Kuninkaallinen koulutus: tittelilliset perheenjäsenet

Kuninkaallinen koulutus -sarjan toinen osa! Edellisessä postauksessa puhuttiin kruununperijöiden koulutuksesta ja nyt tutustutaan niihin kuninkaallisiin, joilla on virallinen titteli ja asema, mutta jotka ovat kauempana perimyksessä. Sarjan viimeinen osa keskittyy sitten niihin, jotka ovat perheenjäseniä, mutta eivät kanna kuninkaallisia titteleitä.

Kuningasperheiden nuoremmilla lapsilla on usein paljon vapaammat kädet, mitä tulee koulutus- ja uravalintoihin. Edustustyö ei ole heidän ainoa vaihtoehtonsa, vaikka useat heistä siihen päätyvätkin. Nuoremmat perheenjäsenet saavat opiskella kiinnostuksenkohteitaan melko vapaasti ja saattavat sitten keskittyä kuninkaallisessa työssään johonkin tiettyyn alaan tai aiheeseen, jota he tukevat. Kruununperijälle tällainen erikoistuminen ei ole mahdollista – hallitsija on kaikkiruokainen työtehtävissään eikä voi päättää tukea esim. ainoastaan eläinten oikeuksia ajavia järjestöjä. Hallitsijan tehtäviin kuuluu myös paljon valtiollista työtä, jota “rivikuninkaallisen” ei tarvitse tehdä tai opiskella, ainakaan samassa mittakaavassa. Kaivoin esiin kuuden eri prinssin/prinsessan koulutus- ja uratietoja. Huomatkaa, miten erilaisia ja toisistaan poikkeavia valintoja verrattuna edellisen postauksen kruununperijöihin.

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty ImagesEmbed from Getty Images
Prinsessa Madeleine, prinssi Constantijn ja prinsessa Märtha Louise.

 

  • Ruotsin prinsessa Madeleine, 34: Nykyisin Lontoossa asuva Madeleine on opiskellut lyhyemmän opintokokonaisuuden arkkitehtuuria ja muotoilua ja yliopistossa taidetta, etnologiaa, historiaa ja jopa jokusen kurssin juridiikkaa. Hän on ollut työharjoittelussa UNICEFilla ja äitinsä, kuningatar Silvian, perustamassa World Childhood Foundationissa, jossa Madeleine on myös työskennellyt vuodesta 2010 alkaen. Hän on täydentänyt opintojaan erilaisilla lasten parissa tehtävään työhön liittyvillä kursseilla, esimerkiki lapsipsykologialla. Madeleinehan lähti silloin 2010 pettämiskohuun päättyneen kihlauksensa jälkeen New Yorkiin, josta löysi tulevan aviomiehensä Chris O’Neillin. Kolmen aviovuoden saldona on kaksi lasta, prinsessa Leonore ja prinssi Nicolas, ja perhe tosiaan asuu Lontoossa. Madde käy Ruotsissa edustamassa yleensä isompien tapahtumien, kuten Nobeleiden, Victoriadagenin sekä kaste- ja syntymäpäiväjuhlien aikaan. Hänen kuninkaallisessa työssään korostuu lasten asiat: saatatte esimerkiksi muistaa muutaman kuukausien takaiset kuvat lehdissä, kun prinsessa piti lasten teekutsut kuninkaanlinnassa. Madden elämässä mielenkiintoista on se, että vaikka prinsessan itsensä on laajasti tulkittu vierastavan jatkuvaa kuninkaallista valokeilaa, on hänen lapsilleen kuitenkin päädytty antamaan arvonimet. Mutta Madeleine on hyvä esimerkki siitä, että nuorempi sisarus on huomattavasti vapaampi valitsemaan.
  • Alankomaiden prinssi Constantijn, 46: Kuningas Willem-Alexanderin nuorempi veli on opiskellut lakia Leidenin yliopistossa ja lisäksi liiketaloutta Inseadin kansainvälisessä kauppakorkeakoulussa. Kielikursseja hän on lukenut ranskasta ja italiasta. Constantijn edustaa harvoin kuningasperhettä. Sen sijaan hänen työhistoriassaan näkyy kansainväliset suhteet ja bisnesmaailma: hän on ollut töissä mm. EU-organisaatiossa, Maailmanpankilla ja Alankomaiden ulkoministeriössä.
  • Norjan prinsessa Märtha Louise, 44: Hän on itse asiassa kruununprinssi Haakonin isosisko, mutta perimyslaki ei ollut heidän lapsuudessaan vielä sukupuolineutraali. ML on opiskellut kirjallisuutta Oxfordissa, mutta tehnyt sittemmin kuninkaalliseksi melkoisen värikästä uraa. Märtha Louise luki itsensä fysioterapeutiksi ja täydensi vielä jatkamalla Rosen-terapeutiksi! Sen lisäksi hän on kirjoittanut lastenkirjoja ja ollut mukana tuottamassa lastenohjelmia. Kiinnostavin on kuitenkin paljon kohua saanut “enkelikoulu”, joka on toimii nykyään nimellä Soulspring. En ymmärrä norjankielisiä sivuja kokonaan, mutta firma tarjoaa kursseja, joissa tutustutaan spirituaalisuuteen ja sielun hyvinvointiin yms. Kertoo muuten Norjan yleisestä ilmapiiristä, että prinsessan on mahdollista julistaa avoimesti pystyvänsä kommunikoimaan enkelien kanssa. ML on edelleen Norjan prinsessa, mutta menetti vuonna 2002 etuliitteen hänen kuninkaallinen korkeutensa, jotta hänen liiketoimiaan ei yhdistettäisi niin vahvasti kuningasperheeseen.
Embed from Getty ImagesEmbed from Getty ImagesEmbed from Getty Images
Brittikuninkaallisten nuorisoa: prinsessa Beatrice, prinssi Harry ja prinsessa Eugenie.
  • Britannian prinssi Harry, 31: Skandaaliprinssi Harry ei ole käynyt korkeakoulua, mikä on jokseenkin harvinaista kuninkaalliselle. Haahuilija Harry ei kuitenkaan ole, vaan hän lopetti hiljattain 10-vuotisen uransa armeijassa. Puolustusvoimissa Harry on kapteeni Harry Wales ja hän on ollut komennuksilla esim. Afganistanissa ihan tosi toimissa. Harry luultavasti tulee pysymään parrasvaloissa koko elämänsä ja hän on yksi saarivaltion tavoitelluimpia miehiä sekä kuningatarperheen suosituimpia jäseniä, huolimatta lukuisista tempauksistaan, jotka eivät olisi olleet mitenkään mahdollisia tai anteeksiannettavia isoveli-Williamille. Tulevaisuus näyttää mitä Harry keksii: hän ei ole liian vanha opiskellakseen, mutta ei toisaalta vaikuta niin akateemiselta.
  • Britannian prinsessa Beatrice, 27: Harryn serkku, Yorkin prinsessa Beatrice, on kuninkaallinen koko loppuelämänsä, mutta kuuluu siihen osaan sukua, jolle kuninkaallinen edustustyö tuskin on mahdollinen, sillä prinssi Charlesin toiveet pienentää fokuksessa olevaa perhettä koskevat nimenomaan hänen omia sisaruksiaan ja näiden lapsia. Näin ollen Bean tulisi kehittää itselleen kunnollinen ura, mutta mediassa huhutaan, että Bea ja hänen isänsä prinssi Andrew ovat närkästyneitä Charlesin suunnitelmista. Bea on lukenut historiaa yliopistossa, mutta saanut viime vuosina kritiikkiä jatkuvista lomareissuistaan ja vähäisistä töistä. Virallisten tietojen mukaan hän kuitenkin “works full time in business”. Mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan Beatrice lähtee kulkemaan.
  • Britannian prinsessa Eugenie, 26: Beatricen pikkusisko luki yliopistossa englantilaista kirjallisuutta, taidehistoriaa ja politiikkaa, vieläpä kuulemma hyvillä arvosanoilla. Virallisesti hän on “pursuing a career in the art world”, eli opintojaan vastaavalla alalla. Eugenie tuntuu hyväksyneen paremmin sen, että on löydettävä tavallinen työpaikka. Kuninkaallisuudesta on varmasti apua taidealalla, missä kontaktit ovat kaikki kaikessa. En löytänyt tähään hätään virallista vahvistusta, mutta luin jostain, että hän olisi töissä lontoolaisessa taidegalleriassa. Lykkyä pyttyyn uralle! Sekä Beatrice että Eugenie osallistuvat jonkin verran edustustilaisuuksiin, kuten vuosittaisiin kuningattaren syntymäpäiväjuhlaan ja Royal Ascotiin.

Eri maissa on vaihtelevia käytäntöjä koskien kuninkaallisten yritystoimintaa. Esimerkiksi Ruotsin prinssi Daniel joutui luopumaan kuntosalibisneksestään avioituessaan kruununprinsessan kanssa. Norjassa taas Märtha Louise sovittaa yhteen liiketoimintaa ja kuninkaallisuutta. Tämän postauksen brittiesimerkeillä ei tietääkseni ole yrityksiä, mutta en ole ihan varma prinssi Andrew’n ja Edwardin töistä. Liiketoimintaan liittyy aina riskejä ja väärinkäytökset vuotavat herkästi medialle. Esimerkiksi Espanjan kuninkaan toinen sisko, infanta Cristina, on ollut viime vuosina syytettynä miehensä kanssa rahanpesusta ja veropetoksista. Briteissä taas prinssi Andrew’n ex-vaimo Sarah pääsi otsikoihin tehtyään liiketoimintaa suhteillaan – hän oli kaupannut rahaa vastaan kontaktia prinssi Andrew’n puheille. Lisäksi Sarahin nimi löytyi tänä vuonna vuotaneista Panama-papereista. Briteissä kohistiin nyt alkukesästä myös siitä, että kuningattaren puutarhajuhlat järjesti hänen tyttärenpoikansa Peter Phillipsin yritys. Raha saa ihmiset tekemään kummia, joten siihen on syynsä, miksi kuninkaallisissa piireissä suhtaudutaan varauksella bisneksiin.

Seuraavassa osassa sitten tittelittömien kuninkaallisten koulutusta ja uraa, stay tuned!

2 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen koulutus: tittelilliset perheenjäsenet

  1. Paluuviite: Kuninkaallinen koulutus: tittelittömät perheenjäsenet | Timanttisalonki

  2. Paluuviite: Päivä prinsessan elämää: Eugenie meikkaa autossa ja katsoo Netflixiä | Timanttisalonki

Jätä kommentti