Two young people fell in love and we all showed up – kuninkaalliset häät muistetaan pitkään

Harryn ja Meghanin häiden jälkipuinti jatkuu! Tällä kertaa käsitellään häiden kohokohtia ja liikuttavimpia hetkiä. Mistä häät tullaan muistamaan vielä vuosien päästä? Mikä kosketti eniten? Tämän postauksen jälkeen käymme vielä läpi vierasjoukkoa sekä kaikenlaista triviaa musiikista, ruokatarjoiluista, koristeluista jne.

Olen varmaan jo miljoonaan kertaan todennut, että Sussexin herttuaparin häissä näkyi hyvin vahvasti parin oma kädenjälki. Lauantaiset häät poikkesivat monella tapaa siitä, mihin jäykän ja konservatiivisen brittihovin kanssa on totuttu aiemmin. Yksi syy siihen oli tietysti se, että morsiamen tausta oli huomioitu ilahduttavan näkyvästi. Toppuuttelen kuitenkin kaikkia, jotka odottavat Meghanilta jonkinlaista hovivallankumousta ja räväkkää uudistusta brittihoviin, mutta puhutaan siitä vähän myöhemmin tekstissä.

Häät sattuivat myös aikaan, jolloin sosiaalinen media ja meemikulttuuri ovat valloillaan, mikä lisäsi vielä oman huumorisäväyksensä häitä seuranneelle yleisölle.

Mistä siis tulemme muistamaan prinssi Harryn ja Meghan Marklen satumaiset häät?

Embed from Getty Images

Ensimmäiseksi haluan nostaa esiin Meghanin äidin, Doria Raglandin. Tyttärensä kanssa hyvin läheiseksi tiedetty Doria oli Meghanin perheestä ainut, joka oli paikalla häissä. Ainut, joka on tehnyt niin kuin perheen kuuluisikin tehdä ja pysynyt erossa lehdistöstä. Sosiaalityöntekijänä ja joogaohjaajana työskentelevä afroamerikkalainen Doria on hyvin erilainen verrattuna kuninkaallisen perheen muihin in law -sukulaisiin.

Häät olivat varmasti omalla tavallaan vaikea ja jännittävä paikka Dorialle. Tulla nyt koko maailman eteen yksin edustamaan tyttäresi sukua ex-miehesi ja tämän lasten aiheuttamien skandaalien jälkeen. Doria kuitenkin osoitti viikonlopun aikana rohkeutta, eleganssia ja tyyliä. Täytyy sanoa, että onneksi Meghanilla on edes täysijärkinen äiti.

Embed from Getty Images

Kunniamaininnan saa myös sulhasen isä, Walesin prinssi Charles, mielestäni yksi aliarvostetuimmista kuninkaallisista. Itse olen aina pitänyt hänestä, ja on ollut hieman surullistakin seurata, miten etäiseksi Charles näyttää jääneen Cambridgen herttuaparin perheelle. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että toinen miniä on ainakin hyvää vauhtia lähentymässä tuoreen appiukon kanssa. Olin todella iloinen, että Meghan pyysi Charlesia saattamaan loppumatkan alttarille, kun oma isä ei lopulta päässyt paikalle.

Charles ja Meghan ovat tunteneet toisensa aktiivisemmin kuitenkin vasta lyhyen aikaa, Meghanhan muutti Lontooseen vasta kihlauksen aikoihin. Charles vaikuttaa lämpimältä ihmiseltä, ja mieleeni jäi myös poistuminen kirkosta, jolloin prinssi tarjosi kätensä yksin liikkeellä olleelle Dorialle. Pieni teko, joka kertoo paljon.

Embed from Getty Images

Seremoniasta jäi varmasti monille mieleen Yhdyvaltojen episkopaalisen kirkon johtajan piispa Michael Curryn voimakas saarna, joka niin sanotusti räjäytti pankin ja tulee epäilemättä olemaan häiden top-hetkien kärjessä vuosienkin päästä. Piispan saarnaustyyli oli hyvin yhdysvaltalainen; käsieleet, voimakas retoriikka, äänenpainot. Vieraiden reaktiot piispan puheisiin vaihtelivat hitusen järkyttyneistä huvittuneisiin. Suosikkini oli ehkä prinssi Harryn serkun Zara Tindallin ilme, tosin aivan loppusuoralla oleva raskaus ja mahdollisesti epämukava olo saattoi vaikuttaa Zaran ilmeeseen enemmän kuin saarna. 😀

Oikeastihan piispa puhui ihan asiaa, toivottavasti vierailta ei mennyt se ohi naureskelun ohella! Saarna oli kaunis ja merkittävä tapa ottaa Meghanin kulttuuria mukaan seremoniaan. Episkopaalinen kirkko on Amerikassa toimiva anglikaaninen kirkko.

Toinen seremoniasta mieleen jäänyt kohta oli gospel-kuoron esittämä kaunis sovitus klassikkokappaleesta Stand by me. Allekirjoittaneella meni kylmät väreet, sen verran upea esitys oli. Eipä ole kuninkaallisissa häissä ennen nähty myöskään mustaa gospel-kuoroa! Kyseessä oli Karen Gibsonin luotsaama The Kingdom Choir. Lehtiväitteiden mukaan kuoro oli prinssi Charlesin idea!

Oman liikutuksensa juhlaan toi myös hääparista kilometrien päähän säteillyt rakkaus. Harry näytti niin liikuttuneelta morsiamensa nähdessään ja Meghanin katseesta näki kaiken tarvittavan.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Vieraslista yllätti minut monestakin syystä. Seuraavassa postauksessa käydään asiaa tarkemmin läpi, mutta listalla olikin sitten hyvin tunnettujakin nimiä, myös sellaisia joita ei todellakaan odotettu! Talk-show -legenda Oprah, tennistähti Serena Williams, näyttelijät Idris Elba, Tom Hardy, Carey Mulligan ja Priyanka Chopra, koomikko James Corden, laulajat Elton John, Marcus Mumford ja James Blunt, Clooneyt, Beckhamit ja Suits-tähdet edustivat julkkispuolta. Sen lisäksi muita tunnettuja vieraita olivat mm. Spencerit, Middletonit, Harryn ex-tyttöystävät Chelsy Davy ja Cressida Bonas ja “Fergie” eli Sarah, Yorkin herttuatar. Eli aikamoinen joukko, vaikka suhtauduin itse varauksella!

Toinen vierasyllätys oli se, että kuninkaallisia vieraita ei ollut edes Kreikasta. Ainoat ulkomaiset kuninkaalliset olivat Lesothon prinssi Seeiso puolisonsa prinsessa Mabereng Seeison kanssa, ja heitä osattiinkin odottaa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Vieraista jäi mieleen myös vähemmän positiivisena asiana joidenkin nyrpeät ilmeet. Varsinkin kuoriosassa, jossa kuninkaallinen perhe ja muut läheisimmät istuivat, oli jotenkin jähmeä tunnelma. Ehkä se oli vain kuninkaallisten puolella. Monet katsojat kiinnittivät huomiota kuningatar Elisabetin nyreään ilmeeseen ja kuninkaallisen perheen ilmeettömyyteen.

Piispa Curryn saarna irrotti reaktioita, mutta muuten jotenkin ihmeellistä, että kaikki tuntuivat tuijottelevan ohjelmavihkojaan yhtenään. Sellaiset onnellisen perhetapahtuman ilmeet olivat osalta ihan kadoksissa suuren osan ajasta. Ei seremonian aikana tarvitse hymyillä posket puuduksissa, mutta tässä oli kai nyt sitä kuuluisaa pönötystä, jonka kuninkaallinen perhe osaa. 😀

Embed from Getty Images

Kymmenpäinen joukko morsiuslapsia (joista vanhimmat vain 7-vuotiaita!) ihastutti. Brittihovin tulevaisuus näyttää astetta paremmalta joka kerta, kun näemme 3-vuotiaan prinsessa Charlotten vilkuttelemassa iloisesti yleisölle ja kuvaajille. Ja onhan tuo virallinen hääkuva hääparista morsiuslasten kanssa aivan huippu!

Embed from Getty Images

Ja kuten aina isojen tapahtumien aikaan, maailma repi rutkasti hupia myös kuninkaallisista häistä. Jostain syystä en saa twiittien kuvia näkymään kunnolla, mutta twiitin linkkiä klikkaamalla näkee, että Pippa Middleton todellakin muistutti Arizona-jääteepurkkia mekossaan lauantaina. Lisäksi esimerkiksi viihdesivusto Bored Panda kokosi 50 hauskinta reaktiota häihin. Pakko sanoa, että tällaisten suurtapahtumien seuraamisesta tekee erityisen hauskaa juuri nuo internetissä reaaliajassa leviävät reaktiot ja vitsit.

Vaikka häissä oli reipas tuulahdus moderneja aikoja ja normaalia elämää, yritän välttää maalaamasta kuvaa suuresta ja dramaattisesta muutoksesta brittihovissa. Totuus on, että Meghanin asema kruuunperimyksen kuudennen puolisona (vaikka kuinka olisi tulevan kuninkaan poika), ei ihan anna rahkeita ja painoarvoa dramaattisille muutoksille. Meghanilla on nähdäkseni loistavat eväät ja mahdollisuudet toteuttaa sitä mitä hän haluaakin – ajaa tärkeitä asioita eteenpäin yhteiskunnassa.

Ei olisi millään tavalla fiksuakaan alkaa vetää radikaalisti omaa linjaa, eikä hän ole häistä huolimatta sellaista osoittanutkaan. Meghan tietää, mihin on ryhtynyt, ja ymmärtää roolin rajoitteet ja mahdollisuudet. Toisaalta myös brittihovin nuoressa polvessa fokus on ollut niin pitkään Catherinessa, että hän tuntuu olevan normi, johon kaikkea muuta verrataan, mistä syntyy väärinkäsityksiä, kohuja ja mielikuvia. Jos Kate ei esimerkiksi käytä housuja, ei se tarkoita sitä että ne olisivat kiellettyjä tai rikkoisivat etikettiä. Meghan ei ole Kate, eikä hänen tarvitsekaan olla, mutta se ei tarkoita, että hän olisi myöskään dramaattinen uudistaja.

Meghanilla ja Harrylla on vapaus olla liikkeellä hieman rennommalla asenteella kuin Cambridgen herttuapari, joten tiettyjä vapauksia he voi varmasti ottaa. Lisäksi mainitsin Ylen haastattelussa, että Meghanin etninen tausta on tervetullut väripilkku valkoiseen yläluokan kermaan eli kuninkaalliseen perheeseen. Meghan on itsekin puhunut haastatteluissa ennen Harrya, miten vaikeaa kahden kulttuurin välissä kasvaminen on ollut, ja kuvaili olleensa töissä liian tumma valkoisiin rooleihin ja liian vaalea tummiin rooleihin.

Hyvin monikulttuurisessa Britanniassa ja Kansainyhteisössä Meghan pystyy varmasti luomaan monille ihan uudenlaista kosketuspintaa monarkiaan ja kuninkaalliseen perheeseen, mikä on merkittävä etu hoville. Se on ehkä sitä uudenlaisuutta, mitä Meghanista luonnostaan seuraa ilman sen kummempia radikaaleja muutoksia.

Embed from Getty Images

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin kuninkaalliset häät olivat onnistunut ja iloinen kruunaus tälle vuosikymmenelle, joka on ollut brittihoville yhtä juhlaa lukuisine merkkipylväineen. Piispa Curry puhui asiaa saarnassaan. Hän tiivisti rakkauden ja häiden merkityksen, jopa sen tietynlaisen absurdiuden, joka kuninkaallisten häiden kaltaisessa valtavassa kansanjuhlassa ja mediaspektaakkelissa on –  two young people fell in love and we all showed up.

Artikkeli julkaistu alun perin toukokuussa 2018. Muokattu maaliskuussa 2021: uusittu kappalejakoa.

6 kommenttia artikkeliin ”Two young people fell in love and we all showed up – kuninkaalliset häät muistetaan pitkään

 1. Minulle jäi häistä mieleen se upea näky kun morsian yksinään nousi kirkon portaita ylös. Siinä hetkessä oli jotain dramaattista, se oli kuin kohtaus jostain elokuvasta. Ja sitten vähän surkeampana muistikuvana jäi se morsiamen kampaus. Sitähän kehuttiin rennoksi ja onnistuneeksi, mutta minun mielestäni tuollainen hapsu tukka yhdistettynä romanttisessa oli vähän niin kuin… no, hajuvesi ja lihapullat.

  • Minulle taas jäi mieleen se hetki, kun Harry nosti Meghanin hunnun pois hänen kasvoiltaan. Ja sen jälkeen Meghan vielä katsoi unelmaprinssiään hymyillen ja suoraan silmiin. Se oli mielestäni ehkä päivän kaunein hetki. 🙂

  • Tuo kampaus selkeästi jakaa mielipiteitä, toisten mielestä ihanan rento ja toisten mielestä hapsottava. En oikein osaa päättää kumpaan ryhmään kuulun itse 😀

   Meghanin nouseminen autosta oli kyllä maaginen hetki. Toivon hartaasti, että häät ovat muuttaneet yleistä mielipidettä morsiamesta. En ole kerennyt lukea brittilehtien artikkeleita, mutta häiden jälkeiset otsikot olivat ainakin positiivisia. Ei sitä rakkauden määrää ole voinut olla huomaamatta kukaan!

 2. Minua ilahdutti tosi paljon Charlesin käytös Doriaa kohtaan, se oli ihanan lämmintä ja ystävällistä. Englannin hovilla on niin kylmä maine, ja Ruotsin hovia hehkutetaan, mutta en ole missään Ruotsin perhejuhlissa nähnyt Silvian tai kunkun kiinnittävän mitään huomiota Danielin tai Sofian vanhempiin.

  • Tuo on kyllä hyvä pointti. Brittihovi on yleisiltä toimintatavoiltaan paljon jäykempi ja yksityisempi, mutta ihan totta, että Ruotsissa ei ole häiden/kastejuhlien julkisissa hetkissä ainakaan hirveästi näitä tavissukulaisia huomioitu. Mitenhän oli Williamin ja Katen häissä? Voisiko olla, että asia jotenkin korostui nyt kun draamaa oli. Tai sitten henkilökohtaisella tasolla Dorialla vaan on klikannut paremmin Charlesin kanssa 😀

Jätä kommentti