Invictus Games on prinssi Harrya parhaimmillaan

Sussexin herttua prinssi Harry vietti 10 vuotta armeijan palveluksessa vuosina 2005-2015, kunnes aika oli kypsä kokopäiväiseen kuninkaallisuuteen. Aika armeijassa teki selvästi hyvää Harrylle, jolla oli nuoresta asti ollut vaikeuksia sopeutua kuninkaalliseen rooliinsa ja sen tuomaan julkisuuteen.

2010-luvun puolivälissä prinssi Harry suorastaan kukoisti: karismaattinen nuori prinssi oli suosittu kansan parissa ja taitava ihmisten kohtaamisessa, ja tällä oli useita menestyksekkäitä projekteja ja edustustehtäviä. Yksi niistä oli Invictus Games -urheilukilpailut, jotka ovat prinssi Harrya parhaimmillaan. Tämän vuoden kisat päättyivät juuri Haagissa, ja sen kunniaksi kurkistamme nyt prinssin lempihankkeen maailmaan.

Kuva: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Prinssi Harryn hyväntekeväisyystyö

Prinssi Harry on tuonut useasti esiin halunsa jatkaa äitinsä prinsessa Dianan humanitaarista työtä, jolle Harry onkin luonnollisin jatkaja. Prinssi Williamin aika tulee kulumaan jatkossa yhä enemmän virallisten velvollisuuksien parissa, mikä rajoittaa puhtaaseen hyväntekeväisyyteen ja yksittäisiin projekteihin käytettävää aikaa.

Nyt tietysti tiedämme, että Harryn vaikeudet kuninkaallisuuden kanssa eivät koskaan hävinneet mihinkään, vaan kärjistyivät siihen pisteeseen, että prinssi ja tämän vaimo herttuatar Meghan katsoivat parhaaksi jättää hovin vuonna 2020.

Embed from Getty Images

Vuonna 2019 prinssi Harry vieraili Angolassa kampanjoimassa maamiinoja vastaan äitinsä prinsessa Dianan jalanjäljissä.

Ottamatta kantaa Sussexien lähtöön ja sitä seuranneisiin tapahtumiin, pidän edelleen todella valitettavana sitä, että herttuaparin matka edustuskuninkaallisina päättyi niin nopeasti. Brittimonarkia menetti valttikortin.

Armeijan jätettyään prinssi Harry sai kuninkaallisena muutamassa vuodessa paljon aikaan, eikä hän ole viimeisen kahden vuoden aikanakaan ihan vain lomaillut, vaikka uuden elämän rakentaminen Yhdysvalloissa ja kaksi vuotta jyllännyt koronapandemia onkin tarkoittanut poikkeuksellisia aikoja myös Sussexien taloudessa. Nyt pandemian hellitettyä Harry kuitenkin pääsi pitkästä aikaa lempiprojektinsa pariin!

Invictus Games

Itsekin Afganistanissa palvellut prinssi Harry lanseerasi Lontoossa vuonna 2014 Invictus Games -urheilukilpailun, joka on paralympiatyylinen kansainvälinen urheilutapahtuma palveluksessa vammautuneille sotilaille, niin veteraaneille kuin edelleen palveleville.

Harry sai inspiraatiota yhdysvaltalaisista Warrior Games -kisoista, joita prinssi oli avaamassa vuonna 2013. Huomatessaan, miten suuri vaikutus urheilulla ja kisoilla oli sotilaille psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti, Harry päätti luoda vastaavanlaiset kansainväliset kisat. Kansainväliset kisat olivat luonteva valinta brittihovin jäseneltä, sillä kuningatar Elisabet on edelleen monen merentakaisin alueen hallitsija.

Prinssi Harry on profiloitunut voimakkaasti myös mielenterveyden puolestapuhujana, ja Invictus Games on nähdäkseni silta prinssin kahden lempiteeman välillä. Kisojen ideana on tukea palveluksessa vammautuneiden toipumista ja kuntoutumista urheilun avulla sekä laajentaa yleistä ymmärrystä ja kunnioitusta haavoittuneita, vammautuneita ja sairaita sotilaita kohtaan.

Embed from Getty Images

Fokus on urheilussa, mutta siihen yhdistyy luonnollisesti myös psyykkinen terveys. Kisat ylläpitävät taisteluhenkeä ja näyttävät, mihin kaikkeen myös haavoittuneena tai vammautuneena pystyy. Sana “invictus” on latinaa ja tarkoittaa kukistamatonta.

Kansainvälisesti merkittävissä sotilasmahdeissa armeija sekä sotaveteraanit ja -invalidit ovat hyvinkin arvostettuja. Monissa maissa isänmaallisuutta korostetaan enemmän kuin Suomessa, ja veteraanien tukeminen on suosittu hyväntekeväisyyskohde (ihan ansaitusti totta kai).

Haagissa pidettiin jo viidennet IG-kisat

Lontoon ensimmäisten kisojen jälkeen Invictusia ovat isännöineet Yhdysvallat, Kanada, Australia ja nyt Alankomaat. Haagissa juuri päättyneet kisat olivat siis jo viidennet, ja niihin osallistui 20 eri maata. Ensi vuonna isännän rooli siirtyy Saksalle, ja vuonna 2025 kisat palaavat Kanadaan.

Noin viikon kestäneet kisat kokosivat yhteen yli 500 kilpailijaa, jotka ottelivat kymmenessä eri lajissa: yleisurheilussa, painonnostossa, jousiammunnassa, sisäsoudussa, pyörätuolikoripallossa, pyörätuolirugbyssä, pyöräilyssä, istumalentopallossa, uinnissa sekä Land Rover ajokilpailussa.

Invictus Gamesin järjestää samanniminen voittoa tavoittelematon säätiö, jonka suojelija prinssi Harry on. Rahoitusta tulee lisäksi sponsoreilta sekä julkiselta puolelta. Sponsoreista nimekkäimpiin kuuluvat mm. Jaguar Land Rover, Boeing, Shell sekä Heineken.

Embed from Getty Images

Prinssi Harry on saanut nimekästä tukea suurprojektiinsa jo alusta lähtien. Aiempien kisojen avajaisissa on nähty mm. brittikuninkaallisia, Tanskan kruununprinssi Frederik, Michelle Obama, presidentti George W. Bush, Kanadan pääministeri Justin Trudeau sekä Melania Trump.

Haagin kisoissa nähtiin Harryn lisäksi myös herttuatar Meghan sekä Alankomaiden prinsessa Margriet, tämän poika prinssi Pieter-Christiaan sekä maan pääministeri Mark Rutte. Kuningas Willem-Alexander vieraili kisoissa viimeisenä päivänä ja osallistui päätösseremoniaan.

Embed from Getty Images

Herttuatar Meghan ja kuningas Willem-Alexander nähtiin Haagissa.

Invictus ja prinssi Harry

Invictus Games on ollut prinssi Harrylle alusta asti selkeästi hyvin henkilökohtainen projekti. Vuonna 2021 prinssi kuvaili armeijauran olleen elämänsä onnellisinta aikaa. Palveluksessa kuninkaallisella syntyperällä ei ollut väliä, vaan prinssi teki samoja työtehtäviä kuin muutkin sama univormu yllään.

Armeijan jälkeen Harry piti tiiviisti yhteyttä puolustusvoimiin, ja hän ehti saada muutaman kunniatehtävänkin, joista hän joutui tosin luopumaan hovin jätettyään. Invictus lienee siis Harrylle nyt entistäkin tärkeämpi side armeijaelämään.

Kisoissa onkin nähty rentoutunut ja hyväntuulinen Harry, jonka intohimo teemaan näkyy ja jonka kyky kohdata ihmisiä loistaa juuri tällaisissa tilanteissa. Invictus Games on prinssi Harrya ja kuninkaallista työtä parhaimmillaan. Harrya on myös toistuvasti kehuttu armeijaväen puolelta, joten arvostus on selvästi molemminpuolista.

Embed from Getty Images

Hyväntuulinen prinssi Harry on ollut Haagissa koko kisaviikon.

Seuraavat kahdet Invictus-kisat ovat jo suunnitteilla, joten tapahtuman tulevaisuus näyttää ainakin tällä erää turvatulta. Tämän kokoluokan tapahtumat pyörivät kuitenkin yleensä vähintään osittain suhteiden varassa. Tulevaisuus näyttää, tuleeko prinssin nykyisestä itsenäisestä statuksesta ongelmia jossain kohtaa. Toivottavasti ei!

Tätä puolta itsestään soisin Harryn nimittäin näyttävän jatkossakin enemmänkin. Näitä kisoja somesta seuratessa muistelin juuri sitä vuosien 2014-2017 Harrya, ja mitä potentiaalia prinssissä (ja tämän tulevassa vaimossa) oli. Harmittaa entisestään, että asiat menivät niin kuin menivät!

Artikkeli julkaistu alun perin syyskuussa 2017. Päivitetty huhtikuussa 2022: korjattu tekstiä ja päivitetty kuvia.

2 kommenttia artikkeliin ”Invictus Games on prinssi Harrya parhaimmillaan

  1. Mä rakastan melkein näitä kuvia rennosta, iloisesta Harrystä, joka on kuin kala vedessä esim. juuri noissa kisoissa. Kiva katsoa, kun suorastaan epäsiistiltä parrassaan näyttävä Willem – A, tulee katsomoon ja istuu siellä taputtamassa kuin kuka tahansa innokas urheilumies, missään ei näy kuningas-jäykkyyttä tai pönötystä. Harry on niin veikeä, Williamkin ehkä olisi, jos hänestä näkyisi kuvia vastaavista tilaisuuksista.
    Mahtavaa Harryltä, että kehitti nämä Invictus Gamesit, uskon, että saa kaikilta osallistujilta, laji kuin laji tai lipunmyyjä tai roskienkerääjä, kuka tahansa osallinen, suuren arvostuksen ja upean tunteen siitä, että Harry on yks heistä.

    • Mä niin toivon, että jatkossa olisi enemmän tätä Harrya ja vähemmän skandaaleita. Tietty kohuja on vaikea välttää, kun lehdistö kääntää ihan minkä vaan asian kohuksi Sussexeista puhuttaessa. Ja samalla myös Harryn ja Meghanin toimiin kuuluu myös kaupalliset intressit. Mutta olisi kiva nähdä enemmän työtä ja vähemmän perhedraamaa!

Jätä kommentti