Espanjan kuningasparin valtiovierailu Iso-Britanniassa

Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia pääsivät viimein valtiovierailulle Iso-Britanniaan, yli vuoden odotuksen jälkeen. Vierailun piti tapahtua jo keväällä 2016, mutta Espanjan hallituskriisin takia sitä lykättiin kesäkuuhun 2017. Tänä vuonna saarivaltiossa kuohui ennenaikaisten parlamenttivaalien takia, joten vierailua siirrettiin vielä kuukaudella. Tällä viikolla odotettu tapaaminen vihdoin järjestyi.
Kuningaspari matkusti Lontooseen jo tiistaina, mutta vierailu alkoi virallisesti keskiviikkona ja päättyy tänään perjantaina. Valtiovierailut ovat tyypilliseen tapaan kiireisiä, kun muutamaan päivään mahdutetaa paljon ohjelmaa. Isäntinä toimivat tietysti kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, mutta molempia painaa ikä, joten muun kuningasperheen rooli korostuu entisestään. Tämä vierailu on erityinen myös siksi, että sen arvellaan olevan viimeinen valtiovierailu, johon prinssi Philip osallistuu (prinssin eläkepäivät lähestyvät) ja lisäksi tämä on myös ensimmäinen kerta, kun prinssi Harry on osallisena! Menossa mukana ovat olleet myös prinsessa Anne, prinssi Andrew, prinssi Edward ja kreivitär Sophie sekä prinssi William ja herttuatar Catherine, kaikki joko keskiviikon illallisella tai muussa ohjelmassa En käy läpi koko vierailua, sillä ohjelmanumeroita on lukuisia, mutta poimin kohokohtia.
Kuvat: PressAssociation
Valtiovierailun tarkoitus on parantaa maiden kahdenvälisiä suhteita ja edistää kaupankäyntiä ja yhteistyötä esimerkiksi tieteen saralla. Vierailuilla toki aina puhutaan lämpimästi toisistaan, mutta tällä kertaa on palattiin yhteiseen historiaan nimenomaan monarkian kautta. Kuningas Felipen isoisoäiti kuningatar Victoria Eugenie oli nimittäin syntyjään brittikuninkaallinen: kuningatar Victorian tyttärentytär. Eli Elisabet ja Felipe ovat pikkupikkuserkkuja. Palataan tähän tarkemmin seuraavan sukupuu-postauksen kanssa. Elisabet viittasi illallisella puheessaan tähän yhteyteen kuningasperheiden välillä. Victoria Eugenie ja hänen miehensä Espanjan kuningas Alfonso XIII tapasivat toisensa samassa salissa Buckinghamin palatsissa noin sata vuotta aiemmin. Vierailun aikana kuningasperheen The Royal Collection -taide- ja esinekokoelmasta oli tuotu näytille Victoria Eugenieen liittyvää esineistöä, johon Felipe ja Letizia tutustuivat.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

The display viewed by The King and Queen of Spain today included items relating to links between the Spanish and British Royal Families. On 31 May 1906, Princess Victoria Eugénie of Battenberg married King Alfonso XIII of Spain in the church of San Jerónimo el Real in Madrid. Among the Royal guests were the Prince and Princess of Wales (later King George V and Queen Mary). Photograph: Royal Collection Trust/© Her Majesty Queen Elizabeth II 2017 Princess Victoria Eugénie of Battenberg, granddaughter of Queen Victoria, was born on 24 October 1887, the year of the Queen's Golden Jubilee. She was the first Royal baby to be born at Balmoral Castle, and her christening took place at this Royal Scottish Highland residence on 23 November. In the entry, Queen Victoria writes, 'The sweet Baby looked beautiful in the old Christening Robe, in which all our children & so many grandchildren, including little Drino, have been christened. She received the names of Victoria, Eugénie, Julia, Ena, & was very good.' The Princess was known in her family as 'Ena' which, the Queen noted in a letter to one of her daughters-in-law, was a Gaelic Highland name. Photograph: Royal Collection Trust/© Her Majesty Queen Elizabeth II 2017 Diary entry: Royal Archives © Her Majesty Queen Elizabeth II You can search all of Queen Victoria's journals at: www.queenvictoriasjournals.org

Henkilön The Royal Family (@theroyalfamily) jakama julkaisu

19894699_1538866366135188_1174560109177315463_n

20046321_1538866352801856_3910786954928182430_n

Valtiovierailun ensimmäisen päivän kruunaa yleensä state banquet, eli valtiollinen juhlaillallinen. Pukukoodiin kuuluvat tiarat ja kunniamerkit. Valtiovierailuilla vierailijat kantavat heidän korkeinta isäntämaan kunniamerkkiään. Jos sellaista ei ole, käytetään korkeinta oman maan kunniamerkkiä. Felipellä on kuningatar Elisabetin aiemmin keskiviikkona myöntämä tummansininen Sukkanauharitarikunnan merkki. Kyseistä merkkiä ei ole tapana myöntää ulkomaisen hallitsijan puolisolle, joten Letizialla on hänen korkein espanjalainen merkkinsä – Carlos III:n ritarikunnan sinivalkoinen nauha. Isännillä on vastaavasti tapana kantaa heidän korkeimpia kunniamerkkejään vierailijamaasta. Prinssi Philipillä on  sama Carlos III:n nauha kuin Letizialla. Elisabetilla ei ole näköjään nauhaa, mutta olkapäällä on punainen kunniamerkki, joka on Espanjan Kultaisen taljan ritarikunnan.
Kuningatar Letizia luotti kotimaan osaamiseen pukeutumisessaan ja upea punainen puku on espanjalaisen Felipe Varelan suunnittelema. Fleur de Lys -tiara (yksi suosikeistani) ja kuningatar Victoria Eugenien teettämät timanttikorvakorut ja rannekoru kruunasivat kokonaisuuden. Huomatkaa muuten, miten kekseliäästi Letizia on ratkaissut olkaimettoman puvun ja kunniamerkkien välisen ongelman. Nauhahan ei saa olla paljasta ihoa vasten, joten Letizia on ”katkaissut” nauhan mekon leikkauksen mukaan. Kuningatar Elisabetilla oli luottosuunnittelija Angela Kellyn puku ja koruiksi oli valikoitunut akvamariinisetti. Kaulakoru ja korvakorut ovat tulleet kuningattarelle lahjana Brasilialta. Lahja sai jatkoa myöhemmin vielä ranne- ja rintakoruilla, ja kuningatar itse teetti yhteensopivan tiaran. Tämä ei kuulu suosikkeihini, en yhtään pidä tuosta valtavasta edessä olevasta kivestä, se on liian iso! 😀 Voiko jalokivi oikeasti olla liian iso?

nintchdbpict000338295146

Herttuatar Camilla ei tällä kertaa säväyttänyt. Kokonaisuus on niin taattua Camillaa, varma ja toimiva, mutta tuntuu kuin olisin nähnyt saman asun kymmeniä kertoja ennenkin. Greville-tiara on loistelias, mutta muitakin olisi mukava nähdä.

Kate-Middleton-Spanish-State-Banquet1.png

Herttuatar Catherine ja prinssi William osallistuivat myös illalliselle. Lehtiotsikoissa on todella revitelty Catherinen ja Letizian kohtaamisella, sillä molemmat ovat tunnetusti kansainvälisiä tyyli-ikoneja, ja yhteistapaamisen asuvalintoja on odotettu. Catherinen vaaleanpunainen Marchesan puku on kaunis, mutta en tiedä onko huomiota herättänyt enemmän herttuattarelle poikkeuksellisen avoin kaula-aukko, vai se mitä kaulassa on. Brittihovissa ollaan aika tarkkoja monista asioista, muun muassa jalokiviä ja kunniamerkkejä jaetaan aika kitsaasti. Joten ei ollut yllätys, että uusi lainakaulakoru (ja vielä valtava sellainen) keräsi paljon huomiota. Kyseinen rubiini-timanttikoru oli kuningatar Elisabetin häälahja hänen vanhemmiltaan. Lainatiaroistaan Catherine valitsi prinsessa Dianan tunnustiaran, eli Cambridge Lover’s Knotin. Korvissa on Dianan yksityiskokoelmaan kuuluneet helmi-timanttikorut.
Illallisella olivat myös prinsessa Anne, kreivitär Sophie ja prinsessa Michael, mutta heistä ei oikein kuvia löytynyt. Raporttien mukaan Anne ja Sophie olivat Elisabetin tavoin akvamariinitiaroissa.
Valtiovierailu jatkui torstaina, vaikka ensimmäisen päivän illallinen tiaroineen on ehkä se meille mielenkiintoisin osa. Torstaina kuitenkin prinssi Harry vieraili Felipen ja Letizian kanssa Westminster Abbeyssa, jossa kuningaspari laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle. Seppeleiden lasku vastaavanlaisille muistomerkeille on melko vakiintunut osa valtiovierailuja, Suomessakin tehdään se yleensä aina.
Yorkin herttua prinssi Andrew osallistui kuningasparin kanssa UK-Spain business forum -tapahtumaan. Minusta tuntuu, että Andrew ei ole niin paljon esillä ainakaan hovin sosiaalisessa mediassa, joten en ole ihan kartalla, miten paljon hän tekee edustustöitä ja miten paljon siviilitöitä. Täytyy tarkkailla tilannetta!
Vierailu päättyy tänään perjantaina. Edellinen valtiovierailu Espanjan ja Britannian välillä oli 90-luvun lopussa, kun Elisabet ja Philip kävivät Espanjassa. Espanjan kuningaspari on vieraillut virallisesti Lontoossa yli 30 vuotta sitten, vuonna 1986, joten seuraavaa tällaista tapaamista saamme odottaa tovin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s