Espanjan kuningasparin valtiovierailu Iso-Britanniassa

Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia pääsivät viimein valtiovierailulle Iso-Britanniaan, yli vuoden odotuksen jälkeen. Vierailun piti tapahtua jo keväällä 2016, mutta Espanjan hallituskriisin takia sitä lykättiin kesäkuuhun 2017. Tänä vuonna saarivaltiossa kuohui ennenaikaisten parlamenttivaalien takia, joten vierailua siirrettiin vielä kuukaudella. Tällä viikolla odotettu tapaaminen vihdoin järjestyi.
Kuningaspari matkusti Lontooseen jo tiistaina, mutta vierailu alkoi virallisesti keskiviikkona ja päättyy tänään perjantaina. Valtiovierailut ovat tyypilliseen tapaan kiireisiä, kun muutamaan päivään mahdutetaa paljon ohjelmaa. Isäntinä toimivat tietysti kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, mutta molempia painaa ikä, joten muun kuningasperheen rooli korostuu entisestään. Tämä vierailu on erityinen myös siksi, että sen arvellaan olevan viimeinen valtiovierailu, johon prinssi Philip osallistuu (prinssin eläkepäivät lähestyvät) ja lisäksi tämä on myös ensimmäinen kerta, kun prinssi Harry on osallisena! Menossa mukana ovat olleet myös prinsessa Anne, prinssi Andrew, prinssi Edward ja kreivitär Sophie sekä prinssi William ja herttuatar Catherine, kaikki joko keskiviikon illallisella tai muussa ohjelmassa En käy läpi koko vierailua, sillä ohjelmanumeroita on lukuisia, mutta poimin kohokohtia.
Kuvat: PressAssociation
Valtiovierailun tarkoitus on parantaa maiden kahdenvälisiä suhteita ja edistää kaupankäyntiä ja yhteistyötä esimerkiksi tieteen saralla. Vierailuilla toki aina puhutaan lämpimästi toisistaan, mutta tällä kertaa on palattiin yhteiseen historiaan nimenomaan monarkian kautta. Kuningas Felipen isoisoäiti kuningatar Victoria Eugenie oli nimittäin syntyjään brittikuninkaallinen: kuningatar Victorian tyttärentytär. Eli Elisabet ja Felipe ovat pikkupikkuserkkuja. Palataan tähän tarkemmin seuraavan sukupuu-postauksen kanssa. Elisabet viittasi illallisella puheessaan tähän yhteyteen kuningasperheiden välillä. Victoria Eugenie ja hänen miehensä Espanjan kuningas Alfonso XIII tapasivat toisensa samassa salissa Buckinghamin palatsissa noin sata vuotta aiemmin. Vierailun aikana kuningasperheen The Royal Collection -taide- ja esinekokoelmasta oli tuotu näytille Victoria Eugenieen liittyvää esineistöä, johon Felipe ja Letizia tutustuivat.

19894699_1538866366135188_1174560109177315463_n

20046321_1538866352801856_3910786954928182430_n

Valtiovierailun ensimmäisen päivän kruunaa yleensä state banquet, eli valtiollinen juhlaillallinen. Pukukoodiin kuuluvat tiarat ja kunniamerkit. Valtiovierailuilla vierailijat kantavat heidän korkeinta isäntämaan kunniamerkkiään. Jos sellaista ei ole, käytetään korkeinta oman maan kunniamerkkiä. Felipellä on kuningatar Elisabetin aiemmin keskiviikkona myöntämä tummansininen Sukkanauharitarikunnan merkki. Kyseistä merkkiä ei ole tapana myöntää ulkomaisen hallitsijan puolisolle, joten Letizialla on hänen korkein espanjalainen merkkinsä – Carlos III:n ritarikunnan sinivalkoinen nauha. Isännillä on vastaavasti tapana kantaa heidän korkeimpia kunniamerkkejään vierailijamaasta. Prinssi Philipillä on  sama Carlos III:n nauha kuin Letizialla. Elisabetilla ei ole näköjään nauhaa, mutta olkapäällä on punainen kunniamerkki, joka on Espanjan Kultaisen taljan ritarikunnan.
Kuningatar Letizia luotti kotimaan osaamiseen pukeutumisessaan ja upea punainen puku on espanjalaisen Felipe Varelan suunnittelema. Fleur de Lys -tiara (yksi suosikeistani) ja kuningatar Victoria Eugenien teettämät timanttikorvakorut ja rannekoru kruunasivat kokonaisuuden. Huomatkaa muuten, miten kekseliäästi Letizia on ratkaissut olkaimettoman puvun ja kunniamerkkien välisen ongelman. Nauhahan ei saa olla paljasta ihoa vasten, joten Letizia on “katkaissut” nauhan mekon leikkauksen mukaan. Kuningatar Elisabetilla oli luottosuunnittelija Angela Kellyn puku ja koruiksi oli valikoitunut akvamariinisetti. Kaulakoru ja korvakorut ovat tulleet kuningattarelle lahjana Brasilialta. Lahja sai jatkoa myöhemmin vielä ranne- ja rintakoruilla, ja kuningatar itse teetti yhteensopivan tiaran. Tämä ei kuulu suosikkeihini, en yhtään pidä tuosta valtavasta edessä olevasta kivestä, se on liian iso! 😀 Voiko jalokivi oikeasti olla liian iso?

nintchdbpict000338295146

Herttuatar Camilla ei tällä kertaa säväyttänyt. Kokonaisuus on niin taattua Camillaa, varma ja toimiva, mutta tuntuu kuin olisin nähnyt saman asun kymmeniä kertoja ennenkin. Greville-tiara on loistelias, mutta muitakin olisi mukava nähdä.

Kate-Middleton-Spanish-State-Banquet1.png

Herttuatar Catherine ja prinssi William osallistuivat myös illalliselle. Lehtiotsikoissa on todella revitelty Catherinen ja Letizian kohtaamisella, sillä molemmat ovat tunnetusti kansainvälisiä tyyli-ikoneja, ja yhteistapaamisen asuvalintoja on odotettu. Catherinen vaaleanpunainen Marchesan puku on kaunis, mutta en tiedä onko huomiota herättänyt enemmän herttuattarelle poikkeuksellisen avoin kaula-aukko, vai se mitä kaulassa on. Brittihovissa ollaan aika tarkkoja monista asioista, muun muassa jalokiviä ja kunniamerkkejä jaetaan aika kitsaasti. Joten ei ollut yllätys, että uusi lainakaulakoru (ja vielä valtava sellainen) keräsi paljon huomiota. Kyseinen rubiini-timanttikoru oli kuningatar Elisabetin häälahja hänen vanhemmiltaan. Lainatiaroistaan Catherine valitsi prinsessa Dianan tunnustiaran, eli Cambridge Lover’s Knotin. Korvissa on Dianan yksityiskokoelmaan kuuluneet helmi-timanttikorut.
Illallisella olivat myös prinsessa Anne, kreivitär Sophie ja prinsessa Michael, mutta heistä ei oikein kuvia löytynyt. Raporttien mukaan Anne ja Sophie olivat Elisabetin tavoin akvamariinitiaroissa.
Valtiovierailu jatkui torstaina, vaikka ensimmäisen päivän illallinen tiaroineen on ehkä se meille mielenkiintoisin osa. Torstaina kuitenkin prinssi Harry vieraili Felipen ja Letizian kanssa Westminster Abbeyssa, jossa kuningaspari laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle. Seppeleiden lasku vastaavanlaisille muistomerkeille on melko vakiintunut osa valtiovierailuja, Suomessakin tehdään se yleensä aina.
Yorkin herttua prinssi Andrew osallistui kuningasparin kanssa UK-Spain business forum -tapahtumaan. Minusta tuntuu, että Andrew ei ole niin paljon esillä ainakaan hovin sosiaalisessa mediassa, joten en ole ihan kartalla, miten paljon hän tekee edustustöitä ja miten paljon siviilitöitä. Täytyy tarkkailla tilannetta!
Vierailu päättyy tänään perjantaina. Edellinen valtiovierailu Espanjan ja Britannian välillä oli 90-luvun lopussa, kun Elisabet ja Philip kävivät Espanjassa. Espanjan kuningaspari on vieraillut virallisesti Lontoossa yli 30 vuotta sitten, vuonna 1986, joten seuraavaa tällaista tapaamista saamme odottaa tovin.

Jätä kommentti