Joulukalenterin 15. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 15 – Alankomaiden Mellerio-rubiinitiara

Joulukalenterissa on mainittu jo useita tunnettuja koruvalmistajia, mutta ranskalaisen Mellerion töitä ei ole vielä tullut vastaan. Yritys on perustettu jo 1600-luvun alussa, ja se onkin omien sanojensa mukaan Euroopan vanhin perheyritys – nykyiset johtajat ovat 14. sukupolvi firman johdossa. Kuninkaallisia yhteyksiä on ollut vuosisatojen ajan, sillä Mellerion suojelijoina ovat toimineet mm. Ranskan kuningatar Marie Antoinette ja Ranskan keisarinna Josephine. Mellerion valmistamia tiaroja ja koruja löytyy Alankomaiden lisäksi myös esimerkiksi Espanjan ja Italian kuningashuoneista.

Embed from Getty Images

Mellerio nimitettiin vuonna 1888 Alankomaiden viralliseksi hovihankkijaksi, ja seuraavana vuonna kuningas Willem III lahjoitti heidän valmistaman rubiinisetin vaimolleen kuningatar Emmalle. Kaikki Emman jälkeiset kuningattaret ovat käyttäneet tiaraa. Emma jätti sen tyttärelleen kuningatar Wilhelminalle, joka taas jätti sen omalle tyttärelleen kuningatar Julianalle. Juliana puolestaan oli viisas, ja perusti säätiön hallitsemaan perhekalleuksia. Näin ollen tiara ei siirtynyt Julianan tyttären, ex-kuningatar prinsessa Beatrixin yksityisomaisuudeksi, mutta hän ja nykyinen kuningatar Maxima ovat molemmat käyttäneet sitä.

Myös Ruotsin kuninkaallisilla on perhesäätiö. Järjestelyn etuna on se, että tiarat eivät perinnönjakojen tai lahjojen myötä katoa kuninkaallisen perheen päälinjasta. Lisäksi Alankomaissa ja Ruotsissa kuninkaalliset naiset jakavat koruja keskenään verrattain avokätisesti, minkä yleisesti oletetaan johtuvan juuri siitä, että tiarat eivät ole kenenkään yksityisomaisuutta. Tietysti esimerkiksi suurimmat tiarat on yleensä varattu kuningattarille, mutta kokonaisuudessaan kynnys jakaa on matalampi. Esimerkiksi Britanniassahan kuningatar Elisabet omistaa henkilökohtaisesti käytännössä lähes kaikki tiarat, joista tytär ja miniät saavat muutaman itselleen elinikäiseen lainaan.

Embed from Getty Images

Rubiinitiara koostuu kolmesta isommasta ja kahdesta pienemmästä kierrekuvioisesta elementistä (englanniksi scroll motif), jotka on yhdistetty toisiinsa kolmella kerroksella timanttinauhoja. Design tuo mieleen toisinaan sirkusteltan, toisinaan jouluvalot ja joskus kissankorvat elementtien asettelun takia, mutta siitä huolimatta olen itse hyvin tykästynyt tähän. Alankomaiden kokoelmassa se sijoittuu ehdottomasti parempaan päähän. Settiin kuuluu myös korvakorut, kaula- ja rannekoru, rintakoru, miehustakoru ja viuhka, jotka kaikki toistavat tiaran muotoja. Muita koruja on nähty vaihtelevasti perheen naisten käytössä, mutta tiaraa käyttävät ainoastaan nykyiset, entiset ja tulevat kuningattaret. Kaula- ja korvakorut voi bongata kuningatar Maximalta postauksen ylimmästä kuvasta.

Tämä on minusta yksi niitä tiaroja, jotka vaativat oikeanlaisen kampauksen. Prinsessa Beatrixin muhkeat hiukset häivyttävät kissankorvaefektiä sopivasti, ja tiara sopii prinsessalle mainiosti sen vuoksi. Kuningatar Maxima puolestaan onnistuu tiaran kanssa kampauksesta riippuen toisinaan erinomaisesti, mutta joskus se näyttää vain hassusti pidentävän Maximan kasvoja.

Embed from Getty Images

Pakko laittaa loppuun vielä tämä 30 sekunnin pätkä kuningatar Maximasta Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä vuonna 2015. Kyseessä on yksi Maximan kaikkien aikojen upeimmista asuista, ja rubiinitiara näyttää superhyvältä tuossa kampauksessa!

2 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 15. luukku

  1. Ah, tämä Máximan asu- ja korukokonaisuus Carl Philipin ja Sofian häissä on munkin mieletä kyllä yksi ihanimmista!

Jätä kommentti