Luukku #23

Luukku 23 – kuninkaallinen lomapaikka

Olemme aiemmin äänestäneet jo kuninkaallisen hovimme virallisen residenssin sekä kotilinnan. Nyt on aika valita vielä lomapaikkamme! Kuten tiedätte, monella hallitsijalla on useampia kiinteistöjä käytössään. Vaikka koti olisi linna, niin kesälomaksi on mukava päästä muualle, mahdollisesti maaseudun rauhaan. Miettikää itse talon lisäksi myös sijaintia – millaiset lomamaisemat sinua kiinnostaa?

1. Tanskan kuningatar Margareetan kesäresidenssinä toimii Marselisborgin linna. Aarhusissa Jyllannin itärannikolla sijaitseva Marselisborg oli jyllantilaisten häälahja vuonna 1898 avioituneille silloisille prinssi Christianille ja prinsessa Alexandrinelle, eli Margareetan isovanhemmille. Linna valmistui vuonna 1902, ja se on nimestään huolimatta enemmänkin kartano – mutta oikein kaunis sellainen! Linna on kuningattaren yksityisomaisuutta, mutta sen puisto on auki yleisölle.

Embed from Getty Images

2. Ruotsin kuningasperheen kesäpaikka Solliden sijaitsee Itämerellä Öölannin saarella. Vuonna 1906 valmistuneen villa-tyylisen “linnan” rakennutti kuningas Kustaa V:n puoliso kuningatar Viktoria, joka etsi Öölannin lauhkeammasta ilmastosta helpotusta terveysongelmiinsa. Kuningatar inspiroitui italialaisista villoista. Solliden on koko kuningasperheen suosiossa, ja tuttu myös kansalaisille, sillä kruununprinsessa Victorian syntymäpäiväjuhlat vetävät joka kesä valtavasti väkeä Öölannin saarelle. Linna on kuninkaan yksityisomaisuutta, mutta puisto on auki yleisölle.

Embed from Getty Images

3. Skotlannin jylhissä maisemissa sijaitseva Balmoralin linna on tuttu kaikille brittikuninkaallisia seuraaville. Kuningatar Viktorian puoliso prinssi Albert osti tilukset 1850-luvulla, ja nykyinen linna valmistui siitä muutaman vuoden päästä. Balmoralin voisi helposti kuvitella vanhemmaksikin, sillä sen arkkitehtuurissa näkyy goottilainen ja keskiaikainen tyyli. Linna on kuningattaren yksityisomaisuutta.

Embed from Getty Images

4. Jouluksi kuningatar Elisabet suuntaa perinteisesti Sandringhamin kartanoon Englannin Norfolkiin, jossa hän viipyy yleensä helmikuun alkupuolelle asti. Sandringham on punatiilinen englantilainen country house, jolle suomalainen mielikuva kartanosta ei ehkä oikein tee oikeutta. Tila tuli kuninkaallisen perheen haltuun 1860-luvulla, jolloin tuleva kuningas Edvard VII osti sen itselleen ja tulevalle vaimolleen prinsessa Alexandralle maaseutukodiksi. Edvard VII remontoi alkujaan yrjöjen aikakaudelta peräisin olevan talon käytännössä uusiksi 1800-luvun loppupuolella. Myös Sandringham on kuningatar Elisabetin yksityisomaisuutta.

Embed from Getty Images

5. Ciergnonin linna eli Château Royal de Ciergnon on Belgian kuninkaallisen perheen kesäpaikka maan eteläosassa. Metsien, joen ja laajojen metsästysmaiden ympäröimä linna tornineen on jotenkin sievä, oikea maalaisromanttinen unelma! Kuninkaallisen perheen haltuun se päätyi 1840-luvulla, ja se on saanut suosiota useiden sukupolvien parissa. Edesmennyt kuningatar Fabiola esiteltiin lehdistölle tuoreena kuninkaallisena kihlattuna juuri täällä vuonna 1960. Lisäksi kuningas Philippen ja kuningatar Mathilden kaikki neljä lasta on kastettu siellä.

6. Mariventin palatsi Palma de Mallorcalla Välimerellä on Espanjan kuninkaallisen perheen kesäpaikka. Oikeastaan se on kuningas Juan Carlosin ja kuningatar Sofian “kesämökki” (ja kuulemma Sofian suosikkiresidenssi), mutta myös kuningas Felipellä ja kuningatar Letizialla sekä Felipen siskoilla on omat pienemmät villat sen mailla. Marivent rakennettiin 1920-luvulla. Sen omistaa hieman erikoisesti Baleaarien saariryhmän hallitus. Kuninkaallisen perheen käytössä se on ollut 1970-luvulta asti.

Embed from Getty Images

6 kommenttia artikkeliin ”Luukku #23

  1. En ole niin lämpimän perään ja rakastin Skotlantia siellä käydessäni, joten Balmoralia äänestin tällä kertaa!

  2. Sandringhamille meni ääni, kyllä tuolla tiluksilla kelpaisi joulua viettää ja muutenkin lomailla! Voisi nummilla laukata poneilla menemään päivät pitkät ja välillä istua piknikille 😀

    • Sandringham olisi kyllä kiva. Viettäisin siellä joulun lisäksi varmaan mielelläni syksyäkin. Ja olisi tilaa kutsua isompikin suku kylään!

Jätä kommentti