Miten Brexit vaikuttaa monarkiaan?

Britit järjestivät juhannukseksi aikamoisen uutispommin äänestämällä maan EU-eron eli Brexitin puolesta tiukoin lukemin (pyöristettynä) 52% – 48%. Koko Eurooppa tuntuu järkkyneen ennenkuulumattomalla tavalla, mikä on ihan ymmärrettävää: tilanne on täysin uudenlainen ja aiheuttaa valtavan särön EU:hun. Heti äänestystuloksen selvittyä saarivaltiossa alkoi sisäinen kuohunta, josta kannattaa olla vähintäänkin huolissaan monarkian kannalta.
Embed from Getty Images

 

Äänestystulos jakautui vahvasti alueellisesti niin, että erityisesti Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Lontoo olivat reippaalla enemmistöllä unionissa pysymisen kannalla. Skotlanti, joka äänesti muutama vuosi sitten itsenäisyydestään, jäi tuolloin Britanniaan osittain juuri EU-jäsenyyden takia. Brexit-äänestys sai skottipoliitikot puhumaan heti uudesta itsenäisyysäänestyksestä, jonka tulos voisi ihan hyvin tällä kertaa viedä uuden, itsenäisen valtion syntyyn. Skotlanti ei ole halukas sanomaan hei hei EU:lle.

Mikä tässä on tärkeää monarkian kannalta? Lähes jokaisessa kuningaskunnassa on jonkinlainen tasavaltaliike, ja viimeisten vuosikymmenten aikana monessa maassa on aika ajoin väläytelty monarkian lakkauttamista, milloin minkäkin poliittisen tuulahduksen ansiosta. Euroopan kuningashuoneet ovat yleisesti onnistuneet uudistumaan tarpeeksi, jotta kansa kokee hyötysuhteen riittäväksi. Nuoremmat kuninkaalliset ovat suosittuja, mutta silti esim. Ruotsissakin arvuutellaan, nouseeko Estelle koskaan kuningattareksi. Britanniaa pidetään maailman tunnetuimpana ja vakaimpana monarkiana, josta britit pääsääntöisesti haluavat pitää kiinni. Silti Brexit jälkiseuraamuksineen voi heiluttaa kruunun asemaa yllättävän paljon.

Embed from Getty Images

Yhdistynyt kuningaskunta eli arkikielessä Iso-Britannia on ollut yli 60 vuotta kuningatar Elizabeth II:n hallinnassa. Monarkki ei ole poliittinen hahmo – hänen tärkeä ominaisuutensa on nimenomaan olla politiikan yläpuolella. Elizabeth ei voi ottaa kantaa julkisesti näihin asioihin. Oma arvioni on, että brittimonarkia voisi kestää Brexitin ja sen tuomat myllerrykset juuri siksi, että kuningatar ei ole vastuussa politiikasta, hän päinvastoin yhdistää kansaa vaikeina aikoina. Skotlannin mahdollinen itsenäistyminen olisi se todellinen ongelma. Elizabeth on jo 90-vuotias ja vaikka tällä hetkellä mennä porskuttaa edelleen hyvissä voimissa, realistisesti ajateltuna hän elänee korkeintaan kymmenisen vuotta vielä. Hänen poikansa Walesin prinssi Charles on luultavasti historian parhaiten valmistautunut kruununperijä ja kuninkaallisen perheen ahkerimpia työskentelijöitä. Silti menneiden vuosikymmenten skandaalit ovat jättäneet jälkensä ja hänen suosionsa ei ole läheskään samalla tasolla kuin äitinsä tai poikansa prinssi Williamin.Skotlannin mahdollinen itsenäistyminen hallitsijavaihdoksen aikaan eli “taitekohdassa” voi olla yllättävän tuulinen paikka kuningashuoneelle. Kun tiedetään, että Elizabethin pitkä valtakausi valitettavasti väistämättä lähenee loppuaan, seuraavana vuorossa on ei-niin-suosittu Charles ja kuningaskunta natisee liitoksistaan muutenkin, julkinen keskustelu tasavallasta saisi ihan uudenlaisen suunnan. Monessa muussakin maassa on ollut puhetta, että kun pitkään vallassa ollut hallitsija kuolee, niin pitäisikö koko systeemistä vaan samalla luopua, kun tulee luonnollinen tilaisuus. Toisaalta taas Alankomaissa, Espanjassa ja Belgiassa on viime vuosina rohkaisevan sulavasti siirrytty uusiin hallitsijoihin.

Tällä hetkellä voimme vain arvailla tulevaisuutta. Brexit on ainutkertainen tilanne historiassa ja kukaan ei osaa varmasti sanoa mihin kansanäänestyksen tulos johtaa. On kuitenkin varmaa, että kuningattaren kansliassa tilannetta pidetään silmällä herkeämättä. Tällä hetkellä ilmassa on vain suuria kysymysmerkkejä, mutta joka tapauksessa EU on kokenut kovan kolauksen, jonka vaikutukset tulevat olemaan arvaamattomia, moniulotteisia ja pitkäkestoisia.

Linkkejä brittilehdistön artikkeleihin aiheesta:

Independent: Our next referendum should be on the future of the monarchy (24.6.16)

People: Why the Queen Is Likely ‘Saddened’ by Britain’s Shakeup (24.6.16)

Mirror: What on earth must The Queen be thinking after the UK voted for Brexit? (24.4.16)

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten Brexit vaikuttaa monarkiaan?

  1. Paluuviite: Kenestä tulee kuningas Elisabetin jälkeen, Charlesista vai Williamista? | Timanttisalonki

Jätä kommentti