Invictus Games 2017 – Prinssi Harryn suurprojekti järjestetään jo kolmatta kertaa

Prinssi Harry vietti 10 vuotta armeijan palveluksessa, kunnes kaksi vuotta sitten aika oli kypsä kuninkaallisuuteen ”palaamiselle”. Prinssi itse on tuonut vahvasti esiin halunsa jatkaa äitinsä prinsessa Dianan humanitaarista työtä, jolle Harry onkin luonnollisin jatkaja, sillä prinssi Williamin tulevaisuus hallitsijana rajaa mahdollisuuksia puhtaaseen hyväntekeväisyyteen ja yksittäisiin projekteihin käytettyyn aikaan. Prinssi Harryn asema brittimonarkiassa tulee luultavimmin olemaan hyvin keskeinen isänsä ja veljensä valtakausilla, joten selkeät omat hankkeet tekevät kuninkaallisesta roolista varmasti mieluisamman. Harry on muutamassa vuodessa saanut paljon aikaan, ja lauantaina vietettiin kolmansia Invictus Games -kisojen avajaisia Torontossa. Palstatilaa sai varmasti eniten Meghan Marklen läsnäolo avajaisissa (puhutaan siitä hieman postauksen lopussa), mutta katsotaan hieman tarkemmin, millainen tapahtuma Invictus Games on.
Embed from Getty Images
Armeijavuodet olivat pitkä ja tärkeä elämänvaihe Harrylle, joten ei ole yllättävää, että yksi Harryn selkeä lempilapsi lukuisista yhteistyöprojekteista liittyy armeijaan. Itsekin Afganistanissa palvellut Harry lanseerasi Lontoossa vuonna 2014 Invictus Games -urheilukilpailun, joka on paralympiatyylinen kansainvälinen urheilutapahtuma palveluksessa vammautuneille sotilaille, sekä veteraaneille että edelleen palveleville. Toiset kisat järjestettiin vuonna 2016 Orlandossa Yhdysvalloissa. Tänä vuonna kisat ovat tosiaan Torontossa Kanadassa, ja ensi vuonna vaihdetaan kokonaan mannerta Australian Sydneyyn. Harry on saanut nimekästä tukea suurprojektiinsa ja avajaisissa on  kahtena edellisenä kertana nähty mm. brittikuninkaallisia, Tanskan kruununprinssi Frederik, Michelle Obama ja George W. Bush. Viime lauantain avajaisissa Torontossa Harryn rinnalla olivat Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen Melania Trump ja parin penkkirivin päässä Harrysta tämän naisystävä, näyttelijä Meghan Markle. Kisojen sponsorina toimii automerkki Jaguar Land Rover.

 

Embed from Getty Images
Tämän vuoden kisat kestävät viikon ja ovat siis parhaillaan käynnissä. Päätösjuhlia vietetään tulevana lauantaina 30.9. Kilpailijoita on yli 550 ja osallistujamaita 17. Lajeja on kaksitoista, mm. istumalentopallo, jousiammunta, pyörätuolitennis ja uinti. Tapahtumaa järjestävät tahot ovat voittoa tavoittelemattomia, ja rahoitusta tulee sekä sponsoreilta että julkiselta puolelta.
Kansainvälisesti merkittävissä sotilasmahdeissa armeija sotaveteraanit ja -invalidit ovat hyvinkin arvostettuja. Monissa maissa isänmaallisuutta korostetaan huomattavasti enemmän kuin Suomessa, ja veteraanien tukeminen on suosittu hyväntekeväisyyskohde. Ja ihan ansaitusti totta kai, sitä ei käy kiistäminen. Harry on viime aikoina profiloitunut voimakkaasti myös mielenterveyden puolestapuhujana, ja Invictus Games on nähdäkseni tietynlainen silta näiden kahden teeman välille. Idea on käyttää urheilua tukena ja inspiraationa toipumiseen ja kuntouttamiseen sekä laajentaa yleistä ymmärrystä ja kunnioitusta haavoittuneita, vammautuneita ja sairaita sotilaita kohtaan. Vaikka fokus on urheilussa, yhdistyy siihen luonnollisesti myös psyykkinen terveys. Kisat ylläpitävät taisteluhenkeä ja näyttävät, mihin kaikkeen myös haavoittuneena tai vammautuneena pystyy. Sana ”invictus” on latinaa ja tarkoittaa kukistamatonta.
Embed from Getty Images
Tapahtumaa järjestää Invictus Games Foundation -säätiö, jonka suojelijana prinssi Harry toimii. Harry ei tietenkään ole täysin omin kätösin koko tapahtumaa pystyttänyt, mutta idea tuli häneltä ja kyse on selkästi hänelle hyvin henkilökohtaisesta projektista. Säätiön sivuilla Harryn kerrotaan saaneen idean Yhdysvalloissa järjestettävästä samantyyppisestä Warrior Games -tapahtumasta, joita hän oli avaamassa vuonna 2013. Huomatessaan, miten suuri vaikutus urheilulla ja kisoilla oli sotilaille psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti, Harry päätti luoda vastaavanlaiset kansainväliset kisat. Vaikka brittiläinen imperiumi on monelta osin hajonnut, kuningatar Elisabet on silti monen merentakaisen alueen ja Kansainyhteisön päämies, joten kansainvälisten kisojen järjestäminen oli hyvin luonteva valinta brittihovin jäseneltä.
Embed from Getty Images
Kisoja odotettiin mediassa hieman tavallista enemmän ihan muista syistä kuin puhtaasta mielenkiinnosta sotainvalideja kohtaan. Prinssi Harryn ja Meghan Marklen kihlausta on odotettu jo jonkin aikaa, olihan pari kesällä yhteisellä lomamatkalla Afrikassa. Toronto sattuu olemaan Meghanin tämänhetkinen kotikaupunki, joten etukäteen spekuloitiin, nähdäänkö hänet Harryn rinnalla kisoissa. Jokin aika sitten julkaistu Meghanin haastattelu Vanity Fair -lehdelle loi jo uutta pohjaa kihlaushuhuille ja muutenkin brittihovin menettelytavat ovat selkeästi huomattavasti muuttuneet Katen ja Williamin kihlaus- ja seurusteluajoista. Viime lauantaina odotus palkittiin, ja kyllä, Meghan nähtiin avajaisissa. Hän istui ystävänsä kanssa parinkymmenen paikan päässä Harrysta, mutta myöhemmin heidät nähtiin avoimesti yhdessä seuraamassa kisoja käsi kädessä selkeästi onnellisina. Kyseessä ei siis ollut mikään virallinen esiintyminen, mutta kuitenkin julkinen yhdessä näyttäytyminen ennen virallista kihlautumista. Odottaisin sormusuutisia seuraavan puolen vuoden sisällä! Sitäkin on spekuloitu, onko pari salaa jo kihloissa, mutta sitähän me emme valitettavasti voi tietää. Sinänsä mahdollista, sillä Williamin ja Katen uutisetkin julkaistiin noin kuukauden päästä kosinnasta. Jäämme innolla seuraamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Jätä kommentti