Joulukalenterin 10. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 10 – Gloucesterin herttuatar Birgitten Cartier Indian Tiara

Päivän tiara on melko tuntematon, sillä sen kantaja ei saa palstatilaa käytännössä ollenkaan. Tiaran design on kuitenkin niin erikoisen ainutlaatuinen, että halusin sen mukaan kalenteriin. Tässä taas yksi aarre, jonka kohdalla “erilainen” ei ole missään nimessä negatiivinen sana. Päinvastoin, huolisin tämän tiaran käyttööni koska vain!

Embed from Getty Images

Gloucesterin herttuatar Birgitte on kuningatar Elisabetin serkun vaimo. Gloucesterin prinssi Richard oli perheensä kahdesta pojasta nuorempi, joten hänestä ei alun perin pitänyt tulla herttuaa eikä edustuskuninkaallista. Prinssin vanhempi veli kuitenkin kuoli yllättäen onnettomuudessa vuonna 1972, vain viikkoja Richardin ja Birgitten häiden jälkeen. Richardin isä kuoli kaksi vuotta myöhemmin, jolloin nuoresta parista tuli uusi Gloucesterin herttuapari ja samalla työkuninkaallisia.

Hallitsijan serkku ja tämän vaimo eivät ole koskaan paistatelleet kirkkaimmassa valokeilassa, ja nuorempien sukupolvien aikuistuessa on huomioarvo edelleen laskenut, vaikka herttuapari edustaa edelleen todella aktiivisesti. Prinssi Richard on kruununperimysjärjestyksessä jossain 30. sijan tuntumilla. Nykyisin Gloucesterin ja Kentin sukuhaaroista löytyy hyvä jos yhtäkään kuvaa esimerkiksi valtiovierailujen illallisilta tai kuninkaallisista häistä.

Gloucesterien kokoelman helmi, jota kuitenkin nähdään harvoin, on tämä Cartierin vuonna 1923 valmistama Indian Tiara, johon on nimensä mukaisesti haettu inspiraatiota intialaisesta kulttuurista. Tiaran ensimmäinen kuninkaallinen kantaja oli Schleswig-Holsteinin prinsessa Marie Louise, joka oli kuningatar Viktorian tyttärentytär ja näin ollen kuningas Yrjö V:n serkku. Tarina ei kerro, miten tiara päätyi prinsessa Marie Louiselle, mutta hän mahdollisesti osti sen Cartierilta kuningas Yrjö VI:n kruunajaisia varten vuonna 1937. (Selaa yllä olevaa instagram-kuvaa nähdäksesi kuvan prinsessasta tiaran kanssa). Lapseton Marie Louise oli sen verran läheinen sukulainen kuninkaalliselle perheelle, että hän jätti testamentissaan korujaan mm. kuningataräiti Elisabetille sekä kuningatar Elisabetille. Cartier-tiaran peri kuitenkin prinsessan kummipoika prinssi Richard. Richardin mentyä naimisiin tiara on tietysti ollut hänen vaimonsa herttuatar Birgitten käytössä.

Timanteista, safiireista ja helmistä koostuva tiara on kookas ja varsinainen timanttimuuri. Tavallisten kiekuroiden, kukkien ja lehtiseppeleiden joukossa intialaistyyppinen kuviointi on virkistävä poikkeus, ja toimii minusta hyvin. Rakenne on huomattavan tiivis, tiarahan on kuin tiivis timanttimatto. Täytyy myös sanoa, että tässä tiarassa helmet toimivat erinomaisesti! Muutenkin tämä on todella kaunis tiara, ainutlaatuinen. Herttuatar ei käytä tiaraa kauhean usein, osittain ehkä tiaran painon takia. Tuo kivimäärä väistämättä painaa jo jonkin verran, ja tietty massiivisimmat tiarat yleensä muutenkin säästetään erityistilaisuuksiin.

On muutenkin mielenkiintoista nähdä, mitä Gloucesterien (ja Kentien) laajalle tiaravalikoimalle käy. Birgittellä on käytössään useita tiaroja, ja ne eivät siis ole lainassa kuningatar Elisabetilta, vaan pääosin kuningatar Maryn tai prinssi Richardin äidin prinsessa Alicen perintöä. Kaukaisemmilla sukulaisilla ei tule olemaan tarvetta tiaroille satunnaisia häitä tai kruunajaisia enempää, ja perintöverojen myötä osa koruista varmasti päätyy myyntiin. Joten toivokaamme, että ainakin jokunen tiara siirtyisi jotain kautta takaisin suvun päälinjaan! Ehkä prinssi Richard testamenttaa jotain prinssi Charlesille tai prinssi Charles voisi ostaa jonkun tiaroista.

4 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 10. luukku

  1. Upea! Riittävästi kimallusta vaativampaankin makuun. Tämä sopisi Camillalle, joten toivotaan että se päätyisi Charlesin omistukseen joko testamentilla tai ostettuna.

    • Menee monta hyvää tiaraa hukkaan, jos kaikki Gloucesterien ja Kentien tiarat periytyvät heidän lapsilleen, jotka eivät niitä ikinä tarvitse. Moni on kuitenkin kuningatar Maryn kokoelmasta. Toivottavasti edes jokunen päätyy takaisin päälinjaan!

  2. Tämä ei superläheltä katsoessa ole suosikkini, mutta tämä on jälleen hieman erilainen ja kuka voisi vastustaa timanttiseinää. 😄

    Päälinjallakin on niin paljon tiaroita, joita ei koskaan käytetä, että taitaa olla turha toivoa, että Charles ostaisi tiaraa Camillalle, mutta kai täytyy vaan elätellä vähän kuitenkin toivoa, hih!

    • Päälinjalla on kyllä tiara-asiat paremmin kuin hyvin, kun tulevaisuudessa kuninkaallinen perhe paljon pienempi. Mutta aina saa toivoa! Kunhan kaikki ei sitten Elisabetin jälkeen häviä perintöinä kaikkien neljän lapsen sukuhaaroihin.

Jätä kommentti