Meghan Markle kommentoi suhdettaan prinssi Harryyn, prinssi Henrik sairastaa dementiaa ja viikon muut uutiset

Kuninkaallispiireissä on meneillään tapahtumarikas viikko: Maanantaina kuningas Kaarle Kustaa julkisti hallituksen tapaamisessa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian viime viikolla syntyneen kuopuksen nimen ja tittelin: prinssi Gabriel Carl Walther, Taalainmaan herttua. Samana päivänä saatiin iloisia uutisia myös brittihovista, kun Cambridgen herttuatar Catherinen ilmoitettiin odottavan kolmatta lastaan. Myös prinssi Harryn ja näyttelijä Meghan Marklen parisuhteen tilasta saatiin uusia tietoja, kun Vanity Fair julkaisi Meghanin haastattelun, jossa näyttelijätär lyhyesti sivuaa myös suhdettaan Harryyn. Tänään Tanskan hovilta ilmestyi tiedote, jossa kerrottiin prinssi Henrikin sairastavan dementiaa, mikä selittää osan kesän dramaasta ja ihmetystä herättäneistä lausunnoista.
Aloitetaan perheenlisäyksistä! Ruotsin uuden pikkuprinssin nimi ja titteli paljastettiin maanantaina. Nimispekulaatiot menivät omalta osaltani aivan pieleen, sillä Carl Philip ja Sofia olivat jälleen yllätyksellisiä. Etunimi Gabriel oli se varsinainen yllätys. Bongasin netistä kommentin, joka tiivisti ajatukseni täysin: samaan aikaan todella raikas sekä perinteinen.  Gabriel on tietysti Raamatun arkkienkeli, ja nimen kuninkaalliset yhteydet vievät ajatukset Keski-Eurooppaan ja katolisiin maihin. Sekä Luxemburgista että Belgiasta löytyy prinssi Gabriel, lisäksi Monacon ruhtinasparin tytär on prinsessa Gabriella. Ruotsissa nimellä ei ole kuninkaallisia juuria.

 

Prins_Gabriel_20170905_Foto_PrinsCarlPhilip_kungahuset.se

Prinssi Gabriel viiden päivän ikäisenä. Kuva: Prinssi Carl Philip / Kungahuset

Toinen nimi Carl viittaa tietysti isään Carl Philipiin sekä kuningas Kaarle Kustaahan. Moni toivoi jatkoa isän ja isoisän kaksiosaiselle Carl-etunimelle, mutta sitä ei tällä kertaa tullut. Nimihän on hyvin perinteinen Ruotsin kuninkaallisten keskuudessa, ja se on myös prinssi Oscarin toinen nimi. Kolmas nimi Walther oli itselleni (ja monelle muulle) pieni yllätys, sillä se on Ruotsin pikkukuninkaallisten joukossa ensimmäinen kerta, kun kuningatar Silvian sukua muistetaan – Walther on sekä kuningattaren isän että veljen nimi. Yllättävää oli myös se, että nimiletkalla ei ole prinsessa Sofian sukuun selkeää kytköstä. Sen sijaan herttuakunta Taalainmaata odotettiin jo prinssi Alexanderille, mutta äidin kotimaakunta meni nyt pikkuveljelle. Pohdin, onko nimen ja herttuakunnan takana jonkinlainen kompromissi, sillä onhan herttuakuntakin iso kunnianosoitus Sofian suvulle. Siihen muodostuu varmasti ihan erikoinen tunneside, ja monet työtehtävät tulevat sijoittumaan sinne. Emme kuitenkaan luonnollisesti tunne koko Sofian lähipiiriä, joten emme voi tietää, onko jollain nimistä kuitenkin viittauksia myös Sofian sukuun.

announcement

Brittihovin sivuille ilmestyi maanantaina ilmoitus, että Cambridgen herttuatar Catherine ja prinssi William odottavat kolmatta lastaan. Laskettua aikaa ei mainittu, mutta herttuatar on jälleen hoidettavana Hyperemesis gravidarum -raskauspahoinvoinnin takia, ja joutuu perumaan edustustilaisuuksia, joten tiedote annettiin luultavasti edellisten kertojen tapaan ennen yleistä kolmen kuukauden rajapyykkiä. Näin ollen voimme odottaa Georgelle ja Charlottelle sisarusta keväällä, mahdollisesti huhtikuussa.
Uutinen herätti monenlaisia reaktioita, ja vaikka enemmistö on tietysti iloisia parin puolesta, esiin on noussut jälleen keskustelu pariskunnan työmäärästä ja roolista kuninkaallisessa perheessä. Lapsiluku on täysin heidän yksityinen päätöksensä, ja itse en ole ollenkaan lasten hankkimista vastaan, mutta ajankohta sekä herttuapariin pitkin vuotta kohdistuneet toiveet ja lupaukset aiheuttivat monissa myös pettyneen reaktion, kun kävi ilmi, että Catherine on luultavasti pääsääntöisesti pelistä pois taas seuraavat pari vuotta. Brittihovi on pitkin vuotta suorasti tai epäsuorasti luvannut ja antanut ymmärtää, että Cambridgen perhe asettuu pysyvästi Lontooseen ja aloittaa viimein vuosien totuttelun ja perhe-elämän jälkeen työt kokopäiväisinä kuninkaallisina. Prinssi William lopetti siviilityönsä ambulanssihelikopterilentäjänä ja parin lapset aloittavat koulun ja päiväkodin Lontoossa. Prinssi Philip jäi loppukesästä eläkkeelle, joten kuningasperhe todella kaipaa vahvistusta. Williamia ja Catherinea on kritisoitu jo vuosia alhaisista työmääristä ja selkeästä haluttomuudesta kuninkaallista roolia kohtaan. Kritiikkiin on vastattu lukemattomia kertoja lupaamalla yhtä jos toista, mutta puheet ovat jääneet tähän mennessä vain puheiksi suurimmaksi osaksi, ja ikävä todeta, että myös tällä kertaa kävi niin, vaikka syy siihen onkin itsessään iloinen, eli perheenlisäys.
Catherinen ja Williamin halu olla lasten kanssa näiden ollessa pieniä on täysin ymmärrettävä ja kohtuullinen. Myös vanhemman rooli on tärkeä. Silti, heidän häistään on jo kuusi vuotta, joten Catherinen osalta ei voi enää vedota totutteluun ja Williaminkin syyt käyvät vähiin. Heidän työmääränsä ovat aivan liian alhaisia asemaan nähden. Kyseessä on kuitenkin tuleva hallitsijapari. On turhauttavaa kerta toisensa jälkeen saada lupauksia ja vihjauksia, jotka eivät koskaan toteudu. Ymmärrän täysin, miksi monen ensimmäinen ajatus oli, että Catherine voi taas laiskotella seuraavat pari vuotta lapsen varjolla, vaikka ajatus onkin kärjistetty ja ilkeähkö. Suunnitelma kolmannesta lapsesta ei varmasti ole ollut päähänpisto, joten miksi pitkin vuotta on lupailtu asioiden muuttuvan syksyllä? Mikseivät William ja Catherine tehneet alkuvuodesta enemmän töitä kompensoidakseen tulevaa poissaoloa? Silloin tämä uutinen olisi saanut ihan erilaisen vastaanoton. Nyt Kensingtonin palatsi onnistui mokaamaan tällaisen iloisenkin asian, sillä jälleen katteettomaksi jääneet lupaukset heittävät ikävän varjon uutisen päälle. Toivotaan, että edes William tsemppaisi syksyn aikana, vaikka Catherine on raskauden takia vähemmän käytettävissä. Töitä välttelevän ihmisen leima ei oikein sovi tulevalle kuninkaalle. Kensingtonin palatsissa ja koko brittihovissa on eletään henkilökunta- ja organisaatiomuutosten aikaa, ja todella toivon, että erityisesti Cambridgeja kaitsemaan löytyy pätevä ja osaava henkilö, joka ottaisi haltuunsa esimerkiksi Kensingtonin palatsin mediasuhteet.

will&kate

Prinssi Harryn ja tyttöystävä Meghan Marklen kihlausuutista on odotettu innokaasti varsinkin parin hiljattain tekemän yhteisen lomamatkan jälkeen. Kuninkaallisten tyttö- tai poikaystävien yleinen “sääntö” on, että jos haluaa viedä suhdetta vakavammalle pohjalle, tulee osata olla hiljaa, vaikka media kuinka pommittaisi. Kuninkaalliset eivät lörpöttele, joten puolisoehdokkaiden on syytä olla lörpöttelemättä. Siksi onkin hieman yllättävää, että Harryn tyttöystävä Meghan on pitkän hiljaiselon jälkeen antanut haastattelun Vanity Fairille, ja jutussa sivutaan myös näyttelijän suhdetta Harryyn.
Meghanin ja Harryn romanssi on monella tapaa melko poikkeuksellinen, jo senkin kannalta, että sen olemassaolo on vahvistettu prinssi Harryn toimesta viime syksynä vain muutaman kuukauden seurustelun jälkeen, kun prinssi pyysi tiedotteella mediaa ja yleisö lopettamaan Meghanin vainoamisen ja rasistiseksikin yltyneen negatiivisen kommentoinnin. Toinen poikkeavuus on se, että Meghan on näyttelijä eli julkisuuden henkilö jo valmiiksi omilla ansioillaan. Tämä ja nuoremman polven yleinen asennemuutos vaikuttaa tietysti hovin menettelytapoihin parin suhteen kohdalla. En käy nyt kovin syväluotaavasti asiaa läpi, sillä tämä postaus on jättipitkä jo muutenkin (Hovikirjeenvaihtaja paneutui aiheeseen laajemmin), mutta lyhyesti sanottuna on siis hyvin poikkeuksellista, että kuninkaallinen morsianehdokas löytyy muotilehden kansikuvajutusta kertomassa itse suhteestaan prinssiin.
Kun jutun lukee, niin kyse ei siis todellakaan ole mistään juorulehtitasoisesta artikkelista, vaan tyyli on enemmänkin esittelevä: tällainen on Meghan Markle. Monet kuninkaallisseuraajat ympäri maailmaa ovat tulkinneet tämän tiivistetysti niin, että tässä valmistellaan neiti Marklen ja prinssi Harryn kihlausta ja esitellään tuleva herttuatar yleisölle. Tietysti Meghan on aina myös mainos tv-sarjalleen Suits, jossa hän näyttelee. Merkittävää on, että Meghan pyöritti pitkään omaa lifestyle-tyylistä sivustoaan, mutta sulki sen alkuvuodesta ja on käytännössä viettänyt hiljaiseloa viime aikoina, mikä on myös tulkittu valmisteluksi tulevaisuutta varten. Vanity Fairin artikkelista nousi tietysti ostikoihin haastattelun lopussa oleva pätkä, jossa Meghan puhuu lyhyesti suhteestaan prinssi Harryyn, vaikka jutun pääfokus oli muuten aivan muissa asioissa. Meghan totesi heidän olevan pariskunta ja rakastuneita. Herttuatar Catherine ei olisi ikipäivänä voinut tehdä vastaavaa seurustellessaan Williamin kanssa! Harry (ja William) ovat kuitenkin ottaneet uudenlaista avoimuutta mukaan yleisö- ja mediasuhteeseensa, joten tämä on sinänsä ihan linjassa uuden suunnan kanssa. Luulen, että haastattelua ei olisi tehty ilman hovin tietoa ja hyväksyntää, joten uskon, että kihlausuutisia saadaan viimeistään ensi vuoden puolella. Meghan on erinäisistä syistä (amerikkalainen, näyttelijä, avioeronnut, Harrya vanhempi, ei täysin valkoinen…) täysin väärä valinta prinssille. Itse uskon, että brittihovi saisi Meghanista arvokkaan lisän: naisella on oma ääni, aitoa kiinnostusta vaikuttamiseen ja hyväntekeväisyyteen sekä kykyjä hallita julkisuutta ja kokemusta sen kanssa pärjäämisestä.
Sitten tämän jättikoosteen tuoreimpaan ja surullisimpaan uutiseen. Tanskan hovi tiedotti tänään keskiviikkona prinssi Henrikin sairastavan dementiaa. Sairautta on varovasti veikattu jo aiemmin syyksi prinssin kesällä järjestämille mediakohuille mm. hautapaikastaan ja tittelipurnauksesta. Äärimmäisen ikävää, että veikkaukset osoittautuivat todeksi. Hovi kertoi sairauden tilasta seuraavasti: “The diagnosis implies a decline in The Prince’s cognitive functional level. The extent of the cognitive failure is, according to Rigshospitalet, greater than expected considering the age of The Prince, and can be accompanied by changes in behaviour, reaction patterns, judgement and emotional life and may therefore also affect the interaction with the outside world.”
Tilanne on myös ikävä siksi, että Henrik on saanut paljon ikävää mainetta kommenteistaan ja käytöksestään, ja on mahdotonta sanoa, mikä on sairauden aiheuttamaa ja mikä ei. Tittelistään hän on purnannut jo vuosikausia, ellei vuosikymmeniäkin. Ymmärrettävää, että hovi ei halunnut julistaa epävarmoja diagnooseja tai muutenkaan hätiköidä, mutta siinä tapauksessa olisi voitu harkita paremmin, miten estää Henrikin antamat medialausunnot. Hyvä silti, että asiasta tiedotettiin nyt avoimesti, jotta tilanne on ainakin jatkossa selkeä kaikille. Kaikkiaan ikävä sekasotku. Prinssiä tulee luonnollisesti näkymään jatkossa julkisuudessa entistä vähemmän, ja perhe toivoo prinssille rauhaa asian tiimoilta.
Embed from Getty Images

Jätä kommentti