuljettamana – niin kuin KAIKKI muutkin kuninkaalliset tekevät turvallisuussyistä.

   Mun mielestä mikään Harryn ja Meghanin oman toiminnan virhe ei oikeuta tällaista henkistä pahoinpitelyä. Edes kuninkaallisen ei tarvitse minusta sietää mitä tahansa.

   • Joo onhan se hyökkäys Meghania kohtaan ollut tosi epäreilua ja surullista, sitä en lainkaan kiellä! Lähinnä vaan siis pohdin sitä, että miten se tuli niin isona yllätyksenä heille. Että eikö todella kukaan heistä, lähipiiristään tai niistä monista pr-ammattilaisista osannut ennakoida, miten Meghanista revitään kaikki irti? (Viimeksi kun kuningasperheeseen oli tyrkyllä eronnut amerikkalainen, niin eipä siinäkään hyvin käynyt… Eli ilmankin rotukeskustelua tässä oli ainekset melkoiseen kohuun.) En siis oikeuta median käytöstä ja ihmisten rumia kommentteja millään tavalla! Mutta kuten mainitsit, niin ovathan he tavallaan omalla toiminnallaan myös heittäneet vettä myllyyn muutamia kertoja.

    • Varmasti paljon on ennakoitu, mutta ehkä Katen kokemuksen perusteella ajateltiin, että lehdistö ja yleisö suhtautuisi myös Harryn vaimoon paremmin. Harryhan oli kuitenkin suosittu ja pidetty (ja on edelleen), ja moni muistaa edelleen äitinsä arkun perässä kävelleen 12-vuotiaan. Ehkä Sussexit ja hovi ajatteli myös, että ihmiset näkevät kyllä sitten innostuksen työhön ja onnistuneita tuloksia.

     Kaikki brittikuninkaalliset ovat tehneet virheitä, myös William ja Kate sekä Elisabet ja Philip. Moni yleisössä kuitenkin kokee, että prinssi Andrew’ta on suojeltu hovissa jo vuosia Epstein-skandaalissa, mutta Meghanin on vain oletettu ottavan kaiken vastaan.

     • Toki niinkin… Mutta Katen ja Meghanin taustat ovat aika erilaiset, joten suoraa vertailua on vaikea tehdä siinä mielessä. Ja fakta nyt kuitenkin on sekin, että Meghan (kuten Katekin) ihan tietoisesti liittyi kuningasperheeseen ja sai kaupan päälle ne monarkian haasteet. Mutta mielenkiintoista nyt joka tapauksessa nähdä, että miten asia etenee! (Henk.koht. toivon, että Meghan ensitöikseen palauttaisi bloginsa:)
      Andrew’n juttu on ihan todella oksettava 🙁

 4. Aikamoinen yllätyspäätös heiltä. Minäkään en ole pitänyt asiaan liittyneitä huhuja vakavina, oon pitänyt niitä vaan typerinä juoruina ja median keksintöinä ja pitänyt mahdottomana ajatuksena tulevaisuuttakin ajatellen. Varmasti suurin syy tähän päätökseen on ollut Meghanin saama kohtelu, on se sen verran kauheeta ollut. Jäi vaan mietityttämään, saavatko he siltikään rauhaa median ajojahdilta vaikka vetäytyvätkin. Luulen vähän, että eivät saa, ainakaan lähivuosina. Jään odottelemaan toista postausta aiheesta!!

  • Tässä on hirveästi kysymysmerkkejä käytännön toteutuksesta, esim. rahoituksesta ja turvallisuuskuluista. Juttu on itsessään todella monimutkainen, en usko myöskään kuninkaallistoimittajien olevan täysin perillä siitä, mitä kaikkea kulisseissa on tapahtunut. Harryn ja Meghanin toimintamalli tämän ilmoituksen suhteen ei ollut paras mahdollinen, mutta ehkä he kokivat ettei muuta ulospääsyä nyt ole.

 5. Minun ensimmäinen ajatukseni ( vahingoniloinen ) luettuani uutisen oli: ” Siinäpä sai vihapuhe lehdistö ja -lukijat sitä mitä tilasivat.”
  En ole englannin hovin lumoissa, päinvastoin. Sen vanhoillisuus ja kummalliset etiketit lyövät heitä vastaan Elisbethin kuoltua. Charlesissa ei ole mielestäni kuninkaallista charmia. Williamin perheestä ei osaa sanoa ovatko he lintuja vai kaloja.
  Toivon Harrylle ja Meghanille kaikkea hyvää ja ennen kaikkea rauhallisempaa eloa tulevaisuudessa.

  • Mulle on kanssa tullut viimeaikoina kyllästyminen brittihoviin ja en oikein jaksa seurata sitä. Kohuja tulee toisensa perään, Philipin autokolari, Sussexeja ympäröivä huhumylly, Andrew’n sekoilut… ja pr-osasto jotenkin aina sählää näiden kanssa tai sitten asianomaiset ei vaan kuuntele heidän neuvojaan ja haluaa hoitaa asiat omalla tavallaan, mikä ei toimi. Elisabetin aikana ei kansa varmaan ala systeemiä kyseenalaistaa, mutta Charlesin on pakko alkaa modernisoida hovia, tai hän saattaa jäädä viimeiseksi kuninkaaksi.

  • Oon samoissa fiiliksissä. Meghan haluttiin ulos, ja nyt kun se tapahtui niin se onkin tietysti väärin.

   Brittihovista on todella mennyt maku. Erityisesti Philipin autokolari ja vuosia jatkunut prinssi Andrew’n suojeleminen Epstein-skandaalissa osoittavat, että hovin prioriteetit ja viestintä eivät ole kunnossa.

 6. Mun mielestä tää on ennenkaikkea hätiköityä, koko päätös mutta etenkin siitä tiedottaminen eilen illalla. Varmaan näitten Buckinghamin palatsin vastauksen että asiasta vasta keskustellaan. Jotenkin tulee vaan mieleen, että joko Harry ja Meghan itse tai heidän pr-henkilönsä on hätiköinyt ihan kunnolla sen instapostauksen kanssa ja asiasta on ehkä vähän vasta keskusteltu hovissa mutta ei ole tehty sen suurempia päätöksiä. Loppujen lopuksi Meghan ei ole ollut kovin kauaa hovin jäsen ja vaikka hänen kohtelunsa mediassa on ihan anteeksiantamatonta ja varmasti syy tähän koko sotkuun niin jotenkin tuntuu kun olisivat muutaman vuoden malttaneet vielä odottaa ja katsoa mitä tapahtuu. Ehkä asiat olisivat ainakin laantuneet ja Meghan olisi saanut ansaitsemaansa rauhaa ja arvostusta. Ehkä. En jaksa uskoa että tällä ilmoituksella ja jonkinlaisella ”puolittaisella” kuninkaallisen roolilla saadaaa ainakaan enemmän rauhaa lehdistöltä, päinvastoin. Puhumattakaan mitä tämä rekeen väleille perheenjäsenten kanssa ja minkälaiseen asemaan tämä käytää varsinkin Charlesin ja Williamin. Mielenkiintoista kuitenkin nähdä miten tämä tästä etenee!

  • Mun on vaikea uskoa että tiedote olisi lähtenyt ilmoille ilman mitään ennakkovaroitusta. Yritän olla tekemättä hätiköityjä johtopäätöksiä (puolin ja toisin), koska muutoksen vaikutukset käytännössäkin ovat aika epäselviä vielä. 😀 Lisätietoa saadaan toivon mukaan lähipäivinä ja -viikkoina. Hirveen vaikeeta kyllä malttaa mielensä, kun mielipiteitä tulee joka suunnasta.

   Perheenjäsenten välit on kyllä hyvä kysymys. Harry on mentaliteetiltaan enemmän Spencer kuin isoveljensä, ja toiminta kumpuaa siitä, että Harry ei suostu altistamaan vaimoaan ja poikaansa äitinsä kohtaamalle jahdille. Olen samalla hiukan huolissani siitä, että tämä hässäkkä saattaa hiukan myös sokaista Sussexit. Heidän syynsä on minusta oikeutettu, mutta toivon ettei heti alkaneet ilkipuheet aseman ja julkisuuden “Hollywood-kaupallistamisesta” tule pitämään paikkaansa.

 7. Tuli tunne, että nyt riitti ja siitä saitte! Kun mikään ei ole oikein, tekevät Sussexit ja lähinnä Meghan, sitä tai tätä. Käsittääkseni Harry on aina ollut oma persoonallisuutensa ja kaikkien lähipiirissään tapahtuneiden suhteiden, erojen ym. takia hän haluaa perheen, joka saa olla rauhassa ja pieni Archie ei joutuisi armottoman lehdistön hampaisiin. Harryn elämä on ollut poukkoilevaa, nyt haluaa vakiintua ja viettää niin tavallista ja normaalia elämää, mitä se hänen piireissään sitten onkin. Ainakaan hän ei halua, että Archien perässä kulkee kukaan väijymässä kameran kanssa.
  Uskoisin, että Sussexit haluavat palauttaa rauhan hoviin poistumalla välillä.
  Muuttihan Madeleinekin pois Ruotsista, haukkujen kera, mutta kuningaskunta on edelleen pystyssä.

  • Toivon todella, että tämä ratkaisu saataisiin toimimaan… Siinä on heikot ja vielä epäsevät kohtansa, mutta pidän erityisen tärkeänä tätä taloudellista itsenäisyyttä. Tuntuu, että se on ainakin jonkun verran suojellut esimerkiksi Madeleinea. Kun ei ota rahaa vastaan, niin ei ole riippuvainenkaan.

   Postasin juuri muuten pidemmän artikkelin paremmalla pohdinnalla!

 8. Kiinnitin huomiota palatsin kommenttiin, kuten Veera edellä. Ehkä tulkitsen ihan väärin, mutta hätiköinnin lisäksi se tuntui sanovan, ettei kuningattaren mielipiteitä ole kyselty. Miksi muuten tultaisiin julkisuuteen, kun neuvottelut ovat ”at an early stage”? Ristiriidoista kielii myös jälkimmäinen virke, jonka tulkitsen ”ymmärrämme, mutta ei tämä ihan sanelupolitiikalla voi mennä”.

  Jos tulkintani on yhtään oikeassa, niin onko selitys uudessa perhetilanteessa? Luin äskettäin jonkun vanhan kirjoituksen, jossa silloinen tuore äiti kertoi jälkikäteen hormonimyrskyisästä vauvavuodestaan. Ei vauvavuosi ole kaikille äideille vaikea, mutta joillekin on, ja siinä voi monet asiat kärjistyä. Ehkä Meghanille tuli liian monta asiaa rysäyksellä, he eivät seurustelleet kovin pitkään ennen kihloja ja sittemmin häitä? Niiden jälkeen ei jäänyt paljon aikaa nauttia avioparin elämästä, eikä hän ehkä ehtinyt sopeutua kuninkaalliseen arkeen riittävästi ennen kuin tuli jo lapsi (jolle tietysti oli tilaus, koska biologinen kello)? Toisaalta monissa kirjoituksissa on väitetty, että Harry haluaa suojella Meghania Dianan kohtalolta. Jos se on totta, niin Harrynkin suojeluvaisto varmaan lisääntyy, kun suojeltavana on Archie. Pariskunnalle kaikki on tapahtunut kuin nopeutetussa filmissä, eli oliko Williamin väitetty varoitus veljelleen oikeassa, vaikkei syy olisi Meghanissa sinänsä vaan vain siinä, että on menty niin kovalla tahdilla eteenpäin?

  Kun elämä on isossa myllerryksessä, ei siinä ehkä pysty ajattelemaan kaikkein järkevimmin velvollisuuksien kannalta, vaikka Harry on siihen kasvanutkin. Mutta se on mielestäni selvää, että jos Sussexit jättäytyvät (jos heidän annetaan jättäytyä?) merkittävästi pois kuninkaallisista velvollisuuksista, niin se on iso juttu loppujen työkuninkaallisten kannalta. Pitkäikäistä sukua, kyllä, mutteivät kaikki ehkä silti jaksa niin pitkään kuin kuningatar on jaksanut. Ovathan Charles ja Annekin jo pitkällä tavallisen ihmisen eläkeiässä, eikä Andrew’sta apua ole. Hetken päästä jäljellä ovat Cambridget ja Wessexit? Eihän ratkaisun lopullinen tarvitse olla etenkään siinä vaiheessa, kun Harry kohoaa kruununperimyksessä, mutta ei se asioita helpota monarkian kannalta. Ja voi tietysti erkaannuttaa veljeksiä, jos William kokee jäävänsä ilman veljen tukea samaan aikaan, kun hänen ja Catherinen vastuu entisestään korostuu?

  • Hyviä pointteja. Tämä palatsin saama ennakkovaroitus tai sen puute on väittelyn kohteena. Mun on vaikea uskoa, että mitään ennakkovaroitusta ei ole annettu, mutta ilmoitus on varmasti vähintään tullut paljon nopeammin kuin ajateltiin.

   Brittihovin tavat kommunikoida keskenään on kyllä kummalliset muutenkin. Mun mielestä tältä kannalta ei oo kauheen toimivaa, että kaikilla on omat toimistonsa, kun tulee juuri tätä epäjohdonmukaisuutta ja kilpailua.

   Varmasti tuore vanhemmuus on vaikuttanut tähän suojeluvaistoon. Toisaalta ratkaisut on melkein pakko tehdä nyt, koska ei se Ruotsin mallikaan ollut paras mahdollinen, että kaikille lapsille isot ristiäiset, tittelit yms. ja sitten parin vuoden päästä peruustuvaihde. 😀

Jätä kommentti