Herttuatar Meghanin kuninkaallinen ura on käynnistynyt – mitä voimme odottaa jatkossa?

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen satuhäistä on muutamaa päivää vaille kuukausi aikaa, ja tuore Sussexin herttuapari on kuninkaallisen perheen kuuminta tavaraa tällä hetkellä. Kyyhkyläiset kävivät tässä välissä häämatkalla, ja herttuatar Meghanin roolin, työtehtävien ja yhteistyöverkoston muodostuminen vie oman aikansa, eli odotettavissa ei ollutkaan, että näkisimme herttuatarta monta kertaa viikossa heti häiden jälkeen. Ensimmäinen kuninkaallinen kuukausi on kuitenkin ollut aikamoinen, sillä herttuattaren ohjelmassa on ollut muutama varsin perinteikäs vuosittainen tapahtuma, minkä lisäksi tämänpäiväinen työpäivä kahdestaan itse kuningatar Elisabetin kanssa on monella tapaa merkittävä etappi. Katsotaan tässä postauksessa, miten Meghanin uusi elämä on lähtenyt käyntiin, ja mitä tulevaisuus tuo tullessaa.
Embed from Getty Images
Herttuapari ei lähtenyt perinteiseen tapaan häämatkalle heti häiden jälkeen, vaan heidät nähtiin jo seuraavan viikon tiistaina Buckinghamin palatsissa puutarhakutsuilla eli garden partyilla. Joka kesä kuningatar järjestää kolmet puutarhakutsut Lontoossa ja yhdet Skotlannissa Holyroodin palatsissa. Puutarhakutsujen ideana on huomioida yhteiskunnallisesti tärkeää työtä tekeviä ja julkisessa palvelussa ansioituneita ihmisiä. Kuningattaren seurana on muita kuninkaallisia, ja he kiertelevät vieraiden joukossa jutustelemassa. Paikalla on tavallisesti 8000 vierasta yhteiskunnan eri aloilta, ja hovin sivujen mukaan yhdessä juhlassa kuluu 27 000 kupillista teetä!
Walesin prinssi Charles täyttää tänä vuonna 70 vuotta, joten yksi vuoden puutarhakutsuista oli omistettu prinssin suojelemille hyväntekeväisyysjärjestöille ja heidän edustajilleen. Prinssi Harry ja herttuatar Meghan olivat juuri tässä juhlassa mukana tukemassa Charlesia ja herttuatar Camillaa. Meghan näytti klaaraavan tilanteen hyvin, ja kaikesta päätelleen hänellä on rento ja lämminhenkinen suhde appivanhempiin. Usein näyttää vähän siltä, että esimerkiksi herttuatar Catherine ja Camilla yhdessä esiintyessään nököttävät ilmeettöminä vierekkäin, mutta Meghanin ja Camillan käytös kieli lämpimistä väleistä. Ensimmäinen edustustilaisuus herttuattarena sujui Meghanilta oikein mallikkaasti.
Embed from Getty Images
Meghan oli pukeutunut Goatin nudenväriseen mekkoon ja Philip Treacyn samansävyiseen yksinkertaiseen hattuun. Asu herätti mielipiteitä, eikä se minustakaan ole ihan onnistuneinta Meghania, mutta palataan herttuattaren kuninkaalliseen tyyliin myöhemmin postauksessa.
Embed from Getty Images
Puutarhakutsujen jälkeen pari lähti kahden viikon häämatkalle, joka on pysynyt suurena mysteerinä. Suosikkiveikkaus kohteeksi oli alusta asti Afrikka, joka on sekä Harrylle että Meghanille henkilökohtaisesti tärkeä paikka. Lehdissä on kuitenkin liikkunut arvauksia myös Kanadasta ja Irlannista. Eipä meidän sinänsä tarvitse tietää kohdetta, mukavaa, että herttuapari sai mitä ilmeisemmin olla rauhassa julkisuudelta raskaan hääviikon jälkeen.
Matkalta palattuaan Meghan pääsi heti osallistumaan yhteen brittikuninkaallisten kalenterin suurimmista tapahtumista, eli kuningattaren virallisen syntymäpäivän Trooping the Colour -paraatiin. Kuningatar on syntynyt huhtikuussa, mutta virallinen syntymäpäivä on kesäkuussa parempien säiden aikaan. Trooping the Colouriin kuuluu tiivistettynä 1400 sotilasta, 200 hevosta ja 400 muusikkoa, kuninkaallisten vaunuajelu Buckinghamin palatsilta the Mall -katua pitkin paraatikentälle, joukkojen tarkastaminen, ajelu takaisin palatsiin ja lopuksi tietysti kokoontuminen palatsin parvekkeelle tervehtimään yleisöä ja seuraamaan ilmavoimien ylilentoa.
Embed from Getty Images
Vaunujen kuninkaallinen kokoonpano riippuu vähän siitä, ketkä kaikki osallistuvat. Tänä vuonna eläkkeellä oleva prinssi Philip jätti juhlinnat väliin, minkä lisäksi prinssi Andrew oli vaunujen sijaan ensimmäistä kertaa ratsailla kunniavartiossa kuningattaren vaunun takana yhdessä prinssi Charlesin, prinssi Williamin ja prinsessa Annen kanssa. Ratsailla oleminen edellyttää kaartin everstin arvoa, ja Andrew peri Grenadier Guards Colonelin arvon isältään prinssi Philipiltä. Muutosten seurauksena kuningatar matkusti omassa vaunussaan yksin ja perässä tulivat Cornwallin herttuatar Camilla ja Cambridgen herttuatar Catherine kahdestaan. Heitä seurasivat prinssi Harry ja herttuatar Meghan seuranaan kuningattaren serkku Kentin herttua prinssi Edward. Wessexin jaarli prinssi Edward (huom. on siis kaksi eri prinssi Edwardia) ei ollut paikalla, joten Wessexin kreivitär Sophien ja tämän tyttären lady Louisen kanssa matkustivat Yorkin prinsessat Beatrice ja Eugenie. Vaunuajelulla ei myöskään nuorempia lapsia nähty, vaikka melkein 5-vuotiasta prinssi Georgea kovasti odotettiin mukaan. Lapset olivat kuitenkin tuttuun tapaan mukana palatsin parvekkeella.
Trooping the Colour ei siis sisällä suoraa yleisökontaktia, ja on siinä mielessä “helppo” tapahtuma aloittelevalle kuninkaalliselle. Valtavassa paraatissa ja koko perheen kanssa esiintymisessä on kuitenkin paljon uutta, varsinkin kun kihlausaikanakin Meghanin ohjelmassa oli luonnollisesti enemmistönä prinssi Harryn kanssa kahdestaan tehtyjä vierailuja kansan pariin. Ohjelman aikana Harry selitti moneen otteeseen tapahtumien kulkua vaimolleen ja ilmeisesti antoi myös Meghanille merkin, jotta tämä osaisi niiata oikealla hetkellä kuningattaren saapuessa palatsin parvekkeelle. Minusta tämä oli erittäin sympaattista, luonnollista ja välitöntä. Samalla myös jotenkin käytännönläheistä! Vaikka kuinka olisi etukäteen harjoitellut ja saanut ohjeita, niin ensimmäinen paraati on aina ensimmäinen paraati. Kysyvä ei tieltä eksy, niinhän sitä sanotaan. Herttuatar selvisi Troopingistakin oikein mainiosti. Monet pistivät taas merkille, että normaalisti aika jäykkä kuninkaallinen perhe vaikutti olevan jotenkin ihan eri tavalla elossa parvekkeella ja seurustelevan iloisesti keskenään.
Embed from Getty Images
Meghanilla oli päällään vaaleanpunainen/nude mekko Carolina Herreralta ja Philip Treacyn hattu, joka on lähes identtinen puutarhajuhlissa nähdyn kanssa. Tästä on tullut jonkin verran kritiikkiä, ihan aiheesta. Emme tietysti tiedä, onko Meghan maksanut hatun itse vai edustuskuluina, mutta tuollaisten lähes identtisten mutta vähän erilaisten vaatekappaleiden (erityisesti hattujen) hankkiminen on aikamoista tuhlausta ja vaikea perustella. Myös herttuatar Catherinea on aiemmin kritisoitu samasta asiasta, viimeksi juuri Harryn ja Meghanin häissä nähdystä asusta.
Embed from Getty Images
Tänään torstaina Meghan pääsikin työskentelemään kuningatar Elisabetin kanssa. Kaksikko suuntasi Chesteriin, Englannin Cheshireen. Uuden herttuattaren kanssa esiintyminen näin pian häiden jälkeen kertoo kuningattaren julkisesta hyväksynnästä ja tuesta Meghanille. Lisäksi se on tietysti Meghanille arvokas tilaisuus tutustua kuningattareen paremmin ja saada oppia ja näkökulmaa uuteen roolinsa ja työhönsä. Tämä on sitä “prinsessakoulua” parhaimmillaan!
Vierailu sisälsi hyvin perinteistä ohjelmaa kuten uuden sillan avajaiset, tutustumisen Storyhouse-kulttuurikeskukseen ja lounaan kaupungintalolla ja tietysti yleisön tervehtimistä walkabout-kierroksella. Oma epävirallinen ohjelmanumeronsa oli paikanpäälle matkustaminen Royal Train -junalla. Kuninkaallinen juna on ollut hallitsijan käytössä kuningatar Victorian ajoista asti, ja siellä on esimerkiksi toimistotila kuningattarelle, makuuhuoneet, kylpyhuoneet, olohuone ja ruokailutila, Ei siis ihan tavallinen juna. Se on lähinnä kuningattaren, prinssi Philipin, prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan käytössä, ja esimerkiksi prinssi Harry tai herttuatar Catherine eivät ole koskaan matkustaneet sillä. Vierailu näytti sujuvan hyvin, ja kuvista päätellen kuningatar näyttää tulevan hyvin toimeen uusimman perheenjäsenensä kanssa. Protokollan kanssa pelaaminen vaatii totuttelua, ja toimittajien mukaan Meghan oli autoon mennessään hieman epävarma, kumpi menee ensin, ja ratkaisi ongelman yksinkertaisesti kysymällä kuningattarelta. Luulen, että tällaiset asiat oppii vain ajan ja kokemuksen kanssa. Muuten toimittajat ovat kehuneet herttuattaren rauhallisuutta, vaikka tilanne on varmasti jännittänyt häntäkin. Mutta kuningatar jos kuka osaa näyttää esimerkillään vaikkapa miten miten edustustilaisuuteen saavutaan tai jatketaan matkaa luontevasti seuraavaan ohjelmanumeroon, miten ihmiset kohdataan, miten vastaillaan yllättäviin kysymyksiin jne. Varmasti mielenkiintoinen päivä Meghanille!
Meghan oli pukeutunut vaaleaan Givenchyn mekkoon, jonka jujuna oli musta vyö ja keeppimäinen yläosa. Kuningatar loisti vieressä limenvihreässä asussaan.
Embed from Getty Images
Meghanin häiden jälkeistä tyyliä on vaikea vielä arvioida, sillä esiintymisiä on ollut vain kolme, ja kaikissa on ollut samantyyppinen pukukoodi. Herttuatar on kuitenkin jatkanut tyylilleen uskollisesti minimalistisen simppeliä linjaa neutraalilla väripaletilla. Kaikki kolme asua ovat tähän mennessä olleet vaaleita. Nähdyt kaksi hattua olivat ihan samanlaiset, mistä annan vähän miinusta. Meghanin suosimia erikoisia leikkauksia nähtiin hänen asussaan Troopingissä, joka muuten aiheutti taas pienen kohun “rikkomalla etikettiä” paljastamalla hartiat. Minusta mekossa ei ollut mitään vikaa, se ei ollut ihan omaan makuuni, mutta en sanoisi sitä epäasialliseksi.
Tyyli on muuttunut hieman kuninkaallisemmaksi, kuten monet povasivat ennakkoon. Toivon, että Meghan jatkaa myös housujen käyttämistä eikä lähde takkimekkolinjalle! Lisäksi toivon, että herttuatar alkaa pitää hiuksiaan kiinni. En olisi kiinnittänyt alun perin asiaan varmaan edes huomiota, mutta nyt kun olen nähnyt monien huomauttavan jatkuvasta aukinaisten tai löysästi kiinni olevien hiusten koskettelusta ja suortuvien pyyhkimisestä, se on alkanut pistää silmään minullekin. Hiukset kiinni siis! Alla olevassa galleriassa vielä kaikki kolme asua.
Embed from Getty Images
Mikä on siis Sussexin herttuatar Meghanin rooli brittihovissa? Hän on kruununperimyksen kuudennen puoliso, tulevan kuninkaan miniä ja sitä seuraavan kuninkaan käly. Kuten olen aiemmin todennut, Harry ja Meghan tulevat olemaan iso osa brittimonarkiaa jatkossakin, ja heidän roolinsa tulee mitä luultavimmin keskittymään Kansainyhteisöön. Kensingtonin palatsi on jo ehtinytkin julkistaa heidän ensimmäisen kuninkaallisen kiertueensa eli royal tourin. Herttuapari vierailee syksyllä Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Fidzillä ja Tongassa. Vierailu ajoittuu sopivasti tänä vuonna Australian Sydneyssä järjestettävän Invictus Games -veteraaniurheilutapahtuman aikaan.
Muissa monarkioissa ei ole Kansainyhteisön kaltaista massaa merentakaisia alueita, joissa on säännöllisesti vierailtava, joten muilla kuninkaallisilla ei ole tällaisia moniviikkoisia (entisaikaan monen kuukauden pituisia) kiertueita. Britannian kuninkaalliselle perheelle ne ovat kuitenkin oleellinen osa heidän työtään. Luonnollisesti tärkeimmille reissuille lähetetään mielellään suurinta suosiota nauttivat kuninkaalliset, joiden mediahuomio ja positiivinen julkisuus on taattu. Muutkin kuninkaalliset matkustavat sännöllisesti työmatkoilla, mutta näillä isoilla kiertueilla on nähty viime vuosina Cambridgen herttuaperhe. Mielenkiintoista nähdä, tuleeko niistä nyt enemmän Harryn ja Meghanin juttu. Tulevana hallitsijaparina William ja Kate eivät tietenkään voi välttyä ulkomaanreissuilta, mutta Harrylle ja Meghanille lankeaa todennäköisesti huomattava siivu edustusmatkoista. Prinssi Charles jonain päivänä sijaishallitsijana tai kuninkaana alkaa myös olla sen ikäinen, että matkustaminen varmasti alkaa jo painaa, joten nuorempaa polvea tarvitaan.
Embed from Getty Images
Cambridgen herttuapari ensimmäisellä royal tourillaan Kanadassa heinäkuussa 2011
Sussexin herttuaparin työtehtävät tulevat poikkeamaan oleellisesti kruununperillisten ohjelmasta. Virallisten seremonioiden, nimitysten ja audienssien myöntämisten sijaan  Harryn ja Meghanin kalentereissa on enemmän tilaa hyväntekeväisyydelle ja erilaisille isommillekin projekteille. Prinssi Harryn Invictus Games on ollut erinomainen osoitus siitä, mitä kaikkea voi saada aikaan, kun on intoa ja halua. Toivon näkeväni Meghanin tekevän jatkossa jotain samantyyppistä, selkeästi omaa pitkäaikaisempaa projektia. Herttuatar näyttää olevan työintoinen, joten suhtaudun tulevaisuuteen valoisasti. Hänen aiempaa työtaustaansa vasten olisi suorastaan kummallista, jos Meghan nyt alkaisi jotenkin hidastelemaan.
Meghania ja Harrya seuratessa on kuitenkin ollut kovin helppoa unohtaa kaikki brittihovin viimeisen seitsemän vuoden aikana tuottamat pettymykset, mutta realistisesti ajatellen on hyvä pitää mielessä Kensingtonin palatsin väen onneton mokailu mediasuhteiden, työmäärien ja tyhjien lupausten kanssa. Meghanin kuherruskuukausi median ja yleisön kanssa ei kestä ikuisesti, joten odotuksen täytyy myös lunastaa. Ei ole salaisuus, että monet ovat olleet hyvin pettyneitä herttuatar Catherinen kuninkaalliseen uraan, ja siihen, miten se ei oikein ole vieläkään alkanut kunnolla.
Embed from Getty Images
William ja Kate menivät naimisiin vuonna 2011, ja Kate on ollut ison osan ajasta eli kesästä 2013 äitiyslomilla ja kotona nyt jo kolmen pienen lapsensa kanssa. Siinä ei ole mitään vikaan, että äiti haluaa olla lastensa kanssa, ja se herttuattarelle täysin suotakoon. Mutta jo ennen prinssi Georgen syntymää tai oikeastaan missään välissä sen jälkeen herttuattaren työpanos ei ole noussut määrällisesti eikä laadullisesti sille tasolle, jossa se voisi täysin kohtuullisesti olla ilman perhe-elämän häiriintymistä. Tuleva kuningatar on kuitenkin itse valinnut avioitua kuninkaalliseen perheeseen. Kun Katella on henkilökunta saatavilla kellon ympäri mihin tahansa työhön, monien on vaikea ymmärtää, miksi herttuatarta nähdään niin harvoin, ja miksi hänen työtehtäviensä laatu on mitä on, eli koostuu parista tiivistahtisesta ulkomaanmatkasta, joistakin vierailuista ja isoista tapahtumista kuten Trooping the Colour, jossa ei esimerkiksi ole yleisökontaktia ollenkaan. Aiheesta keskustellaan vuosittain erityisesti vuodenvaihteen aikaan, kun brittikuninkaallisten työmäärät vuodelta tulevat julkisuuteen, tässä postauksessa käsittelin viime vuoden tilannetta.
Eikä kritiikki koske pelkästään Williamin ja Katen työmääriä, vaan myös taistelua yksityisyydestä ja epäjohdonmukaista ja huonoa mediasuhdetta. Cambridget ovat suosittuja kuninkaallisia, heillä myydään lehtiä, mutta seitsemän vuoden avioliiton aikana Kensingtonin palatsin välit mediaan ja samalla yleisöön ovat olleet useamman kerran koetuksella. Aina välillä kritiikki tuntuu laantuvan, kunnes suhteet taas tulehtuvat palatsin väen itsepäisyyden johdosta, kuten kävi esimerkiksi prinssi Louisin syntymän aikaan. Kun tällainen tausta on tiedossa, on syytä suhtautua hieman varovaisesti myös Harryyn ja Meghaniin. Elättelen toivetta, että Meghanin työkuviot oikeasti lähtevät käyntiin, mikä pelastaisi jo paljon, mutta en ylläty ollenkaan, jos Harry ja Meghankin ovat tukkanuotaisilla lehdistön kanssa jossain vaiheessa.
Embed from Getty Images
Harry ei ole William, mutta hän jakaa veljensä kanssa saman trauman prinsessa Dianan kokemasta paparazzijahdista, ja kummankaan veljen asenne mediaan ei ole kovin hyvä. Meghan saattaa hyvinkin olla nelikosta parhaiten sinut julkisuuden kanssa, koska hän on alun perin näyttelijäksi ryhtyessään valinnut tietoisesti työn, johon sisältyy julkisuus. Toivoa siis on, että Harryn ja Meghanin tilanne ei mene niin pahaksi kuin Williamin ja Katen. Mutta olihan esimerkiksi kuninkaallisten häiden valokuvaajien määrää rajoitettu huomattavasti, joten kyllä Harry ja Meghan varmasti tulevat pitämään kiinni yksityisyydestään siinä missä Cambridgetkin. Toivon todella, että Sussexit osaavat välttää pahimmat sudenkuopat. Arvelen varovasti, että jos he lunastavat odotukset työasioissa, eli siis tarttuvat reippaasti toimeen ja tekevät työnsä hyvin, he voivat tällä tavoin “ostaa” itselleen yksityisyyttä vapaa-ajalleen. Monet myös odottavat, että jospa nyt Meghanin aloittaessa myös Kate ryhdistäytyisi julkisen paineen takia. Saapa nähdä, Kate kuitenkin sai juuri vasta vauvan, joten ainakin sellaisen normaalin äitiysloman verran voin suoda hänelle hiljaiseloa hyvällä omatunnolla. Mutta sen jälkeen Katelta alkaa loppua syyt ja selitykset. William taitaa olla petraamassa kovaa vauhtia, mutta katsotaan, mitä luvut sanovat loppuvuodesta.
Millaista tulevaisuutta sinä odotat Sussexin herttuatar Meghanille?

2 kommenttia artikkeliin ”Herttuatar Meghanin kuninkaallinen ura on käynnistynyt – mitä voimme odottaa jatkossa?

 1. Hei taas täältä vanhempien artikkelien joukosta!

  En tiedä, kuuluvatko nämä blogin pääaiheisiin, mutta musta olisi kiinnostavaa tietää lisää näistä “prinssi/prinsessakouluista” (mikäli niistä tietoa löytyy) että mitä siellä opetetaan ja mikä siellä ylipäänsä on homman nimi. Etiketeistäkin tykkään lukea, muistan kyllä törmänneeni aiheeseen täälläkin.
  Toisena mulla oli mielessä univormut. Kaikki rakastavat univormuja ja olisi hauska tietää vähän niistäkin. Näistä tulikin mieleen nämä “joukkojen tarkastukset”. Tuo meininki suistuu ehkä hiukan blogin pääsisällön raiteilta mutta onhan tuokin olennainen osa monarkioita.
  Lueskelin taannoin Hovikirjeenvaihtajan artikkelia brittien Parlamentin avajaisista ja siihen kuuluu monia satoja vuosia vanhoja ja sanoisinko huvittavia perinteitä. Huomasinkin, että osa vuotuisista tapahtumista (mm. Ascot ja Trooping The Colour) huomioidaan täällä, Parlamentin avajaiset kiinnostavat jo pelkästään puitteidensa vuoksi.

  • Oi, prinsessakoulu on superhyvä postausidea! Ja kuuluu ehdottomasti blogin aihepiiriin, sehän on nimenomaan sitä itseään! 😀 Laitetaan siis toivelistalle! Mitään virallista tietoa ei tietysti löydy tulevien kuninkaallisten valmistelusta, mutta eiköhän aiheesta silti jonkinlaisen postauksen saa kasaan.

   Laitan myös univormut listalle, mutta voi mennä pitkään ennen kuin ehdin kirjoittamaan niistä. Mulla on ollut jo pari vuotta mielessä postaus myös erilaisista perinneasuista, joita kuninkaalliset käyttävät. Siihen yhteyteen sopisi varmasti myös univormut. Mutta se on tosiaan ollut suunnitteilla jo pari vuotta, mutta aina tulee jotain ajankohtaisempaa tai kiinnostavampaa kirjoitettavaa. 😀

   Katsotaan koska seuraavan kerran järjestetään parlamentin avajaisia tai muita suuria seremonioita. Yritän saada ympättyä mukaan sitten vähän enemmän tietoa! 🙂

   Kiitos ehdotuksista, otan niitä mielelläni vastaan! Varsinkin nyt kun on muuten aika hiljaista hoveissa. 😀

Jätä kommentti