Joulukalenterin 3. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 3 – Wessexin kreivitär Sophien häätiara

Britannian prinssi Edward ja neiti Sophie Rhys-Jones avioituivat 20 vuotta sitten kesäkuussa 1999. Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kuopus meni naimisiin sisaruksistaan viimeisenä ja pienimmällä profiililla, mutta Edward on kuningattaren lapsista ainut, joka vaikuttaa tehneen oikean puolisovalinnan ensimmäisellä kerralla. Wessexeistä ei pidetä juuri meteliä, mutta hommansa hyvin hoitava pari on ehdottomasti arvokas etu kuninkaalliselle perheelle. Kreivitär Sophien kerrotaan olevan hyvin läheinen kuningatar Elisabetin kanssa.

Kuninkaallinen morsian tarvitsee luonnollisesti häätiaran, ja sellainen nähtiin myös Sophiella. Walesin prinsessa Diana käytti häissään oman sukunsa Spencer-tiaraa, kun taas Yorkin herttuatar Sarahille kuningatar ja Philip olivat hankkineet oman lahjatiaran perheen kokoelman ulkopuolelta. Mitä siis Sophielle? Kreivitär ei valitettavasti ollut minusta kovin onnekas häätiaransa suhteen, mutta tiara on hiljattain kokenut kasvojenkohotuksen, ja nykyisen olomuotonsa perusteella se ei ehkä kuuluisi enää omituisten tiarojen joulukalenteriin. Aloitetaan kuitenkin alusta, sillä ensiesiintymiset eivät oikein vakuuttaneet.

Embed from Getty Images

Sophiella oli hääpäivänään uusi tiara, joka oli suosituimman käsityksen mukaan kasattu kuningatar Viktorialle kuuluneen kruunun osista. Harmi vain, että tiara näytti siltä, että se todellakin oli koottu laittamalla muutamat jämäpalat yhteen. Kun design ei ollut erityisen onnistunut, niin tiaraa on vaikea arvostaa edes historiallisista syistä. Olkoon vain kuinka tahansa vanhoja jämäpaloja. 😀

Sophien tiara ei ole tämän joulukalenterin hirvittävin hökötys, mutta en koskaan oikein erityisemmin pitänyt siitä. Kierrekuvioiset elementit ovat kaukana toisistaan, mikä aiheuttaa kissankorva-efektin. Lisäksi tiaran runko on ihan liian näkyvä, ja varsinkin noissa alla olevissa kuvissa (kuin myös hääpäivän kuvissa) sametti näkyy selvästi. Kokotimanttinen ja maltillisen kokoinen tiara on kuitenkin perushyvä valinta, jota on helppo yhdistellä monenlaisiin asuihin ja kampauksiin.

Embed from Getty Images

Kreivitär Sophiella on ollut brittikuninkaalliseksi kohtuullisen paljon tiaratilaisuuksia, sillä valtiovierailujen lisäksi Wessexit ovat vakiovieraita ulkomaisten kuninkaallisten juhlissa. Ilokseni kerron, että kreivitär on saanut käyttöönsä myös muutamia muita vaihtoehtoja. Toisaalta häätiarastakin on kuoriutunut ihan mukiinmenevä vaihtoehto ajan myötä. Ehkä se johtui paremmasta kampauksesta ja kasvaneista hiuksista, mutta kruununprinsessa Victorian häissä vuonna 2010 nähty look oli minusta jo paljon parempi tiarasuoritus.

Embed from Getty Images

Viime kesänä Sophie osallistui presidentti Trumpin valtiovierailun illallisella häätiarassa, joka näytti huononkin kuvamateriaalin perusteella selvästi erilaiselta. Ilman kunnollista lähikuvaa en uskalla antaa täyttä synninpäästöä, mutta tiara näytti oikeastaan todella paljon paremmalta. Kuningatar Elisabetin pitkäaikainen vaatettaja Angela Kelly vahvisti hiljattain ilmestyneessä kirjassaan, että kreivittären tiaralle todella tehtiin muutostöitä, mutta tarkkoja yksityiskohtia ei kerrottu. Kuvan perusteella keskeisimmät muutokset ovat tiaran alareunaan lisätty timanttirivi sekä kierre-elementtien uudelleenasettelu. Elementit istuvat nyt paljon lähempänä toisiaan, ja yleisilme on näin paljon yhtenäisempi. Todella onnistunut muutos siis. Nyt vain toivomme, että Sophiesta saadaan pian parempia kuvia sen kanssa. Mitä mieltä te olette tiarasta ja sen uudesta versiosta?

KreivitärSophie_062019

Kuva: Ruutukaappaus livelähetyksestä

12 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 3. luukku

 1. Tää tiara oli kyllä alkuperäisessä muodossaan aika surullinen näky, juurikin kissankorvat tulee mieleen 😀 Mutta muokattu versio on todellakin paljon parempi! Toivottavasti siitä saataisin parempia kuvia pian. Ärsyttää brittihovissa se, että ei julkaista kunnon kuvia tiaratilaisuuksista… Eikä ylipäätään kunnon potretteja “täydessä tällingissä”, toisin kuin esim. Ruotsista löytyy kaikista viralliset potretit tiaroiden ja kunniamerkkien kanssa.

  • Juuri näin, en myöskään tajua miksi niitä tiaralookeja pitää “piilotella”. Ei kai se nyt niin yksityistä voi olla, kun kyse on kuitenkin valtiollisista tapahtumista. Briteillä on niin upea kokoelma, mutta kamalan nihkeitä käyttämään sitä! 😃

 2. Vuoden verran olen jo seurannut tätä blogia ja nyt rohkaistun laittamaan myös kommenttia!

  Sophien tiara näyttää siltä, että se on kasattu kiireessä eikä sen takia ole ehditty panostaa. Onneksi sitä on nyt muokattu, näyttää paljon paremmalta ja yhtenäisemmältä.

  • Tervetuloa vaan kommenttipalstalle, keskustelu on aina tervetullutta! 😊

   Jotenkin hassua, että Sophielle rakennettiin tällainen jämätiara, kun varastossa olisi ollut hyviä vaihtoehtoja valmiinakin. Onhan Sophielle lainattu myöhemmin muutama muukin tiara, miksei jo hääpäivälle? Onneksi häätiaran muutokset näyttävät hyviltä.

 3. Tuo häätiara näyttää siltä että se ei edes pysy kasassa vaan kissankorvat kaatuvat hetkenä minä hyvänsä jompaan kumpaan suuntaan. Toivon että tiaran saaminen oli Sophielle aikoinaan iso juttu eikä hän kokenut tätä kuten me muut, että se on “aivan järkyttävä ja mieleen tulee vain että kuningasperhe halusi tehdä Sophiesta naurunalaisen”. Just my opinion XD
  Uusi versio näyttää jo paljon paremmalta ja toivottavasti Wessexit lähetettäisiin ulkomaille tiaratilaisuuteen että näkisimme sen kunnolla. Esim johonkin pohjoismaista, niissä osataan kuvata ja kunnolla 😀

  Ja kiitos tästä kalenterista! Meni heittämällä ykköseksi tämän vuoden seurattavista blogikalentereista. Tai siis itse asiassa tämä on tänä vuonna ainoa jota seuraan!

  • Nyt alkoi naurattaa ajatus tuulen mukana lepattavista tiarakissankorvista. 😀

   Vakavasti ottaen en usko, että Sophieta on yritetty nöyryyttää. Ehkä jo silloin on vain ajateltu, että Williamin ja Harryn vaimoille, ehkä Yorkin prinsessoillekin, täytyy jättää jotain. Mutta kun tuntuu siltä, että holvista löytyisi vaikka mitä, niin on päädytty tähän… Toivon myös hartaasti, että tiara on ollut Sophielle mieluinen! Ehtihän tässä mennä noin 20 vuotta ennen korjauksia – vai eikö vain kehdannut aiemmin?

   Ihanaa kuulla, että kalenteri kiinnostaa! Tämä on niin hauska projekti itsellekin, että kiva kuulla lukijoiden tykkäävän <3

 4. Tästä on hirmuisen helppo olla samaa mieltä, vaikka olisivat itselleen kuningatar Victorialle kuuluneiden korujen palasia niin säälittävä oli tiara ennen muodonmuutostaan. Olisihan tunnearvon jalokivistä voinut saada myös niin, että niistä alunpitäen olisi koottu jotain kaunista. Eihän Harrykaan antanut Meghanille äitinsä vanhaa sormusta vaan kertoi että osa kihlasormuksen timanteista on peräisin prinsessa Dianan kokoelmista. Kautta aikojen kuninkaalliset ovat ”kierrättäneet” arvokorujen jalokiviä.

  En ihmettelisi yhtään, jos kreivitär Sophien hääpäivän muutkin korut ovat jonkin toisen kalenteriluukun aiheena 😉 Kiitos kalenterin tekemisestä! Ja kivat että Gettyn kuvaupotukset taas toimivat.

  • Jalokivien kierrättäminen on mun mielestä ihan ok, ja jotenkin ymmärtäisin paremmin tätä tiaraa, jos kokoelma olisi pieni. Mutta kun niitä tiaroja tuntuu olevan oikeasti ihan loputtomiin Elisabetin varastossa, niin siihen suhteutettuna tämä on kyllä nimenomaan säälittävä 😀 Eikä hääpäivän muutkaan korut vakuuttaneet, siinä olet ihan oikeassa!

   Getty aiheutti kyllä aikamoisen sydänkohtauksen sunnuntaina. Onneksi vika korjattiin jo eilen illalla!

 5. Tämän tiaran alkuperäimen versio on kyllä kammottava, mutta multa onkin mennyt täysin ohi, että sitä on uudistettu! Näyttää ihan mukavalta nyt tuon kuvan perusteella, tykkään yleensäkin kun tiarassa on tuollainen timanttirivi juuressa. Toivottavasti nähdään se kunnon actionissa ja kuvissa pian!

 6. Tykkään paljon Sophiesta ja siksi haluaisin ihan periaatteesta pitää myös häätiarasta. Pakko silti myöntää, että uudistettu versio on huomattavasti kauniimpi, jos mitään voi kauempaa otetusta kuvasta päätellä! Ihme, ettei alkujaankaan noita osasia aseteltu lähemmäksi toisiaan.

  • Mua kiinnostaa tietää, että kuka on sanonut viimeisen sanan tiaran ulkonäöstä. Elisabet, koruvalmistaja vai Sophie itse? Kuinka paljon Sophie on saanut itse vaikuttaa? Ja muutenkin kun nämä brittihovin uudet tiarat ovat yleisesti niitä huonompia, niin johtuuko se siitä että nykyään ei osata tehdä, vai onko Elisabetin henkilökohtaisesti ollut luonnostelemassa. 😀

Jätä kommentti