Prinsessa Sofia ja prinssi Carl Philip saivat toisen pojan – nimiarvailua? (päivitetty artikkeli)

Ruotsin prinsessa Sofia on synnyttänyt toisen lapsensa tänään 31.8. klo 11:24 Danderydin sairaalassa! Hovi kertoo äidin ja lapsen voivan hyvin, mutta ei paljasta vielä sukupuolta. Onnea vanhemmille ja koko perheelle! <3 Lapsi on kuningasparin kuuden lapsenlapsi ja kruununperimysjärjestyksessä kuudentena tätinsä Victorian ja tämän lasten sekä isänsä ja isoveljensä jälkeen.
Serkkujensa tavoin tuleva pienokainen saanee prinssin/prinsessan arvonimen sekä oman herttuakunnan. Ristiäiset voidaan mahdollisesti viettää jo ennen vuodenvaihdetta, ja prinsessa Madeleine on lähes vuorenvarmasti yksi kummeista. Päivitän blogiin tietoa vauvasta, kun sitä tulee. Prinssi Carl Philip paljastaa sukupuolen luultavasti pian lehdistötilaisuudessa ja vauvan nimi ja titteli kerrotaan lähipäivinä. Odotettavissa on myös perinteiset kunnialaukaukset Tukholmassa.
PÄIVITYS 31.8. klo 21:30
Prinssi Carl Philip piti tiedotustilaisuuden klo 15 Ruotsin aikaa ja paljasti pariskunnan kuopuksen olevan poika! Kyseessä on jo neljäs peräkkäinen pikkuprinssi kuningasperheeseen. Prinssi, joka oli mukana koko synnytyksen ajan, kertoi pienokaisen mitoiksi 49 cm ja 3400 g. Ensi maanantaina paljastetaan vauvan nimi ja herttuakunta sekä pidetään Te Deum -kiitosjumalanpalvelus.

 

WEB_INRIKES

Kuva: Fredrik Sandberg

Tuoreet vanhemmat ovat saaneet jo runsaasti onnentoivotuksia, ja hovi julkaisi perheiden viestit. Tässä molempien isovanhempien kommentit:
Kungaparet
– Vi gläds med Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia över deras son och önskar hela familjen en fin och harmonisk tid tillsammans.
Marie och Erik Hellqvist
– Vi är väldigt glada för ett till barnbarn och känner stor lycka över att Prins Carl Philips och vår dotter Sofias familj växer. Vi önskar dem all lycka.
Sitten nimiarvailuihin! Lehdistö ei tainnut odottaa pikkuista saapuvaksi vielä muutamaan viikkoon, ja täytyy myöntää, että uutinen yllätti sen verran, että järkevää nimiveikkausta en ollut itsekään saanut vielä aikaiseksi. Hieman toivoin, että kolmen pojan jälkeen sukuun tulisi taas tyttö, ja minulla oli jonkinlainen näkemys uudelle prinsessalle sopivista nimistä, mutta poikien nimiä tuntuu aina olevan jotenkin vaikeampi arvailla.
Carl Philipin ja Sofian esikoinenhan on nimeltään Alexander Erik Hubertus Bertil. Tuoreet vanhemmat järjestivät oikeastaan kolme yllätystä nimen suhteen. Ensimmäinen yllätysvalinta oli etunimi Alexander, joka on toki kuninkaallinen ja tuo mieleen Venäjän keisarit ja monen monta Alexandraa, mutta nimellä ei ole juuri yhteyksiä Ruotsin kuninkaallisiin. Toinen yllätys oli kuningas Kaarle Kustaan nimirimpsusta valittu Hubertus, joka herätti hieman hilpeyttä vanhanaikaisuutensa vuoksi. Kolmas yllätys oli etunimien määrä: kuningasparin kaikilla lapsilla on neljä nimeä, kuten myös prinsessa Estellellä tulevana hallitsijana, mutta muuten kuninkaalliset serkukset on nimetty kolmella nimellä. Sen sijaan Carl Philipin rakastetun kummisedän prinssi Bertilin odotettiin olevan nimessä mukana, lisäksi Sofian isän mukaan annettu Erik ei myöskään ollut yllätys, sillä myös Victoria ja Madeleine puolisoineen ovat muistaneet vanhempiaan lasten nimivalinnoissa.
Uusi pikkuprinssi syntyi siis kuudenneksi kruununperimykseen, ja asemaltaan hän on kuninkaan lapsenlapsi: tavallisen “riviprinssin” poika. Tämä vaikuttaa jonkin verran nimi- ja kummivalintoihin sekä ristiäiskäytäntöihin. Kruununprinsessa Victorian lasten kanssa on luonnollisesti hieman erilaiset menettelyt ja odotukset, sillä he ovat tulevan hallitsijan lapsia.
Pikkuprinssin serkuthan ovat nimeltään Estelle Silvia Ewa Mary, Leonore Lilian Maria, Nicolas Paul Gustaf sekä Oscar Carl Olof. Kuningasparin lapset ovat valinneet lapsilleen siinä mielessä samantyylisiä nimiä, että ensimmäiset nimet ovat selkeästi melko persoonallisia valintoja, mutta toisissa nimissä on kunnioitettu isovanhempia ja sukulaisia, Estellen tapauksessa myös kummitätiä viimeisen nimen kohdalla. Jos Sofia ja Carl Philip jatkavat tätä linjaa, ja valitsevat nimet molempien isien puolelta, alkavat vain vaihtoehdot käydä hieman vähiin, kun kuninkaan nimestä Cal, Gustaf ja Hubertus ovat jo käytössä. Jäljelle jää Folke, joka on myös hieman vanhanaikainen, mutta toisaalta ei yllättäisi Hubertuksen jälkeen. Sofian isän oikea etunimi on Oscar, joka olisi sinänsä ihan mahdollinen nimirimpsuun, mutta jotenkin en usko, koska Victorian poika on jo Oscar. Kuninkaallisissa piireissä ei ole kuitenkaan tavatonta, että samat nimet pyörivät sisarusten, serkkujen ja pikkuserkkujen nimilitanioissa, joten en heitä Oscaria täysin hylättyjen ehdotusten pinoon.
Embed from Getty Images
Lehdistössä ollaan puhuttu Williamista, ja se kävi aikaisemmin itsellänikin mielessä. Se olisi samankaltainen kuin Alexander, eli kuninkaallinen ja arvokas, muttei liian ilmiselvä valinta. Hovikirjeenvaihtaja veikkasi nimeksi Alfred Folke Edmund Oscar, ja tykästyin itse tuohon Alfrediin kovasti, ja sekin menisi Alexanderin ja Williamin kanssa samaan kastiin hyvin. Edmundin varaan en laskisi, sillä oman etunimen antaminen lapselle ei ole ollut tapana hovissa viime vuosina – Edmundhan on Carl Philipin kolmas nimi. Vaikka kuninkaallisilla tosiaan usein pyörivät samat nimet käytössä, uskoisin myös, että muut Pohjoismaiden nuorten kuninkaallisten etunimet ovat pois pelistä. Näin ollen esimerkiksi Christian, Henrik ja Felix Tanskan prinssien mukaan eivät olisi todennäköisiä. Norjan kruununprinssiparin poika on Sverre Magnus, ja Magnus on minusta ihana ja sympattinen nimi toiseksi tai kolmanneksi nimeksi. Henkilökohtaisesti pidän siitä kovasti, ja sen nimisiä hallitsijoita on ollut Ruotsissakin keskiajalla, mutta luulen, ettei sekään ole silti realistinen vaihtoehto.
Victorian, Madeleinen ja Carl Philipin isänpuoleisista serkuista kummeiksi on valikoituneet tähän mennessä kaikki kolme prinsessa Christinan poikaa: Gustaf, Oscar ja Victor. Gustaf ja Oscar myös löytyvät kummilastensa nimistä, vaikkakin tuskin ovat ensisijaisesti viittaamassa kummeihin. Victor, joka on prinssi Alexanderin kummi, ei saanut nimeään kummipojan rimpsuun, mutta Victor voisi olla yksi mahdollinen nimi tälle uudelle vauvalle. Mielestäni myös Alexanderin, Williamin ja Alfredin joukkoon sopiva: tarpeeksi hyväksytty ja arvokas, mutta silti erikoisempi vaihtoehto Ruotsin prinssille. Jos Madeleinesta tulee kummi, prinsessan Josephine-etunimi voisi taipua pojalle Josephiksi? Kuulostaa jo kaukaahaetulta, mutta Sofian ja CP:n tapauksessa kaikki tuntuu olevan mahdollista! Pahoittelen, että tämä teksti on aikamoista tajunnanvirtaa, mutta kannattaa lukea tuo Hovikirjeenvaihtajan postaus. Hän käy läpi tarkemmin vaihtoehtoja ja niiden taustoja. Päätän tämän spekulointini omaan veikkaukseeni, joka on enemmänkin omien suosikkieni mukainen kuin realistinen vaihtoehto. Minusta Victor Carl Magnus olisi ihana! Tai Alfred Edmund William. Noh, maanantaina sitten kuullaan “oikea vastaus”, kunhan vai jaksaisi odottaa sinne asti. 🙂

Jätä kommentti