Kuninkaallinen koulutus: tittelittömät perheenjäsenet

Sarjan päätösosa! Ensimmäinen osa kertoi kruununperijöistä, toinen muista kuninkaallisista ja nyt viimeiseksi tutkaillaan niitä, jotka kuuluvat sukuun, mutta eivät omaa virallista asemaa tai titteliä. Tämä osa oli ylivoimaisesti hankalin, sillä mitä yksityisemmäksi mennään, sitä vähemmän on tietoa saatavissa. Wikipedialla on kuitenkin yleensä pääasiat oikein.

Usein tittelittömät perheenjäsenet ovat kuninkaallisia äidin puolelta, sillä perinteisesti lapset eivät peri äitinsä arvonimeä. Tittelitön kuninkaallinen voi olla myös mieslinjan jälkeläinen, mutta tällöin yhteys hallitsijaan on liukunut kauemmaksi eikä oikeuta enää kuninkaalliseen arvonimeen. Kolmas vaihtoehto on, että kuninkaallinen on avioitunut sääntöjenvastaisesti, esim. eri uskonnon edustajan kanssa tai ilman parlamentin lupaa. Säännöt vaihtelevat joka maassa ja niitä on päivitetty viime vuosina nykyaikaan. Esimerkiksi arvonimen periytyminen kuninkaalliselta äidiltä on muuttunut: Ruotsin kuninkaan siskot aikoinaan menettivät arvonimensä avioituessaan porvarillisesti, kun taas muutama vuosi sitten avioitunut prinsessa Madeleine sai pitää koko arvonimensä ja hänen miehensä olisi halutessaan saanut prinssin tittelin. Chris O’Neill kieltäytyi ja jatkoi bisneksiään, mutta parin lapset ovat silti prinsessa ja prinssi. Tämä ei olisi tullut kuuloonkaan kuninkaan sisarten kohdalla.

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty ImagesEmbed from Getty Images
Peter Phillips, Zara Phillips sekä Oscar Magnuson puolisonsa kanssa.

 

  • Peter Phillips, 38: Peter on Britannian prinsessa Annen poika ja kuningatar Elizabethin vanhin lapsenlapsi. Peter osallistuu isompiin kuninkaallisiin tapahtumiin perheenjäsenenä, mutta ei omaa mitään titteliä tai virallista asemaa. Hän on opiskellut Exeterin yliopistossa urheilutiedettä (engl. sport science). Aikasempiin työpaikkoihin lukeutuu mm. Royal Bank of Scotland ja Williamsin F1-talli. Tällä hetkellä hän työskentelee SEL UK -firmalle, joka mm. järjestää tapahtumia.
  • Zara Phillips, 35: Peterin sisko Zara on tuttu näky kuninkaallisissa tapahtumissa, mutta veljensä tavoin hänkään ei kuulu virallisesti kuningatarperheeseen. Zara on opiskellut samassa Exeterin yliopistossa kuin veljensä, tosin “hevostiedettä” (engl. equine science, en tiedä miten kääntyy suomeksi). Lisäksi Zara on lukenut itsensä fysioterapeutiksi. Hän on tehnyt uraa kilparatsastajana jopa olympiatasolla ja on myös suunnittelut ratsastusvaatemalliston nimeltä ZP176.
  • Oscar Magnuson, 39: Ruotsin Victorian, Carl Philipin ja Madeleinen serkku Oscar on prinsessa Christinan poika. Hänen opiskeluistaan en löytänyt tietoa, mutta hänellä on oma silmälasibrändi! Oscar on muuten serkkunsa Victorian pojan, vastikään kastetun prinssi Oscarin, kummisetä.
  • Andrea Casiraghi, 32: Monacon ruhtinas Albertin sisarenpoika Andrea on opiskellut Pariisissa kuvataidetta ja kansainvälistä politiikkaa, sittemmin New Yorkissa kansainvälisiä suhteita ja ollut työharjoittelussa Qatarin Ranskan suurlähetystössä. Muutama vuosi sitten Andrea aloitti liiketalousopinnot Espanjassa.
  • Lady Gabriella Windsor, 35: “Ellan” isä on Kentin prinssi Michael, kuningatar Elizabethin serkku. Lady ei ole kuninkaallinen arvonimi, joten otin hänet mukaan tähän vertailuun. Ella on opiskellut kirjallisuutta (comparative literature), espanjankielistä kulttuuria (hispanic studies) ja sosiaaliantropologiaa Brownin ja Oxfordin yliopistoissa. Hän työskentelee freelance-journalistina Briteissä.
  • Pierre Casiraghi, 28: Andrean pikkuveli Pierre on myös tuttu seurapiiripalstoilta. Pierre on opiskellut Italiassa kansainvälistä taloutta ja yritysjohtamista Bocconin yliopistossa. Wikipediassa mainitaan, että Pierren uskotaan perehtyvän edesmenneen isänsä yrityksiin, joita tällä hetkellä johtaa hänen setänsä Marco.
Embed from Getty ImagesEmbed from Getty ImagesEmbed from Getty Images
Andrea Casiraghi, Gabriella Windsor ja Pierre Casiraghi.
Tämän sarjan perusteella voi tiivistää niin, että lähes kaikilta kuninkaallisilta löytyy jonkinlaisia opintoja ja miehiltä usein sotilaskoulutusta. Useimmat ovat opiskelleet ulkomailla ainakin vaihdossa ja huippuyliopistot ovat tuttu näky kuninkaallisessa CV:ssä. Suosittuja aloja ovat liiketalous, lakiopinnot, kansainväliset suhteet ja politiikka, taidealat (kirjallisuus, taidehistoria) ja urheiluala. Sen sijaan luonnontieteitä ei kamalasti näkynyt prinssi Williamin maantieteen lisäksi. Nuo edellämainitut alat ovat hyviä valintoja, sillä niistä saa siistin ja arvostetun työn, joka sopii statukseen ja todennäköisesti ei herätä suurempia ristiriitoja. Kuvittele kuninkaallinen lääkärinä, psykologina, opettajana, tutkijana yms. Ei vaan toimi. 😀

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuninkaallinen koulutus: tittelittömät perheenjäsenet

  1. Paluuviite: Kuninkaalliset olympialaisissa | Timanttisalonki

Jätä kommentti