Viikon kuninkaalliset iltapukulookit

Kuluneella viikolla nähtiin monenlaista kuninkaallista ohjelmaa, joten tässä tulee sunnuntain kunniaksi kooste viikon parhaista iltalookeista! Monarkioissa valtiovierailuthan tarkoittavat tiaroja, ja tulipa mukaan myös yksi tiaraton iltatilaisuus.

Embed from Getty Images

Alankomaiden kuningasparin viikko alkoi viisipäiväisellä valtiovierailulla Intiassa. On aina kiinnostavaa seurata, miten kuninkaalliset naiset pukeutuvat vieraillessaan länsimaiden ulkopuolella. Vierailupuvuston tulee huomioida esimerkiksi erilaiset aktiviteetit sekä paikallinen ilmasto, minkä lisäksi puvustoon ympätään usein vaikutteita vierailumaan kulttuurista. Toisissa maissa naisten pukukoodi on hiukan tiukempi, ja tällaiset asiat luonnollisesti huomioidaan tarkasti suunnitteluvaiheessa. Pukujen ei kuitenkaan tarvitse olla mitään naamiaisasuja, vaikka siltä se välillä ehkä tuntuukin niin meidän kuin kuninkaallistenkin mielestä.

Tasavaltoihin suuntautuville valtiovierailuille valitaan usein korulippaan maltillisempaa sisältöä, joten jättitiaroja en kuningatar Maximalta odottanut. Kuningatar saapui illalliselle kauniissa vaaleanpunaisessa iltapuvussa, timanttihiuspannassa ja valtavissa timanttikorvakoruissa. Iltapuku on Maximan luottosuunnittelijan Jan Taminiaun käsialaa, ja sen leikkaukseen oli selvästi haettu inspiraatiota intialaisnaisten perinteisistä sareista. Timanttipanta puolestaan oli yksinkertaisen tyylikäs valinta, joka antoi näyttävälle puvulle tilaa.

Embed from Getty Images

Maanantaina nähtiin tiaroja myös Britanniassa, kun kuningatar Elisabet osallistui parlamentin avajaisiin yhdessä prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan kanssa. Parlamentin avajaiset ovat Britanniassa hyvin juhlallinen tilaisuus, ja kuningattarella on oma roolinsa seremoniassa. Siitä on kuitenkin useampi vuosi, kun olemme viimeksi nähneet kuningattaren kyseisessä tapahtumassa normaalin pukukoodin mukaan täydessä juhlavarustuksessa. Viime vuonna avajaisia ei järjestetty ollenkaan sisäpoliittisista syistä, ja sitä edellisenä vuonna avajaiset toteutettiin “riisuttuna” versiona, ja kuningattarella oli silloin poikkeuksellisesti päiväpuku. Tänä vuonna tilaisuus pidettiin jälleen normaalin kaavan mukaan.

Yksi muutos kuitenkin huomattiin välittömästi. Normaalisti Elisabetilla on päässään the Imperial State Crown, eli se aivan valtava ja painava kruunu. Yleisössä on veikkailtu, että kruunu alkaa olla liian painava iäkkäälle kuningattarelle, ja siksi Elisabetilla oli tällä kertaa päässään George IV State Diadem -tiara. The Imperial State Crown tuotiin kuitenkin paikalle erillisen tyynyn päällä. Herttuatar Camilla oli tuttuun tapaansa valkoisessa juhlapuvussa, Greville-tiarassa ja helmichokerissa.

Embed from Getty Images

Tiistaina saatiin lisää tiaroja, kun Belgian kuningaspari aloitti valtiovierailunsa Luxemburgiin. Emäntänä toimineen suurherttuatar Maria Teresan polvi operoitiin hiljattain, joten suurherttuatar ei pystynyt osallistumaan ihan kaikkeen ohjelmaan, ja kuningatar Mathilde sai toisinaan seurakseen perintösuurherttuatar Stéphanien.

Maria Teresa pääsi kuitenkin ensimmäisen päivän juhlaillalliselle, jonka yhteydessä kuninkaallisista otettiin ryhmäkuvia. Yhteiskuvassa poseeraavat kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde, suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa sekä perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie. Belgian kruununperijä prinsessa Elisabeth täyttää muuten alkavalla viikolla 18 vuotta. Prinsessa ei vielä päässyt tälle vierailulle mukaan, mutta ehkäpä jo ensi vuonna?

Embed from Getty Images

Kuningatar Mathilde oli pukeutunut kauniiseen violettiin iltapukuun, jonka seuraksi oli valikoitunut Nine Provinces Tiara. Kyseessä on Belgian kuningasperheen merkittävin tiara, ja näin tärkeässä tilaisuudessa Mathilde piti sitä täydessä muodossaan. Tiara on hyvin monikäyttöinen, mutta minusta ehdottomasti parhaimmillaan tälla tavoin koko komeudessaan. Minusta Mathilden asu oli kokonaisuudessaan todella kaunis.

Embed from Getty Images

Suurherttuatar Maria Teresa oli pukeutunut vihreään pukuun ja mustaan boleroon. Päässä oli osuvasti suurherttuaperheen Belgian Scroll Tiara, jonka historia on Belgian kuningashuoneessa. Kaunis kierrekuvioinen tiara on helppo yhdistää erilaisiin asuihin ja koruihin. Maria Teresalla on yleisesti hyvin elegantti aikuisen naisen tyyli, ihastelen usein hänen asujaan.

Moni muuten varmaan ihmettelee, miksei suurherttuattarella ole kuvissa omaa kunniamerkkinauhaansa. Pisti heti silmään, kun kaikilla muilla kuninkaallisilla on. Hovista kerrottiin myöhemmin, että nauhaa ei voitu laittaa paikalleen polvileikkauksen takia. Varmaankin se tähti asettuisi istuessa jotenkin huonosti? Illallisen kuvista näkee myös, että Maria Teresa pysyi istualtaan aina muiden noustessa, joten selvästi toipuminen on vielä kesken. Mukavaa kuitenkin, että hän pääsi edes osittain mukaan vierailun ohjelmaan.

Embed from Getty Images

Perintösuurherttuatar Stéphaniella oli vaalea kirjailtu iltapuku ja yksi Luxemburgin kokoelman erikoisemmista tiaoista. The Citrine and Pearl Bandeau koostuu ikään kuin helmistä tehdyistä silmukoista, joita koristavat keltaisen oranssit sitriinit. Stéphanie ja Guillaume eivät ole vielä saaneet Belgian korkeimman ritarikunnan kunniamerkkiä, joten siksi heillä on alemman ritarikunnan viininpunaiset merkit. Suurherttua Henrillä on Belgian korkeimman ritarikunnan liila nauha, ja Belgian kuningasparilla on taas Luxemburgin oranssit nauhat.

Embed from Getty Images

Myös Cambridgen herttuapari oli pitkästä aikaa kunnon kiertueella! Prinssi William ja herttuatar Catherine saapuivat maanantai-iltana Pakistaniin tiukkojen turvatoimien saattelemina. Lehtijuttujen mukaan paikalla oli jopa 1000 poliisia valvomassa vierailun kulkua. Herttuaparin lapset eivät olleet mukana, ja hovi ei turvallisuussyistä julkaissut vierailun ohjelmaa ennakkoon julkisuuteen. Vierailusta kuitenkin raportoitiin normaalisti hovin somekanavilla ja tietysti mediassa. Tässä pääsimme taas näkemään, miten vierailumaan kulttuuri vaikuttaa pukeutumiseen. Katen asut koko vierailun ajan henkivät paikallista tyyliä. Pakistanissa ja monissa muissa alueen maissa naiset pukeutuvat tyypillisesti pitkän paidan/tunikan ja housujen yhdistelmään eli shalwar kameeziin. Naisten ei ole sopivaa paljastaa sääriään, joten tällä kiertueella ei nähty Katelle tyypillisiä polvimittaisia hameita ja takkimekkoja.

Ensimmäisen kokonaisen vierailupäivän iltana herttuatar saapui juhlatilaisuuteen luottosuunnittelijansa Jenny Packhamin tummanvihreässä kimaltavassa iltapuvussa. Todella kaunis puku! Alla olevan kuvakoosteen kaksi viimeistä kuvaa ovat Katen päiväasuja vierailun ajalta. Upeita nekin.

Embed from Getty Images

Viikon parhaan lookin palkinnon saa kuitenkin tällä kertaa prinssi William! 😀 William ei suoraan sanottuna vaikuta aina nauttivan kaikesta krumeluurista, jota kuninkaallinen elämä tuo tullessaan mm. erilaisten perinneasujen muodossa, mutta tuossa ammatissa ei voi valittaa. Joten tiistai-iltana iltapuvussa loistaneen Katen rinnalla asteli paikallisten miesten perinteiseen sherwani-pukuun pukeutunut William! Enkä missään tarkoita pilkata ketään, vaan päinvastoin. Hienoa, että myös miehet joutuvat osallistumaan vaatediplomatiaan!

Embed from Getty Images

Kuka oli viikon paras pukeutuja?

8 kommenttia artikkeliin ”Viikon kuninkaalliset iltapukulookit

 1. Jos Maxima on mukana jossain koosteessa on aika turha kysyä parasta pukeutujaa. Hänellä on uskomaton kyky kantaa mikä tahansa vaate todella ylväästi.

 2. Kommentoin vain tiaroja, kun en jaksa käydä pukuihin näin puhelimen kautta. Näin tämän Elisabetin taran uutisissa. Parlamentin avaamisessa oli sen verran brexit-sekoilua, että ymmärrän hyvin kuningattaren valintaa. Kruunu oli paikalla, kuningatar oli paikalla ja parlamentti toimii taas…
  Maximan timanttipannassa on karaatteja reilusti. Ehkä enemmän kuin joessakin toisessa pienistä timanteista kasatussa, mutta näyttävämmässä.
  Luxemburgin Stepanien tiara on minusta kaunis toisin kuin samantapainen Ruotsin ametistitiara. Kiva että esillä oli muitakin kiviä kuin timantteja, niitäkin on Luxemburgin holvissa runsaasti.

  Jos nyt kuitenkin yksi vaatekommentti: viikon pukeutuja on minusta William. Miehillä on yleensä niin vähän vaihtoehtoja että tämä asu oli virkistävä vaihtelua.
  Timanttisalonki: kiitos sinulle taas tästä postauksesta.

  • Maximan timanttipanta ei tosiaan ole ollenkaan tylsä valinta, kun timantit ovat tuollaista kokoluokkaa. Olisi kyllä kiinnostavaa tietää karaattien määrä, voit hyvinkin olla oikeassa että peittoaisi monet tiarat.

   Tuo sitriinitiara on kyllä erikoinen, mutta kaunis. Ehdottomasti parempi kuin Ruotsin ametistit 😃

   Kate oli lähes koko reissun selvästi paikallisessa tyylissä, niin kiva että myös Williamille saatiin “oma osuus”.

 3. Kyllä William vie tällä kertaa voiton! Tuo sherwani-puku on todella hieno ja mukavaa, että William tuolla tavalla kunnioitti Pakistanin kulttuuria! Ylipäätänsä kiva nähdä vaihtelua tavallisille miesten puvuille, jotka tuppaa jäämään naisten kimalluksen jalkoihin. Muita mieleenpainuvia tässä koosteessa oli Mathilden säväyttävän upea kokonaisuus ja Stephanien erikoinen tiara. Nyt oli jälleen monta kaunista tyyliä Japanin kruunajaisissa.

  • En valitettavasti ehdi tällä viikolla tehdä koostetta Japanin kruunajaisista, mutta blogin facebookissa oli sen verran kiinnostusta aiheeseen, että palaan asiaan myöhemmin vähän jälkijunassa 😊

 4. Maxima on viikon voittaja, niin puku kuin tiara. Diamond bandeau on yksi kauneimmista asioista mitä olen ikinä nähnyt! <3
  William kakkosena ja kolmantena yllättäen Kate.

  Jään innolla odottamaan Japani-postausta vaikkakin lähestulkoon kaikki kuvat mitkä olen nähnyt, niissä näkyy aika tylsiä pukuja. Ja Leti… miten hänellä voi mennä niin pieleen XD

  • Mä olin vähän pettynyt kruunajaisten asuihin. Ihme sekamelska, vaikka oli joukossa tyylikkäitäkin vetoja. Mathilden vaalea päiväasu oli upea, samoin Maryn iltapuku tiaran kanssa.

   Alankomaiden timanttipanta tuntui aluksi tylsältä, mutta sitä on oppinut arvostamaan tässä parin vuoden aikana. On se vaan nätti ja karaatteja on paljon!

Jätä kommentti