Joulukalenterin 9. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 9 – Espanjan kuningatar Sofian preussilaistiara (The Prussian Tiara)

Aikaisemmin, kun kuningashuoneiden väliset avioliitot olivat vielä yleinen normi, myös jalokivet seilasivat morsianten mukana pitkin Eurooppaa kuningasperheestä toiseen. Sellainen tarina on myös tällä kuningatar Sofian omistamalla satavuotiaalla perintökalleudella. Tiaraa ei ole nähty julkisuudessa sitten vuoden 2011, mutta sitä ennen se oli monta vuotta tuttu näky Asturian ruhtinatar Letizian kutreilla. Kuningatar Sofia itse käytti sitä nuorempana, ja Letiziakin on kuningattareksi noustuaan siirtynyt perheen isompien helyjen pariin, joten preussilaistiaraa ei välttämättä ihan hetkeen nähdäkään julkisuudessa.

Embed from Getty Images

Hiukan yli satavuotiaan tiaran historia alkaa Brunswickin herttua Ernst Augustin ja Preussin prinsessa Viktoria Luisen häistä vuonna 1913. Sulhanen kuului Hannoverin hallitsijasukuun, ja morsian oli Saksan viimeisen keisarin Vilhelm II:n ja keisarinna Augusta Viktorian ainoa tytär, joten häitä juhlittiin sen mukaisesti. Keisaripari tilasi hovihankkija Kochilta timanttitiaran häälahjaksi tyttärelleen, ja jostain syystä kokoshnik-mallisesta tiarasta tehtiin voimakkaasti kreikkalaistyylinen; sen pohjarivissä on kreikkalaista avainkuviota, keskellä pylväsrivistö ja ylärivinä laakeriseppele. Keskellä edessä on isompi pisaranmallisen timanttiriipus. Nimensä tiara sai Viktoria Luisen perheen mukaan, mutta joskus siitä käytetään myös nimeä Hellenic Tiara eli helleeninen tiara, joka viittaa Kreikkaan. En välttämättä valitsisi tätä itselleni omaan käyttööni, mutta olen silti aina jotenkin tykännyt siitä. Se on hyvällä tavalla joukosta erottuva, ihanan selkeälinjainen ja graafinen.

Embed from Getty Images

Brunswickin herttuapari sai viisi lasta, ja heidän ainoa tyttärensä, Hannoverin prinsessa Frederika avioitui Kreikan kruununprinssi Paulin kanssa vuonna 1938. Frederika sai preussilaistiaran häälahjaksi äidiltään. Kreikkalaistyylinen tiara oli suorastaan diplomaattinen nyökkäys prinsessan uudelle kotimaalle, melkein kuin Kochilla olisi nähty tulevaisuuteen tiaraa valmistaessa. 😀 Kruununprinssiparista tuli kuningaspari vuonna 1947, kun Paulin lapseton veli, kuningas Yrjö II kuoli.

Frederika ja Paul saivat kolme lasta. Heidän vanhempi tyttärensä, Kreikan ja Tanskan prinsessa Sofia avioitui vuonna 1962 Espanjan kruununperijän Asturian ruhtinas Juan Carlosin kanssa. Kuten äitinsä ja isoäitinsä aikanaan, Sofia sai preussilaistiaran häälahjaksi vanhemmiltaan, ja käytti sitä jopa häätiaranaan. Reilut kymmenen vuotta myöhemmin kenraali Francon kuoltua Juan Carlosista ja Sofiasta tuli Espanjan kuningaspari. Näin tiara oli siis matkannut Saksan keisariperheestä Hannoverin ja Kreikan kautta Espanjan kuninkaallisen perheen haltuun. Alla kuvassa kuningatar Frederika nuorempana tiaran kanssa.

Frederika_Paul_Kreikka

Kreikan kruununprinsssi Paul ja kruununprinsessa Frederika vuonna 1939. Kuva Wikimedia Commonsista.

Tiara on edelleen kuningatar Sofian omaisuutta, mutta hän on lainannut sitä vuosien aikana molemmille tyttärilleen, infanta Elenalle ja infanta Cristinalle, sekä miniälleen kuningatar Letizialle, joka jatkoi tiaran perinnettä hääkäytössä. Nykyisin Letizialla on tosiaan käytössään monia kuningasperheen isompia tiaroja, eikä preussilaista ole nähty julkisuudessa vuosiin. Aika näyttää, periikö jompikumpi kuningatar Sofian tyttäristä tiaran äidiltään, vai jättääkö Sofia sen kuningas Felipelle tai jopa suoraan Letizialle. Äidin perintökorujen jakamiseen liittyy aina suuria tunteita, ja se on ymmärrettävää, mutta tiaran päätyminen Elenalle tai Cristinalle olisi kyllä todella sääli. Kumpikaan prinsessa ei ole enää virallisesti kuningashuoneen jäsen, eikä heillä ole tiaratilaisuuksia tai muutenkaan näkyvää roolia monarkiassa.

Minusta kuningatar Sofia voisi jättää tiaran pojantyttärelleen Asturian ruhtinatar Leonorille. Letizialla tiara tuskin pääsisi enää käyttöön (ainakaan kovin säännölliseen), mutta Leonor on maan kruununperijä, ja tarvitsee tulevaisuudessa sopivan arvokkaan tiaran aloittaessaan edustustyöt. Preussilainen on muutenkin selvästi juuri nuorten prinsessojen aloittelijatiara. Tällä tavalla se myös pysyisi kuningashuoneen päälinjan käytössä. Toinen vaihtoehto olisi tietysti kuningas Felipen ja kuningatar Letizian nuorempi tytär ja isoäitinsä kaima, infanta Sofia. Nähtäväksi jää, mihin ratkaisuun kuningasperheessä päädytään. Alla kuvissa kuningatar Sofia hääpäivänään tiaran kanssa, sekä Letizia vuonna 2011 tiaran toistaiseksi viimeisimmässä julkisessa esiintymisessä.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

 

2 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 9. luukku

  1. Ovatpa Kaikki niin kauniita äänestän kuiteskin Ruotsin Kruunun Kuninkaalisten Lasten asuja, seuraavaksi äänestän Espanjan ja Monacon .

Jätä kommentti