Joulukalenterin 8. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 8 – Britannian Greville Festoon -kaulakoru

Kuninkaallistenkin parissa tulee vain harvoin vastaan koruja, joissa olisi niin paljon raakaa timanttista tulivoimaa kuin tässä nykyisin Cornwallin herttuatar Camillan käytössä olevassa timanttikaulakorussa. Tällä taideteoksella ei ole erityisen pitkää tai merkittävää historiaa kuningasperheessä, mutta näin häpeilettömän ylenpalttinen koru oli suorastaan pakko sisällyttää joulukalenteriin.

Embed from Getty Images

Britannian kuningataräiti Elisabetin (1900-2002) korumaku oli alkujaan vaatimaton ja yksinkertaisuutta suosiva. Kuningatar Mary oli jalokivien erittäin hyvä ystävä, jonka tunnusomaiseen tyyliin kuului kuorruttaa itsensä useilla kaulakoruilla, rintakoruilla ja vielä stomachereilla eli “miehustakoruilla”, mutta miniä suosi useimmiten ihan vain helmiä ja yksittäisiä rintaneuloja. Herttuattarena asialla ei ollut niin suurta merkitystä, mutta kuningas Edward VIII:n luopuessa kruunusta Elisabetista tuli yllättäen kuningatarpuoliso miehensä rinnalle, ja uusi rooli vaati myös vähän suureellisempia jalokiviä. Elisabetille oli vuosien aikana kertynyt joitakin upeita ja arvokkaita lahjakoruja, ja kuningattarena hän sai käyttöönsä hallitsijalta hallitsijalle periytyvän korukokoelman sekä joitakin kuningatar Maryn aarteita.

Elisabetin henkilökohtainen kokoelma kasvoi kertarysäyksellä vuonna 1942, kun brittiläinen aatelisrouva Margaret Greville jätti testamentissaan korunsa kuningattarelle. Lapseton leskirouva oli syntyjään upporikkaan panimomiljonäärin avioton lapsi ja erittäin varakas ja tunnettu seurapiirinainen, joka oli myös kuninkaallisen perheen läheinen ystävä. Rouva suosi Cartieria ja Boucheronia jalokivihankinnoissaan, ja hänen kokoelmaansa muokattiin ja täydennettiin jatkuvasti vuosikymmenien ajan, ja kuningatar Elisabet perikin ystävättäreltään yli 60 korua. Testamentissaan rouva Greville muisti myös prinsessa Margaretia 20 000 punnan perinnöllä. Greville-kokoelman merkittävimpiä ja tunnetuimpia osia ovat esimerkiksi nykyisin niin ikään herttuatar Camillan käytössä oleva hunajakennotiara (yllä oleva kuva), sekä prinsessa Eugeniella lokakuussa nähty timanteista ja smaragdeista koostuva häätiara.

grevillekaulakoru_elizabeth

Greville-kokoelman hunajakennotiara sekä festoon-kaulakoru kuningataräiti Elisabetilla. Kuva: screenshot/British Pathé

Päivän luukun aihe on kuitenkin kokoelmaan kuuluva massiivinen festoon- eli köynnöskaulakoru. Alun perin Margaret Greville tilasi Cartierilta vuonna 1929 timanttisen kaulakorun, jonka runko haarautui etuosassa kaksiriviseksi. Etuosan rivit koostuivat “laatoista”, joissa kaikissa on isompi briljanttitimantti keskuskivenä pienempien timanttien ympäröimänä. Laattojen välissä on aina kaksi briljanttia, ja metallina on käytetty platinaa.

Yhdeksän vuotta myöhemmin rouva Greville uudisti ja laajensi kaulakorua. Rungon takaosan designia muutettiin, ja etuosan riveihin lisättiin muutamia timanttilaattoja. Korua myös laajennettiin suunnittelemalla erillinen, mutta samaa tyyliä noudattava pienempi kaulakoru, joka sovitettiin mahtumaan alkuperäisen kaulakorun sisään. Näin syntyi tämä nykyisin nähtävä muoto, jossa on siis kaksi runkoa, jotka haarautuvat yhteensä viideksi timanttilaattariviksi. Laattoja on yhteensä 39. Korun vaikuttavuutta lisää se, että pinta-ala ei todellakaan täyty mikroskooppisista pikkukivistä, joista on tehty tasaista timanttipintaa pavé-istutuksella, vaan tässä on nopean laskemisen jälkeen lähemmäs 200 kohtuullisen isoa yksittäistä kiveä.

Embed from Getty Images

Kuningataräiti Elisabet jätti korun tyttärelleen kuningatar Elisabetille, joka ei ole koskaan käyttänyt sitä julkisesti. Se on ollut lainassa herttuatar Camillalla vuodesta 2007, mutta käyttökertoja on valitettavasti tullut vain muutamia. Epäilen, että kaulakoru on aika raskas ja epämukava pitää, sillä Camilla ei tavallisesti muuten arastele suuria ja näyttäviä koruja. Jos joku kuninkaallisessa perheessä on kuin kotonaan tämän kaliiperin jalokivissä, niin nimenomaan Camilla! Festoon-kaulakorua kuitenkin voi käyttää myös kahtena erillisenä koruna, joten herttuatar saisi kernaasti ulkoiluttaa useammin edes jompaa kumpaa puolikasta. Myönnettäköön, että viisirivisessä muodossaan koru on jo naurettavan suuri, mutta silti jotenkin ihanan majesteetillinen ja timanttinen! <3

Embed from Getty Images

Ps. Pahoittelut hieman tönköstä kuvauksesta korun ominaisuuksista, suomen kielestä puuttuu paljon kuninkaallisiin ja koruihin liittyvää sanastoa.

Pps. Muistathan osallistua jouluarvontaan, palkintona on prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin hääkirja sekä herttuattaren ideoima Together-hyväntekeväisyyskeittokirja!

 

Jätä kommentti